Moda Trendy

Przepis na bigos staropolski i z młodej kapusty. Tradycyjne dania nie tylko na święta

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
14 kwietnia 2020
Przepis na bigos staropolski i ze świeżej kapusty
Fot. iStock/przepis na bigos
 

Przepis na bigos to klasyka polskiej kuchni. To kapustne danie jest smaczne i sycące, nic dziwnego, że Polacy zajadają się nim od wieków. Miłośnicy bigosu dzielą się na tych, którzy preferują przygotowanie go w tradycyjny sposób, a są tacy, dla których smak świeżej kapusty w bigosie jest nie do przebicia. Prezentujemy więc przepis na bigos staropolski, oraz z młodej (świeżej) kapusty.

Przepis na bigos – różne sposoby przygotowania

Nie istnieje jeden słuszny przepis na bigos, któremu należy się podporządkować, by danie wyszło jak należy. Różne sposoby przygotowania opierają się na odpowiednich składnikach, bez których bigos nie byłby bigosem. Do przygotowania bigosu, w zależności od zaleceń danego przepisu, trzeba sięgnąć po składniki takie jak: szatkowana kapusta kiszona lub/i kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędzonych kiełbas, suszone śliwki i grzyby, cebula, i  przyprawy.

Przepis na bigos staropolski, przepis na bigos z młodej kapusty

Fot. iStock/przepis na bigos

W wielu przepisach zajdziemy także zalecenie, bo podczas gotowania podać czerwone wino, by podnieść smak bigosu. Składniki należy dusić odpowiednio długo, by potrawa przybrała ciemny kolor, gęstą konsystencję i specyficzny aromat oraz kwaskowy smak, z którego przebija nuta słodyczy. Bigosowi służy odgrzewanie w ciągu kolejnych dni – wtedy jego smak jest zdecydowanie najlepszy.

Przepis na bigos staropolski

Przepis na bigos staropolski to podpowiedź, jak przygotować klasyczny, lubiany przez większość bigos z kiszonej i świeżej kapusty. Warto mieć pod ręką garnek z grubym dnem, do którego bigos nie będzie przywierał.

Przepis na bigos staropolski: składniki

  • 400g wieprzowiny
  • 400g wołowiny
  • 200g wędzonego boczku
  • 250g wędzonej kiełbasy
  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 świeżej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek (lub rodzynek)
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • gałązka rozmarynu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren jałowca
  • kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka smalcu
Przepis na bigos staropolski, przepis na bigos z młodej kapusty

Fot. iStock/przepis na bigos staropolski

Przepis na bigos staropolski – przygotowanie: 

  1. Grzyby zalej wrzątkiem, odstaw, aż wchłoną wodę, pokrój na mniejsze części i ugotuj przez ok. 20 minut – wody po grzybach nie wylewaj.
  2. Boczek i kiełbasę pokrój w większą kostkę, mięso na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni zrumień boczek, przerzuć go do dużego garnka. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, przerzuć ją do garnka, dorzuć łyżkę smalcu i obsmaż na mocnym ogniu mięso, i je również przełóż do garnka.
    Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i z kiełbasą oraz grzybami dorzuć do garnka. Zamiast śliwek możesz dodać pokrojone rodzynki. Dorzuć teraz przyprawy.
  4. Świeżą kapustę poszatkuj. Kiszoną – jeśli jest bardzo kwaśna wypłucz i jeśli trzeba – pokrój. Obie kapusty wrzuć do garnka.
  5. Dolej do garnka szklankę wina, szklankę wody po gotowaniu grzybów, miód i koncentrat pomidorowy.
  6. Składniki wymieszaj, nakryj garnek i wstaw na minimalny ogień. Gotuj 3-4 godziny od czasu do czasu mieszając, by kapusta nie przywarła. Gdy składniki zmiękną i się połączą, odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

Po ugotowaniu jeszcze gorący bigos możesz przełożyć do wyparzonego słoika i go zakręcić. W lodówce, bez pasteryzacji zachowa świeżość przez ok. 2 tygodnie. Zawekowany postoi dłużej. Każdego dnia warto przez kilkanaście minut podgotować bigos – jego smak nabierze mocy. Gdyby przywierał, można dolać odrobinę wina.

Przepis na bigos z młodej kapusty

Przepis na bigos z młodej kapusty, serwowany z koperkiem, to smak, który kojarzy się z późną wiosną i latem. Wtedy mamy pod dostatkiem młodych, świeżych warzyw, które aż proszą się, by skorzystać z ich dobrodziejstwa. Przepis na bigos z młodej (świeżej) kapusty to doskonała alternatywa dla cięższego bigosu staropolskiego.

