Mamy fantastyczną wiadomość dla miłośników czekolady! Według najnowszego badania przeprowadzonego przez Brigham and Women’s Hospital, jedzenie rano mlecznej czekolady może prowadzić do nieoczekiwanych korzyści zdrowotnych. Jedną z nich jest spalanie tłuszczu w ciągu dnia.
Naukowcy odkryli, że spożywanie mlecznej czekolady o określonej porze dnia – a dokładniej rano – może pomóc w walce z dodatkowymi kilogramami. Ponadto obniża poziom cukru we krwi. We współpracy z badaczami z Uniwersytetu Murcia w Hiszpanii zespół przeprowadził badanie, w którym wzięła udział grupa kobiet po menopauzie. Panie spożywały 100 gram czekolady rano – w ciągu godziny po przebudzeniu lub wieczorem – godzinę przed snem.
Kobiety podzielono na trzy grupy:
- Pierwsza grupa spożywała 100 g czekolady rano – w ciągu godziny po przebudzeniu – przez dwa tygodnie.
- Druga grupa jadła czekoladę godzinę przed snem, również przez dwa tygodnie.
- Trzecia grupa nie jadła czekolady i stosowała się do swojego codziennego, dotychczasowego menu.
Mamy dobrą wiadomość! Badanie wykazało, że spożywanie czekolady rano lub wieczorem nie prowadziło do przyrostu masy ciała, pomimo wzrostu spożycia kalorii. Eksperci odkryli również, że spożywanie czekolady rano lub wieczorem może wpływać na głód i apetyt, skład mikroflory i jakość snu. Naukowcy ustalili, że wysokie spożycie czekolady w godzinach porannych może pomóc spalić tłuszcz i obniżyć poziom glukozy we krwi. Największe efekty zauważono u kobiet, które spożywały czekoladę rano – obwód w talii zmniejszył się, obniżył się poziom glukozy we krwi na czczo, a na dodatek organizm spalił najwięcej tłuszczu.
Na tym jednak nie koniec jej cudownych właściwości. W innym badaniu, naukowcy z University of Exeter w Anglii wykazali, że spożywanie czekolady pomaga w walce z oznakami starzenia się – przyczynia się do odmładzania starych komórek, pomaga w walce ze zmarszczkami i zachowaniu młodego wyglądu.
W czym tkwi sekret? Zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku sekret tkwi we flawonoidach, związkach cenionych za swoje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wraz z wiekiem, w tkankach skóry gromadzą się starzejące się komórki. Komórki te choć są aktywne metabolicznie, to utraciły zdolność do replikacji i prawidłowej regulacji produkcji swoich genów. Starzejące się komórki mają również mniej czynników, które pomagają im skutecznie reagować na wyzwania jakie czekają na nie w otaczającym środowisku.
Naukowcy zastosowali związki zwane analogami resweratrolu – chemikalia oparte na substancji naturalnie występującej w ciemnej czekoladzie, czerwonym winie, czerwonych winogronach i jagodach. Substancje chemiczne spowodowały, że komórki zaczęły wyglądać młodziej i zaczęły się replikować w ciągu kilku godzin. To niewiarygodne! Flawonole występujące w kakao ułatwiają walkę z insulinoopornością, zapobiegają gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi, a także wspomagają proces odchudzania – przynajmniej w przypadku kobiet z menopauzą. Choć odkrycia wymagają dalszych badań, to przyznajcie same – napawają optymizmem.
https://www.earth.com/