Lifestyle

Zapal dziś świeczkę za zmarłych. I drugą za tych, którzy walczą o życie

Małgorzata Ohme
Małgorzata Ohme
1 listopada 2021
 

W kulturze zachodniej śmierć nie ma żadnego sensu. Jest stratą, pustką, cierpieniem i żalem. Wiąże ze sobą słowa „zawsze”, „nigdy”, „koniec”. To współczesne myślenie jest na kontrze na przykład z filozofią buddyjską, według której śmierć jest częścią cyklu, elementem poznania, drogą. Nie ma tam żadnej nadprzyrodzonej mocy, która mogłaby ją zatrzymać, unicestwić, nie pozostawia nam zatem nadziei, która w rezultacie i tak przynosi cierpienie. Bo człowiek umiera. Dziś, jutro lub kiedyś – to pewne.

Pozostając jednak w naszej sferze wierzeń, powinniśmy śmierci się przeciwstawiać, być strażnikami życia, walczyć o każdego żyjącego człowieka na ziemi, prawda?

Otwieram stronę główną portalu informacyjnego Onet. Trwa żarliwa dyskusja wokół przypadku obumarcia płodu, wraz z którym zmarła jego matka. Ze względu na zaostrzone prawo aborcyjne (zaordynowane przez aktualny rząd,  kobieta nie mogła usunąć ciąży. Według tegoż prawa miała czekać aż płód obumrze. Zdarzają się jednak sytuacje, że naraża to życie matki, tak jak było i w tym przypadku, bo dostała ona wstrząsu septycznego i zmarła.

Będą umierać też inne kobiety. Fizycznie lub psychicznie, niosąc ze sobą traumy donaszania dziecka, które stracą. Zadaję sobie pytanie zatem, po której stronie życia jesteśmy?

Otwieram sms od znajomego profesora z mojej Uczelni. Pisze o kryzysie humanitarnym, który trwa przy naszych granicach. Ofiarami tego kryzysu są uwięzieni ludzie: kobiety, mężczyźni, dzieci, osoby starsze, chore i w ciąży. Uciekli przed wojną, prześladowaniami, głodem lub śmiercią.

Nie boję się słów „umieranie” i „śmierć”. Mówię: nie możemy pana/pani uratować, zaczął się czas umierania

Umierają w naszych lasach, blisko naszych domów, gdzie zastanawiamy się, czy jechać na groby do ojca żony, czy matki męża. Jak ubrać się na cmentarz, by nie zamarznąć, czy wziąć termos z ciepłą herbatą. Umierają na naszych oczach, bo według wprowadzonych ustaw i przepisów – nie mamy prawa im pomóc. Medycy nie mogą pomagać, media nie mogą komentować, mieszkańcy mają zakaz dawania im schronienia.

Pytam więc w jaki sposób strzeżemy życia, jeśli zamieniamy empatię w obojętność, chęć pomocy w bierność, pozwalając ludziom umierać z głodu i zimna?

Pamiętacie rodzinę z małą dziewczynką, którą opisywał reportaż TVN24? Byli na skraju wyczerpania, ale w plecaku rodzice zabezpieczyli jedzenie dla dziecka – by w najgorszym momencie ono przetrwało. To jest instynkt, człowieczeństwo, stanie po stronie życia.  Jak możemy patrzeć na to bez gotowości niesienia pomocy? Jak możemy spokojnie spać?

I tak dalej.

Dziś Święto Zmarłych. Uprawiamy czynny żal za tych, których nie ma wśród nas. Rozumiem jak nikt inny, tęsknię za moją matką każdego dnia, nie minął nawet rok od jej odejścia. Ale dziś chcę pozostać przy życiu. Bo życie i śmierć istnieją na jednej linii naszego istnienia, wpisane są w historię, los, każdą wiarę.

