Lifestyle

Dieta pudełkowa – 4 największe zalety

Redakcja
Redakcja
20 grudnia 2018
Mat. prasowe
 

Przeżywamy właśnie prawdziwy rozkwit diet pudełkowych. Możemy się z nimi spotkać na każdym kroku. Mimo to, wiele osób nadal zastanawia się, czy warto z nich korzystać. My chcemy przedstawić cztery największe według nas zalety tego rozwiązania, które rozwieją wszelkie wątpliwości. Podpowiemy również gdzie szukać najlepszego dostawcy diety pudełkowej.

Masz wybór!

Tak, naprawdę masz wybór. Dieta pudełkowa ma być jak najlepiej dopasowana do Twojego zapotrzebowania kalorycznego, a także co ważne – upodobań. Znajdź takiego dostawcę pożywienia, który bardzo indywidualnie podchodzi do klienta. Przede wszystkim ma w ofercie kilka opcji diet, także takich które biorą pod uwagę osobiste przekonania, czy uwarunkowania zdrowotne. Mowa tu chociażby o osobach, które nie jedzą mięsa lub są uczulone na różne składniki potraw. Ponadto dobrze jest wybrać taką firmę, która korzysta z wiedzy doświadczonych dietetyków, a także kucharzy. Menu powinno też dostosowywać się do zmian wagi, występujących choćby pod wpływem stosowanej diety pudełkowej. Będzie dopasowane również do zwiększonego zapotrzebowania w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego. To wszystko należy omówić już na pierwszej rozmowie z dietetykiem.

Mat. prasowe

Ty wybierasz, ktoś przygotowuje

Jedna z czterech najważniejszych zalet, która najczęściej przekonuje do skorzystania z diety pudełkowej. Mianowicie, Twoim zadaniem jest tylko przedstawienie swoich potrzeb. Całą resztę wykona sztab doświadczonych ludzi, którzy dobiorą proporcje, obliczą kaloryczność posiłku, opracują zróżnicowane posiłki (nawet 5 na dzień), które będą smaczne, zdrowe oraz estetycznie podane. To bardzo wygodne rozwiązanie, gdy ktoś przygotowuje dla nas wszystkie posiłki, a my możemy je po prostu, ze smakiem zjeść. Nie będą tu istotne nasze umiejętności kulinarne, ani to że nie wiemy gdzie dany składnik można kupić. Ktoś pomyśli o tym wszystkim za nas.

Dostawa pod same drzwi

Po pierwsze posiłki zostaną przez kogoś starannie przygotowane, a po drugie dostarczone pod wskazany adres. Co ważne na wybraną przez nas godzinę. Tym samym koniec z gotowaniem na szybko po pracy, a także wstawaniem wcześniej, by przygotować śniadanie. W diecie pudełkowej posiłki są zawsze na czas i to bez naszego udziału. Dobrze, szczelnie zapakowana mogą być transportowane przez nas dalej, do pracy, czy na zajęcia. Co ważne nie musimy marnować czasu na zakupach.

Jakie są koszta?

Niestety nie można podać konkretnej kwoty jaką przyjdzie zapłacić za tego typu dietę. Wszystko zależy od cennika danej firmy. Wyróżnione w nim będą na pewno ilości posiłków przeznaczone na dany dzień, kaloryczność potraw, rodzaj dostawy, a także długość trwania umowy między firmą a użytkownikiem. Możemy również spotkać się z zróżnicowaniem cenowym biorącym pod uwagę dostosowanie diety pod indywidualne potrzeby, np. wykluczenie mięsa, produktów z laktozą itp. Najtaniej będzie z pewnością wychodziła dieta standardowa. By sprawdzić czy to rozwiązanie nam się opłaca przeliczmy koszta na podstawie przykładowego menu. Pamiętajmy jednak, że najważniejszy w tym przypadku jest czas, którego niestety nie da się przełożyć na kwoty.

