Gotowanie Przepisy Przetwory

Ogórki kiszone na sucho. Są gotowe już następnego dnia – oszalejecie na ich punkcie!

Redakcja
Redakcja
4 sierpnia 2020
Ogórki kiszone na sucho
Fot. iStock / Ogórki kiszone na sucho – Ogórki kiszone na sucho
 

Kochasz kiszone ogórki, ale nie chce ci się odstawiać tego całego cyrku ze słoikami, gliniankami i – co najgorsze – czekać i czekać? Mamy dobrą wiadomość, możesz je ukisić już w 24 godziny! A zamiast słoika wystarczy woreczek strunowy! Wypróbuj koniecznie przepis na ogórki kiszone na sucho.

Ogórki kiszone na sucho – o co chodzi?

Od pewnego czasu Internet podbija przepis na ogórki kiszone na sucho, bez wody. W zasadzie jest to przepis na ogórki małosolne, bowiem cały proces trwa jedyne 24 h, a to za mało, by otrzymać tradycyjne kiszonki. Ale… małosolne są najlepsze – każdy to wie! Jak je przygotować? To tak proste, że zdziwisz się, że jeszcze tego nie zrobiłaś!

Ogórki kiszone na sucho. Są gotowe już następnego dnia - oszalejecie na ich punkcie!

Fot. iStock

Ogórki kiszone na sucho, bez wody — przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
  • opcjonalnie liść wiśni, porzeczki lub chrzanu

 Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, odetnij końcówki i wrzuć do woreczka z zamknięciem strunowym.
  2. Korzeń chrzanu pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki, a także liść chrzanu wiśni lub porzeczki, jeśli są przygotowane. Wymienione składniki i gorczycę wrzuć do ogórków i równo oprósz wszystko solą. Usuń dłonią nadmiar powietrza z woreczka i go zamknij. Potrząśnij ogórkami, tak by sól i składniki równomiernie się rozłożyły.
  3. Włóż woreczek z ogórkami na 4 godziny do lodówki, a przez kolejne 20-48 godzin wyjmij i trzymaj w temperaturze pokojowej.
  4. Po otwarciu woreczka ogórki należy trzymać w lodówce.


źródło:  beszamel.se.pl, www.poradnikzdrowie.pl, fajnyogrod.pl

Gotowanie Przepisy Przetwory

Co się dzieje z twoim ciałem, jeśli codziennie wypijasz kieliszek wina

Redakcja
Redakcja
4 sierpnia 2020
fot. iStock
 

Picie wina jest tak stare jak świat, no, prawie ;). Ludzie polubili je od razu i ta miłość trwa już około  osiem tysięcy lat. W całej historii wino było używane podczas uroczystości, ceremonii religijnych, do uzdrawiania i pocieszania osób starszych. Nie brakuje również peanów nad jego zastosowaniem dla poprawy zdrowia Więc, co dzieje się z twoim ciałem, kiedy wypijasz kieliszek wina?

Badania wykazały, że umiarkowane picie od jednej do dwóch lampek dziennie dobrego wina ma pozytywny wpływ na zdrowie. Nacisk kładziony jest na umiarkowane spożycia! Wino, jak każdy alkohol, może doprowadzić do uzależnienia i negatywnych konsekwencji picia. Lekarze zalecają, aby nie przesadzać z tym ulubionym napojem. Nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do chorób i innych problemów zdrowotnych.

Czternaście potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających z picia wina

Uważa się, że picie wina zapewnia niezliczone korzyści dla organizmu. Ale czy powinieneś pić wino czerwone czy białe?

Czerwone wino jest zdrowsze, ponieważ w procesie fermentacji czerwonych winogron pozostawia się skórki. W przypadku odmiany białej, proces fermentacji  nie obejmuje skórek winogron. Te z kolei zawierają przeciwutleniacze, które chronią twoje komórki. Oto lista potencjalnych korzyści zdrowotnych, które czekają na nas w kieliszku wina:

Poprawa zdrowia serca

Picie wina pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia jakiejkolwiek choroby sercowo-naczyniowej lub zawału serca. Osoby pijące słabo lub w ogóle nie pijące wina, częściej umierają przedwcześnie niż osoby pijące umiarkowanie. Częściowo wynika to ze zdolności wina do rozszerzania tętnic i zwiększania przepływu krwi. To rozszerzenie zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi lub uszkodzenia serca.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory

Wino ma właściwości zwalczające raka, to dzięki bogactwu przeciwutleniaczy. Niektórzy badacze sugerują, że picie umiarkowanej ilości wina spowolni rozwój określonych typów komórek rakowych. Może to wynikać z tego, że ten sfermentowany sok zawiera fenole, które spowalniają wzrost raka prostaty i raka wątroby.

