Go to content

Siostry od kuchni polecają: Komosa ryżowa z jagodami i orzechami pecan

Komosa ryżowa z jagodami i orzechami pecan
Fot. Siostry od kuchni

Czas przygotowania: 20 min.

Składniki:

  • 5 łyżek komosy ryżowej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodko)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • garść orzechów pecan
  • 1 filiżanka jagód

Przygotowanie:

Komosę ryżową ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jagody dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. W rondelku połączyć mleko, miód, cynamon, gałkę muszkatołową i ekstrakt z wanilii. Podgrzać na małym ogniu i mieszać do połączenia składników. W miseczce umieścić komosę ryżową, wsypać posiekane orzechy pecan i zalać ciepłym mlekiem. Na wierzchu wyłożyć jagody i udekorować orzechami.

Komosa ryżowa z jagodami i orzechami pecan

Fot. Siostry od kuchni

Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!

18492427_10209141583683180_1950963320_n (1)


SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI

siostryKRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.

EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.