Lifestyle

Czytała o sobie, że „się spasła” i „wygląda jak hipopotam”. Patricia Kazadi odpowiada hejterom

Redakcja
Redakcja
4 sierpnia 2021
Patricia Kazadi, fot. Instagram artystki
 

Patricia Kazadi opublikowała na Instagramie nagranie, w którym opowiada, dlaczego przybrała na wadze i jak wiele kosztowały ja ostatnie miesiące. Zapowiedziała także, że internetowy hejt będzie zgłaszać właściwym instytucjom. Jej apel brzmi: Przestańcie krzywdzić innych hejtem. Przypomniała, że ona tak naprawdę wygląda normalnie, jak każda przeciętna kobieta, jest tylko nieco grubsza niż wcześniej.

Patricia Kazadi w lipcu pojawiła się na urodzinowej imprezie marki Roberta Kupisza. Zdjęcia z eventu pokazała w swoich mediach społecznościowych. I z całą pewnością nie spodziewała się takiego na nie odzewu.

Internauci w komentarzach wytknęli jej, że – ich zdaniem – jest za gruba. Pojawiły się porównania do hipopotama i nonsensowne sugestie, jakoby „odezwały się afrykańskie geny”.

„Można powiedzieć wszystko, ale nie obrażając innych. Jest ogromna różnica między opinią a hejtem” – puentuje Kazadi i zapowiada, że nie będzie już więcej tolerować hejtu na swój temat w social mediach, a wszystkie tego typu komentarze będzie zgłaszać do właściwych instytucji.

 

Żeby pokazać, że nie zgadza się z tym hejtem, pokazała zdjęcia w skąpym bikini, na których dokładnie widać, jak teraz wygląda. Po kilku dniach postanowiła jednak opowiedzieć, co tak naprawdę działo się w jej życiu przez ostatnie miesiące i z czego wynika zmiana jej wyglądu.

Przyznała, że problemy ze zdrowiem ma od kilku lat i że została prawidłowo zdiagnozowana dopiero półtora roku temu. Nie zdradziła, na co choruje, jednak opowiedziała, że z powodu swoich dolegliwości była w czasie pandemii hospitalizowana, a po wyjściu ze szpitala wymagała stałej opieki. W krytycznych momentach miała problemy nawet z samodzielnym siadaniem i chodzeniem. Dlatego zdecydowała się na przeprowadzkę do rodzinnego domu, w którym mogła się nią zaopiekować mama.

Kazadi mówi, że choć początkowo była sfrustrowana i zła, a nawet płakała, dziś ma do swojego ciała szacunek. Jest mu wdzięczna, że tak wiele zniosło kiedy chorowała i że się regeneruje.


Lifestyle

„Owoc bogów” dla osób z insulinoopornością i w diecie przeciw nowotworom. Co dobrego daje włączenie mango do diety?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
5 sierpnia 2021
mango - wartości odżywcze, kalorie, zalety, alergia, jak obrać, jak kroić mango
Fot. iStock
 

Mango, zwane przez Hindusów owocem bogów, nie tylko pachnie pięknie i świetnie smakuje, ale także jest wyjątkowo zdrowe. Pod jędrną skórką kryje się miąższ zawierający witaminy i substancje niezbędne dla zdrowia. Poleca się go w diecie przy insulinooporności i cukrzycy, a to nie jedyne jego zalety. Istnieje o wiele więcej powodów, dla których warto sięgać właśnie po mango.

Mango — hinduski „owoc bogów”

Mango jest owocem uprawianym już od 4000 tysięcy lat w Indiach, skąd trafił także do gorących regionów Ameryki, Afryki, Australii, a także i Europy. Ze względu na swój wspaniały smak i kuszący zapach, określano go mianem owocu bogów. Obecnie nie ma żadnego problemu z jego dostępnością na półkach w sklepach. Możemy znaleźć mango w różnych kolorach — zielonym, żółtym, czerwonym, a nawet fioletowym. Zależy to od stopnia dojrzałości owocu oraz jego konkretnej odmiany.

mango - wartości odżywcze, kalorie, zalety, alergia, jak obrać, jak kroić mango

Fot. iStock

Jak rozpoznać dojrzałe mango?

Dojrzałe mango nie powinno być mocno zielone lub zbyt rumiane. Po dotknięciu sprężysty miąższ powinien ugiąć się pod palcem, a skórka powinna być jędrna. O dojrzałości owocu świadczy również przyjemny zapach przy szypułce. Pod skórką, co można sprawdzić już w domu, miąższ przybiera pomarańczowo-żółty kolor. Jest on przyjemnie słodki i pachnący, soczysty, a dojrzały wprost rozpływa się w ustach. A co, jeśli do koszyka trafił niedojrzały owoc? Wystarczy w domu odstawić go na kilka dni w towarzystwie jabłka, by mango dojrzało.

