Zdrowie

Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta?

Redakcja
Redakcja
29 sierpnia 2022
 

Jeżeli mowa o zdrowym żywieniu, nie sposób nie poruszyć tematu zbilansowanej diety. Wiele osób myśli, że takowa dieta musi się wiązać z odchudzaniem, czy rozmaitymi restrykcjami. Co ciekawe, nie do końca tak jest. Otóż zbilansowana dieta przede wszystkim ma za zadanie zaopatrzyć organizm człowieka we wszystkie mikro i makro składniki mineralne oraz dostarczyć odpowiednią pulę kalorii, w ilości wystarczającej na pokrycie zapotrzebowania energetycznego. Więcej informacji na temat zbilansowanej diety poznasz, czytając ten poradnik. Ponadto znajdziesz jeden z przykładów jadłospisu na cały tydzień! Przeczytaj już teraz!

Czym jest zbilansowana dieta – poznaj szczegóły

Za dietę zbilansowaną uznaje się sposób odżywiania pokrywający zapotrzebowanie energetyczne, jak również dostarczający organizmowi odpowiednią ilość mikro składników, minerałów czy witamin. Zbilansowana dieta znana jest również pod nazwą optymalnej, czy zrównoważonej.

Celem diety jest zapewnienie zdrowia, prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz utrzymania odpowiedniej masy ciała, która będzie właściwa dla wieku, a także stanu fizjologicznego.

Zbilansowana dieta i jej najważniejsze elementy

  • białka,
  • tłuszcze,
  • witaminy,
  • błonnik,
  • węglowodany,
  • składniki mineralne.

Nie masz czasu na przeczesywanie sklepów w poszukiwaniu odpowiednich produktów? Zajrzyj na Zdrowy Koszyk – to wyspecjalizowany sklep internetowy, w którym znajdziesz wszystko, co potrzebne do utrzymania zbilansowanej diety.

talerz zdrowego żywienia

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Nieco więcej o zbilansowanej diecie – talerz zdrowego żywienia

Omawiając zbilansowaną dietę, nie można nie wspomnieć o obowiązujących w Polsce zaleceniach dotyczących zdrowej diety. Zostały one opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego w ramach programu, który został zaprezentowany 17 października 2020 roku. W skład programu wchodzi interpretacja graficzna, dzięki której można zobaczyć, jak prawidłowo zbilansować dietę. Grafika została przedstawiona w formie talerza. Znajdują się na nim rozmaite produkty spożywcze w różnych ilościach. Zauważyć można, że połowę powierzchni talerza zajmują owoce oraz warzywa. Jego dwie pozostałe ćwiartki zajmują źródła węglowodanów złożonych, jak również białka i zdrowych tłuszczów. Dobrym porównaniem może być Piramida Zdrowego Żywienia, gdzie wykazano rolę aktywności fizycznej w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała.

Jeżeli chodzi o punkt wyjścia, dzięki któremu powstały najnowsze wytyczne w kontekście diety zbilansowanej, uznać za niego można ocenę oddziaływania innych poszczególnych diet, jak i składników w nich zawartych na zdrowie człowieka. W badaniach uwzględniono także różne czynniki ryzyka, które mogą odpowiadać za zaburzenia zdrowotne.

Wokół talerza widniejącego na grafice znajdują się również uwagi, do których należą:

  • Jedz więcej – w tej części wymieniono wszystkie produkty, których powinniśmy jeść więcej, niż dotychczas.
  • Jedz mniej – treść skupia się na grupie produktów nadużywanych przez Polaków. Wskazane zostały najczęstsze błędy żywieniowe i złe nawyki. Znaleźć tam można przede wszystkim nadmiar cukru, soli, mięsa, jak również przetworzonej żywności.
  • Zamieniaj – treść skupia się na wskazywaniu zdrowszych zamienników popularnych, lecz niezdrowych produktów.

Warto również wspomnieć na temat tego, że wokół talerza znajdują się dwa zielone pasy. Pierwszy, znajdujący się u góry nawiązuje do codziennego spożywania różnorodnych produktów. Drugi, znajdujący się niżej talerza, porusza temat podejmowania aktywności fizycznej. Są to cenne wskazówki, które większość osób powinna brać pod uwagę podczas codziennego funkcjonowania.

