Go to content

Świeżo wyciskane soki – przekonaj się o ich zaletach

świeżo wyciskane soki
Fot. iStock / anandaBGD

Chętnie kupujemy soki owocowe. I słusznie po nie sięgamy, ponieważ są wspaniałą skarbnicą witamin, minerałów oraz błonnika, które doskonale wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Ponadto kusi nas mnogość smaków, kolorów i  zapachów. Każdy znajdzie dla siebie przynajmniej jeden ulubiony smak soku, po który chętnie sięgnie. Szczególnie dobrze swoją rolę soki spełniają latem, gdy podczas upałów potrzeba nam dobrego nawodnienia organizmu, a soki poza dostarczeniem płynów, dostarczają także odżywczych składników. 

Soki to zdrowie, sprawdź, co dzięki nim twoje ciało zyska

Soki owocowe są niebywale zdrową formą podaży składników odżywczych do organizmu. Pijąc soki, dostarczamy łatwo przyswajalnych minerałów, witamin, enzymów, niezbędnych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, białek i wiele innych związków. W ten sposób odbudowujemy niedobory, usprawniany pracę organizmu. Soki mają wielką przewagę nad stałymi pokarmami, ponieważ owoce spożywane w płynnej postaci są już po kilkunastu minutach od rozpoczęcia procesu trawienia wchłaniane i to prawie w 90%. Gotowane, stałe potrawy w trakcie przygotowania tracą część składników odżywczych, a w większych kęsach potrzebują również więcej czasu by zostać strawionymi i przyswojonymi przez nasz organizm. Soki to skoncentrowane źródło cennych substancji, można je porównać więc do zdrowych suplementów diety. Zamiast zjeść kilka jabłek i jeszcze innych owoców – co byłoby trudno nam zrobić na raz, wystarczy wycisnąć tę samą ilość owoców do soku. W jednej szklance znajduje się całe dobro z tego, czego nie pomieścilibyśmy na pewno w dwóch dłoniach.

Poza tym, że soki doskonale wpływają na zaspokojenie głodu, co ważne jest podczas trwania diety, sprawdzają się jako alternatywa posiłku dla osób nękanych różnymi schorzeniami i na dietach, wzmacniają nasz system immunologiczny, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym. Opóźniają proces starzenia się organizmu, ponieważ zawierają potężna dawkę antyoksydantów. Dobrze wpływają na utrzymanie smukłej sylwetki i pięknej cery.

Postaw na świeżo wyciskane soki

Bez wątpienia soki są zdrowe i warto je pić każdego dnia. Jednak wcale nie bez różnicy jest, jakie soki trafią do naszych szklanek. Jest kilka powodów, dlaczego lepiej jest pić własnoręcznie wyciskane soki, zamiast kupnych. Pierwszą kwestią jest niewątpliwa świeżość. Nie licząc soków „jednodniowych” dostępnych  w sklepach na dziale ze zdrową żywnością, zwykłe soki poddawane są procesowi pasteryzacji, aby mogły stać długi czas bez psucia się w sklepie. Minusem tego procesu jest częściowa utrata cennych składników odżywczych, które umykają bezpowrotnie. Największe starty w błonniku odnoszą soki klarowane, pozbawione resztek owocowego miąższu,w których kryje się najwięcej błonnika. Soki wyciskane w domu cechują się większą zawartością różnych substancji nienaruszonych, oraz aktywnych enzymów.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Kolejną zaletą własnoręcznie wyciskanych soków jest to, że wiemy co znajduje się w ich składzie, skąd pochodzą owoce, które wybieramy. To jest ważne w przypadku niemowląt, które wkraczają w etap rozszerzania diety. Natomiast starsze dzieci często odmawiają spożywania surowych owoców i warzyw, a gotowane tracą cenne substancje. Soki sprawdzą się w tym przypadku, jako idealna alternatywa zdrowego posiłku dla dziecka. Maluch zdecydowanie chętniej wypije sok nawet z kilku owoców, niż zje je sam z talerza.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Chcesz zrobić własny sok? To naprawdę proste

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Wybierz dojrzałe owoce o nieuszkodzonej skórce, najlepiej od lokalnych producentów lub z działki, wtedy będzie większe prawdopodobieństwo, że owoce będą ekologiczne i zdrowsze. Umyj je, przygotuj sprzęt do wyciskania i przygotuj własny sok. To jest kilka minut pracy a w zamian otrzymujemy witaminową bombę, o którą ciężko jest w kartonowych sokach.

Jeśli nie masz czym wycisnąć soku, warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Do wyboru masz sokowirówki i wyciskarki. Wyciskarki są lepsze od sokowirówek, ponieważ sokowirówka przeciera warzywa na maleńkie kawałki, przy czym podgrzewa sok. Wyciskarki mają tę przewagę, że nie tną produktu a rozgniatają go, dzięki czemu do szklanki spływają wszystkie cenne składniki. Sok nie rozwarstwia się tak jak w sokowirówce i nie ma takiej ilości zniechęcającej piany, której trzeba się pozbyć.

Pamiętaj, że świeżo wyciskane soki należy pić od razu, bo takie zawierają maksymalną ilość witamin, które z upływem czasu się utleniają. Szkoda marnować tyle dobrego.

Zanim wybierzecie wyciskarkę dla siebie, koniecznie sprawdźcie na stronach zdroweimarkowe.pl oraz kuvingspolska.pl, jaki model będzie dla was najbardziej odpowiedni.

SPECJALNIE DLA NASZYCH CZYTELNICZEK 

Kod rabatowy: OHME (100 zł zniżki na wybraną wyciskarkę)