Związek

47 małych prawd o małżeństwie, które w lot zrozumieją wszystkie pary

Redakcja
Redakcja
25 października 2021
fot. PeopleImages/iStock
 

Nr 41: Urocze, małe nawyki, które kochasz u swojego współmałżonka na początku, po kilku latach razem staną się źródłem szaleństwa. Nr 22: Umawiasz się z innymi parami i myślisz, że są dziwne lub, szczerze mówiąc, beznadziejne. Umawiasz się z parami, które myślą tak samo o tobie. Nr 31: Małżeństwa zawsze kończą się źle. Najlepszym scenariuszem jest to, że ktoś umrze na końcu.

Pierwsze oficjalnie zarejestrowane małżeństwo miało miejsce w Mezopotamii w 2350 p.n.e. Odkąd ta pierwsza para powiedziała sobie „tak” (jakkolwiek to wyglądało), miliony złożyły przysięgę, że będą się kochać i szanować póki śmierć ich nie rozłączy. Tyle przysięga i ten „najpiękniejszy dzień w życiu”. Potem przychodzi codzienne życie i zaczynają na światło dzienne wychodzić najróżniejsze sprawy.

Piszemy, czytamy, rozmawiamy wciąż o tym, jak dbać o związek, jak sprawić, byśmy oboje wciąż byli dla siebie interesujący, jak być dobrą żoną czy mężem, czego unikać, czego nie robić za żadne skarby itd. Małżeństwo to życie dwojga splecionych razem osób – różnych, z różną przeszłością, różnymi oczekiwaniami. Jednak każda z par na pewno odnajdzie się w tych prawdach, które zebrałyśmy poniżej. Niektóre są błahe, beztroskie, inne poważne. I choć żadne małżeństwo nie jest takie samo, w wielu te główne zasady, czy prawdy, są podobne. Zobaczcie!