Dieta zbilansowana i złota karta żywienia

Omawiając zbilansowaną dietę, warto zwrócić uwagę także na tzw. złotą kartę żywienia. Opisuje ona zalecenia diety o odpowiednim bilansie rozmaitych składników. Do założeń tej karty zalicza się:

  • Jedzenie produktów bogatych w składniki odżywcze;
  • Odpowiednie, regularne rozplanowanie posiłków – minimum trzy posiłki dziennie spożywane o stałych porach, wraz z obowiązkowym śniadaniem;
  • Przekąski, które można spożywać pomiędzy posiłkami. Do takich zaliczają się owoce, jogurty, czy warzywa;
  • Ostatni posiłek dnia powinien być spożywany minimum dwie godziny przed snem.

przykładowy zdrowy posiłek

Na co zwrócić uwagę?

Przede wszystkim należy wiedzieć, że omawiana dieta musi zawierać pełnowartościowe źródła białka, zdrowe tłuszcze, czy węglowodany złożone. Zbilansowaną dietę tworzą posiłki, które muszą zawierać witaminy, odpowiednią ilość błonnika pokarmowego oraz minerały. Należy także koniecznie pamiętać o odpowiednim codziennym nawodnieniu. Ilość wypijanej wody powinna wynosić przynajmniej około 2 litrów dziennie.

Źródła białka

W omawianej diecie powinno zawierać się mięso (oczywiście w odpowiednich ilościach), jak również nasiona roślin strączkowych. Do takich należy groch, bób, fasola, ciecierzyca, itp. Kolejnym ważnym źródłem białka są ryby – dobrze, aby były spożywane około 2 razy w tygodniu. Niektóre tłuste ryby, takie jak łosoś czy makrela, są również bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Węglowodany

Za odpowiednie źródło węglowodanów w zbilansowanej diecie uznaje się produkty zbożowe. W codziennym jadłospisie powinny znajdować się około 3 porcje węglowodanów złożonych – do ich zdrowych źródeł należą np. kasze (gryczana, jaglana i inne), ryż brązowy i produkty pełnoziarniste (np. pieczywo razowe, czy makaron pełnoziarnisty).

Tłuszcze

W zbilansowanych posiłkach nie może zabraknąć miejsca na tłuszcze, lecz z przewagą tłuszczów roślinnych, np. oliwy z oliwek, pestek lub orzechów.

Kilka słów na temat jadłospisu

Podczas tworzenia go należy mieć na uwadze nie tylko prozdrowotne zalecenia, które dotyczą komponowania posiłków, ale również błędy żywieniowe, które są często popełniane.

Za podstawę diety uznaje się warzywa i owoce, czego dowiedzieliśmy się już z talerza zdrowego żywienia. Warzywa i owoce mają wiele bardzo przydatnych dla organizmu właściwości, np. zawierają dużą ilość błonnika, witamin i mikroelementów.

Drugim z filarów zrezygnowanie ze spożywania dużej ilości produktów przetworzonych. Zawierają cukry proste, czy kwasy tłuszczowe typu trans. Najlepiej całkowicie zrezygnować ze słodyczy, słonych przekąsek, czy dań typu fast food.

Przykładowy jadłospis tygodniowy

W skład jadłospisu zazwyczaj wchodzi około 4 do 5 posiłków, które należy spożywać w odstępach 3-4 godzin. Zawierają się w nim 3 dania główne oraz 1 do 2 dań uzupełniających. Istnieją również jadłospisy uwzględniające przekąskę, często w formie podwieczorku.

Komponując jadłospis, dobrze jest zwrócić uwagę na obróbkę kulinarną potraw, które będziemy spożywać. Np. najlepiej unikać smażenia na głębokim tłuszczu, na patelni, itp. Warto, zamiast tego wprowadzić duszenie, gotowanie w wodzie oraz gotowanie na parze. Należy także wyeliminować nadmiar soli w potrawach, gdyż ma ona bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Sól można zastąpić niektórymi ziołami.

Oto przykładowy jadłospis zbilansowanej diety na cały tydzień!

Poniedziałek

  1. Śniadanie – Jajko sadzone ze szczypiorkiem i kromką żytniego chleba (można dodać pomidora).
  2. Drugie śniadanie – kanapka z mango i kurczakiem.
  3. Obiad – Zupa kalafiorowa oraz bataty zapiekane.
  4. Kolacja – Zapiekanka ziemniaczana z brokułem (można dodać fetę).