Wartości odżywcze mango

W 100 g mango znajduje się 0,82 g białka, 0,38 g tłuszczu, 14,98 g węglowodanów, oraz 1,6 g błonnika. Jest ono znakomitym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w jego miąższu witaminę C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawiera również minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk i sód. Nie brakuje w nim wartościowych dla zdrowia antyoksydantów (związki fenolowe, flawonoidy, inne polifenole, karotenoidy) o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym oraz przeciwmiażdżycowym.

Mango — kalorie i indeks glikemiczny 

Warto włączyć je do diety, ponieważ przy wielu wartościowych dla zdrowia  substancjach dostarcza umiarkowaną ilość kalorii. W 100 g mango znajdziemy 70 kalorii. Trzeba przy tym wziąć pod uwagę, że jest dużym owocem, pozbawione pestki i skórki przeciętnie waży ok. 250 g, a więc przy zjedzeniu całego owocu ilość kalorii się podwoi. Nadal jednak to nie powinno zniechęcać do sięgania po ten smaczny i zdrowy owoc. Indeks glikemiczny dojrzałego mango wynosi 50, więc zaliczany jest do owoców o niskim indeksie glikemicznym. Z tego powodu mogą bez obaw sięgać po niego osoby cierpiące na cukrzycę.

mango - wartości odżywcze, kalorie, zalety, alergia, jak obrać, jak kroić mango

Fot. iStock

Właściwości dla zdrowia mango

W diecie przy insulinooporności i cukrzycy

Badania (póki co przeprowadzone na myszach) przedstawione podczas spotkania Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej (FASEB) wykazały, że codzienne jedzenie mango może wpływać na obniżenie poziomu cukru we krwi. Z kolei naukowcy z Uniwersytetu Stanu Oklahoma twierdzą, że włączenie go do diety pomaga obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy.

Dla zdrowego serca

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Queensland, mango wywiera pozytywny wpływ na poziom lipidów zmniejszając ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto obecność niemałej ilości potasu, pozwala obniżyć podwyższony poziom ciśnienia tętniczego oraz wspiera pracę serca.

Przeciw nowotworom 

Mango zawiera liczne antyoksydanty istotne w zapobieganiu powstawaniu stresu oksydacyjnego w komórkach. Dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Badania wykazały, że polifenole obecne w jego miąższu wykazują działanie profilaktycznie w kontekście raka piersi, raka prostaty, raka płuc oraz raka jelita grubego.

Na szczupłą sylwetkę

Co prawda mango samo z siebie nie odchudza, ale zawartość błonnika w jego miąższu wpływa na poprawę trawienia, ułatwia wypróżnianie i hamuje napady głodu. Niski indeks glikemiczny owocu sprawia, że stopniowo podnosi poziomu glukozy we krwi, nie powodując jej wahań, dzięki czemu można uniknąć napadów wilczego apetytu. Ten owoc jest wartościowym dodatkiem do diety dla szczupłej sylwetki.

mango - wartości odżywcze, kalorie, zalety, alergia, jak obierać, jak kroić mango

Fot. iStock

Alergia na mango i przeciwwskazania

Nawet tak zdrowy owoc nie powinien być spożywany przez każdego, ponieważ może powodować reakcję alergiczną, która u osób uczulonych objawia się opuchnięciem warg, wysypką i podrażnieniem skóry. Reakcja następuje niedługo po zjedzeniu. W skrajnych przypadkach może spowodować wstrząs anafilaktyczny.

Mango nie powinny jeść również chorzy przyjmujący preparaty z warfaryną stosowaną w leczeniu zakrzepicy żył głębokich i zatorowości płucnej. Owoc może wchodzić w interakcje z tym lekiem.

Jak obrać i pokroić mango?

Najpierw umyj je pod bieżącą wodą i osusz  skórkę.

Jak obrać mango i usunąć pestkę? To zadanie bywa problematyczne, gdy wykonuje się je po raz pierwszy. Najlepiej odkroić miąższ wzdłuż owocu ostrym nożem z obu stron pestki, usuwając ją. Inny sposób wymaga użycia szklanki. Po przekrojeniu na dwie części weź szklankę i przyłóż jej krawędź do owocu, tuż przy skórce. Przesuń owoc po krawędzi tak, by miąższ wpadł do szklanki, a skórka została na zewnątrz.  I już. Teraz czas pokroić miąższ na mniejsze kawałki.

mango - wartości odżywcze, kalorie, zalety, alergia, jak obierać, jak kroić mango

Fot. iStock

Jak pokroić mango? Przekrojony owoc ze skórką ułóż skórką do dołu, i natnij miąższ w kawałki wzdłuż i wszerz. Następnie weź do ręki i od spodu wypchnij skórkę na zewnątrz tak, by pokrojony owoc  się „rozszedł”. Takie kawałki możesz zjeść bezpośrednio ze skórki lub odkroić nożykiem do sałatki czy koktajlu. Jeśli korzystasz ze sposobu na szklankę, miąższ bez skórki po prostu pokrój na dowolne kawałki.


