Moda Wesele

Mak – co kryją w sobie niepozorne ziarenka? Wartości odżywcze i prozdrowotne maku

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 marca 2021
Mak - wartości odżywcze, właściwości dla zdrowia
Fot. iStock
 

Mak ceniony jest od starożytności, ze względu na swoje kulinarne zastosowanie oraz prozdrowotne właściwości. Trudno sobie wyobrazić święta bez makowca, czy kutii, ale nie każdy wie, co dobrego dla zdrowia kryje się w tych niepozornych ziarenkach. Warto wiedzieć, jakie właściwości ma mak,  za co warto go docenić i jak w prosty sposób upiec pyszny makowiec.

Mak pojawia się w naszych kuchniach często. Najczęściej spotykany jest mak niebieski, znacznie rzadziej mak biały, o delikatniejszym smaku. Uprawia się także mak polny, o ozdobnych kwiatach, lub lekarski, od stuleci wykorzystywany w medycynie ludowej. Mak tradycyjnie stosowano jako naturalny środek na uspokojenie, uśmierzenie bólu oraz bezsenność. Do innych właściwości zdrowotnych maku zalicza się wpływ na obniżenie złego cholesterolu, uszczelnianie naczyń krwionośnych, pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego.

Mak - wartości odżywcze, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock/mak

Mak niebieski 

Jest świetnym źródłem błonnika — mak w 100 zawiera aż 20 g czystego błonnika. Jest również źródłem wapnia (140 mg w łyżeczce maku), żelaza, sodu oraz magnezu. Dostarcza witaminy C, D, E oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6. Mak niebieski jest kaloryczny — w 100 g dostarcza 500 kcal, z tego powodu osoby będące na diecie powinny mieć to w pamięci. Mimo wysokiej kaloryczności mak, dzięki błonnikowi, reguluje pracę jelit i ułatwia wypróżnianie, więc bez większych wyrzutów sumienia można po niego sięgać regularnie, w rozsądnych ilościach. U wielu osób większa ilość maku może wywołać skutek przeczyszczający.

Mak niebieski — właściwości 

Do zdrowotnych właściwości, jakie posiada mak niebieski, zaliczamy:

  • zapobieganie anemii, dzięki dużej ilości żelaza;
  • obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL i podwyższanie poziomu „dobrego”HDL dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • wspieranie pracy układu nerwowego oraz dobrą kondycję mięśni, ze względu na obecność magnezu i witamin z grupy B, a szczególnie kwasu foliowego.
Mak - wartości odżywcze, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Olej makowy

Z maku tłoczy się olej makowy, bogaty w kwasy omega-6 i kwas linolowy. Jest on wartościowym dodatkiem np. do sałatek, który poprawia pracę serca i obniża poziom „złego” cholesterolu. Dzięki tym substancjom można go stosować bezpośrednio na skórę, by ją natłuścić oraz załagodzić stany zapalne. Olej z maku stosowany na włosy wesprze ich regenerację i przywróci blask suchym i zniszczonym pasmom.

Czy mak jest trujący?

Mak niebieski jest produktem bezpiecznym. Zawiera jedynie śladowe ilości alkaloidów, może być więc  stosowany w zdrowej diecie, ponieważ nie prowadzi do uzależnienia. Inaczej sprawy się mają z makiem lekarskim, z którego soku mlecznego pozyskuje się opium będące składową leków uspokajających i uśmierzających ból (morfina, narkotyna, papaweryna, kodeina).

Po mak niebieski, w niewielkich ilościach, mogą sięgać kobiety w ciąży, mogą go jeść także dzieci po ukończeniu 2 r.ż. Warto przy tym pamiętać, że substancje obecne w maku mogą wchodzić w niepożądane reakcje z niektórymi lekami. Jeśli ktoś przyjmuje leki na stałe, lub przez dłuższy czas, powinien skonsultować z lekarzem obecność maku w swojej diecie.

