Kawa, kawa, kawusia, tak trudno sobie bez tego aromatycznego, pobudzającego naparu wyobrazić początek dnia. Często bywa i tak, że na jednej filiżance nie umiemy poprzestać, a kawa staje się panaceum na zmęczenie w ciągu całego dnia. Najczęściej przywykamy do jednego sposobu zaparzania kawy, podczas gdy internet aż kipi od pomysłów na kawę „inaczej”.
Przepisy na pomysłowe wariacje dla małej czarnej:
1. Orzeźwiająca z malinami
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ¼ szklanki wody
- sorbet malinowy
- bita śmietana
- listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
Rozpuść kawę w ¼ szklanki letniej wody, zalej nią sorbet malinowy i zmiksuj. Przelej do naczynia, udekoruj bitą śmietaną i listkami mięty.
2. Mrożona, na szybko
- zimne mleko 3,2%
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka cukru
- bita śmietana
- kakao
Wykonanie:
Do litrowej butelki wlej ok 2-3 cm mleka, wsyp łyżeczkę kawy rozpuszczalnej oraz łyżeczkę cukru. Zakręć butelkę, potrząsaj do uzyskania pianki, wlej do szklanki, nałóż bitą śmietanę, posyp kakao.
3. Kawa z rumem
- 20 ml rumu
- 30 ml syropu miętowego
- czubata łyżeczka kawy
- 40 ml mleka
- łyżeczka cukru trzcinowego
- bita śmietana/śmietanka w sprayu
- listek mięty
- 2 kostki lodu
Wykonanie:
Kawę zaparz(tak aby nie było fusów) w 130 ml wrzątku. Posłódź i wstaw do lodówki. Schłodzoną kawę połącz z mlekiem. Na dno szklanki do kawy wlej rum połączony z syropem. Po ściankach szklanki wlej kawę z mlekiem, by warstwy się nie przemieszały. Dodaj kostki lodu, nałóż śmietanę udekoruj miętą. Pij przez słomkę.
4. Rozgrzewająca z cynamonem
- 1-2 łyżeczki kawy
- 200 ml wody
- 2 goździki
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 malutki kawałek imbiru
- 4 łyżki soku pomarańczowego
Wykonanie:
Kawę zalewamy 200 ml zimnej wody, dodajemy goździki, cynamon oraz imbir i gotujemy razem w tygielku. Nie dopuszczamy do wrzenia, przecedzamy i wlewamy do filiżanki. Dodajemy sok pomarańczowy i ewentualnie cukier, mieszamy.
5. Kawa na ostro
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 75 ml wody
- kakao deserowe (do tego woda lub mleko)
- kostki lodu
- szczypta chili
- listek mięty
Przygotowanie:
Rozpuść kawę, przygotuj kakao według przepisu na torebce, wlej do kawy, dodaj kostki lodu oraz chili. Udekoruj listkiem mięty.
Smacznego!
Źródło: przepisynakawe.pl, gotujmy.pl