Wtorek

  1. Śniadanie – Koktajl gryczany z miętą lub owocami.
  2. Drugie śniadanie – Zapiekanka ziemniaczana z brokułem (można dodać fetę).
  3. Obiad – Kanapki z serem mozzarella oraz pesto.
  4. Kolacja – Sałatka z pomarańczami oraz szpinakiem.

Środa

  1. Śniadanie – Jajka z pastą awokado.
  2. Drugie śniadanie – Kanapka z kurczakiem i owocami.
  3. Obiad – Kanapki z wędzonym łososiem oraz zupa kalafiorowa.
  4. Kolacja – Zapiekanka z komosą ryżową.

Czwartek

  1. Śniadanie – Koktajl owsiany z dodatkiem borówek.
  2. Drugie śniadanie – Zapiekanka z komosą ryżową.
  3. Obiad – Kalafior z mięsem mielonym oraz sok z marchwi lub owoców.
  4. Kolacja – Sałatka z rukoli, gruszki i sera gorgonzola.

Piątek

  1. Śniadanie – Kanapki z chleba graham z łososiem i twarożkiem.
  2. Drugie śniadanie – Kanapki z pesto i serem mozzarella.
  3. Obiad – Kurczak z ryżem oraz sosem np. słodko-ostrym.
  4. Kolacja – Placki ziemniaczane z zastosowaniem mąki żytniej.

Sobota

  1. Śniadanie – Ćwiartki papryki z pastą z makreli.
  2. Drugie śniadanie – Smoothie owocowe.
  3. Obiad – Ziemniaki zapiekane, stek z tuńczyka oraz szpinak.
  4. Kolacja – Duszone warzywa oraz mleko kokosowe.

Niedziela

  1. Śniadanie – Omlet z pieczarkami i cebulą.
  2. Drugie śniadanie – Smoothie owocowe ze szpinakiem.
  3. Obiad – Makaron ryżowy i curry z tofu.
  4. Kolacja – Zupa brokułowa.

Podsumowanie

Prawidłowo zbilansowana dieta jest bardzo korzystna dla organizmu, lecz może być ją trudno zaplanować. Np. wtedy, gdy danej osobie towarzyszą przewlekłe schorzenia czy jesteśmy uczuleni na dużą część produktów. Jeżeli jest się w pełni zdrowym, sporządzenie takiej diety nie powinno stanowić większego problemu. Najważniejsze, aby pilnować tego, co się spożywa – zastosowanie zrównoważonej diety zdecydowanie wpłynie pozytywnie na zdrowie. W razie wątpliwości najlepiej jest skonsultować się z wykwalifikowanym dietetykiem.


Zdrowie

Opieka nad osobami starszymi w Niemczech – 6 najważniejszych zasad

Redakcja
Redakcja
29 sierpnia 2022
 

Praca opiekunek i opiekunów osób starszych nie należy do łatwych, nie jest też zawodem, który w sposób klarowny poddaje się klasyfikacjom. Nieraz trudno w kilku czy kilkunastu punktach wyliczyć, na czym ta praca polega i jakie obowiązki spoczywają na opiekunce. Warto jednak pamiętać, że praca nie powinna być karą, a bycie podopiecznym nie powinno rodzić poczucia dyskomfortu. Dlatego przedstawiamy pięć zasad, dzięki którym obie strony tego stosunku pracy poczują się lepiej.

Wybierz odpowiednie zlecenie w niemieckiej opiece

Pierwszym i podstawowym czynnikiem, który wpłynie zarówno na komfort pracy opiekunki, jak i na zadowolenie podopiecznego (oraz jego najbliższych) jest wybranie właściwego miejsca pracy. Swoją rolę odgrywają tutaj wszystkie strony – opiekun, osoby poszukujące kogoś do opieki, podopieczny oraz firma opiekuńcze czy agencja pracy.

Na tej ostatniej spoczywa ważny obowiązek poznania sytuacji na miejscu, stanu zdrowia podopiecznego, oczekiwań rodziny, zakresu obowiązków, charakteru podopiecznego i wielu innych pomniejszych kwestii. Przy nowych klientach, niebagatelną rolę na tym etapie odgrywają także najbliżsi przyszłego podopiecznego. Powinni oni bez koloryzowania i możliwie obiektywnie opisać sytuację na miejscu i swoje oczekiwania, co niestety nie zawsze się dzieje. Trochę łatwiej jest wtedy, kiedy firma opiekuńcza prowadzi już dane zlecenie przez jakiś czas. Wówczas poza informacjami własnymi oraz od rodziny dysponuje ona wiedzą pozyskaną od poprzednich opiekunek, czyli zdecydowanie bardziej obiektywną i pogłębioną.

