Dieta Zdrowie

Dietetycy grzmią: łap witaminy, jedz sałaty! O co tyle szumu? Czy naprawdę warto rozkochać się w zielonych warzywach liściastych?

Redakcja
Redakcja
15 września 2020
Fot. Materiały prasowe
 

Jesień powoli na horyzoncie, a Ty zastanawiasz się jak nie dać się zmianie aury i na co postawić w codziennym odżywianiu, by być w formie? O dobroczynnym wpływie zielonych warzyw liściastych na organizm zapewne już słyszałaś, ale jeśli wciąż zastanawiasz się, czy dieta bogata właśnie w te składniki działa, rozwiewamy wątpliwości. Wprowadź na stałe do menu zielone dary natury, a w podzięce wzmocnisz swoją odporność, będziesz cieszyć się ładniejszą skórę i talią
o jakiej nawet nie śniłaś.

Skąd pewność, że zielone warzywa liściaste są cenne dla zdrowia, a tym samym powinny na stałe zagościć w Twojej kuchni? Ano ze względu na chociażby składniki odżywcze, których mają pod dostatkiem. W sałacie, szpinaku czy jarmużu odnajdziemy takie witaminy jak: A, B, C, E czy K, a także błonnik pokarmowy.

Czytaj w liściach

Co jeszcze kryją w sobie zielone dobrodziejstwa natury? Warto zwrócić uwagę na prozdrowotne właściwości występujących w warzywach: azotanów i flawonoidów – podkreśla Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg – producenta świeżych mieszanek sałat typu convenience oraz warzyw. Te pierwsze pozytywnie wpływają na lepsze krążenie krwi, zmniejszając ryzyko nadciśnienia. Flawonoidy są z kolei nieocenione w walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia i odpowiadają za powstawanie wielu chorób (w tym miażdżycy czy nowotworów). Oprócz tego, że zielone warzywa liściaste dodają energii i są skarbnicą cennych witamin oraz składników mineralnych, mają także inne zalety. – Jeśli dbamy o formę, z pewnością docenimy utratę zbędnych kilogramów, którą ułatwi nam niska kaloryczność zielonych warzyw. Innym pożądanym efektem takiej diety będzie poprawa kondycji skóry. Flawonoidy poprawiają bowiem mikrokrążenie, stąd ich częsta obecność w kremach przeciwzmarszczkowych – uzupełnia Katarzyna Głębocka.

Fot. iStock

Zielona kuchnia

Zielone warzywa liściaste to całe spektrum kulinarnych eksperymentów. Niezliczone możliwości przyrządzania warto wykorzystać, by przemycić zieloną dawkę zdrowia do przeróżnych potraw.
W sałatkach, które mogą pełnić rolę głównego dania, idealnie odnajdą się mieszanki sałat. Producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom foodies, tworząc idealnie skomponowane smaki. Poza popularnymi rukolą czy roszponką, w miksach znajdziemy np. sałatę fryzyjską, sałatę lodową, sałatę rzymską, cykorię endywię, cykorię radicchio, ale także młody szpinak, buraczka, marchewkę, białą kapustę czy kukurydzę. Dzięki mieszankom sałat, którym daleko do monotonnych kompozycji bez wyrazu, zyskujemy pełną ciekawych smaków, kolorów i kształtów bazę dania. Kruche, soczyste, karbowane, o słodkim łagodnym smaku bądź ostrzejsze o orzechowej nucie – naprawdę jest z czego wybierać – dodaje ekspert marki Eisberg. Sałaty sprawdzą się nie tylko w daniach na zimno. W wersji na ciepło zachwyci sałata rzymska z dodatkiem czosnku niedźwiedziego czy też posypana koperkiem sałata lodowa. W zależności od naszych kulinarnych upodobań zielone listki wykorzystać możemy także przy aksamitnych zupach kremach. Warto podziałać ze szpinakiem bądź jarmużem – zielone zupy z pewnością przypadną do gustu miłośnikom zdrowych i nieoczywistych propozycji.


Artykuł powstał we współpracy z Eisberg


Dieta Zdrowie

Umiesz kochać siebie? Przestań rezygnować ze swoich pragnień i marzeń

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
15 września 2020
Fot. iStock/sergio_kumer
 

Nie jesteśmy w tym mocne, o nie. Lepiej dbamy o innych niż o siebie. Nie umiemy walczyć o swoje marzenia, zbyt często rezygnujemy z nich, poświęcamy się, żeby komuś było lepiej. Boimy się, że jeśli spróbujemy być szczęśliwe, będziemy postrzegane jako egoistki. Tymczasem, zdrowy egoizm jest wręcz niezbędny dla równowagi psychicznej oraz do budowania takich relacji z innymi, które są dla nas satysfakcjonujące, a nie toksyczne. Czy potrafisz kochać siebie?