Przepis na bigos z młodej kapusty: składniki

  • średniej wielkości główka młodej kapusty
  • 250 g boczku wędzonego
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 5-6 młodych marchewek
  • duży pęczek koperku
  • średniej wielkości cebula
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy,
  • pół łyżeczki kminku (do smaku – można pominąć)
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • przyprawa warzywna typu wegeta
  • pieprz mielony do smaku
Przepis na bigos staropolski, przepis na bigos z młodej kapusty

Fot. iStock/przepis na bigos z młodej kapusty

Przepis na bigos ze świeżej kapusty: przygotowanie

  1. Z boczku odkrój skórę, jeśli jest, resztę boczku pokrój w drobną kostkę. Włącz palnik pod garnkiem i wrzuć boczek, poczekaj, aż wytopi się tłuszcz.
  2. Kiełbasę i cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do boczku. Dołóż liść laurowy i kminek, przesmaż wszystko kilka minut.
  3. Marchewki obierz i pokrój, dorzuć do garnka, zalej składniki 2 szklankami wody.
  4. Kapustę poszatkuj (bez twardego środka) i dodaj do garnka. Dorzuć cukier, sól, odrobinę przyprawy warzywnej, pieprz. Gotuj wszystko ok 20 minut na minimalnym ogniu.
  5. Gdy warzywa zmiękną, dorzuć posiekany koperek oraz koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze ok 10 minut, by smaki dokładnie się połączyły.
  6. Na osobnej patelni przygotuj zasmażkę – rozgrzej olej i dołóż do niego łyżkę mąki pszennej. Mieszaj łyżką, aż mąka połączy się z olejem i zacznie się pienić. Gotową zasmażkę dorzuć do garnka, wymieszaj ze składnikami i podgotuj chwilę razem. Bigos zdejmij z ognia. Zasmażka nie jest konieczna (jest kaloryczna, niestety), ale ładnie wiąże bigos i nadaje przyjemnej gęstości i posmaku.

Przepis na bigos młodej kapusty jest szybki do wykonania, a dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, jest nie mniej popularny od tradycyjnego, staropolskiego bigosu na bazie kiszonej kapusty. Fantastycznie smakuje z dodatkiem osobno ugotowanych ziemniaków – wtedy stanowi treściwy, smaczny i zdrowy obiad.

FB/ohmepl

 


Moda Trendy

Cichy, wycofany i nieśmiały? Nie tylko – introwertyk ma do zaoferowania o wiele więcej

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
14 kwietnia 2020
Fot. iStock/introwertyk

Introwertyk to osoba, która przez otoczenie postrzegana jest jako ktoś nieśmiały, wycofany i kochający nade wszystko samotność. Nie jest to do końca właściwy obraz introwertyka, który do zaprezentowania światu ma o wiele więcej, niż wyłącznie skryty charakter. Introwertycy maja wiele pozytywnych cech, które są niewątpliwie ich wielką zaletą.

Na pytanie, kto to jest introwertyk, trudno jest podać jedną definicję, która będzie pasowała do każdego przypadku. Można jednak określić główne cechy, które uznać można za charakteryzujące osobę introwertyczną.

Kim jest introwertyk? Kto to jest introwertyk?

Introwertyk postrzegany jest jako osoba wycofana, skryta w kontaktach z otoczeniem. Nie każdy introwertyk ucieka od towarzystwa innych ludzi, ale zazwyczaj dla osoby bardziej skrytej, nadmierny kontakt będzie powodował dyskomfort i zmęczenie. Z tego powodu introwertycy najlepiej funkcjonują w niewielkich grupach znanych im osób, wśród których czują się bezpiecznie. Podobnie jest w pracy – pęd i konieczność funkcjonowania w dużym zespole będzie dla introwertyka stresujące. Takie osoby nie są urodzonymi mówcami, nie lubią skupiać na sobie uwagi. Bardziej odpowiada im rola słuchacza, niż wzięcie aktywnego udziału w publicznym wystąpieniu lub w dynamicznej dyskusji w większym gronie. Introwertyk ma rozbudzoną wyobraźnię, w której lubi się zanurzać. Woli swój dom i spokój, od wielkich wyjść, czy mocnych wrażeń. Poszukiwanie adrenaliny to nie jest jego świat.

Introwertyk - kto to jest, test, introwertyk a ekstrawertyk

Fot. iStock/introwertyk

Introwertyk – na czym polega jego siła?

