Placuszki serowe to słodka propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Delikatne i pyszne, przypadną do gustu nie tylko dzieciom. Jak zrobić placuszki serowe?
W przypadku placuszków serowych najważniejszy jest twaróg. W jego doborze nie ma sztywnych zasad — można sięgnąć po tradycyjny twaróg w kostce, zarówno chudy jak i tłusty, a nawet wykorzystać zmielony twaróg sernikowy z wiaderka lub serek homogenizowany. Możliwości jest kilka, więc przepisów z ich wykorzystaniem również nie brakuje.
Placuszki serowe — składniki:
- 250 g twarogu
- 50 g mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do obsypania placuszków
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Żółtka jajek oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier z cukrem waniliowym i wymieszaj. Twaróg podziel na trzy części.
- Do masy z żółtek dodaj część jedną część twarogu i trochę mleka i wymieszaj. Dołóż kolejną porcję twarogu i mleka, i znów zamieszaj. To samo zrób z ostatnią częścią twarogu i mleka. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj, by wszystko się ze sobą połączyło.
- Białka ubij na sztywno i dodaj do masy z żółtek i sera — całość delikatnie mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcję ciasta twarogowego, formując zgrabne placuszki. Smaż każdy placek do zrumienia z obu stron.
- Gotowe placuszki przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.