Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy, to kolejny genialny przepis z programu Patenciary. Pierwszy odcinek obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!
Kolorowa tarta z warzywami Darii Ładochy
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 50 ml zimnej wody
- szczypta soli
Na farsz:
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 50 g tartej mozzarelli
- szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
- mielony pieprz do smaku
- 1 długo bakłażan
- 2 kolorowe cukinie
- 2 marchewki (dobrze, żeby warzywa były mniej więcej tej samej wielkości)
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Bakłażana pokroić w plastry i posypać solą. Kiedy po ok 15 minutach puści sok, wytrzeć z nadmiaru soli pozbywając się jednocześnie goryczy. Cukinie pokroić w podłużne plastry, z marchewki szeroka obieraczką wyciąć szerokie wstążki.
Przygotować farsz. W misce połączyć śmietanę, jajko, ser, pieprz i gałkę muszkatołową.
Farsz wylać na podpieczony i lekko przestudzony spód. Ułożyć plastry warzyw, tworząc kolorową mandalę. Zapiec w piekarniku jeszcze przez ok. pół godziny.
Przepis pochodzi z programu Darii Ładochy: Patenciary, odc.1