Gotowanie Przepisy Przetwory

Domowej roboty konfitury dla zapracowanych

Redakcja
Redakcja
5 sierpnia 2019
Fot. iStock
 

Sezon letni to czas na świeże, soczyste i dojrzałe owoce. Byłoby świetnie zachować wakacyjne smaki na dłużej, prawda? Dlatego już teraz powinniśmy pomyśleć o zrobieniu pysznego, domowego przetworu, który z pewnością przypomni nam smaki lata w jesienny czy zimowy dzień.

Mowa tu oczywiście o konfiturze, której przygotowanie wbrew pozorom, nie jest bardzo pracochłonne. Jeśli macie ochotę rozkoszować się słodkim i owocowym smakiem przetworów w letnie lub chłodne dni, to koniecznie sprawdźcie propozycje, jakie dla Was przygotowaliśmy.

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem | Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 600 g truskawek
  • 400 g rabarbaru
  • 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Delecta
  • 4 łyżeczki cynamonu

Dla osób, które lubią kwaśno-słodkie smaki, mamy coś specjalnego. Połączenie rabarbaru z truskawkami stworzy idealnie letni i świeży smak, któremu nie będziecie mogli się oprzeć!

Aby przygotować konfiturę, należy obrać rabarbar i pokroić go na kawałki (około 1 cm).  Następnie, dusimy go z dodatkiem cynamonu przez około 15 minut w garnku z grubym dnem, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Później zajmujemy się truskawkami – myjemy je, oczyszczamy z szypułek, kroimy w ćwiartki i mieszamy z rabarbarem. Do naszego miksu owocowego dodajemy cukier żelujący i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa się zagotuje. Owoce gotujemy przez około 3 minuty, a następnie wlewamy masę do wyparzonych słoików. Jak wystygnie możemy cieszyć się cudownym smakiem konfitury, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. 

Konfitura jagodowa z tymiankiem

Konfitura jagodowa z tymiankiem | Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 500 g borówek amerykańskich lub jagód
  • 15 g Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
  • garść świeżego tymianku
  • 150 g cukru

Miłośnikom niebanalnych smaków z pewnością spodoba się pomysł na konfiturę z jagód… z małą innowacją, ponieważ z dodatkiem tymianku!

Na początek, wypłukane i osuszone owoce wkładamy do garnka, dodajemy Dżemix i zagotowujemy całość, ciągle mieszając. Następnie obieramy listki tymianku i dodajemy do owoców, wraz z cukrem. Tak przygotowaną mieszankę gotujemy pod przykryciem około 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika po ugotowaniu. Nie oszczędzajmy słoików i zróbmy większy zapas na zimę!

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem | Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 300 g marchwi
  • 600 g pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
  • 5 ziaren kardamonu
  • 250 g cukru
  • 50 ml wody

Można by pomyśleć, że konfitura z dodatkiem warzyw nie może być dobra… Nic bardziej mylnego! Warto zaryzykować i przekonać się na własnym podniebieniu. 😊                                                                       Aby przygotować konfiturę należy obrać marchewkę i pokroić na cienkie plasterki. Następnie podlewamy ją wodą i sokiem z pomarańczy i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Gdy marchewka zmięknie, blendujemy ją na gładki mus. Do gotowej masy dodajemy obrane i pokrojone pomarańcze, utarty w moździerzu kardamon i wszystko mieszamy. Kiedy już wszystko idealnie połączymy, dodajemy Dżemix, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy cukier i ponownie gotujemy przez około 3 minuty. Gotowa konfitura zaskoczy Was niesamowicie pysznym smakiem. Bon appetit!

 

Etykiety na słoiczki do pobrania:

https://delektujemy.pl/wp-content/uploads/2017/06/etykiety_naklejki-na-sloiki_przetwory_delektujemy.pl_.pdf

Jeśli jesteście ciekawi innych owocowych konfitur, koniecznie zajrzyjcie na https://delektujemy.pl/przepisy-na-przetwory/.


Artykuł powstał we współpracy z Delecta


Gotowanie Przepisy Przetwory

11 sygnałów, że jesteś za bardzo zestresowana

Redakcja
Redakcja
5 sierpnia 2019
Fot. iStock / filadendron
 

Stres jest okrutną, niszczącą siłą, której znaczenie rzadko sobie uświadamiamy. „Nerwy” wpływają negatywnie na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Nie zawsze jednak potrafimy odróżnić, czy dolegliwości wynikają z tego, że przeżywamy trudny emocjonalnie okres, czy też są to objawy jakiejś choroby.