Opiekunka poszukująca nowego zlecenia powinna przede wszystkim rzetelnie ocenić swoje umiejętności, a także obiektywnie podchodzić do cech własnego charakteru i zgłaszając się do agencji pracy wskazać, jaka sztela będzie dla niej odpowiednia. Po pierwsze, konieczne jest określenie poziomu znajomości języka niemieckiego, która zresztą zwykle sprawdzana jest przez pracodawcę. Kiedy wiemy, co tak naprawdę potrafimy, łatwiej będzie nam wybrać zlecenie, które nie wywoła u nas dodatkowego stresu związanego z niemożnością komunikowania się z seniorem lub jego bliskimi. Po drugie, ocenie podlegać powinny umiejętności opiekuńcze. Osoby początkujące nie powinny od razu podejmować się pracy u osoby starszej leżącej lub z zaawansowaną demencją. Zdobywajmy doświadczenie krok po kroku i nie myślmy przez chwilę wyłącznie o zarobkach. Choć zwykle na trudniejszych zleceniach są one wyższe, prawdopodobnie nie będą warte trudu „skoku na głęboką wodę”, czyli konieczności błyskawicznego zapoznania się z zasadami opieki nad mocno schorowaną osobą. Po trzecie, weźmy pod uwagę nasz charakter, indywidualne preferencje, to czego nie lubimy i co sprawia nam przyjemność. Takich drobiazgów może być bez liku. Opiekunki, które lubią spokój, mogą wybierać zlecenia na wsi lub w mniejszych miasteczkach. Osoby, które nie lubią wtrącania się w obowiązki, niech raczej szukają pracy w miejscach, w których podopieczny mieszka sam. Seniorami z trudnym charakterem nie powinien opiekować się ktoś bardzo wrażliwy, a osobami palącymi jednego papierosa za drugim, opiekunowie uczuleni na dym tytoniowy.

Na koniec warto jeszcze wspomnieć o roli podopiecznego w wyborze odpowiedniego zlecenia. Pozornie jest ona najmniejsza, ale de facto ma duże znaczenie. W zasadzie bez względu na stan zdrowia podopieczny także ma swoje preferencje co do charakteru opiekunki czy jej umiejętności. Ważne żeby były one brane pod uwagę. Przykładowo, jeśli starsza pani uwielbia pogaduszki o wszystkim i niczym, powinna zaznaczyć, że przypadnie jej do gustu towarzyska opiekunka. Jeśli senior wyjątkowo ceni dobrą kuchnię, przyjazd opiekunki z talentem kulinarnym na pewno od razu poprawi relacje na miejscu. W opisywanym zakresie ważne jest także nastawianie podopiecznego. Osoba starsza, która ostro sprzeciwia się obecności w domu obcej osoby będzie trudnym partnerem do pracy, na pewno trudniejszym, niż ktoś, kto docenia pomoc i wsparcia opiekunki. Nad „opornym” podopiecznym warto pracować. To znów rola rodziny, która ma niebagatelny wpływ na przekonanie seniorki czy seniora do sięgnięcia po pomoc opiekunki domowej.

Wybieraj spośród ogłoszeń, które zawierają szczegółowy opis docelowego miejsca pracy. Zobacz aktualne oferty pracy w niemieckiej opiece i sprawdź, ile możesz zarobić – https://carework.pl/oferty-pracy

Zapoznaj się ze stanem zdrowia podopiecznego i jego potrzebami

Kiedy wybierzemy już odpowiednie zlecenie, spakujemy walizki i dotrzemy na miejsce, poświęćmy chwilę na dokładne zapoznanie się z sytuacją na miejscu. Zwróćmy uwagę na następujące kwestie:

  • dieta i nawyki żywieniowe, w tym godziny posiłków;
  • harmonogram dnia i tygodnia, na przykład w zakresie higieny;
  • ulubione zajęcia, w tym spacery lub inne formy aktywności fizycznej.

