Boże Narodzenie Lifestyle Psychologia Święta

9 przykazań na dobre Święta. Psycholog radzi

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
24 grudnia 2020
fot. iStock
 

Każde są inne a te szczególnie. Smutek z powodu oddalenia od bliskich i złość na ograniczenia rodzą rozczarowanie i zdenerwowanie. Co zrobić, żeby z tej trudnej sytuacji wyciągnąć jak najwięcej dla siebie i bliskich?

Dorota Minta, znana i ceniona psycholożka, ma dla nas 9 przykazań,  które pozwolą wyjść z trudnych czasów w dobrej kondycji psychicznej! Obróćmy to, co dzieje się dookoła nas w wewnętrzną siłę.

1. Słuchaj tego, co jest ważne dla innych

Możesz zadawać przez Święta bliskim osobom jedno pytanie: „co jest dla Ciebie ważne”. W ten sposób pokażesz, że słuchasz ich odpowiedzi. Zastanów się co możesz zrobić, żeby w ich życiu działy się te ważne rzeczy. Bądź uważny i słuchaj innych. Dzięki temu i Ty będziesz słuchany. Powiedz im głośno, co jest dla Ciebie ważne w życiu. Na dużym arkuszu papieru zapisuj wszystkie odpowiedzi. Za rok sprawdzisz te zapiski, wspominając czas pandemii. A może z tego zrobisz swoją prywatną, świąteczną tradycję?

2. Bądź kreatywny

Wyjdź poza schemat. Jak? Na przykład zamiast robić tysięczne zdjęcie narysuj komiks pt. „Święta mojej rodziny, dziwnego roku 2020”. Zróbcie to wspólnie z bliskimi: rysujcie, wyklejajcie, piszcie. Napiszcie list do siebie w przyszłości. Opiszcie emocje jakie Wam towarzyszą w 2020 roku. Pandemia kiedyś minie i kiedyś z sentymentem będziecie oglądać te obrazki i czytać słowa. To będzie wyjątkowy sposób na uchwycenie wspomnień z tych dni. Możesz zaprosić do tworzenia tych pamiętników z czasów zarazy bliskich i przyjaciół, z którymi nie spotkasz się w najbliższych dniach przy wspólnym stole. A kiedy zrobicie to za rok, będziecie przeglądać zapisane karty i budować silniejszych siebie .

3. Ucz się być wdzięcznym

Tracąc świąteczną atmosferę mamy okazję, by zatrzymać się i zastanowić się nad wdzięcznością i akceptacją. Zastanów się nad tym, co masz i za co jesteś wdzięczny, zamiast skupiać się na tym, czego nie masz. Skupianie się na tym, czego nie ma może zatrzasnąć każdego z nas w pułapce negatywnego stanu emocjonalnego. Odezwij się do bliskich osób i podziękuj im za to co wydarzyło się dzięki nim w Twoim życiu. To nie muszą być wielkie wydarzenia na wagę Nobla. Przyjaciółce podziękuj za to, że zrobiła dla Ciebie zakwas z buraków. Bratu, że pojechał z Tobą na fantastyczną wycieczkę rowerowa w sierpniu. Partnerowi, że robi dla Ciebie każdego dnia doskonałą kawę. Dziękowanie i okazywanie wdzięczności są ważne, do dają nam siłę na wyjście obronną ręką z kryzysu poprzez budowanie wokół nas opiekuńczego kręgu. Ludzi, którzy są dla nas ważni, a my jesteśmy też tacy dla nich.

4. Otwórz się na nowe tradycje

Chociaż w tym roku musimy zrezygnować z naszej świątecznej rutyny, nadal mamy możliwość świętowania i łączenia się z bliskimi osobami. Ważne, by zachować elastyczność i nie patrzeć na zmiany w sposobie obchodzenia Świąt w czarno-białych kolorach. To, że nie możemy robić tego, co robiliśmy o tej porze roku, nie oznacza, że nie możemy zrobić nic. Możemy skupić się na tym, jak sensownie łączyć się z innymi i znajdować nowe sposoby celebrowania Świąt. Może zamiast składać rutynowe życzenia poznaj tradycje innych ludzi, społeczności, kultur. Możesz spróbować włączyć niektóre z tych tradycji do własnego kanonu świątecznego. To może być nowe danie, jakiś element dekoracji, czy szczególna zabawa. Dzięki temu wyjdziesz poza schemat, otworzysz się na nowe rzeczy, zrozumienie i empatię.