Obniża poziom cholesterolu

Wino podnosi poziom HDL (dobrego cholesterolu) i blokuje LDL (zły cholesterol), który powoduje uszkodzenie wyściółki tętnic. Uważa się, że picie wina może zwiększyć HDL nawet o pięć do piętnastu procent.

Walczy z osteoporozą

Osteoporoza powoduje osłabienie i demineralizację kości, czyniąc je kruchymi i słabymi. Niektóre badania sugerują, że umiarkowane picie czerwonego wina wzmacnia mineralizację kości zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Dba o zdrowie mózgu

Badania wykazały, że picie czerwonego wina w połączeniu ze zdrową dietą, taką jak dieta śródziemnomorska, może spowolnić choroby neurologiczne związane z wiekiem (takie jak choroba Parkinsona i Alzheimera).

Pomaga kontrolować masę ciała

Niektórzy badacze sugerują, że picie wina może pomóc kontrolować wagę. Niestety wyniki nie dają pewności, ale warto o tym wspomnieć. Uważa się również, że winko może pomóc spalić dodatkowe kalorie. To myślenie zostało ostatnio zakwestionowane. Wciąż odkrywana jest pełna wiedza na temat wina i kontroli wagi.

Za każdym razem, gdy pijesz alkohol, przyjmujesz dodatkowe kalorie. Przeciętna szklanka czerwonego zawiera około 125 kalorii jedną lampkę. Podczas gdy przeciętny kieliszek białego wina ma około 120 kalorii. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z alkoholu na diecie, wino jest najrozsądniejszą i najzdrowszą opcją.

Zwalcza infekcje

Uważa się, że picie jednego kieliszka wina dziennie, pomaga organizmowi zwalczać infekcje, zwłaszcza te w jelitach.

Helicobacter pylori to bakteria wywołująca zapalenie błony śluzowej żołądka, problemy żołądkowe i wrzody. Wino chroni jelita przed tego typu bakteriami. Może również pomóc chronić jelita przed salmonellą, czy zanieczyszczeniem żywności.

Obniża poziom cukru we krwi

Uważa się, że kobiety przed menopauzą, które piją co najmniej dwa kieliszki wina dziennie, są mniej podatne na cukrzycę typu 2. Pomaga również w kontroli glikemii i pomaga w walce z insulinoopornością.

Wydłuża życie (podobno)

Picie wina pomaga dłużej żyć, zwłaszcza jeśli stosujesz zdrową dietę śródziemnomorską z dużą ilością warzyw, owoców i ryb, orzechów i produktów pełnoziarnistych.

Pomaga poczuć  się szczęśliwszym

Umiarkowane picie wina poprawia ogólny nastrój i samopoczucie. Wiedzieli o tym nawet starożytni. Chyba każdy z nas doświadczył tego działania, 😉

Wino poprawia wzrok

Wino zawiera resweratrol, który pochodzi ze skórki winogron używanych do produkcji wina. Czerwone wino zawiera więcej resweratrolu niż białe. Resweratrol może zapobiegać utracie wzroku. Zmniejsza stany zapalne i stres oksydacyjny, co wpływa na równowagę wolnych rodników i przeciwutleniaczy w organizmie. Może pomóc w walce z powszechną utratą wzroku, zwłaszcza w podeszłym wieku.

Pomoże w przypadku takich chorób, jak:

  • Jaskra
  • Zaćma
  • Zwyrodnienie plamki żółtej
  • Retinopatia cukrzycowa

Zmniejsza ryzyko udaru

Umiarkowane picie może zapobiec powstawaniu zakrzepów krwi, ponieważ wino jest naturalnym środkiem rozrzedzającym. Fenole i resweratrol działają, jako rozcieńczalnik.