  1. Każdy myśli o tym, by odejść. To część… bycia razem.
  2. Przebaczenie jest dla osób, z którymi nie dzielisz łóżka. Zapomnienie jest dla ludzi, z którymi je dzielisz.
  3. Nie we wszystkim jesteśmy równi. Nie musimy, serio.
  4. Ważne jest, aby wiedzieć, która „część” tej drugiej osoby potrzebuje być czasem przytulona – ciało, umysł, dusza.
  5. Kłótnie przed pierwszą kawą to strata czasu.
  6. Rozmowa o partnerze za jego plecami to dobra rzecz. Być w związku małżeńskim to potrzebować rady.
  7. Ale są pewne informacje, które twój małżonek uzna (słusznie) za poufne.
  8. Nie zakładaj, że masz dostęp do życia zawodowego swojego partnera.
  9. Czasami seks jest nużący i nudny, a ty jesteś zmęczona i nie masz nastroju.
  10. Pewnie, że dziecko łączy. Robicie to razem i razem się uczycie. Doprowadzi to również do intensywnych walk o władzę i jednych z najbardziej zaciętych kłótni, o jakich nawet nie śnimy.
  11. Oglądając rodzinne sitcomy przeglądasz się w życiu bohaterów, jak w lustrze. To oznacza, że twoje małżeństwo wcale nie jest takie wyjątkowe. 
  12. Nadejdzie czas, kiedy twoje najczęstsze wiadomości od współmałżonka będą brzmiały: „Czy możesz kupić cukier po drodze z pracy?”
  13. Rocznice przestają być wyjątkowe w okolicach tej dziesiątej.
  14. W pewnym momencie trzeba przestać być „kochankami” i zacząć być kolegami z drużyny, którzy od czasu do czasu się pieprzą.
  15. Każda para małżeńska powinna prawdopodobnie dużo częściej rozmawiać o finansach niż robimy to my.
  16. Dobre małżeństwo może przetrwać, gdy będziecie szczerzy w kwestii swoich… bzików.
  17. Czasami kładziecie się spać źli.
  18. Czasami obudzicie się źli.
  19. Pamiętanie o małych rzeczach rozwiązuje tak wiele problemów. A małżeństwo sprawia, że zdajesz sobie sprawę, że tak naprawdę nie są to małe rzeczy. To bardzo, bardzo duże rzeczy.
  20. Seks będzie częsty i czasami oszałamiający. Potem przez pewien czas będzie dobrze i nie tak często. A potem znów będzie oszałamiający.
  21. Twój współmałżonek opowie ci tę samą historię 4587 razy w trakcie waszego małżeństwa.
  22. Twój współmałżonek będzie wariował z powodu rzeczy, które uważasz za szalenie irracjonalne. Postrzeganie tych irracjonalności jako racjonalnych i traktowanie ich jako takich jest niezwykle ważne. Nie musisz się z nimi zgadzać, ale musisz być współczująca. Unieważnienie emocjonalne jest zabójcą dla związku.
  23. Są chwile, kiedy twój partner powie coś o swojej przeszłości, co cię zaszokuje i przypomni, że nie znasz go tak dobrze, jak myślałeś.
  24. Umawiasz się z innymi parami i myślisz, że są dziwne lub, szczerze mówiąc, beznadziejne. Umawiasz się z parami, które myślą tak samo o tobie.
  25. Z pozoru nieistotne rzeczy – jak ktoś układa jajka w lodówce, ile używa ręczników papierowych, czy zostawia otwarte drzwi szafki, czy przypadkiem w nocy zahacza o stolik nocny – są przyczynkami do karczemnych awantur.
  26. Obgadywanie innych par uważacie za świetną randkę.
  27. W pewnym momencie poczujesz, że twój partner i dzieci mają kontakt, którego nigdy nie mógłabyś mieć.
  28. Bez niezależnych hobby oszalejecie.
  29. Bez regularnych wspólnych aktywności też.
  30. Małżeństwo jest więzią między osobą, która nigdy nie pamięta rocznic, a inną, która nigdy o nich nie zapomina. Zrozumienie, w jaki sposób się uzupełniacie, jest kluczowe.
  31. Małżeństwa zawsze kończą się źle. Najlepszym scenariuszem jest to, że ktoś umrze na końcu.
  32. Rozwód nie oznacza, że ​​małżeństwo było porażką. Podróż ma wartość wykraczającą poza cel.
  33. „Miej oczy szeroko otwarte przed ślubem, potem do połowy przymknięte”. Innymi słowy, pewne rzeczy trzeba brać z przymrużeniem oka.
  34. Miłość nie przetrwa po prostu sama. Utrzymywana jest poprzez pracę obu stron.
  35. Nic tak jak małżeństwo nie nauczy cię, kiedy lepiej się zamknąć…
  36. Mówiono, że porównywanie się jest złodziejem radości. Ale będziecie się porównywać z innymi. Dobrze mieć perspektywę.
  37. Poczucie humoru zaprowadzi cię daleko; wiedza, kiedy nie żartować, zaprowadzi cię jeszcze dalej.
  38. W małżeństwie jest wiele, wiele ról: trener, powiernik, cheerleaderka, osoba zajmująca się obowiązkami, lokalizator dziwnych nocnych hałasów itp. Ale najważniejszą rolą do zapamiętania jest rola kolegi z jednej drużyny.
  39. Intymność — zarówno emocjonalna, jak i fizyczna — jest paliwem małżeństwa.
  40. W większości sytuacji warto założyć, że bez względu na efekt, twój partner prawdopodobnie chciał najlepiej.
  41. Urocze małe nawyki, które na początku kochasz u współmałżonka, po kilku latach razem staną się źródłem szaleństwa.
  42. Kiedy poślubiasz swojego partnera, poślubiasz jego rodzinę i wszystko, co się z tym wiąże.
  43. Nie wystarczy dbać o współmałżonka. Musisz też dbać o siebie.
  44. Możesz — i będziesz — mówić innym straszne rzeczy o swoim partnerze. Ale kiedy inni mówią o nim źle, napełnia cię to wściekłością.
  45. Jeśli nie próbujesz poprawić siebie, nie próbujesz poprawić swojego małżeństwa.
  46. W pewnym momencie porozmawiasz ze swoimi samotnymi przyjaciółmi i pomyślisz, człowieku, takie jest życie.
  47. Równie często będziesz rozmawiać ze swoimi samotnymi przyjaciółmi i myślisz, że nie wiedzą, co tracą.

