Wydawałoby się, że ugotowanie jajek na twardo nie powinno nam nastręczać żadnych problemów, a jednak… Czy wiecie, jak ugotować idealne jajko na twardo?
Krok 1: Jajka w garnku zalej zimną wodą. Najlepiej używać jajek tuż przed końcem terminu świeżości. Zewnętrzna błona w świeżych jajach ma tendencję do przylegania do skorupki, co utrudnia ich obieranie. Starsze jajka obiera się łatwiej.
Krok 2: Doprowadź wodę do wrzenia. Gdy się zagotuje, zdejmij z kuchenki i przykryj garnek pokrywką. Zostaw jajka w wodzie – średnie na 9 minut, większe na 12. Tak ugotowane jajka będą miały jasnożółte żółtka i nie gumowowate białka.
Krok 3: Po określonym czasie, wyjmij jaja z gorącej wody i umieść je w dużej misce z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i obniżyć temperaturę jaj. Gdy jaja osiągną temperaturę pokojową, można je obrać.
Krok 4: Przyciśnij jajko dłonią do blatu, tak by skorupka się pękła i się połamała. Następnie zanurz jajko w wodzie w temperaturze pokojowej, pomoże to rozdzielić biało od błony skorupki. Zacznij obierać jajko w wodzie.
Voila! Idealne jajka na twardo gotowe. Spróbujcie i zauważcie różnicę!
źródło: The Dailymeal