Kupowanie zdrowej żywności nie oznacza tylko, że Twoje dania będą smakować lepiej. Skorzysta na tym cały Twój organizm. Poprawisz ogólny stan zdrowia – niezależnie od tego, czy chodzi o budowanie mięśni, wyostrzenie umysłu czy wzmocnienie serca. Tak, to truizmy i żadne okrycie Ameryki. Ale tak po prostu jest. Następnym razem, gdy wpadniesz na targ lub zamówisz dostawę jedzenia, upewnij się, że Twoja lista zakupów zawiera jak najwięcej produktów z listy 100 najzdrowszych na świecie.
Każda z tych 100 najzdrowszych i najbardziej odżywczych potraw na naszej planecie ma specjalne właściwości prozdrowotne, które dadzą Ci możliwie najzdrowsze i najszczęśliwsze życia.
Jak powstaje ta lista? Spośród tysięcy różnych produktów spożywczych, które dostarcza nam planeta, większość zawiera co najmniej kilka składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm. Przy tworzeniu listy zastosowane zostało też pojęcie zwane gęstością składników odżywczych. Jest to miara ilości składników odżywczych, zawartych w żywności w porównaniu z liczbą kalorii. Żywność jest bardziej bogata w składniki odżywcze, gdy poziom składników odżywczych jest wysoki w stosunku do liczby zawartych w niej kalorii. Jedząc najzdrowsze produkty na świecie, otrzymasz wszystkie niezbędne składniki odżywcze, których potrzebujesz dla doskonałego zdrowia, w tym witaminy, minerały, składniki odżywcze, niezbędne kwasy tłuszczowe, błonnik i inne składniki przy jak najmniejszej liczbie kalorii.
Oto 100 najzdrowszych produktów na świecie:
OWOCE I WARZYWA
Zaczniemy od nich, bo to właśnie owoce i warzywa stanowić powinny główne źródło naszego pożywienia. Na piramidzie zdrowego żywienia są na drugim miejscu po… aktywności fizycznej. Jakie są najzdrowsze, po które najlepiej sięgać?
- Szpinak
- Gorczyca
- Jarmuż
- Rukiew wodna
- Suszone pomidory
- Karczochy
- Groch
- Papryka
- Brokuły
- Marchewki
- Ogórki kiszone
- Ziemniaki
- Bataty
- Cebule
- Dynia Spaghetti
- Grzyby
- Szparag
- Buraki
- Seler
- Bakłażan
- Spirulina
- Kapusta kiszona
- Awokado
- Sapot
- Czerwony grejpfrut
- Wiśnie
- Jagody
- Jagody Açai
- Kiwi
- Jabłka
- Arbuz
- Winogrona
- Banany
- Granaty
- Cytryny
- Pomarańcze
PRZYPRAWY
Toczono o nie wojny, nazwano ich imionami bestsellerowe grupy popowe i odkrywano nowe kontynenty w poszukiwaniu ich. Ale zanim stały się walutą, przyprawy były lekarstwami – uzdrowicielami, których historia sięga pierwszych cywilizacji świata. XXI wiek to nowy rozdział w historii świata przypraw: eksploracja naukowa. Dzisiejsi badacze odkrywają niezwykłe bogactwo zdrowotne i odżywcze przypraw. Od zrównoważenia poziomu cukru we krwi po zwiększenie mocy mózgu, a nawet promowanie utraty wagi – oto pięć najzdrowszych przypraw na świecie – oraz pomocne wskazówki
- Kakao
- Cynamon
- Kurkuma
- Imbir
- czosnek
- Kolendra
- Rozmaryn
- Ocet jabłkowy
- Czerwony pieprz
ZIARNA
- Jęczmień
- Brązowy ryż
- Gryka
- Proso
- Owies
- Komosa ryżowa
- Żyto
NASIONA I ORZECHY
- Migdały
- Orzechy nerkowca
- Nasiona lnu
- Orzeszki ziemne
- Nasiona dyni
- Ziarenka sezamu
- Ziarna słonecznika
- Orzechy włoskie
HERBATY
Dla większości z nas herbata to herbata. Jednak w miejscach takich jak Japonia, Wielka Brytania i duże obszary Azji Południowo-Wschodniej liście herbaty są tak różnorodne jak winogrona, z których powstają najróżniejsze wina. Różnią się nie tylko profilem smakowym, ale także właściwościami dla naszego organizmu. Niektóre herbaty pobudzają metabolizm, tłumią głód, tną stres związany z rozszerzaniem talii i zmniejszają komórki tłuszczowe. Kiedy tajwańscy naukowcy przebadali ponad 1100 osób w ciągu 10 lat, ustalili, że ci, którzy pili herbatę, mieli prawie 20% mniej tkanki tłuszczowej niż ci, którzy jej nie pili!
- Zielona herbata
- Biała herbata
- Czarna herbata
- Czerwona herbata
- Herbata Pu-erh
- Herbata ulung
- Kombucha
MIĘSA
- Wołowina karmiona trawą
- Kurczak z wolnego wybiegu
- Jagnięcina karmiona trawą
- Indyk
RYBY I OWOCE MORZA
Regularne spożywanie owoców morza w ramach zdrowej diety może zdziałać cuda – o ile wybierzesz odpowiedni rodzaj.
- Halibut
- Dziki łosoś
- Tuńczyk
- Dorsz pacyficzny
- Ostrygi
- Sardynki
- Przegrzebki
NABIAŁ I JAJKA
- Jajka
- Parmezan
- Jogurt grecki
- Kefir
- Mleko od zwierząt karmionych trawą
TŁUSZCZE
To prawda: nasze ciała potrzebują tłuszczu w diecie – szczególnie zdrowych olejów – aby prawidłowo funkcjonować. Odpowiednie rodzaje tłuszczów i olejów pomagają ugasić głód, zmaksymalizować metabolizm i przyspieszyć działanie składników odżywczych w organizmie. Te oleje mają najwyższy poziom zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3, tłuszczów jednonienasyconych i kwasu laurynowego (wszystkie są dobre dla Ciebie), niższy poziom kwasów tłuszczowych omega-6 i tłuszczów nasyconych (nie są dla Ciebie zbyt dobre) oraz tłuszcze trans (unikaj za wszelką cenę).
- Olej kokosowy
- Olej z orzechów
- Olej z awokado
- Olej z orzechów makadamia
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Olej z orzechów włoskich
- Olej rzepakowy
- Olej lniany
http://www.whfoods.com/