Związek

8 wzruszających sposobów na zachowanie pamięci o ukochanej osobie

Redakcja
Redakcja
25 października 2021
fot. PeopleImages/iStock
 

Neurobiolog David Eagleman wyróżnił trzy zgony. Pierwszy to moment, w którym organizm przestaje funkcjonować. Drugi pojawia się, gdy ciało zostaje pochowane. Trzeci natomiast gdy wypowiadane jest imię zmarłego po raz ostatni. To jest ta ostatnia śmierć, którą my, jako ci, którzy zostali, możemy powstrzymać. Kiedy umiera ukochana osoba, możemy pozostać z poczuciem bezsilności i niepewności, jak dalej postępować. To naturalne, ale też niesamowicie trudne. Ale to miejsce, w którym możemy zacząć pracować nad zapobieżeniem, aby ta trzecia śmierć kiedykolwiek miała miejsce. Szanowanie pamięci zmarłej osoby jest dla nas sposobem na przejęcie kontroli nad naszym żalem i przekształcenie go w coś pozytywnego.

Psychologowie są zgodni – żałoba to strata części nas samych. I tak, gdy angażujemy się w chwile upamiętniania ukochanej osoby, oznacza to, że pozwalamy sobie leczyć i akceptować ideę, że nasze życie nie będzie już takie samo. Mimo to możemy zrobić wszystko, aby uhonorować zmarłych w krótkich chwilach i znaleźć czas, aby o nich pamiętać. A podjęcie kroków w celu ich uhonorowania jest sposobem na zapewnienie, że dana osoba nigdy tak naprawdę od nas nie odejdzie.

Co więc Ty i Twoja rodzina możecie zrobić, aby zachować wspomnienia ukochanej osoby? Oto osiem sugestii, które pomogą ci przejść przez proces żałoby.

1. Pomagaj w jej imieniu

Istnieje wiele sposobów na ustanowienie dotacji dla organizacji charytatywnej, która pomaga innym – i można to zrobić właśnie w imieniu naszej ukochanej zmarłej osoby. Nie musisz od razu otwierać fundacji, możesz pomagać drobnymi kwotami, ufundować komuś stypendium czy też raz w roku, np. w rocznicę śmierci organizować zbiórkę wśród rodziny i przyjaciół. Pomyśl, co najbardziej leżało jej na sercu i ustaw comiesięczną wpłatę na ten cel.

2. Przygotuj jej ulubione danie

Jedzenie jest zawsze świetnym sposobem na bycie razem, jest też doskonałym sposobem na zachowanie pamięci o kimś. Ileż razy robimy drożdżówkę babci, pomidorową mamy czy też popisowe leczo taty? No właśnie. Niezależnie od tego, czy uczysz się odtwarzać ulubiony świąteczny przepis, czy po prostu delektujesz się ulubionymi cukierkami raz na jakiś czas, delektowanie się tym samym jedzeniem, które lubiła twoja ukochana osoba, jest potężną formą więzi i łatwym sposobem na porozmawianie o tym z rodziną i przyjaciółmi.

3. Bądź z innymi żałobnikami

Kiedy poniesiesz stratę, łatwo jest poczuć się odizolowanym. Dlatego ważne jest, aby pamiętać, że nie jesteś jedyną osobą, która pogrąża się w żałobie, a poświęcenie czasu na spotkanie z innymi ludźmi, którzy doświadczają tej samej straty, może być świetną terapią. Ty i Twoja rodzina możecie dzielić się wspomnieniami, opowiadać historie i po prostu wspólnie wspominać ukochaną osobę — są szanse, że poznacie też inną jej stronę.

4. Stwórz pamiątkę

Po śmierci bliskiej osoby często pozostają nie tylko wspomnienia, ale także szafy i szuflady pełne ubrań. Rozstanie się z tymi przedmiotami może być trudne, ponieważ są one namacalnym połączeniem z tą osobą. Zastanów się nad zabraniem ich ulubionych koszul lub innych elementów garderoby i przekształceniem ich w coś, co możesz wykorzystać w domu: serwetki, poduszki, kołdry patchworkowe.