Mak - wartości odżywcze, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Makowiec 

Zazwyczaj mak wykorzystuje się jako posypkę lub farsz do chleba, bułek, rogali, ciast. Szczególnym powodzeniem cieszy się makowiec, który w większości domów jest obowiązkowym świątecznym wypiekiem. Makowiec na biszkopcie to jedna z najprostszych, ale zawsze udających się wersji makowca. Wymaga mniej zaangażowania, w przeciwieństwie do makowca tradycyjnie zawijanego. Poradzi sobie z nim nawet laik, dlatego warto mieć ten przepis pod ręką, by samodzielnie móc przygotować pyszne ciasto na święta.

Makowiec na biszkopcie — składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa: 

  • 220 g masła
  • 1,5 szklanki maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • aromat migdałowy

Dodatkowo:

  • cukier puder
makowiec

Fot. iStock/makowiec

Przygotowanie: 

  1. Białka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj żółtka i wlej olej. Do ubitych jajek wsypuj powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia — wymieszaj ostrożnie.
  2. Mak zalej wrzątkiem, po 20 minutach zagotuj, ostudź i zmiel 2-3 razy. Do zmielonego maku dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i aromat migdałowy – wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Masło rozpuść w garnku. Do rozpuszczonego i ciepłego masła dodaj masę makową i gotuj do zgęstnienia.
  4. Biszkopt przekrój na 2 blaty, wyłóż na jeden blat masą makową, dociśnij z góry drugim blatem. Odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia i przegryzienia. Podawaj posypany cukrem pudrem.

źródło:  www.poradnikzdrowie.pl, planteon.pl ,www.przyslijprzepis.pl 

Moda Wesele

Ajerkoniak – z przepisu babci, kawowy i z wanilią. Jak przyrządzić ten pyszny trunek?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 marca 2021
Ajerkoniak - babci, kawowy, z wanilią, z Thermomixu
Fot. iStock

Ajerkoniak to likier jajeczny, który można bez kłopotu przygotować w domu. Tradycyjny przepis na ajerkoniak jest nieskomplikowany i nie wymaga dużego nakładu energii i czasu. W dodatku można przygotować jeszcze inne, smakowe wersje tego trunku. Warto choć raz spróbować swoich sił, by cieszyć się oryginalnym smakiem domowego ajerkoniaku jak u babci, kawowego, czy z wanilią.

Ajerkoniak w świadomości wielu osób funkcjonuje przede wszystkim jako napój, który szczególnie lubiły przygotowywać babcie. Na jakiś czas popularność ajerkoniaku znacznie spadła, ale ostatnio znów przepisy na ten trunek wracają do łask, i coraz więcej osób samodzielnie przygotowuje go w domu.

Co to jest ajerkoniak?

Ajerkoniak to likier jajeczny, którego oryginalną bazą są żółtka jaj, cukier i koniak. W różnych krajach serwowany jest pod różnymi nazwami na przykład Advoccat, czy Eggnog, serwowany na Boże Narodzenie. Choć to wszystkie te trunki należą do jajecznych likierów, różnią się od siebie rodzajem alkoholu lub poszczególnymi składnikami. Oryginalny ajerkoniak został stworzony w Holandii, ale w przeciwieństwie do  wersji popularnej w polskiej kuchni, przygotowywany jest na bazie koniaku lub brandy, nie spirytusu, czy wódki. Jego wygląd i gęstość uzależniona jest od liczby użytych jaj. Ajerkoniak powinien mieć piękną żółtą barwę, być gęsty, kremowy i delikatnie słodki. Sięgając po niego trzeba wiedzieć, że jest to kaloryczny rodzaj alkoholu. W 100 g ajerkoniaku znajdują się 444 kcal. Na szczęście nie da się go wypić specjalnie dużo na raz, i dlatego traktowany jest raczej jako kuszący deser.

Ajerkoniak - babci, kawowy, z wanilią, z Thermomixu

Fot. iStock

Do czego zastosować ajerkoniak?