Płacząc w obliczu śmierci, rozejrzyjmy się wokół i zapłaczmy w obliczu życia. Nie bądźmy obojętni wobec losu słabych, bezbronnych pozostawionych sobie ludzi. Wobec żadnego człowieka drugi człowiek nie może być obojętny. Zofię Nałkowską zapamiętamy między innymi przez zdanie: „Ludzie ludziom zgotowali ten los”, bo to byli ludzie, nie system, nie władza, nie uprzedmiotowione istoty, tylko ludzie, którzy w coś uwierzyli. Zadajmy sobie więc pytanie, w co my dziś wierzymy? Jak chcemy być zapamiętani?

Zapalając dziś świeczkę za zmarłych, zapal jeszcze jedną. Za tych, którzy żyją, ale walczą obecnie o swoje życie. Zapal świeczkę za to, byś nigdy nie był obojętny.

Budda wierzył we współistnienie, mówił, jeśli nie ma papieru, nie ma książki, gdy nie ma wody, nie ma lodu, jeśli nie ma początku, nie ma końca. Współistnienie wiąże się nieoderwalnie ze współczuciem.

Według mnie prawdziwy koniec przyjdzie wtedy, gdy staniemy się obojętni.

15 najważniejszych rzeczy, których ludzie najbardziej żałują na łożu śmierci

 


Lifestyle

Ola Kwaśniewska, Majdanowie, Ralph Kamiński – zobaczcie, jak gwiazdy przebrały się na Halloween. Wyglądają świetnie!

Redakcja
Redakcja
2 listopada 2021
 

Halloween obchodzi się 31 października. Święto jest szczególnie popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Ma też coraz więcej fanów w Polsce. W niedzielę na ulicach, w tramwajach czy kolejkach miejskich widać było naprawdę sporo strasznych i wesołych przebierańców. Jego symbolem jest dynia, w której wycina się oczy i usta i do wydrążonej wkłada się świecę. Dokładna geneza Halloween nie jest znana. Może nią być rzymskie święto na cześć bóstwa owoców i nasion (Pomony) albo celtyckie święto na powitanie zimy. Według tej drugiej teorii Halloween wywodzi się z obchodzonego w Europie północnej święta z okazji końca jesieni a początku zimy.

Z amerykańskich filmów znamy zabawy, które towarzyszą temu świętu. Młodzież i dzieci oprócz organizowania domowych imprez często odwiedzają tzw. straszne farmy (ang. scary farm), czyli zaadaptowane na ten cel duże przestrzenie, gdzie tworzone są specjalne scenerie, wyglądające niczym wystrój planu filmów grozy, takich jak Nosferatu, Drakula, Frankenstein czy Mumia. Do zabaw w Halloween zalicza się także zabawa cukierek albo psikus (ang. trick or treat). Dzieci chodzą z pojemnikami na cukierki po okolicy i odwiedzają mieszkańców. Gdy ktoś nie chce dać cukierka otrzymuje od dzieci w zamian psikusa. W tej zabawie należy bez użycia rąk ugryźć jedno z jabłek pływających w miednicy z wodą. Jabłko nieuszkodzone przy zabawie ma oznaczać szczęście w nadchodzącym roku.

A jak w tym dniu wyglądały gwiazdy? Zobaczcie!

 

Rodzina Majdanów

Ola Kwaśniewska i Kuba Badach

Ralph Kamiński i Mery Spolsky

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Ralph Kaminski (@ralphkaminski)

Natalia Kukulska i Michał Dąbrówka

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Natalia Kukulska (@natalia.kukulska)

Maffashion


Heidi Klum

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Heidi Klum (@heidiklum)

Anna Wendzikowska

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Ania Wendzikowska (@aniawendzikowska)

Fit Lovers

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez FIT LOVERS (@fit.lovers)

Ada Fijał

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Ada Fijał 🔴💋🔴 (@adafijal)


Lifestyle

Owoc zero waste – 4 ciekawe sposoby na wykorzystanie skórek i gniazd nasiennych

Media Room
Media Room
1 listopada 2021
fot. MmeEmil/iStock
Po przyrządzeniu jesiennej szarlotki zostaje nam dużo skórek i gniazd nasiennych zazwyczaj trafiających do kosza. Szkoda, bo zawierają bardzo wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Czasem wykorzystujemy obierki jako bazę do herbatek owocowych czy kompotu ale mają one kilka, mniej oczywistych zastosowań. Zobacz ile możemy zyskać jedząc jabłka i żyjąc w duchu zero waste.

