Podróże

Wycieczki kulinarne – na czym polegają? Podróże ze smakiem

Redakcja travelduck.pl
Redakcja travelduck.pl
6 lutego 2020
Fot. Materiały prasowe
 

Jedzenie jest nieodłącznym elementem życia. Nic dziwnego, że popularność podróży kulinarnych z roku na rok rośnie. Podczas wycieczek kulinarnych poznaje się nie tylko zakątki danego kraju i charakterystyczne zabytki, ale również nowe smaki i lokalną kuchnię. W podróż kulinarną możesz wybrać się na własną rękę lub z pomocą biura podróży.

Wycieczki kulinarne – na czym polegają?

Turystyka kulinarna (culinary tourism lub food tourism), inaczej zwana gastronomiczną, to odkrywanie świata poprzez kuchnię. Celem turystyki kulinarnej jest kosztowanie typowych dla danego miejsca potraw, produktów spożywczych oraz poznawanie obcych tradycji gastronomicznych. Dodatkowo możesz słuchać anegdot i historii opowiadanych przez przewodników o lokalnych smakołykach.

W trakcie wycieczek kulinarnych nauczysz się gotować pod okiem prawdziwych mistrzów kuchni oraz dowiesz się, jak wytwarza się tradycyjne produkty. Smaki i zapachy zapamiętasz na długo, dzięki czemu ze zdwojoną siłą będziesz wracać do wspomnień z cudownych podróży.

Kulinarny turysta – kto to taki?

Kulinarny turysta to smakosz, który odkrywa nowe miejsce poprzez smaki. Nie ogranicza się wyłącznie do popularnych dań, takich jak pizza czy makaron we Włoszech lub ryba z frytkami w Londynie, omija restauracje i bary usytuowane przy głównych ulicach serwujące tzw. dania dla turystów, ponieważ woli odwiedzić bazary pełne egzotycznych owoców oraz małe, knajpki, w których stołują się tubylcy.

Fot. Materiały prasowe

Próbuje nowych smaków i potraw, rozmawia z lokalnymi dostawcami, przewodnikami, rolnikami. Ten typ podróżowania idealnie wpisuje się w filozofię slow food, czyli celebrowania smaków i potraw bez pośpiechu. Kulinarny turysta lubi różnego rodzaju festiwale kulinarne, jarmarki, targi promujące kulturę i kuchnię danego regionu. Podróżuje szlakiem winnic, oryginalnych serów oraz innych wyrobów i trunków, wybierając te oznaczone certyfikatem autentyczności.

Obecnie wśród ofert touroperatorów można znaleźć wiele propozycji związanych z kulinarnym odkrywaniem nowych miejsc, wycieczek fakultatywnych opierających się na pokazach gotowania czy warsztatach kulinarnych.

Festiwale gastronomiczne – coś dla smakoszy

Festiwale gastronomiczne to wydarzenia kulturowo-kulinarne, których celem jest promocja lokalnej żywności oraz tradycji. Organizowane są na całym świecie i nic dziwnego, że z roku na rok przyciągają coraz więcej kulinarnych turystów. Kto nie słyszał o słynnym Oktoberfest w Niemczech, czy o Beaujolais nouveau – wielkim święcie wina we Francji? Z mniej znanych mamy np. Noche de Rábano w Meksyku oraz Święto Czosnku w Kalifornii!

W Polsce oczywiście też nie brakuje tego typu wydarzeń, mamy np.: Europejski Festiwal Smaku w Lublinie, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu lub Wrocławski Festiwal Europa na Widelcu. Warto też wspomnieć o dość popularnych ostatnio festiwalach food trucków, podczas których można skosztować wielu dań, przygotowywanych na oczach klienta i sprzedawanych ze specjalnie przystosowanych mobilnych barów na kółkach.