Ajerkoniak może posłużyć nie tylko jako smaczny alkoholowy napój, ale może stanowić bazę do przygotowania innych smakowych alkoholi, np. z dodatkiem kawy czy karmelu. Można go zastosować jako polewę do lodów, czy dodatek do słodkich wypieków, także jako np. nadzienie do pączków

Przygotowując trunek należy pamiętać o tym, by jajka tuż przed rozbiciem i rozdzieleniem białek i żółtek trzeba dokładnie umyć i sparzyć, by uniknąć ewentualnego ryzyka zakażenia salmonellą. Gotowy likier jajeczny najlepiej przechowywać w lodówce. Trzeba jedynie pamiętać o tym, że w niskiej temperaturze staje się bardzo gęsty i trzeba go wyciągnąć kilka godzin przed podaniem, by nabrał temperatury pokojowej i stał się bardziej płynny. Warto także przed rozlaniem do kieliszków wstrząsnąć butelką, by trunek nabrał stał się jednolity.

Ajerkoniak — przepis babci 

Ajerkoniak - babci, kawowy, z wanilią, z Thermomixu

Fot. iStock

Ajerkoniak babci — składniki: 

  • 250 ml spirytusu
  • 250 ml niesłodzonego skondensowanego mleka z puszki
  • 5 żółtek
  • 250 dag cukru pudru

Przygotowanie:

Żółtka ubij mikserem razem z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Może to zająć ok. 5 minut i więcej. Następnie dolej mleko z puszki i miksuj na gładką masę. Na koniec ostrożnie dolej spirytus, wymieszaj, przelej do wyparzonej butelki i wstaw do lodówki.

Ajerkoniak kawowy — przepis

Ajerkoniak kawowy — składniki:

  • 4 żółtka
  • szklanka mleka
  • szklanka spirytusu
  • 2 łyżeczki kawy
  • szklanka cukru

Przygotowanie:

Kawę zaparz w 1/4 szklanki wody. Żółtka zmiksuj z cukrem na gładką masę. Mleko zagotuj i wlej jeszcze gorące do jajek. Na koniec dodaj spirytus i kawę. Wymieszaj dokładnie i przelej do wyparzonych butelek.

Ajerkoniak z wanilią — przepis

Ajerkoniak - babci, kawowy, z wanilią, z Thermomixu

Fot. iStock

Ajerkoniak z wanilią — składniki: 

  • 7 żółtek
  • 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml spirytusu 96%

Przygotowanie:

Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob nasionka i przełóż je do miski. Dodaj żółtka i cukier, ucieraj mikserem do chwili, aż powstanie jasna, lekka masa. Miksując cały czas stopniowo i ostrożnie wlewaj do żółtek mleko skondensowane, i równie ostrożnie, delikatną stróżką wlej spirytus. Gotowy ajerkoniak przelej do wyparzonych butelek i odstaw do lodówki.

Gotowy trunek można pić po 2-3 dniach, ale najlepiej smakuje, gdy w lodówce postoi przynajmniej tydzień.

Ajerkoniak — przepis na Thermomix 

Osoby korzystające z tego urządzenia kuchennego mogą szybko i wygodnie przyrządzić swój trunek na bazie żółtek.

Fot. iStock

Ajerkoniak na Thermomix — składniki: 

  • 10 żółtek
  • 1,5 kubka cukru
  • 1,5 kubka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 400 ml wódki

Przygotowanie:

Do naczynia miksującego włóż żółtka i cukier — wybierz program 5 minut, obroty na 3, temperatura 65ºC. Po upływie czasu wlej mleko i wódkę, utrzymaj te same ustawienia czasu, obrotów i temperatury przez kolejne 5 minut. Gotowy trunek przelej do dużej butelki lub dwóch półlitrowych.


źródło:  www.hajduczeknaturalnie.pl, www.doradcasmaku.pl,www.przyslijprzepis.pl

Zobacz także

Czy wiesz, co się będzie nosić w tym sezonie? 10 najmodniejszych kolorów na lato

SAXX

Sprawdziliśmy, co faceci sądzą o swojej bieliźnie. Oto wyniki!

Biustonosz, który powiększa biust nawet o dwa rozmiary. To prawdziwy hit