11 sygnałów, że jesteś za bardzo zestresowana

1. Bóle głowy i migreny

Częsty stres powoduje chroniczne napięcie, które może przerodzić się w ból głowy. Najczęściej zgłaszanymi rodzajami bólów głowy związanych ze stresem są właśnie bóle napięciowe. Ich objawy obejmują:

– tępy i uporczywy ból odczuwany po obu stronach głowy lub szyi (objawy podobne do migreny)

– uczucie stałego nacisku wokół głowy

– wrażliwość mięśni skóry głowy, szyi lub ramion

2. Ból w klatce piersiowej

Bóle odczuwane w okolicy klatki piersiowej mogą się nasilać, gdy naszym życiem rządzi uczucie niepokoju. Zazwyczaj mają wówczas charakter ostry i przerywany – jak krótkie, bolesne ukłucia.

3. Wypadanie włosów

Rozproszone przerzedzenie włosów na skórze głowy i jest najczęstszym rodzajem łysienia z powodu stresu. Zwykle taka utrata włosów jest tymczasowa. Jednak chroniczny stres powoduje, że proces ten się powtarza.

4. Spadek libido

Żeby uprawiać seks, dobrze mieć „wolną głowę”. Stres, smutek, napięcie bardzo negatywnie wpływają na nasze libido.Hormonalna stabilność i zdrowy stan umysłu są niezbędne do satysfakcjonującego życia seksualnego. Zbyt duży stres „wyrzuca” hormony i wpływa na nasz nastrój – często skutkując niskim popędem seksualnym.

5. Problemy z koncentracją

Stres wzbudza reakcję walki lub ucieczki i zalewa ciało hormonami stresu (np. kortyzolem). Poza wyczerpywaniem rezerw energii naszego mózgu, ciało migdałowate zakłóca normalną aktywność płata czołowego – obszaru mózgu odpowiedzialnego za uwagę i koncentrację.

6. Problemy z pamięcią

Reakcja na stres zakłóca również normalną aktywność w obrębie płata skroniowego, który jest odpowiedzialny za pamięć. W większości przypadków stres przewlekły częściej upośledza pamięć krótkotrwałą, co utrudnia tymczasowe przechowywanie i przywoływanie informacji.

7. Problemy z żołądkiem

Skurcze żołądka, ból brzucha i dyskomfort jelit są często fizycznymi objawami lęków związanych ze stresem.

8. Wahania masy ciała

Przewlekły stres najczęściej powoduje przyrost masy ciała. Kortyzol – hormonu stresu-  ma znaczący wpływ na odczuwanie głodu ponieważ jego wysoki poziom sprawia, że spada poziom cukru we krwi i pragniesz słodkich, tłustych potraw.

9. Kołatanie serca

Większość palpitacji serca, choć potencjalnie przerażających, jest raczej nieszkodliwa. Stres, wraz z nadmiernym spożywaniem alkoholu, kofeiny lub nikotyny, są rozpoznawane jako katalizatory kołatania serca (które można również odczuć w klatce piersiowej, szyi lub gardle).

10. Bóle mięśniowe

Bóle, napięcie i sztywność mięśni są dobrze znanymi objawami hiperstymulacji związanej ze stresem.

11. Nieropoznane objawy fizyczne i psychiczne

Stres jest skomplikowanym stanem; podobnie jak różne zaburzenia i choroby, które wywołuje. Dokładna liczba objawów fizycznych i psychicznych związanych ze stresem nie jest znana. Bywa, że przejdziemy szereg badań laboratoryjnych, które nie wykryją żadnych nieprawidłowości, a lekarz zaliczy nasze dolegliwości do reakcji „psychosomatycznych”.


Na postawie: powerofpsychology


Gotowanie Przepisy Przetwory

Co jeść latem w pracy? Sprawdź pomysły na szybkie i smaczne dania

Redakcja
Redakcja
5 sierpnia 2019
Fot. Materiały prasowe

W tym roku wakacyjna pogoda zdecydowanie nie zawodzi! Słońce i wysoka temperatura sprzyjają amatorom kąpieli w jeziorach czy morzu, wielbicielom skąpej odzieży i opalonych ciał. Jednak upał bywa zmorą, szczególnie gdy przychodzi nam spędzać gorące dni w biurze. Wówczas i nasz mózg znacznie zwalnia obroty, domagając się posiłku, o którym nasz żołądek ani myśli. Co zatem jeść, gdy skwar nie odpuszcza, a my pragniemy mieć energię, czuć się lekko i rześko?