Poprawia kondycję skóry

Wino zawiera wiele przeciwutleniaczy, które mogą wspomóc twoją skórę, spowalniając rozwój bakterii trądzikowych. Przeciwutleniacze działają odmładzająco na skórę, sprawiając, że jest jaśniejsza i bardziej elastyczna. Picie wina stymuluje również przepływ krwi, czyli poprawia krążenie, co może zapobiegać powstawaniu zmarszczek.

Chroni zęby

Wierz lub nie, picie sfermentowanego soku winogronowego może pomóc w walce z bakteriami znajdującymi się w jamie ustnej. Polifenole w winie spowalniają bakterie powodujące próchnicę i odpowiedzialne za powstawanie płytki nazębnej. Oczywiście


źródło: powerofpositivity.com

Gotowanie Przepisy Przetwory

Fasolka szparagowa – jak ją gotować, by była smaczna i chrupiąca? Przepisy na przetwory z fasolką szparagową

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
Fasolka szparagowa - wartości odżywcze, gotowanie, przepisy na przetwory na zimę,
Fot. iStock

Fasolka szparagowa to roślina strączkowa, której smakiem można do woli nacieszyć się latem. Fantastycznie komponuje się z mięsami, ale smakuje doskonale podana z bułką tartą na maśle. Warto jeść ją nie tylko ze względu na smak, ale także z powodu jej wartości odżywczych.

Fasolka szparagowa jest często serwowana na polskich stołach. Trafiła do Europy z Ameryki w XVI wieku, gdzie szczególną popularność zdobyła z Francji. Stamtąd trafiła na stoły innych państw na całym świecie. Fasolka szparagowa i szparagi mają niewiele wspólnych cech, ponieważ są roślinami należącymi do innych rodzin. Nazwa  została nadana fasolce ze względu smak kojarzący się ze szparagami.

Fot. iStock

Fasolka szparagowa zielona, jak i żółta, mają charakterystyczny, raczej delikatny smak. Obie po krótkim obgotowaniu nadają się do spożycia. Uprawia się także odmianę fioletową, która po ugotowaniu staje się zielona — traktuje się ją tak samo jak fasolkę żółtą i zieloną. Najczęściej sięgamy po nią jako gotowane w wodzie, podane z bułką tartą smażona na maśle, do młodych ziemniaków. Taką fasolkę można dodać do sałatek, mięs, leczo, pyszną, lekką zupę lub zrobić z niej smaczne przetwory na zimę.

Fot. iStock

Fasolka szparagowa — wartości dla zdrowia, kcal

Ugotowana fasolka szparagowa w 100 g zawiera 30 kcal, więc jest ona niskokaloryczna. Surowa ma niski indeks glikemiczny (IG) – 15, jednak im mocniej jest rozgotowana, tym bardziej wzrasta jej IG. Z tego powodu, oraz by nie tracić cennych witamin, należy ją gotować al`dente.

Mimo że aż w 90% składa się z wody, nie brakuje w niej białka roślinnego oraz witamin z grupy B, witaminy C i E. Fasolka szparagowa dostarcza również minerały takie jak: wapń, potas, magnez, fosfor, a także żelazo. Nie brakuje tu błonnika, który dobrze wpływa na układ pokarmowy. Fasolki zielona i żółta nieco różnią się od siebie — w zielonej jest więcej witaminy A i kwasu foliowego, natomiast żółta zawiera więcej potasu i fosforu.

Fasolka wspiera układa pracę układu nerwowego, chroni serce obniżając poziom złego cholesterolu, dobrze wpływa na krzepliwość krwi. Działa także moczopędnie, dzięki czemu organizm skuteczniej zmniejsza obrzęki, pozbywa się toksyn i zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.

Fasolka szparagowa zawiera fitoestrogeny, czyli naturalne roślinne estrogeny podobne do żeńskich hormonów, które  łagodzą zespół napięcia miesiączkowego, a także dolegliwości wynikające z menopauzy.

Trzeba jednak pamiętać, że fasola może powodować wzdęcia, więc osoby z wrażliwym układem pokarmowym nie powinny po nią sięgać zbyt często.