Fot. Materiały prasowe

Targi żywności – lokalnie i zdrowo

Kulinarny turysta nie omija targów żywności. Tego typu wydarzenia stanowią dla wystawców okazję do prezentacji swoich najznakomitszych produktów i wyrobów, a nawet do zdobycia nagrody za najwyższą jakość oraz smak. Co więcej, lokalni wystawcy mają szansę do rozszerzenia swojej działalności poprzez współpracę z firmami lub innymi wystawcami.

Podczas targów żywności, rzadziej niż w trakcie festiwali, sprzedaje się gotowe potrawy. Targi słyną z lokalnych produktów i wyrobów, które można skosztować i kupić. Warto odwiedzić Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood w Warszawie lub Targi Żywności Tradycyjnej “Festiwal Podkarpackich Smaków”.

Szlakiem kulinarnym do najwspanialszych wyrobów

Zwiedzając dane miasto bądź państwo, warto wybrać się w kulinarną, turystyczną wycieczkę szlakiem najlepszych lokalnych produktów i wyrobów. W przewodnikach turystycznych często opisane są trasy, zarówno dla pieszych, jak i bardziej zmotoryzowanych, które prowadzą przez kilka miejscowości “słynących z czegoś”.

Fot. Materiały prasowe

Godne uwagi są szlaki wina i winnic we Francji, Włoszech lub Gruzji, serów w Hiszpanii, piwa w Czechach, czy whiskey w Szkocji. Najczęściej w tych miejscach można wziąć udział w pokazach procesu wytwarzania, a następnie w degustacji finalnego produktu. Dzięki tego rodzaju wycieczce kulinarnej można poznać kulturę i tradycję danego miejsca, wspaniałych ludzi oraz oryginalne smaki.

Szkoły gotowania – dlaczego nie!

Nieważne, czy gotowaniem zajmujesz się amatorsko czy tworzysz kulinarne dzieła na poziomie profesjonalnym. Szkoły gotowania na wyjeździe są dla wszystkich! Tego typu propozycja dla turystów połączona jest nie tylko z samym gotowaniem, ale i degustacją, podróżami na lokalne targi żywności oraz historiami i legendami związanymi z miejscową kuchnią.

Miłośnicy aktywnego, kulinarnego odpoczynku powinni spróbować swoich sił w warsztatach kulinarnych. Takie zajęcia organizowane są na całym świecie, m.in.: we Włoszech, Hiszpanii, Azji oraz Afryce. Pod okiem najlepszych mistrzów kuchni dowiesz się, jak przyrządzić gruzińskie pierogi chinkali, risotto, dania z owoców morza. Mekką tego typu atrakcji jest Tajlandia, gdzie już od 500 PLN można skorzystać z kursu gotowania. Smakowanie i gotowanie z pewnością dostarczą niespotykanych wrażeń.

Turystyka kulinarna to gałąź branży, która intensywnie się rozwija. Turyści mogą, oprócz zwiedzania standardowych atrakcji, spróbować czegoś nowego, odkryć dany kraj czy region “od kuchni”. Nie tylko Polska może pochwalić się tradycyjnymi potrawami i smakami. Podróżuj, próbuj i odtwarzaj nowe smaki w swojej kuchni!

Materiał prasowy Travelduck


Podróże

Polskie Oskary SPA i Wellness 2020 wręczone!

Redakcja
Redakcja
7 lutego 2020
Fot. Materiały prasowe / scena z: Milena Rostkowska-Galant, Paulina Przybysz, Anna Głogowska, Ewelina Ruckgaber, Elżbieta Romanowska, Małgorzata Pieczyńska, Jakub Kucner, Andrzej Nejman, Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Sławomir Doliniec, fot. Podlewski/AKPA
 

11. Gala Perfect SPA Awards 2020 pełna gwiazd i najpiękniejszych SPA. Kto otrzymał Polskie Oskary SPA & Wellness? A kto dostał „Klucze do Edenu?” Wśród wyróżnionych największy zadaszony Park Wodny w Europie, który właśnie otwiera swoje podwoje pod Warszawą…

