Gotowanie, spożywanie posiłków i ich celebracja… Kuchnia w wielu domach stanowi centrum życia rodzinnego. W związku z tym powinna stanowić ich charakterystyczną wizytówkę. Jednakże na jej unikalność nie może składać się tylko oryginalny, personalizowany design, ale również wyjątkowa funkcjonalność zamknięta w detalach. Decoroom podpowiada nam – jak krok po kroku – powstaje kuchnia w stylu VIP.
Poznanie codziennych potrzeb i rytuałów przyszłych użytkowników kuchni stanowi podstawę procesu jej projektowania, tak, by spełniała oczekiwania nawet najbardziej wymagających. Co więcej, staje się ona coraz częściej przestrzenią otwartą na salon, będąc niejako jego przedłużeniem. Dobrze, jeśli wpisuje się w całość koncepcji, nie tracąc na swojej ponadczasowości. Należy przy tym pamiętać o zastosowaniu elementów wspólnych dla całej powierzchni – materiałów, kolorów czy detali.
Very Important… Project
Czym jest kuchnia VIP i jak ją zaprojektować? Jak mówi Wioleta Cieślik, Kierownik Decoroom Kuchnie, to wnętrze „z meblami dla klienta o szczególnie sprecyzowanych wymaganiach, świadomego i znającego swoje oczekiwania. Kuchnia powinna odzwierciedlać jego styl życia i idealnie wpasowywać się we współczesne trendy, a jednocześnie mieć element ponadczasowości. Kuchnię VIP wyposażamy w niebanalne rozwiązania, które wychodzą poza klasyczny projekt. Dlatego jest unikatowa i niezwykle komfortowa w codziennej obsłudze”.
Na taki charakter wnętrza składa się nie tylko oryginalny design, ale i ukryte elementy (systemy zamykania, zawiasy itp.). A dzisiejszych rozwiązań praktycznie nic nie ogranicza, poczynając od dostępu do wielu rodzajów użytych materiałów, kończąc na wyborze sprzętu AGD. Różnorodność pozwala nam tworzyć projekty na indywidualne zamówienie. „Wielowymiarową kuchnię tworzy także wykorzystanie materiałów pochodzących z różnych, często odległych części świata. Chodzi o kamienie czy drewno, które jako naturalny produkt już same w sobie mają indywidualny wzór”.
Smart znaczy eko
Dla klientów VIP niezwykle istotne są możliwości techniczne sprzętu, dostosowane do indywidualnych potrzeb i oczekiwań. Ergonomiczne rozwiązania sprawiają, że korzystanie z kuchni jest wygodniejsze, a czas pracy znacznie się skraca. W „inteligentnej” kuchni sprzęty AGD przystosowane są do bezprzewodowej komunikacji, np. funkcja zdalnie uruchamianego piekarnika czy automatyczne podnoszenie okapu. Takie wnętrze odzwierciedla nie tylko idące z duchem czasu technologie i działający szybciej sprzęt, ale także ekologiczne myślenie. „Coraz bardziej zwracamy uwagę na wysoką jakość sprzętów. Czy ich parametry i zastosowane rozwiązania pozwolą dłużej zachować świeżość produktów, dzięki czemu nie będziemy wyrzucać zepsutej żywności. Praca nad projektowaniem i wyposażaniem inteligentnej kuchni idzie właśnie w kierunku ochrony środowiska i dbałości o zdrowie.” przyznaje architektka.