Choć obraz introwertyka nie przedstawia osoby specjalnie przebojowej, która błyszczy w blasku fleszy, nie sposób mu omówić wielu zalet. Można przytoczyć tu choćby uważność, bo to właśnie introwertycy skupiają się mocniej na swoim otoczeniu, obserwując je. Nic istotnego im nie umknie, potrafią słuchać, dlatego też są świetnymi przyjaciółmi, spoglądającymi z troską na drugiego człowieka. Introwertyk może mieć tylko jednego przyjaciela, ale ta relacja jest na dobre i złe, głęboka i szczera. Osoby introwertyczne są rozważne – przy podejmowaniu decyzji analizują jej plusy i minusy, decydując się na najlepszą opcję. Pomyślą dwa razy, zanim coś powiedzą, i można mieć pewność, że to nie będzie uwaga czy pomysł rzucone byle jak, na odczepnego. Są świetnymi pracownikami, a także (tak, tak!) liderami. Słuchają współpracowników, wysuwają odpowiednie wnioski, są otwarci na nowe pomysły. Nie wychodzą przed szereg, dzięki czemu dają możliwość także innym na pokazanie swojego pomysłu czy umiejętności. Potrafią docenić cudzy wkład w pracę, a i sami lubią pracować efektywnie, skupiając się na zadaniu.

Introwertyk - kto to jest, test, introwertyk a ekstrawertyk

Fot. iStock/introwertyk

Introwertyk a ekstrawertyk – relacje

W przyjaźni czy z związku taki układ to jak połączenie wody i ognia. To dwie odmienne osobowości, które jednak przy staraniach potrafią ze sobą doskonale się ułożyć. W przeciwieństwie do introwertyka, ekstrawertyk to król pierwszego planu, osoba, którą słychać z daleka. Ma silną potrzebę bycia zauważonym i docenionym, chętnie poznaje nowych ludzi i chętnie mówi osobie. Jest żywiołowy i kocha, gdy wokół stale coś się dzieje. Relacja między introwertykiem a ekstrawertykiem jest możliwa i przynosi pozytywy zarówno jednej, jak i drugiej stronie. Ekstrawertyk może zaczerpnąć trochę z tego spokoju, który cechuje introwertyka. To działa także w drugą stronę – introwertyk ma szansę częściej wyjść do ludzi, dostać zastrzyk pozytywnej energii. Oczywiście należy pamiętać, że co za dużo, to nie zdrowo, więc w relacji introwertyk – ekstrawertyk, obie strony muszą mieć możliwość realizowania się w sposób najbardziej dla nich komfortowy. Nie ma szans na to, by próbować siłą nagiąć jedną osobę, próbując dopasować do drugiej. Introwertyk nie stanie się nagle lwem salonowym, a ekstrawertyk cichym wielbicielem wieczorów z książką pod kocem, który unika towarzystwa. Taka przyjaźń lub związek może się udać, o ile osoby o odmiennych wrażliwościach będą umiały wzajemnie się zrozumieć i zaakceptować istniejące między nimi różnice.

Introwertyk - kto to jest, test, introwertyk a ekstrawertyk

Fot. iStock/introwertyk

Introwertyk – test osobowości

Nie zawsze trzeba zgadywać w ciemno, jaki typ osobowości do każdego z nas pasuje, czy ktoś jest introwertykiem, czy nie. Można wykonać odpowiedni test dostępny w sieci, który może wskazać, czy introwertyk to określenie pasujące do danej osoby. Należy jednak pamiętać, że testy osobowości przeprowadzane na własną rękę, niezweryfikowane przez specjalistów, mogą nie dać prawdziwej informacji. Inną sprawą jest, że niektóre udzielone odpowiedzi mogą nie wskazywać jednoznacznie na introwertyka czy ekstrawertyka. Nie zapominajmy, że większość z nas ma mieszankę obu typu osobowości, a takich „czystych” intro – czy ekstrawertyków wcale nie jest dużo. Jeśli chcecie w sposób właściwy określić typ osobowości (introwertyk, ambiwertyk, ekstrawertyk), warto skorzystać z pomocy psychologa, który dysponuje odpowiednimi metodami.


źródło: stronazdrowia.pl

Zobacz także

Markowe ubrania dla kobiet w ciąży

SAXX

Sprawdziliśmy, co faceci sądzą o swojej bieliźnie. Oto wyniki!

Większość z nas popełnia te same błędy. Co układać na półce, a co powiesić na wieszaku? Lista kontrolna