Kolejna, 11. Gala Perfect SPA Awards 2020 za nami! W Pałacu Prymasowskim w Warszawie, na czerwonym dywanie, pojawiło się mnóstwo gwiazd znanych z pierwszych stron gazet, a nagrody odbierali właściciele i dyrektorzy najlepszych SPA w Polsce. W tym roku po raz pierwszy wręczono także nagrody dla wyróżniających się marek kosmetyków profesjonalnych oraz dystrybutorów urządzeń kosmetycznych. Wyjątkowe nagrody – „Klucze do Edenu” otrzymały osoby, które od lat przyczyniają się do rozwoju rynku SPA i Wellness, a dzięki temu dbają o nasze zdrowie, kondycje i urodę.

scena z: Anna Korcz, fot. Podlewski/AKPA

5 lutego, w pałacowych wnętrzach Hotelu Bellotto w Warszawie, odbyła się finałowa gala 11. edycji konkursu  Perfect SPA Awards 2020. Laureatom statuetki i dyplomy wręczało znakomite grono gwiazd, a wśród nich: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Izabela Bujniewicz, Monika Dryl, Anna Głogowska, Paulina Holtz, Anna Korcz, Jarosław Kret, Jakub Kucner, Dominika Łakomska, Agnieszka Mrozińska, Andrzej Nejman, Małgorzata Pieczyńska, Paulina Przybysz, Elżbieta Romanowska, Milena Rostkowska-Galant, Ewelina Ruckgaber, Łukasz Strzałka.

scena z: Paulina Przybysz, fot. Podlewski/AKPA

Coroczny finał Konkursu jest okazją do promowania prozdrowotnych zachowań i wskazywania takich elementów stylu życia wellness jak dieta, ruch, wypoczynek, redukcja stresu, które trwale podnoszą jakość życia.

Jedną z form popularyzacji stylu wellness jest organizowany od lat konkurs Perfect SPA Awards – niezależna inicjatywa, promująca hotele SPA i Day SPA w Polsce i za granicą. W głosowaniu biorą udział zarówno klienci – goście obiektów SPA i wellness, jak i Kapituła Ekspertów, powoływana spośród konsultantów rynku SPA, przedstawicieli branży i mediów.  Do konkursów Perfect SPA Awards i Perfect SPA International zgłoszono w tej edycji 250 obiektów SPA, w tym 180 polskich i 70 zagranicznych – powiedziała Katarzyna Sołtyk, pomysłodawczyni i organizatorka projektu Perfect SPA Awards.

fot. Podlewski/AKPA

Od 5 lat polscy turyści i bywalcy hoteli SPA & Wellness wybierają najlepsze uzdrowiska i hotele za granicą. Konkurs Perfect SPA International cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Wśród obiektów zagranicznych nagrodzone zostały: Hotel Barcelo Asia Gardens & Thai SPA, jako Perfect SPA Hotel w Hiszpanii, Resort Mark Brandenburg w Brandenburgii – Perfect SPA Hotel w Brandenburgii, Alpeiner Nature Resort Tirol w Austrii, jako Perfect SPA Hotel w Europie.

scena z: Anna Korcz, fot. Podlewski/AKPA

W trwającym 8 miesięcy głosowaniu internetowym organizowanym przez Magazyn EDEN, a odbywającym się na portalu SPAeden.pl., wzięło udział prawie 41 tys. osób.

A oto lista polskich laureatów:

Najlepszy Hotel SPA w Polsce – Best SPA Hotel – Hotel Bania Thermal & Ski
w Białce Tatrzańskiej

Nagrodę główną i tytuł Best SPA in Poland otrzymał Hotel Bania Thermal & Ski w Białce Tatrzańskiej. A jego właściciel Paweł Dziubasik dziękował za to wyjątkowe wyróżnienie po góralsku.

Nagroda Specjalna – Best SPA Investor – Park of Poland i Suntago Water Park

Nagroda specjalna Best SPA Investor trafiła do rąk właścicieli firmy Park of Poland i Suntago Water Park, który otwiera swoje podwoje już 20 lutego i jest największym zadaszonym parkiem wodnym w Europie, w skład którego wchodzi także wyjątkowy kompleks saun i luksusowa strefa zabiegowa SPA.

