Kapusta włoska to warzywo, które pod różną postacią dość często gości na naszych talerzach. Nadal nie jest tak bardzo popularna, jak kapusta biała czy czerwona, jednak warto po nią sięgać częściej, ze względu na smak i zawartość witamin i minerałów. Co kryje w sobie kapusta włoska i jakie przepisy pozwolą wyczarować z niej pyszne i sycące danie?
Kapusta włoska — witaminy i minerały, kalorie (kcal)
Kapusta włoska różni się nieco od białej i czerwonej wyglądem. Wytwarza duże, okrągłe główki, a jej liście pomarszczone i nieco pofalowane, w zielono-niebieskawym zabarwieniu.
Kapusta włoska zawiera sporo składników odżywczych. Nie brakuje w niej witaminy C, K, A, oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Dostarcza do organizmu także składniki mineralne, takie jak: magnez, potas, fosfor, miedź, sód, żelazo, wapń i siarka. Znajduje się w niej również błonnik, niezbędny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Kapusta włoska jest niskokaloryczna — zawiera 27 kcal w 100 g. Jej indeks glikemiczny jest niski, wynosi 15, więc jest ona bezpieczna dla osób chorujących na cukrzycę oraz stosujących diety odchudzające.
Kapusta włoska dla zdrowia
Kapusta włoska jest wartościowym elementem codziennej zdrowej diety. Ponieważ jest źródłem antyoksydantów, działa przeciwzapalnie, chroniąc organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Antocyjany należące do antyoksydantów wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwinięcia się miażdżycy oraz nowotworów. Kapusta włoska działa moczopędnie, oczyszcza wątrobę, regeneruje organizm i wzmacnia w stanach osłabienia po chorobie. Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi i o ile nie jest w wersji smażonej, wspiera walkę o szczupłą sylwetkę. Obecność w liściach kapusty witaminy C i siarki, która nadaje jej specyficzny aromat podczas gotowania, wspiera dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci.
Przeciwwskazania
Kapusta włoska, mimo że jest zdrowym produktem, nie jest polecana każdemu. Podobnie jak inne warzywa kapustne, nie poleca się jej większych ilości w diecie osób cierpiących na zaburzenia pracy tarczycy. Kapustne zawierają substancje wolotwórcze (goitrynę i progoitrynę), które hamują przyswajanie jodu z posiłków, co może doprowadzić do niedoborów jodu w organizmie i pogłębieniu problemów ze zdrowiem.
Kapusta włoska — przepis na surówkę
Surówka z kapusty włoskiej. Składniki:
- 500 g kapusty
- duże jabłko
- duża marchewka
- 1/2 dużej cebuli
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
- świeży koperek
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj drobno, włóż do miski i lekko posyp solą, by zmiękła.
- Cebulę drobno poszatkuj, jabłko i marchew zetrzyj na tarce — dodaj do kapusty.
- Majonez, jogurt, nieco soli, pieprzu i cukru oraz trochę poszatkowanego koperku wymieszaj dobrze i połącz z surówką.
- Odstaw do lodówki, na co najmniej pół godziny, by surówka dobrze się schłodziła.
Kapusta włoska zasmażana — przepis
Kapusta włoska zasmażana. Składniki:
- 1/2 małej główki kapusty
- 1 marchew
- 100 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj, marchew obierz i zetrzyj na tarce.
- Masło rozgrzej w rondlu i wrzuć na nie startą na dużych oczkach marchew, a po chwili poszatkowaną kapustę. Duś 10 min pod przykryciem, po czym podlej gorącym bulionem i duś kolejne 10 min.
- Oprósz wszystko mąką i bardzo dokładnie wymieszaj i zagotowuj. Na koniec dopraw sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem.
Posyp dużą ilością świeżego pokrojonego koperku.
Kapusta włoska — przepis na gołąbki z ryżem i mięsem
Składniki:
- 1 kapusta
- 2 szklanki ryżu
- 500 g mięsa mielonego
- 500 ml bulionu
- jajko
- cebula
- sól, pieprz
- sos pomidorowy
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj wodę. Wytnij głąb z kapusty i sparz we wrzącej wodzie. Jeszcze gorącą kapustę obierz i z liści zetnij nożem gruby nerw.
- Ryż ugotuj w litrze osolonej wody, aż wchłonie wodę.
- Na patelni zeszklij cebulę okrojoną w kostkę. Do ryżu dołóż surowe mięso mielone razem z jajkami i podsmażoną wcześniej cebulą, dopraw farsz solą i pieprzem.
- Na liście nałóż farsz z ryżu i mięsa. Złóż boki liści kapusty do środka i zwiń w zwarty rulon.
- Gołąbki ułóż w dużym garnku, zalej bulionem, przykryj pokrywką i na małym ogniu gotuj ok. 30 minut. Jeśli nie masz garnka z grubym dniem i obawiasz się, że gołąbki mogą się przypalić, wyłóż dno garnka warstwą niewykorzystanych liści z kapusty.
Podawaj polane sosem pomidorowym.