Dieta Gotowanie Zdrowie

Pokochaj zdrowe „chwasty”! Projekt Wild&Root Food przypomina o najsmaczniejszych dzikich ziołach

Redakcja
Redakcja
24 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Czas na powrót do korzeni. Z taką inicjatywą wyszli twórcy Wild&Root Food Project – szefowie kuchni otwarci na eksperymenty z zapomnianymi, polskimi smakami. Podczas zorganizowanych przez nich seansów degustacyjnych będzie można spróbować potraw na bazie regionalnych produktów prosto od małych przedsiębiorców, a także rzadko spotykanych na talerzu warzyw i dziko rosnących ziół.

Jak smakować będą w autorskim, restauracyjnym wydaniu? Przekonają się o tym goście kolacji w Restauracji Marina (16.05) oraz Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz (13.06).

Czosnek niedźwiedzi

Fot. Materiały prasowe

Ta urokliwa roślina swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu, czosnkowemu smakowi oraz upodobaniu do wilgotnych, leśnych terenów. W przeciwieństwie do swojego kuzyna, który gości w większości polskich kuchni, czosnek niedźwiedzi można jeść w całości – zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Ta niedoceniania obecnie przyprawa nadaje wspaniałego smaku sałatkom. Świeże liście czosnku niedźwiedziego można jeść po prostu skropione oliwą! Suszone nadadzą ciekawego aromatu zupom i pastom na kanapki. Dodatkowo, piękne liście i białe kwiaty czynią czosnek niedźwiedzi doskonałą dekoracją zarówno ogródka, jak i talerza.

Szczawik zajęczy

Fot. Materiały prasowe

Szczawik zajęczy to mistrz kamuflażu. Większość z nas go nie zauważa lub myli z pospolitą i wszędobylską koniczyną. Warto jednak nauczyć się odróżniać szczawik zajęczy na tle innych roślin, gdyż jest to kolejny zapomniany składnik wielu ciekawych dań. Podobnie jak jego lepiej znany krewniak o dużych, podłużnych liściach, szczawik zajęczy cieszy podniebienie ożywczym, kwaskowym smakiem. Z jego liści przyrządzano dawniej zupy, sałatki i orzeźwiające, chłodne napoje.

Krwawnik

Fot. Materiały prasowe

Silny i wytrwały niczym chwast, krwawnik rośnie dziko w całej Polsce. Posiada bardzo wiele odmian, od tych niepozornych, po hodowane na kwiatowych rabatkach wyłącznie dla ozdoby. W kuchni stosuje się jego młode liście, które zaskakują słonawym, nieco gorzkim smakiem. Doskonale nadaje się do zup i sosów, którym nadaje intrygujący, korzenny aromat. Dodatkowo, krwawnik to lekarstwo na… brak apetytu!

Szczawik krwisty

Fot. Materiały prasowe

W przeciwieństwie do skromnego szczawiku zajęczego, odmiana nazywana krwistą lubi się wyróżniać. Swój przydomek zawdzięcza oczywiście pięknemu, bordowemu ubarwieniu. Wygląd to jednak nie wszystko! Szczawik krwisty ma intensywny, kwaskowo-korzenny smak, który idealnie komplementuje potrawy rybne i zupy. Urozmaici także smak twarożku. Piękne liście szczawiku krwistego stanowią także doskonałą dekorację. Warto się po niego pochylić!

Lubczyk

Fot. Materiały prasowe

Za co polubić lubczyk? Przede wszystkim za to, że jego aromat przywołuje na myśl smak jednej z najbardziej uwielbianych w Polsce zup – rosołu. Choć nie jest przyprawą zupełnie zapomnianą, lubczyk jest zdecydowanie niedoceniany. Jego liście dodawać można do dań zarówno w formie suszonej, jak i świeżej. Oprócz nadania potrawom charakterystycznego, selerowatego aromatu, lubczyk ułatwia trawienie – zwłaszcza ciężkich i tłustych dań. Polecamy także zbadać właściwości, którym lubczyk zawdzięcza swoją nazwę. Dawniej stosowany był bowiem jako afrodyzjak i popularny składnik eliksirów miłości.


Więcej informacji znaleźć można na stronie www.zamektopacz.pl.