Przygotowywanie i podawanie posiłków są ważną częścią obowiązków opiekunów osób starszych w Niemczech. Wiedza na temat tego, co senior chce, a przede wszystkim tego, co może jeść jest niezwykle ważna i znacznie ułatwi nam pracę. W tym kontekście pierwszorzędne znaczenie mają ewentualne alergie żywieniowe oraz dieta przepisana przez lekarza. Jest to na tyle istotne, że powinniśmy poznać zasady odżywiania się danej osoby już przed wyjazdem, ale bywa, że sprawa gdzieś umyka w natłoku innych kwestii. Nawet jeśli podopieczny nie ma specjalnej diety, na pewno są takie produkty czy potrawy, które lubi jeść i takie, na które jego układ trawienny nie najlepiej reaguje. Warto dobrze się z nimi zapoznać, a także z tym, jakie zwyczajowe pory posiłków senior preferuje. Taka wiedza na pewno ułatwi nam pracę i jeszcze jedno – przez żołądek do serca. Postawienie na stole ulubionej potrawy podopiecznego na pewno doskonale wpłynie na pozytywne pierwsze wrażenie i dalsze dobre relacje.

Kolejną kwestią, z którą warto zapoznać się po przyjeździe na miejsce pracy jest harmonogram dnia i tygodnia. Dotyczy on nie tylko godzin posiłków, ale także wielu innych planowych wydarzeń. Wymienić można przykładowo:

  • jeśli senior korzysta ze wsparcia służb medycznych – dni tygodni i godziny ich wizyt, a także zakres realizowanych zadań;
  • czy i kiedy podopieczny korzysta z innych usług, na przykład fizjoterapii lub pedikiurzystki;
  • w jakich godzinach wstaje, kiedy powinien się kłaść spać, czy ma standardowe godziny drzemek;
  • jeśli podopieczny wychodzi z domu – czy spacery są stałym punktem harmonogramu dnia;
  • w zakresie codziennej oraz gruntownej higieny, kiedy jest wykonywana.

Do takiego harmonogramu czasem trzeba, czasem warto się dostosować. O nie wprowadzaniu swoich porządków piszemy jeszcze poniżej, w tym miejscu podkreślmy tylko, że ewentualne – wyłącznie pozytywne – zmiany planu dnia lub tygodnia wprowadzać można wyłącznie stopniowo i za obopólną zgodą. W końcu podopieczny to nie dziecko, któremu można wydawać polecenia lub narzucać nasz punkt widzenia.

Bardzo ważną, choć niestety często niesłusznie marginalizowaną częścią pracy w opiece jest dotrzymywanie podopiecznemu towarzystwa oraz wspieranie go w realizacji własnych hobby lub zainteresowań. Zakres zadań związanych z tym obowiązkiem jest bardzo różny i zależy od charakteru każdego podopiecznego. Czasem senior będzie samotnikiem, który lubi oglądać telewizję lub czytać książki i nasza obecność przy nim nie będzie mile widziana, innych razem możemy mieć go czynienia z kimś, kto uwielbia wspólną grę w kraty lub gry planszowe oraz miłe rozmowy na tarasie. Zawsze jednak powinniśmy poznać te zwyczaje i dostosować się do potrzeb osoby starszej.

Stawiaj granice i dbaj o siebie

Skoro poprzedni akapit zakończyliśmy wezwaniem do dostosowywania się do cudzych potrzeb, najwyższa pora wspomnieć o zwracaniu uwagi także na siebie. Większość opiekunek i opiekunów osób starszych w Niemczech to osoby o wysokim poziomie empatii. Takie, które potrzeby drugiej osoby przedkładają ponad swoje. Niestety jest to błąd. Troska o podopiecznego jest podstawowym obowiązkiem każdej opiekunki, ale nie można przy tym zapominać o sobie. Opiekowanie się kimś starszym i schorowanym jest trudne psychicznie, może być także wymagające fizycznie. Pamiętajmy się o dwóch rzeczach – stawianiu granic oraz odpoczynku. Jeśli podopieczny wymaga od nas pracy nie wchodzącej w nasz zakres obowiązków (np. sprzątania nie dotykanej przez lata piwnicy lub pielenia ogródka) musimy umieć grzecznie i stanowczo odmówić. Jeśli rodzina nie widzi problemu w dźwiganiu puszystej seniorki bez jakichkolwiek urządzeń wspomagających transfer, z troski o własne zdrowie fizyczne musimy odmówić. W czasie wolnym zadbajmy o swój relaks, oderwania się od obowiązków na miejscu, przebywaniu na świeżym powietrzu, podtrzymywaniu kontaktu z bliskimi w Polsce. Współczesne technologie komunikacyjne znacznie to ułatwiają, a rozmowa z kimś bliskim pozwoli z dystansem spojrzeć na codzienne wyzwania opiekuńcze.