20 sygnałów, że naprawdę kochasz siebie

1. Lubisz tę osobę, którą widzisz codziennie w lustrze

Akceptujesz się, nie próbujesz być idealna. Znasz swoje mocne i słabe strony i jesteś z nimi pogodzona. Mogłabyś uścisnąć serdecznie tę osobę, która patrzy na ciebie z tafli lustra.

2. Potrafisz sprawić sobie przyjemność

Nie odkładasz wiecznie zakupu ulubionego kosmetyku na pózniej, nie wzbraniasz się przed spotkaniem w gronie przyjaciółek, jeśli czujesz, że tego właśnie potrzebujesz, że to dobrze na ciebie wpłynie.

3. Otaczają cię inspirujący ludzie

Bo tak wybrałaś. Chcesz mieć wokół mądre, dobre osoby, od których możesz się czegoś nauczyć i które mają na ciebie dobry wpływ.

4. Masz do opowiedzenia ciekawą historię

To znaczy, twoją historię.

5. Nie trzymasz się kurczowo przeszłości

Wiesz, że rozdziały zamknięte i zakończone są jedynie lekcją, doświadczeniem, a nie cieniem, który przesłania twoje obecne życie.

6. Oczekujesz najlepszego

Jesteś warta tego, żeby być szczęśliwa. Zasługujesz na wszystkie dobre rzeczy, które niesie los i inni ludzie.

7. Potrafisz przyznać, że się mylisz

Nie ma przecież w tym nic niezwykłego, nie jesteś nieomylna.

8. Jesteś autentyczna

Nikogo nie udajesz, ponieważ dobrze ci z samą sobą. Jesteś ze sobą szczera, nie oszukujesz samej siebie.

9. Lubisz spędzać czas poza domem

To znaczy, nie boisz się ludzi, nie boisz się nowych doświadczeń, nieznanego. To oznaka miłości własnej.

10. Dbasz o dobry sen i zdrowe jedzenie

To jedne z najpiękniejszych rzeczy, jakie możemy sobie podarować – zadbać o zdrowy organizm i dobre samopoczucie.

11. Lubisz swój styl

Nie silisz się na to, by kogoś naśladować. Jesteś zadowolona z tego, jak wyglądasz i co nosisz.

12. Nie określa cię to, jak wyglądasz

Ale to kim jesteś w środku. Jasne, lubisz dobrze wyglądać, dobrze się czuć w swojej skórze. Ale to cię nie definiuje.

13. Ufasz swojej intuicji

Znasz się na tyle dobrze, że wiesz, kiedy twoje przeczucia są słuszne.

14. Słuchasz swojego ciała

Dajesz mu odpocząć, kiedy jest zmęczone, dajesz mu ruch, kiedy go potrzebuje. Nie lekceważysz niepokojących objawów, regularnie wykonujesz badania.

15. Nie boisz się swoich emocji

Bo wiesz, że umiesz nad nimi zapanować, kiedy trzeba. A innym razem, dajesz się im prowadzić.

16. Twoje relacje z innymi są silne, ale nie uzależniające

Nie czujesz, że nie możesz bez kogoś żyć. Pewnie to życie byłoby inne, niepełne bez ukochanej osoby. Ale by po prostu żyć – wystarczasz sama sobie.

17. Znasz swoja wartość

Wiesz, że zasługujesz na wiele dobrego i wiesz, że nie zasługujesz na złe traktowanie.

18. Umiesz cieszyć się ze swoich osiągnięć

Nie umniejszasz ich, nie przykrywasz fałszywą skromnością. Celebrujesz każde małe „święto”.

19. Wiesz, czego pragniesz i nie boisz się o to poprosić

Niezależnie od tego, czego dotyczy to pragnienie.

20. Masz w życiu cel, do którego dążysz

Nie dla kogoś, nie dla jakiejś idei. Dla siebie samej. Po to, żeby niczego w życiu nie żałować i nie zastanawiać się „co by było gdyby…”


Na podstawie: lifehack.org


Dieta Zdrowie

Papryka jalapeno – ostry smak w parze ze zdrowiem. Dlaczego warto sięgać po pikantne papryczki?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 września 2020
Papryka jalapeno - marynowana, właściwości, przepis, przeciwwskazania
Fot. iStock

Papryka jalapeno to jedna z rodzajów papryk chili, znana ze swojego ostrego smaku. Doskonale komponuje się z ostrymi sosami i potrawami rodem z Meksyku, które cieszą się popularnością na całym świecie. Niestety ich pikantny smak często zniechęca do sięgania po nią częściej. Tymczasem warto korzystać z bogactwa, jakie kryją w sobie te papryczki.

Jalapeno, podobnie jak inne rodzaje papryki chili, do Europy zawędrowało za sprawą podróży Krzysztofa Kolumba. Pochodzą one z Ameryki Północnej, ale na stałe zagościły na także na europejskich stołach i trudno sobie bez nich wyobrazić pikantną kuchnię.

Papryka jalapeno - marynowana, właściwości, przepis, przeciwwskazania

Fot. iStock/papryka jalapeno

Papryka jalapeno — co kryje w środku?

