Lubimy pomarańcze i sięgamy po nie wyjątkowo często. Lata wstecz, kojarzyły ze świątecznym rarytasem, który aromatem i smakiem osładzał komunistyczne czasy. Taki egzotyczny powiew świeżości, w ramach prezentu pod choinką. Szczęśliwie teraz owoców mamy w bród i sięgamy po nie, kiedy najdzie ochota.
I bardzo dobrze, bo pomarańcza zawiera bogactwo błonnika, flawonoidów, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. W dodatku owoce są pyszne i orzeźwiające. Wyciskamy z nich sok, jemy na surowo, dodajemy do sałatek i deserów. A skóry wyrzucamy do kosza. To błąd i poniekąd marnotrawstwo, ponieważ skórki mają wiele ciekawych zastosowań, z których grzech nie skorzystać.
6 niezwykłych zalet skórki pomarańczy:
1. Odmładzające maseczki
Skórka pomarańczowa, bogata w antyoksydanty i witaminy, znakomicie nadaje się do wykorzystania w domowych, przeciwzmarszczkowych maseczkach. Usuwa przebarwienia i ciemne plamy na skórze, wysoka zawartość witaminy C utrzymuje jędrność skóry i dodaje zdrowego blasku:
- Zmieszaj 1 łyżkę z pomarańczową skórką w proszku (startą ususzoną skórkę), dodaj sproszkowane płatki owsiane z miodem na tyle, by utworzyć gęstą pastę.
- Zastosuj ją na twarz i szyję.
- Pozostaw na 30 minut, a następnie spłucz zimną wodą.
Zastosowanie raz w tygodniu przyniesie pożądane efekty.
lub:
- Wymieszaj 2 łyżeczki proszku ze skórki pomarańczowej z jogurtem naturalnym wraz z 1 łyżeczką miodu, aby powstała pasta.
- Zastosuj ją do twarzy i szyi, delikatnie wmasuj okrężnymi ruchami w skórę.
- Pozostaw na 20 minut, następnie spłucz ciepłą wodą.
Użyj jej 2 — 3 razy w tygodniu.
2. Bielszy uśmiech
Jeśli narzekasz na lekko pożółkłe od kawy, herbaty i wina zęby, wypróbuj pozbyć się osadu za pomocą bielma ze skórki. Masuj umyte zęby dwa razy w ciągu dnia wnętrzem skórki pomarańczy. Dzięki zawartemu w nich rozjaśniającemu D-limonenowi, powinno pomóc.
3. Poprawia pracę jelit
Wysoka zawartość błonnika w skórce reguluje ruchy jelit i zapobiega zaparciom. Pomaga w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego, w tym niestrawności, zespołu jelita drażliwego, wzdęć i zgagi. Pektyny z kolei wspomagają wzrost zdrowych bakterii w jelitach.
4. Obniża zły cholesterol i pomaga w odchudzaniu
Pomarańczowa skórka zawiera dużo pektyn i witaminy C, które mają pozytywny wpływ zarówno na odchudzanie, jak i obniżenie poziomu złego cholesterolu w organizmie. Pomoże ci w tym herbatka z suszonej skórki pomarańczy:
- Osusz skórki pomarańczy.
- Umieść 1 łyżkę suszonych skórek w szklance gorącej wody.
- Przykryj i odstaw na 10 minut.
- Wyjmij skórkę i dodaj trochę naturalnego miodu.
- Pij 2 szklanki dziennie.
5. Odstrasza insekty
Problem z mrówkami? Skórka od pomarańczy się z nimi rozprawi.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy na maleńkie kawałki. Następnie rozrzuć ją w miejscach, gdzie przebywają mrówki, które zaniosą zdobycz do gniazda. Pomarańcza zawiera substancje, które po uwolnieniu się ze skórki, będą toksyczne dla insektów.
6. Odświeża powietrze
W prosty sposób można bez chemicznych odświeżaczy poprawić zapach w domu:
- garść świeżych skórek pomarańczowych,
- trochę soku z cytryny,
- laska cynamonu,
- 2 szklanki wody.
Składniki gotuj przez 10 minut. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przelej do butelki z rozpylaczem. Korzystaj, gdy potrzebujesz odświeżenia powietrza.
Innym sposobem jest wysypanie skórek na dno kosza od śmieci — przykry aromat przestanie być tak bardzo wyczuwalny.
źródło: www.lifehack.org