Go to content

Niepozorne, a można z niego zrobić wszystko. Spróbujcie przepisów z tofu

Koreańska zupa z kimchi

Wszechstronne, bajecznie proste w przygotowaniu i przepyszne – takie właśnie jest tofu. Z wyglądu niepozorne, w rzeczywistości daje nieograniczone możliwości. Zrobisz z nim totalnie wszystko: śniadaniową szakszukę, włoski makaron, polskie pierogi, azjatyckie bowle, wegański mac & cheese, kuszące street foody i aksamitne desery (w tym oczywiście tofurnik) – w każdym z tych dań tofu odnajduje się idealnie.

Mamy dla was kilka przepisów z książki Konrada Budzyka „Totalnie tofu”. Spróbujcie!

Koreańska zupa z kimchi

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • makaron udon
  • 1 cukinia
  • 300 g wegańskiego kimchi
  • ½ puszki (200 g) pokrojonych pomidorów bez skórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1–2 cm świeżego imbiru
  • 5 suszonych grzybów shiitake, w całości
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub sy- ropu z agawy
  • pasta gochujang (opcjonalnie)

    Dodatkowo:
  • zielona cebulka
  • papryczka chili
  • prażony sezam

Sposób przygotowania

  1. Tofu pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Kimchi dokładnie posiekaj. Papryczkę chili umyj, oczyść i drobno posiekaj.
  2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż 3–4 minuty.
  3. Dodaj imbir oraz czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.
  4. Dodaj posiekane kimchi, pomidory i grzyby shiitake. Wlej bulion i syrop klonowy lub syrop z agawy, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
  5. Po tym czasie wrzuć do garnka tofu i gotuj jeszcze przez 5 minut. Odstaw w ciepłe miejsce.
  6. W osobnym garnku ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.
  7. W miseczkach układaj makaron i wstążki cukinii. Dodaj pastę gochujang. Zalewaj gorącą, świeżo ugotowaną zupą.
  8. Przed podaniem posyp zieloną cebulką, papryczką chili i sezamem.

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Klopsiki z tofu

Składniki:

  • 2 kostki naturalnego tofu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • 80 g bułki tartej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz

    Dodatkowo
  • sos pieczarkowy
  • ziemniaki
  • surówka z kiszonej kapusty

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.
  2. Tofu odsącz z zalewy, umieść w dużej misce i dokładnie pokrusz.
  3. Dodaj czosnek, zieloną cebulkę, sos sojowy, olej, bułkę tartą, skrobię oraz przyprawy.
  4. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, możesz też wyrobić masę rękami.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
  6. Z przygotowanej masy formuj klopsiki i układaj je na blasze.
  7. Piecz około 30 minut. W połowie pieczenia możesz przewrócić klopsiki na drugą stronę.
  8. Gotowe klopsiki wymieszaj z sosem pieczarkowym. Podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Tofu w sosie orzechowym

Składniki:

  • 2 kostki naturalnego tofu
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 marchewka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2–3 cm świeżego imbiru
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego

    Sos orzechowy
  • 350 ml wody
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu sriracha
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

    Dodatkowo
  • garść niesolonych prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • ryż jaśminowy

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
  2. Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostki o boku dłu- gości 2–3 centymetrów.
  3. Do miseczki wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojo- ne tofu i wymieszaj. Następnie stopniowo doda- waj skrobię ziemniaczaną i mieszaj, aby dokładnie oblepiła kosteczki.
  4. Tofu rozłóż na blasze. Piecz 20–25 minut.
  5. Gdy tofu się piecze, przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj aż do uzyskania jednolitej
    konsystencji.
  6. Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Zie- loną cebulkę
    umyj i posiekaj.
  7. W woku lub dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę.
  8. Dodaj marchewkę i groszek i smaż jeszcze przez minutę.
  9. Do podsmażonych warzyw wlej sos, dodaj upie- czone tofu i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
  10. Do miseczek wyłóż ugotowany ryż i tofu w sosie. Posyp orzeszkami ziemnymi i zieloną cebulką.