5. Czerp korzyści z technologii

Stwórz z członkami rodziny i bliskimi plan połączeń w określonym czasie za pośrednictwem ulubionych mediów społecznościowych lub platform do rozmów wideo. Opowiedz bliskim, czym są dla Ciebie te Święta, ale przede wszystkim wysłuchaj tego, co mówią oni. Poproś babcię albo najstarszą przyjaciółkę rodziny żeby opowiedziała o swoich tradycjach. A może niech każdy z Was opowie o jakimś świątecznym, dobrym wspomnieniu? Podzielcie się swoimi obrazami Świąt oraz specjalnych i twórczych sposobów obchodzenia. A może połączysz w tych rozmowach osoby, które dawno ze sobą nie rozmawiały, albo zaprosisz kogoś nieznanego reszcie towarzystwa? Kogoś, kto spędza te dni w samotności? Może to będzie nowa forma zaproszenia do stołu owego wędrowca, na którego czeka na naszych stołach pusty talerz?

6. Zrób coś inaczej

Już wiemy, że te Święta będą inne. W mniejszym gronie, bez podróży i hucznych przyjęć. Może zatem, żeby przestać je porównywać z poprzednimi latami, zrób coś inaczej. Na przykład postaw na ekstrawagancką, świąteczną kolację. Znajdź potrawę, którą wszyscy lubicie, która jest wspomnieniem ze wspaniałych wakacji, albo jest ulubionym daniem Twojego bohatera literackiego. Może rzućcie wyzwanie przyjaciołom i zróbcie w swoich domach taki wykraczający poza tradycję posiłek i połączcie się przez wideo opowiadając dlaczego wybraliście właśnie takie menu, skąd czerpaliście inspiracje. To nie musi być danie na miarę gwiazdki Michelin, bo najważniejsze, żebyście się wspólnie przy tym świetnie bawili, pomimo pozostawania w oddaleniu.

7. Utwórz świąteczną playlistę

Stwórz nastrój Świąt na swój własny sposób, stwórz swoją playlistę z utworów, które kojarzą Ci się tym okresem roku, ale włącz do niej jakieś szczególne utwory ważne dla Ciebie i Twoich bliskich. Może wyślij tę listę utworów bliskiej osobie, z która nie możesz się spotkać? Także w ten sposób w specyficzny sposób będziecie ze sobą blisko.

8. Idź na spacer

Wstań od stołu i idź do parku czy lasu, nad rzekę albo jezioro. A jak jesteś szczęśliwcem – nad brzeg morza . Zabierz ze sobą termos z gorącą herbatą albo czekoladą i spędź czas na świeżym powietrzu. Niech wymówką nie będzie chłód! A może w końcu obejrzysz świąteczne iluminacje w swoim mieście? Te na ulicach czy reprezentacyjnych budynkach, ale też te na domach sąsiadów. Możesz zrobić zdjęcia tych najładniejszych albo najzabawniejszych i wysyłać je z pozdrowieniami znajomym. Może się z tego zrobić Wasz prywatny konkurs, a może nawet nowa tradycja.

9. Ciesz się spokojem

Pamiętasz jak w poprzednich latach marzyłeś, żeby uciec w siną dal i spędzać Świąt w tradycyjny sposób? Miałeś dość licznych wizyt i wymuszonych rozmów? Zwyczajnie chciałeś spędzić Święta w małym gronie, a nie miałeś odwagi odmówić świątecznego obiadu u teściów i podwieczorku u cioci Jadzi? Świat podjął decyzję za Ciebie, więc nie marnuj tej okazji! Spędź te dni z najbliższą Ci osobą, chodź na spacery, nadrabiaj zaległości filmowe, jedz te potrawy, które naprawdę lubisz, czytaj i rozmawiaj. Wsłuchaj się w siebie.

Dobrych Świąt!

Dorota Minta. Psycholożka. Ekspert THINK TANK, współzałożycielka polskiego Slow Food. Pracuje z osobami z zaburzeniami odżywiania, odczuwającymi brak satysfakcji z życia.


Boże Narodzenie Lifestyle Psychologia Święta

Gulasz z indyka – 3 pomysły na pyszny i wartościowy obiad

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
24 grudnia 2020
Gulasz z indyka - klasyczny, z pieczarkami, z warzywami
Fot. iStock
 

Gulasz z indyka to danie, które świetnie sprawdza się w chłodne jesienne i zimowe dni. Jest sycące, dodaje energii i rozgrzewa, za sprawą dodatku papryki i innych przypraw. Gulasz z indyka można przyrządzać na różne sposoby, za każdym razem ciesząc się nieco inną odsłoną tego dania. Jak przygotować gulasz z indyka klasyczny, z warzywami lub pieczarkami i papryką?

Gulasz węgierski w oryginale składał się z mięsa i cebuli, a nieco później dołożono do niego paprykę, a za nią także inne warzywa. Początkowo był daniem pasterzy, ale szybko zdobył popularność, stając się narodowym daniem węgierskim. Gulasz można przyrządzać z różnego rodzaju mięs: wołowiny, cielęciny, kurczaka, indyka, królika, dziczyzny, a nawet ryby.

