Zdrowe, bogate w substancje odżywcze, często wykazujące „supermoc”. Czyli zwykłe – niezwykłe jedzenie. Najfajniejsze superfood, które podniosą odporność, poprawią kondycję i dobrze smakują ;).
5 superhitów poprawiających kondycję (do schrupania)
Autor: Hanna Szczygieł1/5 Czarna fasola
Bogate źródło białka i błonnika.
Według badań jedzenie czarnej fasoli kilka razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka oraz zapobiega chorobom serca.
Bogata w cynka, miedź, antocyjany (chronią organizm przed starzeniem).
2/5 Olej z awokado
Zawiera przeciwutleniacze, witaminy: C, A, E, D, B, K i PP oraz kwas omega-9. Rzucił rękawice olejowi kokosowemu. Koniecznie musi być tłoczony na zimno.
- Redukuje poziom złego cholesterolu
- Korzystnie wpływ an prace mózgu
- Reguluje gospodarkę tłuszczową w organizmie
- Ma pozytywny wpływ na układ krążenia oraz wątrobę
Ma najwyższą wśród olejów temperaturę dymienia – czyli doskonale sprawdzi się w kuchni do smażenia.
3/5 Sok z brzozy
Doskonały naturalny elektrolit. Gasi pragnienie. Najbardziej bogaty w składniki odżywcze jest sok pozyskiwany na wiosnę.
Zawiera przeciwutleniacze, witaminę C, sole mineralne. Wykazuje działanie przeciwreumatyczne, poprawia odporność i doskonale sprawdza się w zwalczaniu infekcji oraz grypy.
Podczas zakupu zwróćcie uwagę na skład soku, bardzo często jest suto doprawiony cukrem.
4/5 Mąka z batatów
Bardzo bogata w witaminy i minerały. Jest źródłem witamin: C, A, K, E i witamin z grupy B. Przydatny w profilaktyce skurczów mięśni – ma wysoką zawartość potasu. Co ważne, mąka z batatów jest bezglutenowa. Jest dobrym źródłem naturalnego kwasu foliowego, beta-karotenu i fosforanów.
Stabilizuje poziom cukru w krwi. Można jej używać śmiało do gotowania i pieczenia.
5/5 Kiełki
To genialne źródło składników odżywczych, są dużo łatwiejsze do strawienia od zwykłych ziaren. Dużo rzadziej wywołują alergie. Bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, błonnika oraz aminokwasy.