5. Kontynuuj tradycję

Doroczny grill imieninowy? Spotkanie wszystkich podczas wieczerzy wigilijnej? Wspólne kibicowanie ulubionej drużynie? Tradycje mają kluczowe znaczenie dla struktury rodziny i utrzymania żywych wspomnień — zwłaszcza dla dzieci. Pomyśl o tradycji, którą dzieliłaś się z ukochaną osobą i postaraj się, aby była kontynuowana z rodziną i przyjaciółmi.

6. Zrób „pomnik”

Może to być kolaż zdjęć lub coś prostego, jak zbiór kilku osobistych przedmiotów razem w jednym miejscu. Cokolwiek robisz, tworzenie małego pomnika w domu to sposób na zatrzymanie i zapamiętanie ich każdego dnia.

7. Zmontuj wideo

Żyjemy w epoce bogatej technologicznie, a środki do stworzenia pamiątkowego filmu z najwyższej półki są dostępne bezpośrednio na naszych telefonach. Zbierz zdjęcia, filmy, muzykę i inne pamiątki i połącz je w film, który możesz udostępniać znajomym i rodzinie i oglądać, kiedy będziesz miała ochotę. Stanie się to jeszcze bardziej wartościowe w miarę upływu lat, gdy zaczynamy zapominać o drobiazgach, takich jak brzmienie głosu. To sposób na zapamiętanie, kiedy wspomnienia zaczynają zanikać, ponieważ jest to również ogromna część psychologii żałoby i upamiętniania.

8. Spotykajcie się w jej urodziny

Każdego roku, gdy zbliżają się urodziny ukochanej osoby, zbieraj się z przyjaciółmi i rodziną i poświęć trochę czasu na drinka lub wspólny posiłek. Utrzymywanie tego poczucia związku między tymi z was, którzy odczuli stratę, jest dobrym sposobem na dzielenie się smutkiem, a także wspólne świętowanie pamięci ukochanej osoby. Łączność ma fundamentalne znaczenie dla naszych potrzeb. To podstawowa, fundamentalna potrzeba, abyśmy byli w stanie połączyć się i wychodzić naprzeciw, a wspólne opłakiwanie jest czymś, co można zrobić, aby zachować pamięć o ukochanej osobie.


Związek

Bataty są znacznie zdrowsze od ziemniaków, ale wciąż rzadko goszczą na naszych talerzach. Dlaczego warto to zmienić?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 października 2021
Bataty
Fot. iStock

Bataty goszczą na polskich stołach o wiele rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Warto się im przyjrzeć, ponieważ są znakomitym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. Jak jeść, i za co dokładnie warto polubić bataty?

Bataty (słodkie ziemniaki) — charakterystyka

Bataty (Ipomoea batatas) znane pod nazwą słodkich ziemniaków lub patatów, wywodzą się z Ameryki Południowej i Środkowej. Ich obecność na stołach całego świata zawdzięczamy odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Współcześnie uprawia się je w całej strefie tropikalnej. Bataty można również uprawiać na własne potrzeby w donicach, szklarni, lub pod folią.

Bulwy słodkich ziemniaków przybierają podłużny, stożkowaty kształt. Wyróżniamy ok. 400 odmian batatów, które różnią się od siebie kolorem skórki, od białego po fioletowy. Także miąższ poszczególnych gatunków może mieć inny kolor — od białego do pomarańczowego. Bataty wydają jadalne zarówno bulwy, jak i liście, wykorzystywane jako pokarm dla ludzi, a także zwierząt. Można je przygotowywać na słodko i słono, a więc stanowią uniwersalny dodatek do codziennej diety.

Bataty

Fot. iStock

Bataty — wartości odżywcze 

Bataty w 100 g zawierają 86 kcal (jeden średni batat bez skórki to ok. 230 g). W 100 g porcji słodkich ziemniaków znajdziemy ok. 20,12 g węglowodanów, 1,57 g białka, 0,05 g tłuszczu oraz ok. 3 g błonnika.

Są one dobrym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza B6 i B9 – kwas foliowy), zawierają witaminę C, E. Nie brakuje w nich minerałów takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, mangan, miedź, molibden i selen. Odmiany o żółtym zabarwieniu miąższu są doskonałym źródłem karotenoidów (m.in. luteiny). Ich indeks glikemiczny może się wahać, co zależne jest od odmiany i sposobu przyrządzenia. Bataty gotowane mają indeks glikemiczny (IG) od 44 do 61, a pieczone nawet 90.

