Lifestyle

10 rzeczy, których NIE WOLNO robić po kłótni z facetem

Klaudia Kierzkowska
Klaudia Kierzkowska
10 grudnia 2021
FOT. Milos Dimic/iStock
 

Choć kłótnie w związku mogą wydawać się końcem świata i największą katastrofą jaka mogła się przydarzyć, to tak naprawdę nie są niczym nadzwyczajnym. To zupełnie normalne, że macie odmienne zdania, poglądy i podejście do pewnych spraw. Jednak trzeba wiedzieć, jak po kłótni się zachować i jakich rzeczy pod żadnym pozorem nie wolno robić.

1. Nie udawaj, że nic się nie stało

Ignorowanie, że to, co zapoczątkowało kłótnię już nie istnieje, nie jest dobrym pomysłem. Zamiatanie problemów pod dywan, nie jest rozwiązaniem. Należy podjąć wysiłek i
spróbować znaleźć kompromis, tak by uniknąć kolejnej sprzeczki będącej wynikiem niewyjaśnionej sytuacji.

2. Nie czekaj zbyt długo

Im dłużej się kłócicie i macie do siebie pretensje, tym większą złość i gniew poczujecie. Im dłużej odwlekacie pogodzenie się i zażegnanie konfliktu, tym bardziej cierpicie i jesteście
narażeni na większy stres. Co więcej, wraz z upływem czasu coraz trudniej jest przypomnieć sobie wszystkie czynniki, które były przyczyną konfliktu – co jeszcze bardziej utrudnia jego
rozwiązanie.

3. Nie dziel się szczegółami na mediach społecznościowych

Kłótnia w związku nie jest walką, o której należy publicznie opowiadać. Dzielenie się szczegółami, wytykanie błędów i obwinianie faceta w mediach społecznościowych nie jest
dobrym pomysłem. Takie zachowanie może doprowadzić do jeszcze większego konfliktu i utraty zaufania, które trudno potem w pełni odbudować. Pamiętaj, Internet nie zapomina. Tego co przeczytają wasi znajomi, nie da się cofnąć.

4. Nie bądź uparta

I choć twój facet mocno cię wkurzył, masz go dosyć i chwilowo nie możesz na niego patrzeć, to postaraj się nie być upartą. Jeśli głównym powodem kłótni była tak naprawdę błahostka,
daj się przeprosić. Nikt nie jest idealny i nieskazitelnie czysty, jednak najważniejsze by zrozumieć swój błąd i spróbować go naprawić.

Kłótnie są jak pryszcze, ból głowy czy sraczka – pojawiają się nagle i nie wiadomo skąd

5. Nie mów – nie to miałam na myśli

Niejedna kobieta, po bezmyślnej kłótni chciałaby cofnąć czas. Jednak jeśli nawet żałujesz tego co powiedziałaś i w głębi serca tak nie myślisz, to nigdy nie mów – nie to miałam na myśli. Słowa te nie tylko irytują, ale pokazują, że nie potrafisz przyznać się do winy i nie masz odwagi przeprosić.

6. Nie uprawiaj seksu jeśli nie masz ochoty

Seks to intymność, więź, ciepło, bliskość. By seks był przyjemny, oboje musicie go chcieć. Bez pozytywnych emocji, wibracji i odpowiedniego nastroju się nie uda. Zbliżenie, takie na
zgodę, na które tak naprawdę nie masz ochoty, nie ma sensu. By zażegnać konflikt, porozmawiaj szczerze ze swoim facetem – nie musisz od razu iść z nim do łóżka.

7. Nie koncentruj się na przyczynie

Oczywiście tylko wtedy, gdy przyczyną kłótni jest błahostka. Gdy zdradził – nie daruj. Jednak gdy wracając z pracy zapomniał kupić pieczywa, nie roztrząsaj problemu, a spróbuj znaleźć najrozsądniejsze wyjście z sytuacji. Być może na wycieczkę do sklepu nie jest jeszcze za późno.

8. Nie wymyślaj wymówki

Kiedy emocje już opadną, nie wymyślaj wymówki. Nie wymyślaj, że przyczyną negatywnych emocji był zły dzień w pracy, pogorszone samopoczucie czy konflikt z koleżanką. Wymówki są pewnego rodzaju „szansą” by pozbyć się odpowiedzialności, a w dorosłym życiu trzeba umieć zmierzyć się z problemami i przyznać do winy.

9. Nie używaj słów, których będziesz żałować

Impulsywne i emocjonalne kobiety, kłótnie z facetem często kończą wyzwiskami i krzywdzącymi słowami. Zamiast obrażać i wykrzykiwać w nerwach, lepiej powiedz co tak naprawdę czujesz. Mów szczerze, ale spokojnie. Nie bój się okazywać uczuć. Nie bój się przyznać do żalu i smutku. Jeśli czujesz się samotna w związku powiedz to otwarcie i wprost.

10. Nie bądź na siebie zła

Jeśli poczułaś się skrzywdzona i walczyłaś o swoje, nie miej sobie tego za złe. Nie myśl, że mogłaś przemilczeć i ugryźć się w język. O uczuciach trzeba mówić głośno. Nie bój się wyrażania własnego zdania. Troszcz się o siebie i zawsze myśl o sobie, dopiero później o facecie.