WYBÓR GOŚCI

Już po raz 11. zostały wręczone Polskie Oscary SPA & Wellness dla najlepszych hoteli i day SPA w Polsce. W pięciu kategoriach decydującą rolę odegrali zadowoleni goście, którzy swoje głosy oddawali na portalu SPAeden.pl. Tytuł „Perfect SPA Hotel” jest najbardziej rozpoznawalną nagrodą dla obiektów SPA i wskazówką,
że „tu warto bywać”, bo miejsce rekomendują sami goście. Wybrali oni:

Perfect SPA nad morzem

  1. Quadrille Hotel & SPA

Perfect SPA nad jeziorami

  1. Hotel Mikołajki

Perfect SPA w Centrum

1.Hotel Barczyzna Medical SPA

Perfect SPA w górach

  1. Hotel Mercure Kasprowy Zakopane

Perfect Day SPA

1.Studio Sante Uzdrowisko Miejskie

WYBÓR EKSPERTÓW

Kapituła Konkursu Perfect SPA Awards wybrała najlepsze obiekty SPA w Polsce. Logo Perfect SPA to kredyt zaufania przyznawany obiektom przez profesjonalnych znawców branży. Mamy nadzieję, że potwierdzeniem trafnego wyboru ekspertów, będą w przyszłości opinie samych gości.

Prestiżowy tytuł Perfect SPA 2020 otrzymały obiekty SPA w 18 kategoriach:

Najlepszy Resort SPA – Lake Hill Resort & SPA

Najlepszy Sieciowy Hotel SPA – Sopot Marriott Resort & SPA

Najlepszy Holistyczny Hotel SPA – Manor House SPA – Pałac Odrowążów

Najlepsze Uzdrowiskowe SPA – Biawena Uzdrowisko Wysowa

Najlepsze Medical SPA – Hotel Buczyński Medical & SPA

Najlepsze Balneo SPA – Malinowy Zdrój Hotel Medical & SPA

Najlepszy Historyczny Hotel SPA – Hotel Zamek Ryn

Najlepsze Pałacowe SPA – Pałac Żelechów SPA & Wellness

Najlepszy Hotel SPA dla Rodzin – Hotel & Medi-SPA Biały Kamień

Najlepszy Hotel SPA dla Par – Odyssey ClubHotel SPA & Wellness

Najlepszy Hotel SPA dla Aktywnych –  Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort

Najlepsze City SPA – Fabryka Wełny Hotel & SPA

Najlepszy Konferencyjny Hotel SPA – Pałac i Folwark Łochów

Najlepszy Butikowy Hotel SPA  – Dwór Kombornia Hotel & SPA

Najlepsze Nowe SPA – Hotel Zamek Gniew

Najlepszy Hotel SPA z Aquaparkiem – Hotel Bania Thermal & Ski

Najlepszy Hotel SPA & Golf – Pałac Brzeźno SPA & Golf

Najlepsze Day SPA – Baltica Wellness & SPA

Galę prowadził Conrado Moreno. Uroczystość uświetnił występ Kamila Skickiego, półfinalisty programu Mam Talent, pokazem wirtuozerii gry na harfie laserowej i skrzypcach.

Więcej informacji na portalu www.SPAeden.pl


„Magazyn EDEN SPA & Wellness od szesnastu lat promuje styl życia w stylu Wellness, pokazuje miejsca, które warto odwiedzać. Kiedy magazyn startował, hotele SPA w Polsce można było policzyć na palcach jednej ręki. Dzisiaj jest ich kilkaset, a spędzanie weekendów, czy nawet urlopu w takim miejscu, często całymi rodzinami, stało się popularne. Ludzie poszukują odpowiedzi na pytanie, gdzie warto pojechać, czego można się tam spodziewać, jak wykorzystać oferowane tam usługi? Konkurs Perfect SPA Awards zyskuje z roku na rok na popularności, z czego jesteśmy bardzo dumni” – podsumowuje Katarzyna Sołtyk, pomysłodawczyni i organizatorka projektu Perfect SPA Awards.