Właściwości dla zdrowia

Bataty nie zawierają glutenu, więc są bezpieczne dla osób chorujących na nietolerancję lub alergię na gluten, oraz na celiakię. Ponadto mają kilka innych właściwości, dzięki którym ochronnie wpływają na zdrowie. Jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych chronią przed rozwojem nadciśnienia oraz miażdżycy.

Obniżają ryzyko rozwoju nowotworów

Bataty obfitują w antyoksydanty. Czerwona odmiana jest świetnym źródłem likopenu i beta-karotenu, a fioletowe zawierają antocyjany. Badania sugerują, że kobiety spożywające więcej produktów bogatych w beta-karoten, są mniej narażone na ryzyko zachorowania na raka piersi. Z kolei badanie dotyczące fioletowych batatów przeprowadzone na samcach szczurów dowiodło, że ich obecność w diecie hamuje rozwój niebezpiecznych zmian w jelicie grubym. Jeszcze inne badanie przeprowadzono na pacjentach chorujących na nowotwór pęcherza. Według wniosków z niego płynących bataty należą do warzyw najlepiej chroniących przed tym nowotworem. Słodkie ziemniaki mogą również obniżać ryzyko rozwoju nowotworu nerek.

Bataty

Fot. iStock

Dla zdrowych oczu 

Bataty, jako skarbnica karotenów i karotenoidów (np. luteiny), chronią wzrok przed przedwczesnym starzeniem się i zwyrodnieniem plamki żółtej, które prowadzi do pogorszenia wzroku, a nawet jego utraty. Słodkie ziemniaki o żółtym miąższu zawierają tych ochronnych związków więcej niż dynia, brokuły, jarmuż i szpinak.

Słodkie ziemniaki przeciw cukrzycy

Bataty wykazują również potencjał chroniący przed rozwojem cukrzycy. Badanie przeprowadzone na szczurach, w którego trakcie podawano im przez 8 tygodni słodkie ziemniaki o białym miąższu, wykazało, że poprawiło się u nich działanie komórek trzustki, wyregulował poziom lipidów i gospodarki glukozowej, doszło do zmniejszenia insulinooporności.

Inne badania sugerują, że bataty poprawiają również wrażliwość na insulinę u ludzi. Słodkie gotowane ziemniaki zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają, nie podnosząc tak bardzo poziomu glukozy we krwi. Inaczej jest z ziemniakami pieczonymi, których indeks glikemiczny może sięgać nawet 90.

Bataty w kuchni

Bataty można przygotować przez gotowanie, pieczenie, i grillowanie. Są uniwersalnym warzywem, które można wykorzystać do zup i zapiekanek, przygotowania purée, ciasta, puddingu.

Bataty

Fot. iStock

Przepis na bataty z piekarnika

Największą popularnością cieszy się przepis na bataty z piekarnika, jako nieskomplikowana i doskonała w smaku przekąska. Można je potraktować jako zdrową alternatywę dla tradycyjnych frytek z ziemniaka.

Składniki na bataty z piekarnika:

Pieczone bataty — przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 220º C. Słodkie ziemniaki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki, ćwiartki lub np. długie i dość cienkie frytki. Pokrojone oprósz solą, pieprzem, przyprawami do smaku, i wysmarować oliwą z oliwek.
  2. Tak przygotowane słodkie ziemniaki wyłóż na blachę do pieczenia i piecz do miękkości przez około 20 minut. Im większe kawałki, tym  więcej czasu będą potrzebowały, by zmięknąć, dlatego warto kontrolować je podczas pieczenia widelcem. Na chwilę przed wyjęciem warto ustawić opcję grillowania od góry, co nada pieczonym batatom chrupkości.

źródło: dietetycy.org.pl, www.poradnikzdrowie.pl

Zobacz także

Miłość to zgoda i pomoc w pakowaniu walizek. Żebym ja mogła iść swoją drogą, a ty byś otworzył drzwi właściwej kobiecie

Szacunek to podstawa. Jak sprawdzić, czy nie brakuje go w twoim związku?

Po czym poznać, że ktoś tobą manipuluje? 10 cech manipulatora