Wreszcie pamiętajmy, że większość opiekunów osób starszych w Niemczech to osoby zatrudnione przez agencje pracy lub firmy opiekuńcze. Oznacza to, że gdzieś w Polsce pracuje osoba odpowiedzialna za koordynację opieki i udzielanie opiekunom wsparcia. Jeśli na miejscu jest coś nie tak, nie obawiajmy się tego zgłaszać. W Internecie jest mnóstwo wpisów rozgoryczonych opiekunów, którzy doświadczyli na szteli wielu przykrych sytuacji. Idziemy o zakład, że większość z nich nie próbowała nawet interweniować u swojego pracodawcy. Jeśli tak, skąd miał on wiedzieć, że coś jest nie tak? Skoro oferujemy pomoc innym, prośmy o nią także dla siebie. To żaden wstyd.

Nie wprowadzaj własnych porządków

O zasadzie nie wprowadzania własnych porządków w domu podopiecznego wspominaliśmy już wcześniej, teraz pora to rozwinąć. Każda opiekunka powinna pamiętać, że w domu osoby starszej jest nie tylko pracownikiem, ale także gościem. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że podopieczny ma swoje zwyczaje i nawyki, nieraz niezmieniane od wielu lat. Jest do nich przywiązany, są dla niego ważne. Jeśli nagle pojawia się ktoś obcy i próbuje wszystko zmieniać, na pewno nie wpłynie to na budowanie pozytywnej relacji. Nawet jeśli jakieś przyzwyczajenie wydaje się nam bez sensu, nawet jeśli autentycznie wiemy lepiej, schowajmy swoje dobre rady.

Wyjątek od tej zasady jest jeden – możemy podejmować próby zmiany tych nawyków, które dla podopiecznego są ewidentnie szkodliwe. Jeśli na przykład osoba mobilna nie chce wychodzić z domu na spacer albo w ogóle wstawać z kanapy, możemy próbować wpłynąć na zmianę tego nastawienia. Jeśli senior je tylko gotowe, wysoko przetworzone posiłki, warto podjąć wysiłki przemycenia do diety świeżych warzyw lub owoców. Pamiętajmy jednak o takcie i umiarze. Wprowadzajmy pozytywne zmiany powoli, stopniowo i nie na siłę.

Współpracuj z rodziną

Większość podopiecznych ma kogoś bliskiego, najczęściej oczywiście dorosłe dzieci. Czasem te osoby mieszkają dalej, czasem bliżej. Zawsze jednak należy z nimi współpracować. Jest część opiekunek, która bardzo nie lubi zleceń z rodziną mieszkającą niedaleko i często wpadającą w odwiedziny. Można to zrozumieć. Pamiętajmy jednak, że zaangażowana w opiekę osoba bliska może być dla nas niezwykłym wsparciem. A kiedy osobiste zaangażowanie jest małe, nie oznacza to, że bliscy nie maja prawa do informacji o stanie zdrowia osoby starszej. Dobrze informować ich na bieżąco o ważnych kwestiach, nie zapominając przy tym o choćby samopoczuciu mamy lub taty.

Praca w opiece ma to do siebie, że jest pracą z ludźmi. Samo to powoduje, że pojawić mogą się w niej konflikty międzyludzkie. Sprawy nie ułatwia tutaj bariera językowa. Warto od początku unikać konfliktów i próbować rozwiązywać je w zarodku. Wtedy wszystkim będzie żyć się lepiej.

Zasada naczelna

Po przytoczeniu pięciu zasad pracy w opiece w Niemczech dodajemy jeszcze szóstą – pamiętaj, że Twoja praca jest ważna! Warto, żeby każda opiekunka wzięła ją sobie do serca. Choć czasem zadania się trudne lub mało przyjemne, choć bywa, że obowiązki są z pozoru zwykłe, choć nie zawsze podopieczny pała do nas sympatią – opiekunki i opiekunowie seniorów robią coś bardzo ważnego i bardzo cennego. Godnego podziwu i wdzięczności!

 



Zobacz także

Dlaczego tak bardzo pragniemy tych, którzy nas nie chcą?

Kleszczowe zapalenie mózgu (KZM)

Kleszcze groźne dla naszego mózgu. Ogólnopolski Dzień Świadomości na temat Kleszczowego Zapalenia Mózgu (KZM)

Dbasz o swoje zdrowie? Zadbaj też o stawy, nie czekaj na starość! Bez ich sprawności, nie osiągniesz swojego celu