Podróże

Endometrioza – dieta. Co może pomóc, a czego lepiej unikać?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 lutego 2020
endometrioza dieta
fot. iStock – Endometrioza - dieta, produkty wskazane i zakazane

Endometrioza to schorzenie, w którym dieta i leczenie odgrywają ważną rolę. Poskromienie endometriozy nie jest łatwe, ale wprowadzenie pewnych zmian w codziennej diecie zwiększy szansę na komfortową codzienność.

O endometriozie mówimy wtedy, gdy komórki endometrium (błony śluzowej macicy), pojawiają się tam, gdzie nie powinny – np. na jajnikach, pęcherzu moczowym, jelitach, płucach. W zależności od lokalizacji, endometrioza może powodować wiele przykrych objawów, uniemożliwiając w wielu przypadkach szczęśliwe zajście w ciążę. Niestety, ze względu na różnorodność objawów powodowanych przez endometriozę, rozpoznanie problemu trwać może latami.

Endometrioza – leczenie i dieta to podstawa 

Nie zawsze można określić powody, przez które endometrium narasta tam, gdzie nie powinno. Jedno jest jednak pewne – endometrioza wymaga, by dieta i leczenie szły ze sobą w parze. Mądra dieta, najlepiej skonsultowana z dietetykiem, ma ogromny wpływ na gospodarkę hormonalną, pracę układu odpornościowego, gaszenie stanów zapalnych. To wszystko jest niezwykle istotne przy endometriozie. Należy podkreślić, że dieta nie sprawi, że endometrioza zostanie pokonana, ale pozwoli skuteczniej ją kontrolować i minimalizować dokuczliwe objawy.

Endometrioza – dieta pomaga w leczeniu

Dieta, jeśli endometrioza została zdiagnozowana, powinna dostarczać przede wszystkim antyoksydanty (przeciwutleniacze), które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu. Dieta bogata w przeciwutleniacze zapobiega uszkodzeniom komórek i rozwojowi chorób cywilizacyjnych oraz opóźnia procesy przedwczesnego starzenia. Naturalne antyoksydanty, które znajdziemy w pożywieniu to m.in. witaminy A, C i E, karotenoidy, bioflawonoidy, których bogatym źródłem są owoce i warzywa, mleko i przetwory mleczne. Szczególnie warto zadbać, by w diecie nie brakowało owoców i warzyw o intensywnej barwie, takich jak aronia, czarna porzeczka, czereśnie, wiśnie, czerwona fasola, karczochy, soczewica czerwona i zielona, kapusta, brukselka.

Bardzo ważny jest błonnik, który wspiera prawidłową gospodarkę hormonalną, pomaga zapanować nad głodem, wspiera proces trawienia i wypróżnień, obniża indeks glikemiczny diety. Najwięcej błonnika znajdziemy w produktach pełnoziarnistych, gruboziarnistych kaszach, roślinach strączkowych, suszonych owocach, orzechach i świeżych owocach i warzywach.

Endometrioza „nie lubi”, gdy dieta jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Powinny one znaleźć się diecie, ponieważ wykazują silne działanie przeciwzapalne, wpierają odporność i poprawiają stan naczyń krwionośnych. Wpływają także na działanie prostaglandyn, które łagodzą ból i dolegliwości związane z endometriozą. Najwięcej kwasów omega-3 znajduje się w tłustych rybach morskich takich jak: makrela, śledź, łosoś, sardynki, tuńczyk. Sięgaj po zdrowe oleje roślinne, orzechy, siemię lniane, nasiona chia.

Witamina D jest ważna szczególnie dla pań, które planują zajście w ciążę. Endometrioza powoduje, że dieta z niedostatkiem witaminy D może zaburzać płodność. Witamina D bierze udział w syntezie hormonów płciowych, regulujących cykle menstruacyjne. Nie licząc ekspozycji na słońce, o którą trudno jesienią i zimą, witaminę D można dostarczyć wraz z tłustymi rybami morskimi, czy w mniejszym stopniu żółtku jaja i z serem żółtym.