Gulasz z indyka — dlaczego warto się na niego skusić?

Dużą popularnością cieszy się gulasz z indyka, który jest delikatniejszy w smaku, niż gulasz przyrządzony np. z wołowiny. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba, która nie ma zbyt dużego doświadczenia w gotowaniu, ponieważ w przeciwieństwie do wołowiny i dziczyzny, mięso indycze jest łatwiejsze do obróbki. Wybierając mięso indyka warto wiedzieć, że mięso z piersi jest jaśniejsze i bardziej delikatne, natomiast mięso z udźca jest ciemniejsze i posiada bardziej wyrazisty smak. Poza tym mięso z indyka jest uznawane za wartościowe i jest polecane w codziennej diecie.

Mięso z indyka jest chude, ponieważ zawiera bardzo niską zawartość tłuszczu, nawet poniżej 2%. Ponadto dostarcza potas, cynk, fosfor, witaminę D, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12). Zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe (przede wszystkim omega-6) i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają ochronnie na układ krwionośny. Indyk to także dobre źródło pełnowartościowego białka.

Gulasz z indyka — przepis

Gulasz z indyka świetnie komponuje się z dodatkiem kasz, ziemniaków, a także makaronów, można do niego wykorzystać różnego rodzaju warzywa. Można więc go uznać za potrawę uniwersalną.

Gulasz z indyka - klasyczny, z pieczarkami, z warzywami

Fot. iStock/Gulasz z indyka

Gulasz z indyka — składniki:

  • 700 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 2 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona wędzona
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • łyżka mąki do zagęszczenia
  • kostka rosołowa drobiowa

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj, marchewki obierz i pokrój na plasterki, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub poszatkuj.
  2. W rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj marchewkę, a na końcu mięso. Chwilę razem podsmaż.
  3. Całość zalej dwiema szklankami bulionu drobiowego (z kostki lub rosołu), dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, listek laurowy i zagotuj, po czym duś na minimalnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż mięso stanie się miękkie (ok. 75 minut).
  4. Dopraw do smaku paprykami, solą, pieprzem i tymiankiem. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, wlej do gulaszu i wymieszaj, aby zagęścić. Jeśli nie chcesz używać mąki, duś odpowiednio długo, aż płyn odparuje i naturalnie się zagęści.

Gulasz z indyka z warzywami — przepis

placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, bananowe, po węgiersku, z dyni, oraz ze śliwkami

Fot. iStock

Gulasz z indyka z warzywami — składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • papryka czerwona
  • mała cukinia zielona
  • mała cukinia żółta
  • cebula
  • puszka białej fasoli
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do drobiu
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Pierś z indyka umyj, pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do drobiu, oraz słodką i ostrą papryką. Odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na nim mięso, aż zmięknie.
  3. Cebulę obierz, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i krój w paski. Cukinie pokrój w pół plasterki. Warzywa dodaj do mięsa i duś razem na minimalnym ogniu do miękkości.
  4. Dodaj przecier pomidorowy i fasolę, duś razem przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Gulasz z indyka z pieczarkami — przepis

Gulasz z indyka - klasyczny, z pieczarkami, z warzywami

Fot. iStock/Gulasz z indyka

Gulasz z indyka z pieczarkami — składniki:

  • 500 g mięsa z indyka
  • 250 g pieczarek
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 2 cebule
  • biała część pora
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowania:

  1. Mięso umyj, pokrój w kostkę i oprósz papryką słodką. Odstaw do lodówki na godzinę.
  2. Po tym czasie w rondelku rozgrzej olej, podsmaż na nim mięso indycze na złoty kolor.
  3. Cebulę i por pokrój, oprósz solą z pieprzem i zeszklij na oliwie, dolej trochę bulionu i duś jeszcze kilka minut. Dodaj do rondla z mięsem.
  4. Papryki i pieczarki oczyść i pokrój, oprósz papryką słodką i podsmaż na oliwie, podlewając odrobiną bulionu. Dodaj do mięsa, wlej resztę bulionu, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie, dopraw do smaku solą, papryką ostrą i duś ok. 20-25 min.
  5. Na koniec dodaj dwie łyżki śmietany i gotuj na minimalnym ogniu bez przykrycia, ok. 5-10 minut.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , www.poradnikzdrowie.pl 

Boże Narodzenie Lifestyle Psychologia Święta

Legginsy damskie: czego o nich nie wiedziałaś?

Redakcja
Redakcja
24 grudnia 2020
Fot. Materiały prasowe

Tak powszechne dziś damskie legginsy, które znamy i kochamy, nie zawsze były witane w modzie z szeroko otwartymi ramionami. Historia legginsów jest zabawna i kolorowa, a co najciekawsze, sięga już czasów średniowiecza. Wtedy jednak była to… męska część garderoby. Czego jeszcze nie wiesz o legginsach? Odpowiadamy!