Fasolka szparagowa — przepis, gotowanie

Często pojawia się pytanie, jaki przepis sprawi, że fasolka szparagowa wyjdzie idealna. Aby taka była, gotowanie nie może być zbyt długie.

Fasolka szparagowa - wartości odżywcze, gotowanie, przepisy na przetwory na zimę,

Fot. iStock

Fasolka szparagowa — przepis

Składniki:

  • 500 g fasolki
  • 2 litry wody
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli

Na zasmażkę

  • kilka łyżek bułki tartej
  • kilka łyżeczek masła

Przygotowanie:

  1. Fasolkę umyj, pozbaw końcówek i bocznych, twardych włókien — łyka.
  2. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj łyżeczkę soli i cukru. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem do miękkości ok. 1o minut, co zależy od tego, jak młoda jest fasolka. Szybciej gotuje się fasola żółta, zielona natomiast potrzebuje kilku minut więcej.
  3. Ugotowaną fasolkę odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą.
  4. Na patelni rozpuść masło. Dodaj bułkę tartą i smaż do chwili, aż bułka lekko się przyrumieni. Możesz wrzucić odsączoną fasolę na patelnię z bułką i masłem, lub też polać ją zasmażką na talerzu.
  5. Podawaj od razu.

Fasolkę można też gotować ok. 7-10 minut na parze. Im krótsze gotowanie, tym więcej chrupkości, koloru, oraz smaku fasolki zostanie zachowane.

Fasolka szparagowa - wartości odżywcze, gotowanie, przepisy na przetwory na zimę,

Fot. iStock

Fasolka szparagowa — przepisy na zimę

Fasolka szparagowa sprawdzi się także zapakowana do słoików na zimę. Przygotowanie weków nie wymaga wielkiej energii, za to zimą przywoła wspomnienia ciepłych, letnich dni. Jednak by fasolka szparagowa przetrwała bez szwanku, musi zostać dobrze zapasteryzowana, ponieważ ma tendencję do łatwego psucia.

Fasolka szparagowa - wartości odżywcze, gotowanie, przepisy na przetwory na zimę,

Fot. iStock

Fasolka szparagowa konserwowa — przepis

Składniki: 

  • żółta fasolka szparagowa
  • 1 litr gorącej wody
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie: 

Fasolkę szparagową umyj, usuń włókna i odetnij końcówki. Wrzuć do wrzącej wody na 5 minut, odcedź i przelej zimną wodą. Poukładaj fasolkę ciasno w słoikach i zalej przegotowaną, gorącą wodą z cukrem i solą. Jeśli fasolki jest dużo, należy zwiększyć ilość zalewy. Wytrzyj szyjkę słoika i wieczko, zakręć. Pasteryzuj przez 3 dni do 30 minut. Za każdym razem odwróć słoik do góry dnem.

Sałatka szparagowa — sałatka na zimę

Fasolka szparagowa - wartości odżywcze, gotowanie, przepisy na przetwory na zimę,

Fot.. iStock/fasolka szparagowa

Składniki: 

  • 2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 1/2 kg marchewki
  • 40 dag cebuli
  • 2 duże papryki czerwone
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki oleju
  • 3 łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki octu 10%
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

  1. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj około 15 minut w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru. Odcedź.
  2. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule obierz, pokrój w cieniutkie półtalarki. Paprykę umyj i pokrój w małe paseczki.
  3. Marchewkę i cebulę z liśćmi laurowymi, pieprzem, pozostałą solą i cukrem duś ok. 15 minut na rozgrzanym oleju. Dodaj koncentraty pomidorowe i ocet. Dokładnie wymieszaj zalewę w dużym garnku wraz z fasolką. Duś razem ok. 7 minut. Pod koniec dodaj paprykę.
  4. Gorącą sałatkę przełóż do wyparzonych słoików, wysusz szyjkę słoika, wieczko i dokładnie zakręć. Pasteryzuj  przynajmniej 20 minut.

źródło:  bonavita.pl, stronazdrowia.pl,www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Zupa krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Polędwica z dorsza – pieczona, na parze, z grilla i w sosie. Wybierz swój ulubiony przepis

zupa pomidorowa z ryżem, makaronem, na rosole, zupa krem.

Zupa pomidorowa – rozgrzewająca, aromatyczna zupa na trzy sposoby