Sezonowe skarby

Jeśli chodzi o wybór warzyw i owoców, lato zadowoli największych malkontentów. Pewnie dlatego właśnie wówczas wielu z nas ochoczo wykorzystuje dobrodziejstwa natury, a swoją dietę opiera właśnie na  sezonowych produktach. Katarzyna  Głębocka – ekspert firmy Eisberg radzi by postawić na lekkie sałatki, zwłaszcza, gdy żar leje się z nieba. – Upalna pogoda często odbiera nam chęć do gotowania. Jednak wcale nie trzeba skomplikowanych przepisów i wielu godzin spędzonych w kuchni, aby docenić smaki lata. Większość owoców i warzyw najlepiej smakuje na surowo, na przykład w postaci sałatek. Aby cieszyć się uczuciem sytości dłużej, warto urozmaicić mieszankę warzyw białkowymi produktami takimi jak: sery, rośliny strączkowe lub białe mięso. Dressing zapakujmy osobno i polejmy sałatkę tuż przed spożyciem – dzięki czemu na dłużej zachowa świeżość.

Wszystko (w) płynie

Stałe jedzenie, zwłaszcza ciężkostrawne, może skutecznie zniechęcić nas do spożycia lunchu. Pamiętajmy jednak, że pominięcie tego posiłku nie jest dobrym wyjściem z sytuacji. Jeśli nie dopisuje nam apetyt jedzmy małe porcje, ale częściej. W upalne dni świetnie sprawdzą się płynne potrawy typu chłodnik na bazie kefiru czy hiszpańskie gazpacho. Śniadania także możemy przyjmować w tej formie, wlewając do kubka termicznego zdrowe koktajle na bazie zielonej herbaty czy sezonowych warzyw i owoców, zamiast gorącej kawy. Dzięki nim zyskamy przydatną energię, a dodatkowo uzupełnimy braki mikroelementów, które kawa niestety wypłukuje. Koktajle możemy komponować tak, aby w zależności od naszych potrzeb były  lekkie i orzeźwiające albo gęste i sycące. Do pracy proponujemy wybrać tę drugą opcję, która zastąpi jeden posiłek. Koktajl z dodatkiem szpinaku, malin i płatków owsianych będzie prawdziwą bombą witaminowo – błonnikową.

Kompaktowe owoce

Lato to również bogaty wybór owoców, które pojawiają się na naszych stołach pod przeróżnymi postaciami. Świeże najlepiej jeść tuż po zakupie, bo już po kilku godzinach poza lodówką mogą wyglądać mało apetycznie. Jeśli jednak marzy nam się smak sezonowych owoców w pracy, możemy zmiksować je na mus, zachowując ich cenne mikroelementy. Taki mus świetnie skomponuje się
z jogurtem naturalnym czy musli, ale już sam w sobie będzie wyśmienitym deserem. Dobrym pomysłem będzie również zabranie w słoiczku deseru na bazie nasion chia i mleka kokosowego, wykańczając go musem z ulubionych owoców. Kolejną propozycją na przemycenie owocowych smaków do swojej diety jest zamrożenie rozdrobnionych truskawek bądź malin
w formie kostek lodów. Można dodać także listki mięty lub sok z cytryny. Kilka kostek wrzuconych do butelki z wodą, nie tylko sprawi, że będzie przyjemnie chłodna, lecz także zyska subtelny owocowy posmak, dzięki czemu chętniej będziemy po nią sięgać.

Sałatka mocy

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

– 1 woreczek mieszanki Fitness mix Eisberg

– 1 pierś z indyka

– 1 garść kiełków lucerny

– 8 pomidorków cherry

– ¼ pęczka szczypiorku

– 1 garść sezamu

– sól, pieprz

Dressing:

– 50 ml Dressingu Yoghurt Eisberg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W miseczce ułożyć mieszankę Fitness mix. Dodać pomidorki przekrojone na pół i posiekany szczypiorek. Pierś z indyka przyprawić, usmażyć na patelni, a następnie pokroić w paski. Wszystkie składniki połączyć. Sałatkę udekorować kiełkami lucerny oraz sezamem. Całość polać gotowym Dressingiem Yoghurt.


Artykuł powstał we współpracy z Eisberg


Zobacz także

Premiera nowej linii superfoods od Purelli

Truskawki: koktajle, smoothie i napoje - 11 sprawdzonychprzepisów

Otwieramy sezon na truskawki. 11 przepisów na koktajle, smoothie i napoje z truskawkami w roli głównej

Zupa tajska z kurczakiem

Siostry od kuchni polecają: Zupa tajska z kurczakiem