Żelazo w diecie jest szczególnie istotne, jeśli kobieta cierpi z powodu obfitych miesiączek, przez co zagrożona jest wystąpieniem anemii. Warto zadbać, by w menu nie brakowało kaszy typu pęczak, jaglanej, jęczmiennej, nasion roślin strączkowych, natki pietruszki, szpinaku. Warto pamiętać przy układaniu posiłków, że witamina C zwiększa wchłanianie żelaza.

Endometrioza dieta – kiszonki i produkty fermentowane

Tradycyjne kiszonki goszczą na naszych stołach zbyt rzadko, choć mają pozytywny wpływ na zdrowie. Obecne w nich bakterie probiotyczne wzmacniają florę bakteryjną organizmu, a przez to odporność. Wpierają również pracę układu pokarmowego. Pomocne będą także fermentowane przetwory mleczne (kefiry, jogurty itp.). Warto wiedzieć, że kiszonki to nie tylko kapusta i ogórki, ale także buraki, marchew, jabłka i inne owoce lub warzywa. Można pokusić się o samodzielnie nastawienie zakwasu np. z buraków, by mieć pod ręką zdrowy produkt.

Dieta endometrioza – przepis na zakwas z buraków:

Potrzebujesz 4 duże buraki, kilka liści laurowych, ziarna pieprzu, główkę czosnku, sól i wodę.

  • Umyj dokładnie buraki, obierz i pokrój na cienkie plastry.
  • Buraki wrzuć do dużego, wyparzonego słoja i dodaj według uznania: przekrojony na pół czosnek, kilka liści laurowych, ziarna pieprzu.
  •  Zalej wszystko ciepłą wodą z solą (łyżka soli na litr wody), by buraki znalazły się tuż pod zalewą. Jeśli buraki wypływają, możesz przycisnąć je talerzykiem lub szklanką, ale nie zakrywaj zupełnie ich powierzchni.
  • Słój przykryj ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze).
  • Raz dziennie zbieraj z wierzchu tworzącą się pianę.
  • Po 7-14 dniach zakwas będzie gotowy.
  • Jeśli jest go więcej, zlej zakwas do wyparzonych butelek lub słoika, zamknij i przechowuj w lodówce.

Endometrioza dieta – produkty zakazane

Tłuszcze trans – obecne w żywności wysokoprzetworzonej (fast food, słodycze, przekąski, margaryny kostkowe). Kwasy tłuszczowe typu trans mogą nasilać procesy zapalne w organizmie oraz negatywnie wpływać na proces syntezy hormonów.

Sztuczne dodatki, konserwanty i wzmacniacze smaku – zaburzają równowagę hormonalną w organizmie.

 Czerwone mięso – badania pokazały, że codzienne spożywanie czerwonego mięsa wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia endometriozy o połowę w stosunku do kobiet, które czerwone mięso jadły raz w tygodniu lub rzadziej. Podejrzewa się, że częste spożywanie czerwonego mięsa podnosi poziom estrogenu, co zaburza równowagę hormonalną.

Soja – zawiera fitoestrogeny, które mogą przyczyniać się do niestabilności hormonalnej, co sprzyja rozwojowi endometriozy.

Endometrioza – zdrowa dieta, to także unikanie alkoholu oraz nadmiernych ilości kawy.

Wprowadzenie po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem zmian w codziennej diecie nie wyleczy z endometriozy, ale w połączeniu z leczeniem, może przynieść odczuwalną poprawę.


Źródło: leczymyendometrioze.pl  , okiemdoktorluizy.pl 

Zobacz także

Ukręć łeb gremlinowi

Szczecin, portowe miasto o wielu wyjątkowych obliczach

Agata Bogusz: Myślałam wtedy, że skoro nie sprawia mi to trudności, to ciekawe ile wytrzymam na zawodach. I stało się