Lubisz pieczywo, ale nie masz pomysłu na kanapkę? Nudzą cię już bułki z serem i wędliną? Marzysz o tym, by odkryć nowe smaki i zaszaleć w kuchni? Z pewnością pomoże ci w tym
zwycięzca MasterChefa – Mateusz Zielonka, który wydał niedawno multimedialny e-book z kilkudziesięcioma przepisami na to, co można wyczarować między dwoma kromkami pieczywa „Jeśli o mnie chodzi, kanapka jest jedną z moich ulubionych form jedzenia – prosta, szybka i daje nieskończenie wiele kombinacji. Zazwyczaj jest to potrawa, którą jemy rękoma, co czyni ją jeszcze bardziej zmysłową” – podkreśla. Wybierz się w kulinarną podróż razem z Mateuszem Zielonką, odkryj świat jego kanapek i przekonaj się, co to znaczy czuć niebo w gębie.
Makrela ● słonecznik ● kolendra
Receptura
- wędzona makrela – 200 g
- ziemniaki fioletowe – 4 szt.
- pieczarka portobello – 1 szt.
- ziarna słonecznika, prażone – 1 łyżka
- kolendra, świeża – pół pęczka
- jajko ugotowane na twardo – 2 szt.
- cebula szalotka – 1 szt.
- limonka – 1 szt.
- majonez – 2 łyżki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- piklowana czerwona cebula (najlepsza zrobiona w domu)
- bagietka
Przepis
- Mięso makreli dokładnie oddzielamy od ości i wkładamy do miski.
- Dodajemy pokruszone i ugotowane fioletowe ziemniaki, posiekaną w drobną kostkę pieczarkę portobello, szalotkę, ziarna słonecznika, posiekaną kolendrę i pokrojone w grubą
kostkę ugotowane jajko. - Dodajemy sok z limonki, oliwę z oliwek, domowy majonez.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Pastę układamy na małych, lekko grillowanych kromkach bagietki. Dekorujemy słonecznikiem i piklowaną czerwoną cebulą.
Jajko ● tortilla ● awokado
Receptura
- jajka – 2 szt.
- cebula zielona dymka
- sezam – 1 łyżeczka
- olej do smażenia
- syrop klonowy – 1 łyżka
- awokado – 1 szt.
- pomidor – 1 szt.
- sałata lodowa
- keczup – 1 łyżka
- majonez – 2 łyżki
- musztarda – 1 łyżka
- chrzan tarty – 1 łyżka
- cytryna
- pestki dyni
- ser mozzarella – 1 szt.
- sól
- pieprz
- tortilla razowa 1 szt.
Przepis
- Robimy sos: mieszamy 2 łyżki majonezu, łyżkę musztardy, łyżkę keczupu, łyżkę chrzanu, sól, pieprz, sok z ćwiartki cytryny.
- Warzywa kroimy na łatwe do zjedzenia porcje.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy łyżkę syropu klonowego, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
- Na dużą patelnię (powinna mieć wielkość zbliżoną do średnicy placka tortilli) wlewamy łyżkę oliwy i wsypujemy łyżkę sezamu oraz pokrojoną nie za cienko dymkę. Od razu wlewamy też masę z rozbełtanych jajek. Po kilku sekundach przykrywamy jajka plackiem tortilli. Smażymy 2–3 minuty na średnim ogniu i obracamy za pomocą szpatułki na drugą stronę, czekamy, aż placek się zarumieni.
- Na placku od strony jajek układamy warzywa, poszarpaną mozzarellę, prażone pestki dyni, no i oczywiście sos. Zawijamy i smacznego.
Łosoś ● rzepa ● wasabi
Receptura
- łosoś, wędzony na zimno – 3 plastry
- serek typu philadelphia – 200 g
- wasabi – 1 łyżeczka
- pomidor – 1 szt.
- żółta rzepa do sushi – 20 g
- sezam do posypania
- roszponka – do ułożenia na kanapce
- ogórek zielony – 1 szt.
- sos sriracha mango mayo – 1 łyżka (do zrobienia samemu)
- limonka – 1 szt.
- szczypiorek – pęczek
- koperek – pęczek
- bajgiel – 1 szt.
Przepis
- Japońską marynowaną rzepę do sushi można kupić, ale można ją również zrobić samemu – do czego pysznie zachęcam. Składniki do zamarynowania rzepy: woda, ocet ryżowy, sól, cukier, trawa cytrynowa, imbir, kurkuma.
- Marynowaną rzepę kroimy na cienkie plastry.
- Zielonego ogórka, pokrojonego na plastry, można podać na surowo lub szybko zamarynować w soku z limonki, soli, brązowym cukrze i odrobinie chili.
- Serek typu philadelphia mieszamy z wasabi – jeśli używamy gotowej pasty, na 200 g serka dajemy jedną jej łyżkę.
- Dolną bułeczkę smarujemy serkiem z wasabi. Następnie kładziemy roszponkę, dwa cienkie plastry pomidora, kilka plasterków ogórka, łososia, japońską rzepę, szczypiorek, koperek. Wszystko posypujemy sezamem. Wnętrze górnej części bajgla smarujemy sosem sriracha mango mayo. Smacznego!
Pomidor ● cebula ● ser
Receptura
- ser cheddar – 30 g
- ser mozzarella – 30 g
- ser parmezan – 30 g
- pomidor czerwony – 1 szt.
- cebula biała – 1/2 szt.
- tymianek – gałązka
- czosnek – 1 ząbek
- sól
- pieprz
- masło – 1 łyżka
- pietruszka, świeża – pęczek
- olej
- białe wino Herbowe Solaris – 1 lampka
- cukier – łyżeczka
- chleb tostowy
Przepis
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i zaczynamy smażyć pokrojoną w grube plastry cebulę z łyżeczką cukru. Dodajemy cały ząbek czosnku, najlepiej w lekko rozgniecionej łupince, i rozmaryn. Po 6 minutach solimy cebulę. Po kolejnych 3 minutach wlewamy lampkę białego wina Herbowego Solaris. Gdy cebula zmięknie i nabierze przyjemnego koloru, dodajemy łyżkę masła i świeżo zmielony pieprz. Smażymy na małym ogniu jeszcze kilka minut i zdejmujemy cebulę z patelni.
- Na tej samej patelni podsmażamy w wysokiej temperaturze grube plastry pomidora. Warzywo wcześniej doprawiamy solą i pieprzem. Po zrumienieniu z obu stron zdejmujemy je z patelni. Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem i stawiamy na średnim ogniu.
- Dwie kromki chleba tostowego smarujemy masłem z obu stron. Na jedną kromkę układamy mieszankę serów, najlepiej startych na tarce o grubych oczkach. Na sery kładziemy cebulę, pomidory i kolejną warstwę serów. Przykrywamy drugą kromką i lekko ugniatamy.
- Kanapki smażymy na patelni, zmieniając stronę co minutę. Gdy kanapki będą zarumienione z obu stron, posypujemy je drobno startym parmezanem i zostawiamy, aby się przysmażył. Zdejmujemy tosta z patelni i kroimy od razu na dwie części, posypujemy posiekaną pietruszką. Smakówa!
Więcej przepisów na autorskie kanapki Mateusza Zielonki znajdziesz w e-booku „#Kanapki” dostępnym wyłącznie na platformie How2.