Macierzyństwo

Czy rodzina w Warszawie może liczyć na wsparcie? Kluby dla rodzin w stolicy

Redakcja
Redakcja
11 czerwca 2021
 

Jest ich w mieście ponad 20, działają w prawie każdej dzielnicy i od ponad 10 lat niosą pomoc potrzebującym rodzinom. Warszawskie kluby dla rodzin to miejsca, które wspólnie tworzą rodzice, dzieci, opiekunowie, prowadzący i miasto. Już 16 czerwca odbędzie się konferencja „Do jednej bramki” – #razemdlarodzin, podczas której kluby opowiedzą o swoich dobrych praktykach oraz poinformują, jak pracować z rodziną i małymi dziećmi oraz dlaczego warto do nich zajrzeć.

Każdy rodzic czy opiekun zmaga się z trudnością wychowania młodego człowieka. Na różnych etapach tego wyzwania potrzebujemy niekiedy wsparcia – czy to w korepetycjach, konsultacji z psychologiem albo zajęć rozwijających. Nie zawsze jednak rodziców czy opiekunów mogą pozwolić sobie na takie zajęcia lub znaleźć odpowiednich specjalistów. I wtedy z pomocą przychodzą warszawskie kluby dla rodzin.

Zajęcia ogólnorozwojowe, spotkania ze specjalistami, konsultacje psychologiczno-pedagogiczne, warsztaty umiejętności wychowawczych oraz wydarzenia rodzinne – to tylko niektóre z zajęć, na które można uczęszczać bezpłatnie w warszawskich klubach dla rodzin. Te miejsca to przestrzeń do spotkań wzmacniających więzi społeczne i pobudzająca do aktywności społecznej. Użytkownicy klubów na zajęciach uczą się nowych rzeczy, bawią się oraz otrzymują wsparcie. Wszystkie są współfinansowane przez miasto stołeczne Warszawę.

Łączy nas od wielu lat wspólny cel – Rodzina. Rodzina silna, stabilna, odporna na kryzysy, rodzina otwarta, kreatywna i bezpieczna – tak ją widzimy i ku takiej zmierzają nasze wszystkie działania.  Warszawskie Kluby dla Rodzin to nie tylko wspólny cel to również stałe miejsca – bezpieczna przystań, przyjazne wnętrza o charakterze klubowym. To ponad wszystko ludzie i oczywiście również rodziny. Tysiące już osób, którym w różnych momentach życia towarzyszyliśmy i towarzyszymy. Mamy nadzieję, że konferencja Do Jednej Bramki przybliży warszawiakom i warszawiankom nasze zajęcia, specjalistów i ofertę!mówi Robert Smyczyński, Przewodniczący Branżowej Komisji Dialogu Społecznego do spraw Dzieci Młodzieży i Rodziny

#razemdlarodzin

Z jakimi problemami zmagają się rodzice i opiekunowie? Jak najlepiej pomagać rodzinom w potrzebie? Co to tak właściwie znaczy „szczęśliwa rodzina”? Odpowiedzi na te pytania będzie można poznać podczas pierwszej konferencji organizowanej wspólnie przez kluby dla rodzin 16 czerwca online na Facebooku www.facebook.com/razemdlarodzin/ w godz. 12-15. Wykład inauguracyjny wygłosi dr Aleksandra Piotrowska – doktor psychologii, pracownik naukowy Wydziału Pedagogicznego Uniwersytetu Warszawskiego, konsultant dla rodziców i nauczycieli. Współdziała również jako społeczny doradca z Komitetem Ochrony Praw Dziecka i Rzecznikiem Praw Dziecka. Co oprócz wykładu? Warszawskie kluby dla rodzin przedstawią wyniki ewaluacji swojej działalności oraz porozmawiają również o wyzwaniach w rodzicielstwie. Konferencja będzie również świetną okazją do poznania oferty warszawskich klubów dla rodzin, zapoznania się z bezpłatnymi zajęciami i porozmawiania o rozwiązaniach problemów współczesnych rodziców i opiekunów. Wydarzenie jest finansowane przez miasto stołeczne Warszawę.

 

Konferencja warszawskich klubów dla rodzin

Do jednej bramki – #razemdlarodzin

16 czerwca, godz. 12:00-15:00

Wydarzenie online – Facebook Do Jednej Bramki

www.facebook.com/razemdlarodzin/

 

Organizatorem wydarzenia jest Branżowa Komisja Dialogu Społecznego ds. dzieci, młodzieży i rodziny.

