Go to content

4 przepisy na pyszne, orzeźwiające chłodniki z owoców i warzyw

Fot. Instagram / wolosewiczius

Wysokie temperatury są obciążające dla naszych organizmów, więc zamiast ciężkostrawnych, rozgrzewająco dań na obiad, szukamy czegoś nawadniającego i najlepiej lekkiego i świeżego. Do dyspozycji w miesiącach letnich mamy całą gamę dojrzałych i soczystych warzyw oraz owoców. Grzechem byłoby nie skorzystać z niezwykłego smaku i odżywczych właściwości.

Najlepszym rozwiązaniem na głód gorącą porą jest niezwykła zupa – chłodnik

Chłodnik, czyli zupa podawana na zimno, doskonale chłodzi i zaspakaja głód. Jest bardzo prosta w wykonaniu i posiada wiele wariantów, w zależności od dodanych składników. Może być to zarówno słodka zupa z owoców, jak i pikantna z papryką. Wybór ulubionego smaku należy do ciebie.

4 przepisy na pyszne owocowe i warzywne chłodniki*

1. Na słodko, z owocami

Potrzebujesz:

→150 g jagód
→500 ml jogurtu
→ok 3/4 szklanki poziomek
→ok 3/4 szklanki jagód
→ ok 3/4 szklanki malin
→kilka truskawek
→3 łyżki cukru trzcinowego, łyżeczka cynamonu

Wykonanie: Wlej jogurt do blendera, dorzuć jagody, cukier i cynamon. Zblenduj wszystko a następnie przelej do misek. Dodaj poziomki, jagody i maliny. Dekoruj pokrojonymi truskawkami. Danie jest gotowe do podania.

 2. Chłodnik z melonem i miętą

Potrzebujesz:

→1 l zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego
→ szklanka śmietany
→ garść orzechów włoskich
→3 ząbki czosnku
→ zielony lub żółty melon
→ sól
→ listki mięty
→ świeżo zmielony pieprz

Wykonanie: Zsiadłe mleko, kefir lub jogurt dokładnie wymieszaj ze śmietaną, dodaj czosnek roztarty z odrobiną soli, posiekane orzechy oraz listki mięty, dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i dość obficie świeżo zmielonym pieprzem. Melona umyj, przekrój na połowy, usuń nasiona i małą łyżeczką wykroj z melona kulki. Melonowe kulki dodaj do chłodnika i bardzo mocno schłódź. Podając zupę, posyp listkami mięty

3. Chłodnik ze szpinakiem

Potrzebujesz:

→500 ml kefiru
→150 g świeżego szpinaku
→3 pomidory
→ sól
→ pieprz
→ papryka ostra (sypka)

Wykonanie:  Posiekaj szpinak, następnie zblenduj go z kefirem. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj do kefiru ze szpinakiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką i zamieszaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Podaj udekorowany pokrojonymi pomidorami.

4. Chłodnik rzodkiewkowy

Potrzebujesz:

→ 1 pęczek rzodkiewek
→ 4-5 ogórków
→ 3 ziemniaki
→ 4 jajka
→ garść koperku i szczypiorku
→ sól do smaku
→ kefir lub jogurt naturalny
Wykonanie: Ugotuj ziemniaki i jajka na twardo. Wymieszaj kefir z 3 filiżankami wody, dodaj sól. Schłódź – konsystencja ma przypominać krem. Pokrój rzodkiewki, ogórki, jajka i zioła. Warzywa wymieszaj z kefirem. Posyp koperkiem i wstaw do lodówki.

 

przepisy pochodzą z: fitness.sport.pl, urodaizdrowie.pl, zdjęcia: Instargram