Go to content

Para buch, czyli zdrowy obiad wprost w bambusowego koszyczka

Fot. iStock

Gotowanie na parze to trend nieustępujący z naszych jadłospisów. Cenimy jego funkcjonalność – dzięki przygotowywaniu potraw w ten sposób, produkty takie jak warzywa czy mięso tracą zdecydowanie mniej wartości odżywczych w porównaniu do tych gotowanych w wodzie czy smażonych na rozgrzanym oleju. Posypując dania na parze orzechami lub pestkami wzbogacamy je o dodatkowe witaminy i minerały. To także sposób na kuchnię w stylu fit, dlatego zachęcamy do wypróbowania jednego z naszych przepisów. Sprawdź, który najbardziej przypadnie Ci do gustu i chwyć po bambusowy koszyczek!

Zielona, Chrupiąca Sałatka z łososiem na parze

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • filet z łososia
  • awokado
  • roszponka
  • 100 g Jagód Goji Bakalland
  • 100 g Pestek dyni Bakalland
  • 100 g Chrupiącej Sałatki Bakalland
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz

W garnku o średnicy koszyczka zagotowujemy wodę. Na nim ustawiamy bambusowy koszyczek wyłożony papierem do pieczenia z wyciętymi dziurkami. Filet z łososia myjemy pod bieżącą wodą. Oprószamy rybę solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy w koszyczku, a następnie przykrywamy bambusową pokrywką. Parujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut. Na talerz wykładamy umytą roszponkę, pokrojone awokado i kawałki łososia. Całość posypujemy jagodami goji i pestkami dyni oraz Chrupiącą Sałatką.

Dietetyczny gulasz warzywny z orzechami nerkowca

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
  • 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland
  • 1 duża cebula
  • świeży szczypiorek
  • czarne oliwki
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Bakłażana kroimy w kostkę, umieszczamy w misce, zasypujemy szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przy pomocy ręcznika papierowego odsączamy wytrąconą wodę, dzięki czemu pozbędziemy się charakterystycznej dla tego warzywa goryczki. Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek – w cienkie plasterki. W garnku o średnicy koszyczka zagotowujemy wodę. Na nim ustawiamy bambusowy koszyczek wyłożony papierem do pieczenia z wyciętymi dziurkami. W koszyczku układamy równomierną warstwę warzyw, posypujemy je solą i pieprzem, a następnie przykrywamy bambusową pokrywką. Warzywa parujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut do pożądanej miękkości. W miseczce łączymy ze sobą składniki na sos. Uparowane warzywa przekładamy do miski, dodajemy czarne oliwki, żurawinę i orzechy nerkowca, po czym całość mieszamy dokładnie z sosem. Posypujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem.


Artykuł powstał we współpracy z Bakalland