źródło:   www.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org.pl 

Lifestyle

Czym jest stres cieplny i kto jest na niego narażony?

Media Room
Media Room
4 sierpnia 2021
fot. Marc Bruxelle/iStock
W ostatnich dniach upały nieco zelżały, ale wciąż bywa gorąco. Warto wiedzieć, że temperatura powietrza już powyżej zaledwie 24 stopni Celsjusza może wywoływać stres cieplny u niektórych osób. W grupie ryzyka znajdują się seniorzy, małe dzieci i… osoby uprawiające sport podczas gorącej aury. Sprawdź, co można zrobić, żeby nie doszło do choroby z przegrzania.

Stres cieplny oznacza, że otrzymujemy z otoczenia więcej ciepła, niż jesteśmy w stanie oddać. Jeśli sytuacja się nie zmienia, dochodzi do wyczerpania cieplnego, a stąd już krótka droga do bezpośrednio zagrażającego życiu udaru cieplnego.

Pamiętaj o nawodnieniu!

Woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. U osób dorosłych stanowi około 60 proc. masy ciała, ale z wiekiem zaczyna jej ubywać i w podeszłym wieku procentowy udział wody w organizmie ulega zmniejszeniu do 45-50 proc. – dlatego tak łatwo u osób starszych o odwodnienie. Do tego z wiekiem pogarszają się funkcje narządów i obniża się rezerwa homeostazy co sprawia, że nawet niewielkie zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej mogą inicjować proces chorobowy lub prowadzić do zaostrzenia chorób współistniejących.

„Odwodnienie to obok udaru najczęściej spotykany problem zdrowotny wynikający z wysokich temperatur. W większym stopniu zagraża ono seniorom, ze względu na zaburzone odczuwanie pragnienia. Z tego powodu warto w czasie upałów częściej odwiedzać naszych bliskich w podeszłym wieku lub zapewnić im dodatkową opiekę” – namawia Iwona Pawluczuk, ekspert Promedica24.

Pamiętaj!

  • Dostarczaj organizmowi około 1,5-2,5 l wody dziennie, a w przypadku wysokich temperatur nawet 1 l więcej. Dodatkowe 0,5-1 l płynów powinno pochodzić z innego źródła, np. warzyw i owoców. Doskonałe na upały są arbuzy, pomarańcze, pomidory.
  • Staraj się pić napoje jedynie trochę chłodniejsze niż temperatura otoczenia. Zbyt zimne pobudzają procesy służące ogrzaniu organizmu.
  • W upały warto pić ciepłą herbatę, miętę lub melisę. Dzięki wyższej temperaturze napoju organizm podejmie procesy służące jego dodatkowemu schłodzeniu. Mięta dzięki zawartemu w niej mentolowi da nam uczucie orzeźwienia.
  • Lepiej zrezygnować z kawy oraz alkoholu, które mogą zaburzać równowagę elektrolitową oraz prowadzić do odwodnienia.

Sport podczas upałów

Co do zasady lekarze odradzają uprawianie sportu podczas upałów. Nic dziwnego: z badań amerykańskich wynika, że u sportowców ze szkół średnich udar cieplny jest trzecią przyczyną zgonów! Lekarz David S. Jardine, autor publikacji traktującej o diagnostyce i leczeniu choroby z przegrzania wskazuje ponadto, że udar cieplny zależny od wysiłku fizycznego zdarza się niemal wyłącznie u nastolatków i osób dorosłych, a rzadko – u małych dzieci. Jak wyjaśnia, prawdopodobnie wynika to z tego, że małe dzieci zaprzestają aktywności, gdy poczują dyskomfort, natomiast nastolatki i dorośli go lekceważą, przez co doprowadzają do niebezpiecznej sytuacji.

Jeśli decydujemy się na aktywność fizyczną podczas gorącej i wilgotnej aury, należy zadbać o odpowiednie nawodnienie. Podczas wysiłku zaleca się wypijanie 250 ml płynu co 20 minut. Należy natychmiast przerwać trening i odpocząć w chłodniejszym miejscu, jeśli pojawiają się skurcze mięśni, podwyższa się ciepłota ciała, pojawiają się nudności i/lub wymioty, spada ciśnienie tętnicze. W takiej sytuacji, jeśli po próbie schłodzenia ciała i nawodnienia nie obserwuje się poprawy stanu, lepiej zadzwonić po pogotowie ratunkowe, bo być może właśnie rozwija się udar cieplny, który jest już bezpośrednim zagrożeniem zdrowia i życia.

