Zdrowe pasty do chleba mogą zawierać połączenia na pierwszy rzut oka wyglądające nietypowo, ale w praktyce pasujące do siebie idealnie. Takim przykładem jest pasta z fasoli i jabłka, zwana także wege smalcem. Jej smak do złudzenia przypomina w smaku klasyczny smalec, tyle że jest od niego o wiele bardziej zdrowa. Jabłko zawiera witaminy: A, C, K oraz witaminy z grupy B, wapń, żelazo, cynk, fosfor, potas, magnez, mangan, a także sód, miedź i fluor. Biała fasola zawiera wysoką zawartość białka, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, magnez, potas.
Składniki na fasolowo-jabłkowe smarowidło do chleba:
- 1 szklanka suchej białej fasoli lub puszka konserwowej
- 1 jabłko
- duża biała cebula
- majeranek
- pieprz mielony
- sól
- odrobinę sosu sojowego — opcjonalnie
- olej do smażenia
Przygotowanie smarowidła do chleba:
- Świeżą fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia wypłucz i ugotuj do miękkości w świeżej wodzie. Pod koniec gotowania możesz dodać sól. Dodanie soli wcześniej sprawi, że fasola będzie mięknąć dłużej. Fasolę z puszki osącz z zalewy.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
- Jabłko pokrój na małe kosteczki, lub zetrzyj na tarce i dodaj do zeszklonej cebuli. Smaż razem przez chwilę, by się połączyły i przypraw majerankiem, pieprzem i solą.
- Ugotowaną fasolę (lub osączoną fasolę z puszki) zblenduj na gładką masę. Dodaj cebulę z jabłkiem i wymieszaj. Przypraw do smaku odrobiną sosu sojowego, pieprzem i jeśli jest konieczność — solą. Pastę przechowuj w lodówce maksymalnie do 5 dni.