Dieta Gotowanie Zdrowie

Cold brew. Herbata, na którą warto poczekać

Redakcja
Redakcja
24 kwietnia 2019
Cold brew - herbata na zimno
Fot. Materiały prasowe – Cold brew - herbata na zimno
 

Jeśli herbata na zimno kojarzy ci się tylko z pełną cukru „iced tea” lub pozostawionym na stoliku wczorajszym napojem, czas na spotkanie z cold brew. „Parzenie” herbaty na zimno ma wiele zalet – zarówno zdrowotnych, jak i smakowych. Jest też doskonałym wyborem na wiosnę! Jedyne, czego wymaga taka herbata, to… czas. Szybko się jednak przekonasz, że warto na nią poczekać.

„Parzenie” na zimno to powolny proces. Najlepiej, jeśli pozwolimy liściom moczyć się przez całą noc. Brzmi jak koszmar osoby spragnionej natychmiastowego orzeźwienia… ale to tylko pozory. W rzeczywistości przygotowywanie herbaty typu cold brew jest tak proste i szybkie, że z łatwością zrobimy jej zapas na cały dzień. Dlaczego warto przyrządzać herbatę na zimno?

  1. Pożegnaj gorycz!

Dzięki łagodnemu procesowi parzenia, smak zimnego, herbacianego naparu pozbawiony jest goryczki. Jeśli masz wątpliwości co do czasu parzenia herbaty, lub preferujesz subtelny smak białej i zielonej herbaty, cold brew to rozwiązanie dla ciebie. Taka herbata zawiera mniej katechiny odpowiedzialnej za goryczkowy posmak!

  1. Pożegnaj cukier!

Zgadza się – herbata na zimno pomoże ci ograniczyć spożywanie cukru. Jeśli masz w zwyczaju słodzić ciepłe napoje, daj szansę herbacianemu cold brew. Być może jego delikatny smak odwiedzie cię od sięgania po cukierniczkę? Jeśli zaś pragniesz zaserwować cold brew na słodko, z łatwością stworzysz zdrowszą wersję dosładzanych napojów dostępnych w sklepach. Cold brew posłodzić możesz miodem, syropem klonowym lub z agawy.

  1. Pożegnaj wymówki!

W przeciwieństwie do klasycznej kawy i herbaty, herbacianym cold brew cieszyć się możesz o każdej porze dnia. Dzięki innemu procesowi „parzenia”, taki napar zawiera dużo mniej kofeiny i łagodnie pobudza organizm. Dodatkowo, w przeciwieństwie do mrożonych herbat dostępnych w sklepach, łatwo sami dostosujemy do własnych potrzeb intensywność smaku, zwiększając lub zmniejszając ilość liści herbaty.

  1. Pożegnaj marnowanie!

Cold brew przyrządzisz w każdym szczelnym, szklanym pojemniku. Jeśli regularnie wyrzucasz duże słoje lub nie możesz znaleźć dla nich zastosowania, podaruj im nowe życie. Doskonale sprawdzą się jako „imbryki” do cold brew! Jeżeli dodatkowo zdecydujesz się na „parzenie” herbaty liściastej, zrobisz środowisku kolejną małą przysługę. Takie „fusy” możesz z powodzeniem zalać drugi raz, bez uszczerbku na aromacie napoju.

  1. Pożegnaj nudę!

Marzy ci się mrożona herbata o smaku mango i czarnej porzeczki? A może masz ochotę na orzeźwiającą zieloną herbatę z miętą? Dzięki parzeniu na zimno możesz puścić wodze fantazji i eksperymentować z wieloma smakami herbat – od klasycznej zielonej (jak Green Tea Pure od Ahmad Tea London) po soczystą mieszankę cytrusowych smaków (Mixed Citrus od Ahmad Tea London). Wystarczą dwie łyżeczki dowolnej herbaty liściastej lub 1-2 torebki na dwie szklanki zimnej wody. Gotowy w kilka sekund napar odstaw do lodówki na całą noc. Rano zastaniesz w niej swoją wymarzoną mrożoną herbatę!


Dieta Gotowanie Zdrowie

(Nie)zwykłe jeansy, które niosą pomoc. Przed nami oficjalna premiera kolekcji „Jeans for a better world”

Redakcja
Redakcja
24 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe

Przez kilka miesięcy zbierali używane jeansy. Następnie zaprojektowali i uszyli  z nich zupełnie nowe ubrania i akcesoria. Produkty właśnie trafiły do sklepu internetowego, a dochód uzyskany z ich sprzedaży pozwoli ufundować stypendia naukowe dla nastolatek z Wysp Zielonego Przylądka.