 

Patroni medialni

Dziecko w Warszawie

Miasto Dzieci

Radio Dla Ciebie

Warszawa.ngo.pl

Raczkujemy.pl

Ohme.pl


Macierzyństwo

Oblicza depresji – bezpłatne warsztaty dla Rodziców

Redakcja
Redakcja
11 czerwca 2021
 

Wyniki badań pokazują, że pandemia COVID-19 przyczyniła się do wystąpienia depresji u dzieci i młodzieży lub
znacznie nasiliła wcześniejsze dolegliwości.


Czym różni się smutek od depresji? Jakie czynniki sprzyjają rozwojowi depresji? Jak reagować na objawy pogarszającego się nastroju? W jakich sytuacjach mówimy o zagrożeniu dla zdrowia i życia danej osoby? Jak wtedy
postępujemy? Czy w każdej sytuacji niezbędna jest farmakoterapia?

Na te i szereg innych pytań chcemy odpowiedzieć podczas organizowanych Warsztatów pt. Oblicza depresji- potrzeby i możliwości.

Aby pomóc dziecku i nastolatkowi w kryzysie psychicznym należy zacząć od zrozumienia czynników
wywołujących depresję. Ważna jest wiedza na temat zapobiegania pojawieniu się zaburzeń nastroju, a w przypadku ich wystąpienia istotne są informacje dotyczące adekwatnego leczenia, a także wspierania dziecka w trudnych dla niego chwilach. Często rodzice czują się bezsilni widząc cierpienie swojego dziecka, a jednocześnie zagubieni w poszukiwaniu odpowiedniego dla niego wsparcia.

Warsztaty poprowadzi Prof. Agnieszka Słopień- Przewodnicząca Zarządu Sekcji Dzieci i Młodzieży Polskiego
Towarzystwa Psychiatrycznego, Konsultant krajowy w dziedzinie psychoterapia dzieci i młodzieży, Prezes Stowarzyszenia na Rzecz Wspierania Psychiatrii Dzieci i Młodzieży Vis-a-Vis.

Wspólnie z zaproszonymi wykładowcami podzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, porozmawia na temat wielu stereotypów, podpowie, że pomoc to nie tylko farmakoterapia, ale również psychoterapia i oddziaływania środowiskowe, w tym wsparcie rodziny.

Warsztaty są bezpłatne i odbędą się online w dn. 16 czerwca na www.rodziceidepresjadzieci.ptqv.pl
Program można zobaczyć tutaj http://www.rodziceidepresjadzieci.ptqv.pl/program


Macierzyństwo

Fasolka po bretońsku na trzy sposoby. Wybierz swój ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
11 czerwca 2021
Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki
Fot. iStock

Fasolka po bretońsku jest jednym ze sztandarowych dań przygotowywanych z fasoli. To sycąca, aromatyczna i smaczna potrawa, która nie jest zbyt skomplikowana do przygotowania. Wystarczy kilka składników, by wyczarować pyszny obiad. Fasolka po bretońsku z kiełbasą lub wege, wybierz swój ulubiony przepis.

Fasolka po bretońsku — jaka fasola się sprawdzi?

Do przygotowania fasoli po bretońsku można wykorzystać jednakowo fasolę z puszki (konserwową), jak i suszone nasiona (np. Piękny Jaś. Jaś karłowy, czy też czerwona fasola). Suchą fasolę przed gotowaniem należy moczyć przez noc w garnku, aby napęczniała. Najlepiej, by nasiona przeleżały w wodzie nie mniej niż 12 godzin. Moczenie fasoli, poza skróceniem czasu potrzebnego do jej ugotowania pozwala również usunąć związki, które powodują wzdęcia i inne problemy trawienne.

Jak moczyć fasolę?

Do moczenia fasoli potrzeba 4 razy więcej wody niż samych nasion, które tę wodę wchłaniają, pęczniejąc. Fasolę najlepiej zostawić na noc, zmieniając wodę podczas moczenia. Odstawiona przez noc fasola następnego dnia powinna być przepłukana pod bieżącą wodą i przełożona do garnka z czystą wodą. Można wykorzystać także inne rodzaje fasoli, przyjmując zasadę, że duże nasiona wymagają długiego moczenia, ale inne strączkowe można moczyć krócej.