Mat. prasowe

Dieta pudełkowa – realizacja celu

Dieta pudełkowa bardzo dobrze sprawdza się przy wyznaczonym celu, np. schudnięcia. Dieta to podstawa, gdy chce się zrzucić zbędne kilogramy. Najważniejsze jest to, by jeść zdrowo oraz proporcjonalnie do swoich potrzeb. Znaczy to, że należy unikać podjadania. Dobrze zbilansowana dieta pudełkowa sprawi, że organizm pozostanie syty, a energia będzie stopniowo uwalniana przez cały dzień. Właśnie dlatego unikniemy dodatkowych posiłków lub nagłych napadów głodu. Dopasowana dieta pozwoli również osiągnąć wymarzoną sylwetkę jeśli uprawiamy jakiś sport.

Te cztery bardzo ważne zalety mówią wszystko o diecie pudełkowej. Pozwala ona na zaoszczędzenie czasu, jedzenie zdrowych, ale też smacznych posiłków jak i zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Ta strona www. bedietcatering.pl przedstawia jedną z topowych marek na rynku, zajmującą się właśnie cateringiem pudełkowym. Sprawdzić na niej można dostępne warianty diety, a także można przyjrzeć się produktom które tworzą podstaw menu.


Artykuł powstał przy współpracy z Be diet


Lifestyle

Croquembouche. Pomysły na spektakularne desery

Redakcja
Redakcja
20 grudnia 2018
Delecta - croquembouche
Delecta - croquembouche / Fot. Materiały prasowe
 

Święta Bożego Narodzenia to czas pełen magii. Sklepowe półki uginają się od ozdób i dekoracji przywołujących wspomnienia z dzieciństwa: bombki w kształcie koni na biegunach, figurki w kształcie dziadka do orzechów, kule z zamkniętymi w środku płatkami śniegu. A gdyby tak samemu przygotować spektakularne ozdoby, które dodatkowo, można zjeść?

Croquembouche

Składniki:

  • 4 jaja
  • 120 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1 szklanka wody
  • 1 opakowanie Kremu do ciast smak śmietankowy Delecta
  • 1 opakowanie Kremu do ciast czekoladowy Delecta
  • 600 ml mleka
  • 250 g krówek
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Croquembouche to francuski wypiek, który z powodzeniem może pełnić funkcję deseru głównego podczas jednego ze świątecznych dni. Chociaż jego wykonanie nie należy do najprostszych, efekt końcowy jest tego wart.

Na początku przygotowujemy ciasto poprzez zagotowanie wody z margaryną. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Po wystudzeniu do masy wbijamy kolejno jaja. Dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Całość miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut. Następnie nastawiamy piekarnik na 215˚C.

Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę do pieczenia (wyłożoną pergaminem) okrągłe porcje ciasta (o średnicy zbliżonej do monety 5 zł). Całość natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut do uzyskania złocistego koloru. W tym czasie łamiemy krówki na drobne cząstki.

Dodajemy 2 łyżki śmietanki i ogrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukierków. 1 łyżkę śmietanki zostawiamy na później.

Gdy masa będzie zbyt szybko zastygała, dodając śmietankę ponownie ją rozcieńczymy. Czas na krem. Do wysokiego naczynia wlewamy 300 ml dobrze schłodzonego mleka i wsypujemy zawartość opakowania z kremem o smaku śmietankowym.

Miksujemy przez 3 minuty. Gotowym kremem nadziewamy za pomocą szprycy połowę wystudzonych ptysiów.

Drugą połowę ptysiów przygotowujemy analogicznie z wykorzystaniem kremu czekoladowego.

Pora na finalne złożenie ciasta. W tym celu należy przygotować płaską paterę.

Napełnione kremami ptysie układamy naprzemiennie – jeden z kremem jasnym, drugi z kremem ciemnym tworząc rozetę.

Poszczególne ptysie sklejamy ze sobą za pomocą masy zrobionej z krówek i śmietany. Około 1 – 2 łyżek masy zostawiamy do dekoracji. Czynność powtarzamy, aż do momentu utworzenia ptysiowej piramidki, którą na sam koniec udekorujemy strużkami masy z krówek.

Croquembouche , który swoim kształtem przypomina choinkę z pewnością zachwyci domowników, jak i przybyłych gości.