Już za kilka dni, a dokładnie 24 kwietnia o godzinie 18:00 w krakowskim HEVRE, odbędzie się event Jeans for a better world”.

Uczę się w szkole średniej José Augusto Pinto. Moim marzeniem jest zostać chirurgiem. Uważam, że zdobycie wykształcenia ma fundamentalne znaczenie w przypadku kobiet, bo dzięki niemu mogą być niezależne, zdobyć odpowiednią pracę i walczyć o swoje prawa – tak mówi o sobie 14-letnia Missiara z Cabo Verde. Marzenia nastolatki i jej koleżanek mieszkających na Wyspach Zielonego Przylądka mogą się spełnić dzięki środkom pozyskanym w ramach kampanii „Jeans for a better world”.

Fot. Materiały prasowe

Historię Missiary i innych uczennic z Cabo Verde można poznać oglądając film:

„Jeansowe” stypendia naukowe

Organizatorzy  akcji „Jeans for a better world” przeprowadzili zbiórkę używanych jeansów i stworzyli z nich kolekcję modnych ubrań oraz akcesoriów: toreb, plecaków, maskotek, organizerów, okładek na książki i breloków. Wszystkie produkty są dostępne w sklepie online (https://www.kokoworld.pl/kolekcja/jeans-for-a-better-world).

100% dochodu ze sprzedaży kolekcji zostanie przeznaczone na stypendia naukowe dla uczennic dwóch placówek edukacyjnych na Wyspach Zielonego Przylądka. Dzięki nim nastolatki będą mogły ukończyć edukację i zdobyć wymarzone wykształcenie. Beneficjentkami kampanii są dziewczynki ze szkoły im. José Augusto Pinto w Mindelo na wyspie São Vicente i szkoły im. Januário Leite w Eito na wyspie Santo Antão.

Dzięki naszej akcji „Jeans for a better world” chcemy pomóc uczennicom z trudną sytuacją rodzinno-finansową. Zaprosiliśmy do współpracy rzemieślników, którzy w kilka miesięcy stworzyli barwną kolekcję odzieży i akcesoriów. Każdy produkt jest wyjątkowy. Mam nadzieję, że każdy znajdzie nowego właściciela i dzięki temu wspólnie pomożemy młodym, ambitnym mieszkankom Cabo Verde. Bez naszego wsparcia spełnienie ich marzeń może być trudne – mówi Agata Kurek – pomysłodawczyni kampanii”, właścicielka marki odzieżowej Koko World.

Fot. Materiały prasowe

Licytacja na rzecz lepszej edukacji

24 kwietnia w Krakowie odbędzie się licytacja produktów tworzących kolekcję „Jeans for a better world”. Wezmą w niej udział ambasadorzy akcji oraz goście zaproszeni przez organizatorów kampanii.

– Zapraszamy na wydarzenie tych, którzy chcą na żywo poznać twórców tej wyjątkowej kolekcji odzieży i wziąć udział w licytacji przygotowanych na ten wieczór unikalnych produktów. Tych, którzy nie mogą być tego dnia z nami, zachęcamy do zapoznania się z dostępnym asortymentem w specjalnym sklepie online. Każdy zakup jest dla nas ważny i przybliża nas do realizacji celu – dodaje Agata Kurek.

Akcję „Jeans for a better world” wspierają ambasadorzy:  (Marta Frej, Ekocentryczka, Ethnopassion, How to wear fair, Soie, Sophisticatedly, Zapiski ze świata, Proste Miasta, Manufaktura Batiku oraz organizacje: Fashion Revolution, Kupuj odpowiedzialnie i Jeans Aid.

W szkołach na Wyspach Zielonego Przylądka akcję koordynują nauczycielki z Gabinetów Społecznych – Francisca Gomes Pires oraz Maria de Fátima Monteira Duarte. W inicjatywę zaangażowany jest również lokalny aktywista społeczny Alveno Soares.


Szczegółowe informacje oraz sylwetki uczennic, które otrzymają wsparcie w ramach kampanii „Jeans for a better world” dostępne są na stronie www.zobaczjakkoko.pl


Zobacz także

Myślisz, że o zielonej herbacie wiesz już wszystko? Sprawdź więc zalety zielonej herbaty matcha

Z patelni na twarz. Poznaj powody, dla których pokochasz niecodzienne zastosowanie masła ghee

10 produktów, które urozmaicą nawet najbardziej tradycyjną kuchnię