Lifestyle

Surówka z kiszonej kapusty na trzy sposoby. Przepisy na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
10 grudnia 2021
Surówka z kiszonej kapusty
Fot. iStock

Surówka z kiszonej kapusty to tradycyjny dodatek do obiadu, bez którego trudno wyobrazić sobie zimę. Kiszona kapusta ma same zalety dla zdrowia, jest też niskokaloryczna, więc można sięgać po nią także na diecie. Surówka z kiszonej kapusty ma kilka wariantów, więc każdy znajdzie dla siebie odpowiedni smak.

Zalety kiszonej kapusty

Kiszona kapusta jest wartościowym elementem diety. To prawdziwa skarbnica witamin  C i A, oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C, a także  minerałów, takich jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod. To nie wszystkie jej zalety. Kiszona kapusta jest świetnym źródłem dobroczynnych probiotyków. Bakterie kwasu mlekowego wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego. Regularne spożywanie kapusty wspiera pracę żołądka oraz jelit, oczyszcza organizm z toksyn, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Kapusta kiszona jest dodatkiem niskokalorycznym, więc z powodzeniem można sięgać po nią także na diecie. W 100 g znajdziemy jedynie ok. 19 kcal.

Inną jej zaletą jest obecność błonnika, który zwiększa uczucie sytości po posiłku, obniża ryzyko podjadania. Kiszona kapusta chroni przed pojawieniem się wrzodów żołądka, pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych ze zgagą. Jako że jest źródłem witaminy C, wpływa na poprawę stanu skóry przez wpływ na produkcję kolagenu, chroni ją przed skutkiem działania promieni UV.

Kisić można kapustę białą, czerwoną, a nawet pekińską, ale tradycyjnie największą popularnością w kuchni cieszy się biała kiszona kapusta. Można z niej przygotować kapuśniak, bigos, łazanki, farsz do krokietów czy wigilijnych uszek. Do obiadu na co dzień najłatwiej jest przygotować szybką surówkę z kiszonej kapusty, która pasuje do ziemniaków, mięs duszonych w sosie, kotletów schabowych i mielonych, ryby smażonej w panierce lub grillowanej.

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty — przepis

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty to prosty sposób na urozmaicenie obiadu. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją krótko przepłukać w ziemnej wodzie, by nieco straciła z intensywności. Zdrowiej jednak będzie po prostu ją odcisnąć z nadmiaru soku i cieszyć się naturalnym smakiem.

Surówka z kiszonej kapusty

Fot. iStock/Surówka z kiszonej kapusty

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty — składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • cukier, sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy
  • ew. łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie surówki:

Kapustę posiekaj drobno, marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a natkę pietruszki osusz z nadmiaru wody i posiekaj. Wymieszaj dobrze marchew, cebulę i kapustę w dużej misce, dodaj cukier, sól, pieprz i olej do smaku. Przed podaniem na stół schłódź surówkę w lodówce i posyp poszatkowaną natką pietruszki.

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem lub rodzynkami — przepis

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem to kolejna smaczna wariacja z kiszoną kapustą w roli głównej. Jabłko nadaje jej zdrowej słodyczy, więc przy bardzo słodkim jabłku można zupełnie zrezygnować z doprawiania cukrem.

Surówka z kiszonej kapusty

Fot. iStock/Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem lub rodzynkami — składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 małe marchewki
  • 2 średnie jabłka lub 3 łyżki rodzynek
  • sól i cukier do smaku
  • olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku
  • ewentualnie natka pietruszki do posypania

Przygotowanie surówki

Kapustę posiekaj drobno, marchewki i jabłka obierz i zetrzyj na tarce — marchewki na małych oczkach, jabłka na większych. Jeśli zamiast jabłek wybrałaś rodzynki, opłucz je i osącz. Składniki wymieszaj ze sobą, dopraw solą, cukrem, oraz olejem. Wszystko wymieszaj, wstaw do lodówki, by dobrze się schłodziło. Jeśli lubisz, posyp poszatkowaną pietruszką.

Surówka z kiszonej kapusty z majonezem — przepis

Surówka z kiszonej kapusty z majonezem to nieco bardziej kaloryczna wersja surówki. Majonez doda kapuście zarazem delikatności i ciekawego smaku.

Surówka z kiszonej kapusty

Fot. iStock/Kiszona kapusta

Surówka z kiszonej kapusty z majonezem — składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki ulubionego majonezu
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie surówki:

Kapustę poszatkuj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, cebulę pokój w kosteczkę, czosnek drobniutko poszatkuj. Warzywa włóż do miski, dodaj przyprawy i majonez. Wymieszaj wszystko i wstaw przed podaniem do lodówki, by surówka dobrze się schłodziła.


źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

"Chcesz żebym nie dożyła twojego wesela?!". Czyli czego lepiej nie mówić singielce / Singielki są szczęśliwsze - mówią naukowcy

„Chcesz żebym nie dożyła twojego wesela?!”. Czyli czego lepiej nie mówić singielce

Konkurs „Wspomnienia mają swoje zapachy”

Prawdziwa przyjaźń jest wtedy, kiedy możesz do swojego przyjaciela iść w kapciach… albo zawsze do niego zadzwonić. Akcja „Prawdziwa przyjaźń”