Objawy udaru cieplnego

  • wyczerpanie,
  • dezorientacja,
  • uczucie gorąca,
  • zaczerwieniona i suchą skóra (podczas wyczerpania cieplnego skóra jest biała i wilgotna!),
  • pragnienie,
  • szum w uszach i skroniach,
  • mroczki przed oczami,
  • zawroty i ból głowy,
  • czasami nudności i wymioty i/lub biegunka,
  • podwyższona temperatura ciała (nawet powyżej 40°C),
  • utrata przytomności,
  • splątanie,
  • drgawki.

Pamiętaj, że objawy udaru słonecznego narastają szybko!

Jeśli chodzi o niemowlęta, należy pamiętać, by ich nie przegrzewać – czasem dochodzi u nich do udaru cieplnego podczas snu, kiedy są nadmiernie przykryte. Warto też pamiętać, że nie ma potrzeby zakładania czapki na głowę dzieciom czy niemowlętom w sytuacji, gdy nie są wystawione na słońce.

Jeśli w upalny dzień poczujesz ból głowy, przyspieszony puls, uderzenia gorąca, masz mroczki przed oczami, usiądź w cieniu lub jakimś chłodnym miejscu i małymi łykami wypij co najmniej 250 ml wody. 

„Gdy zobaczymy kogoś w słabej kondycji nie zawahajmy się poczęstować go nie otwieranym wcześniej napojem. Zainteresujmy się losem tej osoby, a w razie potrzeby wezwijmy na miejsce pogotowie. Może to uratować czyjeś życie” apeluje policja.

Co robić, gdy dojdzie do udaru

  • Wezwij pogotowie.
  • Do czasu przyjazdu karetki udziel pierwszej pomocy: umieść go w pozycji półsiedzącej lub bezpiecznej leżącej w zaciemnionym, chłodnym miejscu, zrób zimne okłady na głowę i kark (ale nie z lodu), rozluźnij ciasne ubranie.
  • Jeśli poszkodowany jest przytomny, podaj mu coś do picia (ale nie alkohol, kawę czy herbatę),
  • Ulgę przynieść może obłożenie całego ciała wilgotnymi i chłodnymi ręcznikami (co pewien czas trzeba je zmieniać).

Podczas upału chroń swoje żyły

Upały bywają wyjątkowo uciążliwe dla osób z dolegliwościami żylnymi.

„W gorące dni takie objawy, jak spuchnięte i obolałe nogi są jeszcze bardziej odczuwalne, bo wysoka temperatura rozszerza naczynia krwionośne i >>pompowanie<< krwi w górę idzie jeszcze bardziej opornie. Dlatego najlepiej unikać zbyt długiego przebywania na słońcu” – przestrzega prof. Tomasz Zubilewicz, chirurg naczyniowy ze szpitala Żagiel Med w Lublinie.

Podczas wyjątkowo ciepłych dni warto porzucić szpilki, obcisłe spodnie i rajstopy. Luźne, przewiewne ubrania, wygodne, sportowe obuwie – to wszystko zrobi dobrze naszym żyłom i ograniczy dolegliwości. Warto po pracy zrzucić obuwie i pozwolić stopom odpocząć.

„Ważne, by pamiętać, że chore żyły lubią zimno. Niektórym ulgę przynosi samo chodzenie boso po zimnej podłodze, a latem – brodzenie w jeziorze czy morzu. Dzięki temu hartujemy nogi, a naczynia krwionośne obkurczają się, dzięki czemu krew w nich szybciej płynie” – mówi lekarz.

I dorzuca wskazówkę dotyczącą spania: kładąc się spać, pod nogi łóżka z jednej strony podłożyć książki lub innego rodzaju podpórki, tak by głowa była mniej więcej 10 cm niżej niż stopy.

„U seniorów w upalne dni warto monitorować ciśnienie i tętno. Jeśli parametry odbiegają od normy, lepiej wezwać lekarza, zwłaszcza wtedy, kiedy w związku z upałami czują się gorzej” – mówi Iwona Pawluczuk.

Monika Wysocka, jw, zdrowie.pap.pl

Źródła:


Zobacz także

Mało miejsc, ceny rosną. Boom rezerwacyjny trwa, ale wciąż nie w hotelach

5 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o prawdziwym szczęściu

21 rzeczy, które zrozumieją tylko posiadaczki dużych biustów

21 rzeczy, które zrozumieją tylko posiadaczki dużych biustów