Średniowieczne legginsy, czyli podstawowy ubiór mężczyzn

Legginsy były znane już w XIV wieku, ale wówczas stanowiły podstawę nie damskiej, a męskiej garderoby. „Modę” na nie zapoczątkowali Szkoci i nosili je w zupełnie dla nas zaskakujący sposób. Nogawice – bo tak brzmi odpowiednik średniowiecznych legginsów – stanowiły dwie osobne nogawki zakładane na każdą kończynę osobno. Scalano je wiązaniem w talii lub mocowano do gaci – średniowiecznych majtek. Owe średniowieczne legginsy panowie nosili zarówno na co dzień, jak i do ubiorów wojskowych: nogawice wykonywano także ze skóry lub z drobnych metalowych kółeczek tworzących kolczugę i zabezpieczających przed urazami w warunkach bojowych. W formie bardziej przypominającej znane nam spodnie noszono je pod tunikami – ciasno opinały nogi i często miały pełną nogawkę, czyli niejako były połączone ze skarpetą.

Kariera legginsów zaczyna się w Hollywood

Charakterystyczne spodnie, które ściśle opatulają nogi, mają swój początek w latach 50. XX wieku i powinniśmy je kojarzyć z ikoną mody i kina – Audrey Hepburn. Gwiazda zainicjowała modę na getry, którą natychmiast podchwyciły nie tylko Amerykanki, ale niemal cały świat. Kiedy w latach 60. wynaleziono lycrę, producenci getrów ruszyli na pełnych obrotach, bowiem im bardziej damskie getry stawały się elastyczne, tym bardziej stawały się popularne, szczególnie wśród piosenkarek i tancerek. Trudno, by w tym momencie nie stanęła nam przed oczyma Olivia Newton-John w duecie z Travoltą: jej lśniące czarne legginsy z wysoką talią to hit aż do dnia dzisiejszego! Zupełnie nietrudno wystylizować się dziś na filmową Sandy – błyszczące czarne legginsy z wysokim stanem są dostępne w wielu sklepach z modą damską, np. w sklepie Denley.

Jane Fonda i fitness lat 80.

Zapewne każdy z nas kojarzy charakterystyczny strój na zajęciach fitness – obcisłe legginsy ubrane pod body oraz luźno opuszczone podkolanówki, a do tego obowiązkowo opaska na czole. To właśnie Jane Fonda pozwoliła szerszej publiczności myśleć o legginsach jako o idealnym stroju do ćwiczeń. Od tego czasu te elastyczne spodnie stały się nieodzownym elementem w sferze sportu: damskie sportowe legginsy są idealne do biegania, do jogi czy gimnastyki. Pozwalają na swobodę ruchu, której nie zapewnią inne spodnie.

Legginsy XXI wieku

Choć legginsy były stale obecne w latach 90., to jednak przeszły istotną transformację w 2009 r., kiedy Beyoncé pokazała się światu w…jegginsach, czyli legginsach z denimu. Od tego czasu legginsy, jegginsy i tregginsy to ulubiony trend w niemal każdej grupie wiekowej oraz obowiązkowa pozycja w każdej damskiej szafie. Idealnie komponuje się w stylizacjach w stylu athleisure, czyli łączących elementy sportowe z casualowymi. Warto w tym momencie przywołać osobę modelki – Gigi Hadid, która niezwykle chętnie zestawia sportowe legginsy ze skórzaną kurtką czy oversize’owym swetrem.

O czym musisz pamiętać, nosząc legginsy

Rozmiar jest absolutnie kluczowy, jeśli chodzi o dokonanie właściwego wyboru. Idealna para legginsów to taka, która nie będzie za ciasna, ani za luźna. Chociaż legginsy są stworzone do tego, aby opinać i modelować sylwetkę, nie powinny być na tyle obcisłe, aby odsłaniać wzór noszonej pod spodem bielizny. Nie myśl o legginsach jak o spodniach, a raczej jak o rajstopach. Zawsze warto je łączyć z dłuższym topem, aby zasłaniać pośladki, szczególnie jeśli są wykonane z cienkiego materiału. W zasadzie nie dotyczy to jegginsów lub tregginsów, którym to bliżej już jednak do klasycznych spodni. A co z zimowymi miesiącami? Na zimę zaopatrz się w legginsy ocieplane – te w czarnym kolorze na pewno sprawdzą się w wielu stylizacjach!


Artykuł sponsorowany


Zobacz także

Apel do mam. I pewna konstatacja

7 tajemnic mądrych ludzi. Jak stać się jednym z nich i zbudować swoją mądrość?

hashimoto niedoczynność tarczycy

Zatrzymaj Hashimoto… odpowiednią dietą. Z tą chorobą trzeba się zaprzyjaźnić