Go to content

Sernik ze śliwkami. Wasze przepisy wielkanocne

Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Na Święta przygotowuję kilka potraw, ale za najbardziej pyszną i leniwą uważam… SERNIK – aromatyczny, delikatny, puszysty z różnymi dodatkami. Czasem fantazyjny, kolorowy, oryginalny, a nawet pstrokaty. To obowiązkowy wypiek na naszym stole wielkanocnym, świąteczna tradycja przekazywana w mojej rodzinie już od wielu pokoleń.

To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, jak najpierw piekła go babcia, potem mama z moją pomocą, a ta moja pomoc polegała na smakowaniu, bawieniu się kolorami, ciekawości miksowania, zadawania wielu pytań, itp… 🙂

Teraz sama piekę sernik. Za każdym razem inny. W tym roku będzie sernik z suszonymi śliwkami. Dla mnie to ciasto jest nie tylko pyszne, ale również i wyjątkowe, bo przypomina mi chwile z dzieciństwa, najbliższe osoby i tak zwyczajnie i po prostu przepędza smutki. Każda chwila z nim wywołuje uśmiech na twarzy. Czy można zaliczyć je do potraw leniwych? – o tak!!! Daje mi powód do odpoczynku.

Delektując się nim uwielbiam ten czas, kiedy mogę usiąść na spokojnie z bliskimi osobami i porozmawiać, odprężyć się, pośmiać razem. Na takie rzeczy, w ciągu roku brakuje czasu, a każda chwila spędzona z najbliższymi jest bezcenna….. Chciałabym, żeby na co dzień było wiele takich dni, jak to ciasto- leniwych, pięknych, lekkich, wyjątkowych, słodkich,  o cudnych barwach, zapachach i smakach 🙂

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Sernik ze śliwkami

Ciasto:

  • 15 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 8 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki proszku
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1/5 łyżki przyprawy do piernika

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (3-krotnie mielonego)
  • ¾ kostki masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 6 dużych jaj
  • Aromat pomarańczowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • Szczypta proszku do pieczenia

Dekoracja:

  • 20-25 dag pokrojonych suszonych śliwek
  • 3-4 łyżki kajmaku
  • 1 łyżka mleka
  • 10 dag czekolady

Wykonanie:

Składniki na ciasto siekamy, a potem zagniatamy. Wykładamy dno tortownicy (śred.24 cm). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i ser, a następnie mąkę, proszek, budyń i aromat. Mieszamy z pianą ubitą z białek. Wlewamy na ciasto. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st C. Studzimy. Sernik smarujemy kajmakiem. Wykładamy śliwki, czekoladę roztapiamy z mlekiem. I na koniec polewamy śliwki. SMACZNEGO!

Fot. Archiwum prywatne

Autor: Bogda

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka