Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Babka marmurkowa. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
23 kwietnia 2019
Fot. Archiwum prywatne
 

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Babka marmurkowa

Składniki:

– 4 jajka

– 1 i 1/4 szklanki mąki + 2 łyżki mąki

– 1/4 szklanki kakao

– 1 łyżeczka cukru waniliowego

– 1 szklanka cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 180 ml oleju

– 200 g białej czekolady

– lukier i kolorowa posypka do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodajemy do masy stopniowo olej oraz 1 i 1/4 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. 1/3 ciasta przekładamy do osobnej miski, a do pozostałych 2/3 ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciasto z kakaem przelewamy do formy. Następnie do jasnego ciasta dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i wylewamy na ciasto kakaowe. Widelcem delikatnie gdzieniegdzie mieszamy obydwa kolory ciasta, tak aby utworzyły się esy floresy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 45-50 minut. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, polewamy lukrem i ozdabiamy kolorową posypką.

Babka marmurkowa to deser niebanalny

na Wielkanoc idealny,

bowiem pysznie smakuje,

co roku na święta się nim delektuję.

Magiczną atmosferę oddaje,

wywoływać uśmiech na twarzy nie przestaje.

Za każdym razem przypomina mi dzieciństwa czas,

kiedy radość rozpierała nas.

A kiedy tym przysmakiem się delektuję,

do słodkich czasów wskakuję!

Babka marmurkowa jest pyszna i odlotowa,

biała polewa i kolorowy lukier ją pokrywa,

uznanie wszystkich zdobywa,

swoim smakiem kusi, na Wielkanoc być musi.

Cała rodzinka do stołu zasiada,

wszyscy są uśmiechnięci, każdy radosne historie opowiada.

Ta słodycz na stole króluje

i magiczna atmosfera w rodzinnym gronie panuje.

Autor: Anna

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
23 kwietnia 2019
Fot. Archiwum prywatne
 

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

– 32 g drożdży świeżych lub 16 g drożdży suchych

– 1 szklanka letniego mleka (250 ml)

– pół szklanki cukru

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego

– świeżo otarta skórka z połowy cytryny (lub pomarańczy)

– szczypta soli

– 80 g masła, roztopionego i przestudzonego

– 1 jajko

– 2 żółtka

– 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (480 g)

– 1 kg śliwek węgierek (lub innych), przepołowionych i odpestkowanych

– lukier i posypka do dekoracji

Przygotowanie:

Mąkę pszenną (zacząć od 3 szklanek, w razie potrzeby dodać dodatkowe 1/4 szklanki) wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), odstawić (pod przykryciem) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 – 60 minut lub dłużej, w zależności od temperatury pomieszczenia). Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta udekorować lukrem i posypką.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami pysznie smakuje,

słodkie wspomnienia przywołuje.

Wspólnie z rodziną przy stole zasiadamy,

pysznym wypiekiem się delektujemy i uśmiech na twarzach mamy.

Autor: Teresa

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Najbardziej „leniwe” danie? Jajka z chrzanem. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
23 kwietnia 2019
Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Najbardziej „leniwe” danie? Jajka z chrzanem. Składniki: jajka i chrzan. No, można jeszcze sól i pieprz jak ktoś czuje się wyjątkowo „nie-leniwie”. Musimy ugotować jajka, ale że mamy Wielkanoc to kilka dodatkowych w garnku to akurat żaden wysiłek. Ugotowane jajka obieramy i studzimy (niekoniecznie w tej kolejności), następnie kroimy na połówki lub ćwiartki. Bierzemy korzeń świeżego chrzanu i ostrym nożem skrobiemy, by otrzymać wiórki. Nie używamy do tego tarki, a już na pewno nie takiej o drobnych oczkach! Na koniec jajka można posypać delikatnie solą i/lub pieprzem.

Potrawa ta zawsze wzbudza wielkie zdziwienie i zaciekawienie na pracowych „jajeczkach”, gdyż nigdzie nie spotkałam się z taką wersją jajek z chrzanem. Z kolei dla mnie osobiście jajka z białymi maziami są niezjadliwe. Danie to przygotowywane jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Według mojej mamy pochodzi od strony rodziny taty i nauczyła się go od jego mamy. Niestety dziadkowie nie żyją od lat, więc nigdy pewnie nie dowiem się, czy jest to ich jakaś rodzinna tradycja, czy przypadkowa potrawa. Jednak ani ja, ani moja rodzina nie wyobrażamy sobie świąt bez niej!

Autor: Marlena

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Zobacz także

Kuchnia mlekiem i cukrem pachnąca. Marka Delecta poszerza ofertę produktów do pieczenia oraz przekąsek instant

Jajeczne święta wychodzą bokiem? Oto najbardziej leniwy przepis, urozmaicający świąteczny jadłospis. Wasze przepisy wielkanocne

Tradycyjny stół wielkanocny w nowoczesnym wydaniu