Papryka jalapeno, tak zwany pieprz chilijski, jest papryką o dość smukłym kształcie, długą — może nawet osiągać 9 cm długości. Przybiera  kolory od zielonego po czerwony. Papryczka charakteryzuje się pikantnym smakiem, ostrzejszym w przypadku surowego jalapeno, i nieco łagodniejszym, jeśli jest ugotowana. Najbardziej ostre są wewnętrzne białe błonki oraz pestki, które należy usunąć, by załagodzić jej smak. Można także podczas krojenia papryki zostawić pestki, ale wtedy trzeba wziąć pod uwagę, że będzie ona znacznie bardziej ostra i nie każdemu może przypaść do gustu.

Papryka jalapeno - marynowana, właściwości, przepis, przeciwwskazania

Fot. iStock/ papryka jalapeno

Papryka jalapeno dostarcza ogrom witaminy C. Obliczono, że pokrywa aż 240% dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Jest zasobna również w witaminy z grupy B (B1, B2, B3,B6), witaminy A oraz witaminę K. Tak jak w przypadku innych ostrych papryk, za pikantny smak jalapeno odpowiada kapsaicyna, która wykazuje szerokie działanie antybakteryjne oraz zwalczające wolne rodniki. Ta odmiana papryki dostarcza również minerały takie jak: magnez, fosfor, potas, mangan, sód oraz żelazo.

Fot. iStock

Właściwości papryki jalapeno

Jalapeno, podobnie jak inne ostre papryki, wykazuje kilka cennych dla zdrowia właściwości. Za sprawą kapsaicyny przyspiesza metabolizm, a także hamuje apetyt, dzięki czemu na raz jadamy mniej. Wpływa ona także na spowolnienie rozwoju szkodliwych bakterii w naszym układzie pokarmowym, w tym E. coli oraz Helicobacter pylori,  bakterii odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów żołądka.

Papryka jalapeno wspiera także zdrowie narządu wzroku, obniżając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, dzięki zawartości witaminy A, oraz karetonoidów — zeaksantyny i luteiny. Wspiera również pracę serca, obniżając poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi.

Co ciekawe, papryka jalapeno może być także pomocna w przypadku napadów migreny. Kapsaicyna, której nie brakuje w ostrej papryce, hamuje wydzielanie białek uwalnianych z zakończeń nerwowych, które powodują migreny. Najlepszy efekt może przynieść dodawanie do potraw papryczki, w przypadku łagodnych i umiarkowanych migren.

Papryka jalapeno - marynowana, właściwości, przepis, przeciwwskazania

Fot. iStock/papryka jalapeno

Papryka jalapeno — przeciwwskazania

Papryka jalapeno, mimo wielu zalet, nie jest jednak warzywem, które powinno trafić na talerz każdego. Warto pamiętać, że ostra papryczka może podrażnić układ pokarmowy, powodując ból żołądka. Powinny uważać na nią również osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ jalapeno wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Nawet osoby zdrowe, które nie narzekają na żadne dolegliwości, powinny spożywać ją w rozsądnych ilościach.

Papryka jalapeno marynowana 

Papryka jalapeno marynowana, dzięki swojej pikanterii, znakomicie pasuje do różnego typu dań przygotowanych na ostro. Decydując się na wybór jalapeno można sięgać nie tylko po świeże papryki, ale także kupić suszone, w postaci zmielonej lub płatków i używać jako ostrej przyprawy do  różnych dań. Świeże papryczki można dodawać bezpośrednio do potraw, piec lub wędzić, a także marynować, aby otrzymać ostre w smaku przekąski.

Papryka jalapeno - marynowana, właściwości, przepis, przeciwwskazania

Fot. iStock/jalapeno marynowane

Papryka jalapeno marynowana — składniki:

  • 600 g papryczek jalapeno

Zalewa:

  • 750 ml wody
  • 100 ml octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki soli morskiej gruboziarnistej
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Papryki umyj, odkrój szypułki i usuń łyżeczką nasionka, pokrój na plastry o grubości ok. 5 mm. Możesz do tego założyć lateksowe rękawiczki i pamiętaj, by nie dotykać rękoma twarzy w tym czasie.
  2. Papryczki ułóż w małych słoiczkach (po dżemie).
  3. Przygotuj zalewę z podanych składników — zagotuj wodę z solą i cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dolej octu. Zostaw do lekkiego przestygnięcia. Gdy zalewa będzie ciepła, ale już nie gorąca, zalej nią papryczki, słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj przez ok. 5 min od chwili zagotowania się wody.
  4. Po tym czasie słoiki wyjmij z wody i do góry dnem postaw je na ściereczce, do czasu aż ostygną.

źródło:  www.ekologia.pl,www.jakugotujesz.pl 

Zobacz także

Twój plan budowania odporności u dziecka

Rak mózgu daje różne objawy. Nie wolno ich ignorować

Chodzisz na basen? Zadbaj nie tylko o formę, ale i o zdrowie intymne