Czym przyprawić fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku wymaga odpowiedniego doprawienia, które podkreśli jej smak, a także ułatwi trawienie. Sprawdzi się tu np. pieprz, sól, czosnek, liść laurowy, majeranek, kminek, ziele angielskie, papryka ostra lub słodka w proszku, sproszkowane chili. Przyprawy, które warto dodać do przygotowywanej fasoli poprawiają także proces trawienia i pozwalają uniknąć przykrych dolegliwości, które mogą pojawić się po zjedzeniu większej ilości ciężkostrawnej fasoli.

Aby fasolka po bretońsku miała najlepszy smak, potrzebuje nieco czasu na „przegryzienie się” składników. Po prostu warto odstawić ją, choć na godzinę, przed podaniem na stół. Najlepiej jednak smakuje po odgrzaniu, po nocy spędzonej w lodówce, gdy smaki są już odpowiednio przemieszane.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą — przepis

Kiełbasa to doskonała, bo aromatyczna i sycąca wkładka do dań z fasoli. Smak fasoli i wędzonej kiełbasy dobrze ze sobą współgrają.

Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki

Fot. iStock/Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku z kiełbasą — składniki:

  • 500 g fasoli Piękny Jaś
  • pętko kiełbasy wędzonej
  • duża cebula
  • duża marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 płaskiej łyżki soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wieczorem fasolę opłucz, wsyp do garnka i zalej wodą. Następnego dnia odlej wodę, przepłucz nasiona i zalej nową porcją świeżej wody. Postaw garnek z fasolą na gazie. Zagotuj, dodaj sól, koncentrat i wszystkie przyprawy. W międzyczasie kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż razem na oleju.
Marchewkę obierz, pokrój w kostkę i razem z kiełbasą i cebulą wrzuć do gotującej się fasolki. Trzymaj wszystko na ogniu ok. 1,5 godziny, dopóki fasola nie zmięknie.

Fasolka po bretońsku z puszki — przepis

Fasolka po bretońsku z puszki to opcja na szybsze, ale równie smaczne przygotowanie dania. Pozwala zaoszczędzić sporo czasu w oczekiwaniu na zmiękniecie nasion fasoli przez noc. Przy użyciu fasoli w puszce można przystąpić do przygotowania dania od razu po zaopatrzeniu się w potrzebne produkty.

Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki

Fot. iStock/Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku z puszki — składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 400 g kiełbasy
  • duża cebula
  • puszka pomidorów
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

Fasolkę odsącz z zalewy. Cebulę i kiełbasę pokój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy będą rumiane, dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i  liście laurowe, podsmaż chwilkę. Następnie wlej pomidory i odsączoną fasolkę. Duś jeszcze 5-10 minut, do zgęstnienia, na koniec dodaj sól i pieprz do smaku.

Fasolka po bretońsku wege — przepis

Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bezmięsnych dań. Fasola to świetne źródło białka, którego niedobory zagrażają osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki

Fot. iStock/Fasolka po bretońsku wege

Fasolka po bretońsku wege — składniki:

  • 500 g suchej fasoli Jaś
  • biała cebula
  • marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
  • nieco natki pietruszki dla ozdoby

Przygotowanie: 

Fasolę namocz przez noc. Następnego dnia odlej wodę, nalej nową i ugotuj fasolę z dodatkiem liści laurowych, kminku i ziela angielskiego. Gdy fasola nieco zmięknie dodaj pokrojoną w kostkę marchew i resztę przypraw.

Gdy warzywa zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek wyciśnięty przez praskę. W międzyczasie cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Do miękkiej cebulki dodaj mąkę pszenną i zrumienień ją delikatnie, po czym zasmażkę dodaj do fasoli. Gotowe danie posyp świeżo poszatkowaną natką pietruszki.


źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Młodzież chce o seksie, rodzice o wartościach. Wychowanie do życia w rodzinie poprowadzi katechetka

„Chcę być dumna i szczęśliwa, że w objęciach jednej ręki mam swój cały świat”

Bycie mamą pokazało mi wiele rzeczy, z których wcześniej nie zdawałam sobie sprawy, o których nikt mnie nie uprzedził…