Więcej świątecznych inspiracji można znaleźć na delektujemy.pl


Lifestyle

Kilka, czasem dziwnych nawyków, które znacznie przedłużą ci życie

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
19 grudnia 2018
Fot. iStock/SrdjanPav

Jeśli zależy ci na tym, by jak najdłużej pozostać w dobrym zdrowiu, ale nie chcesz pozbawiać się życiowych przyjemności, to mamy dobrą wiadomość: istnieje naukowo potwierdzone wyjście z sytuacji. Najmądrzejsze umysły świata odkryły niecodzienne, ale przyjemne nawyki, które mogą pomóc nam jak najdłużej zachować zdrowie i radość. A nawet przedłużyć ci życie!

Najlepszy czas na spanie to czas między 22 a 6 rano

Chińscy lekarze opracowali całą teorię, która wyjaśnia, które organy najlepiej regenerują się o której godzinie i w jakim czasie i dlaczego spanie między godziną 22 wieczorem a 6 jest lepsze, jeśli chcesz żyć dłużej.

Na przykład układ odpornościowy zwalcza wirusy i usuwa toksyny z organizmu najsprawniej między 21 wieczorem a 23.  Wątroba regeneruje się aktywnie od 23 do 1 w nocy. Płuca oczyszczają się między 3 a 5 w nocy, dlatego w tym czasie możemy mieć lekki kaszel przez sen.

Ignorowanie ​​opinii innych

Naukowcy z USA twierdzą, że lekceważenie zdania innych oraz opinii publicznej może pomóc człowiekowi żyć dłużej. Kiedy zbyt często myślimy o reakcjach ludzi wokół nas, jesteśmy bardziej powściągliwi, mniej spontaniczni i częściej się denerwujemy. Te niuanse powodują, że ludzie stają się mniej szczęśliwi. Jak udowodnili naukowcy, nieszczęśliwa osoba żyje krócej.

Nie myj się zbyt często

Jeśli jesteś jedną z osób, które często lubią brać prysznic, może warto przemyśleć rzeczy. Lekarze z Cranley Clinic w Londynie udowodnili, że nieodpowiednie mydło w połączeniu z gorącą wodą pozbawia naszą skórę ochronnej warstwy. W dłuższej perspektywie warstwa ta staje się sucha i nie chroni już naszego ciała. Dlatego warto rzadziej brać prysznic.

Dentyści natomiast przekonują, że zbyt częste mycie zębów i używanie płynu do płukania ust może zaszkodzić szkliwu. Jest to szczególnie ważne, jeśli szczotkujesz je tuż po posiłku, ponieważ wiele produktów sprawia, że ​​szkliwo jest delikatniejsze, co sprawia, że ​​zęby łatwiej uszkodzić.

Jedz więcej pomidorów

Amerykańscy naukowcy z Tufts University w Bostonie doszli do wniosku, że można zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych o 26%, włączając pomidory do diety.

Według specjalistów, to wszystko dzięki przeciwutleniaczowi zawartemu w tych smakołykach.

Pozbądź się budzika

Jest to szczególnie ważne, jeśli dzwoni głośno i ma nieprzyjemny dźwięk. Pozbądź się też czajnika z gwizdkiem i wszystkiego, co jest niepokojące dla twoich uszu.

Japońscy naukowcy twierdzą, że u osób, szczególnie tych, które mają wysokie ciśnienie krwi, mają wyższe ryzyko zawału serca od nagłego głośnego hałasu. Co więcej, takie ostre odgłosy wpływają negatywnie na twój system nerwowy.

Jedz chrupiące pieczywo

Niemieccy biochemicy z Instytutu Żywienia Człowieka i Nauk o Żywności w Kilonii polecają nam jeść skórkę chleba. Zawarte w niej przeciwutleniacze zapobiegają rozwojowi raka jelita grubego i oczyszczają organizm. W skórce chleba znajduje się 8 razy więcej antyoksydantów niż w pozostałej części bochenka.


Na podstawie: brightside.me


Zobacz także

List do syna, którego będę miała: nie pozwól żadnej dziewczynie zniszczyć dobrej miłości, którą w końcu nadejdzie

5 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o niepokoju

Konkurs "Postaw świat na głowie"

Regulamin konkursu „Postaw świat na głowie”