Domowy ocet jabłkowy

Taki ocet doskonale sprawdza się w kuchni ale z powodzeniem możemy go wykorzystywać jako ekologiczny środek do sprzątania lub kosmetyk do pielęgnacji ciała. Skórki i gniazda nasienne jabłek wsypujemy do dużego szklanego słoika do wysokości ok. 2 cm od jego górnej krawędzi. Słoik napełniamy wodą, tak aby skórki i gniazda nasienne zostały całkowicie zakryte. Owocowe obierki obciążmy, np. talerzykiem, by cały czas były pokryte płynem. Słoik przykrywamy czystą ścierką lub gazą i zawiązujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Po około 30 dniach, gdy mikstura przestanie buzować i pojawi się kwaśny zapach, zlewamy otrzymany płyn, który przechowujemy w szklanych butelkach w lodówce.

Dieta jabłkowa w dwóch wariantach. Na czym polega i jakich efektów można się po niej spodziewać ?

Owocowe chipsy

Skórki, w bardzo prosty sposób, możemy wykorzystać do wykonania pysznej, domowej przekąski, bez porównania zdrowszej od popularnych chipsów ze sklepu. Przygotowanie jest naprawdę łatwe. Skórki mieszamy z odrobiną miodu i szczyptą cynamonu, wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku na około 25 minut. Chipsy będą gotowe, gdy staną się chrupiące i zarumienione.

Galaretka

Aby przyrządzić pyszny deser wystarczą gniazda nasienne i skórki z kilkunastu jabłek, woda, cukier i odrobina soku z cytryny. W dużym garnku umieszczamy gniazda nasienne i skórki. Dodajemy wodę (aż do przykrycia składników) i gotujemy do czasu, gdy gniazda zmiękną, a około połowa wody odparuje. Skórki i gniazda nasienne odcedzamy. Uzyskany płyn wlewamy z powrotem do garnka. Gotujemy na dużym ogniu często mieszając do czasu osiągnięcia konsystencji żelu. Galaretkę przelewamy do wysterylizowanych słoików. Pozostawiamy w słoikach po 2 cm wolnej przestrzeni. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez kilka minut.

Potpourri zapachowe

To rewelacyjny pomysł na naturalny zapach, idealną alternatywę dla drogich i nieestetycznych odświeżaczy powietrza, np. do szafy. Potpourri jest jadalne, więc mona również dodać trochę do herbaty. Wysuszamy skórki i kilka plasterków gniazd nasiennych jabłka. Dodajemy laskę cynamonu, wanilii, kilka plasterków imbiru i trochę goździków. Przechowujemy w szczelnym słoiku. Gdy chcemy uzyskać piękny zapach zalewamy mieszankę wrzątkiem. Potpourri to nie tylko naturalny, ładnie pachnący odświeżacz powietrza, ale również wspaniała dekoracja, dlatego warto urozmaicić kompozycję ciekawymi, kolorowymi dodatkami, np. kwiatami, szyszkami, czy orzechami i dumnie eksponować w domu.


Artykuł powstał w ramach kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” prowadzonej w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu, prowadzonym w języku polskim: https://www.fruitvegetableseurope.eu oraz na Facebooku https://www.facebook.com/CultivatingtheTasteofEurope i Instagramie https://www.instagram.com/fruitvegetableseurope


Zobacz także

Joga - 10 ważnych powodów, by ją praktykować

Każdy powinien jej spróbować. 10 ważnych powodów, dla których warto praktykować jogę

Kochać kogoś innego, to nie to samo, co mieć siłę, by odejść, by zostawić tego, z kim jesteś

8 typów ludzi, którzy zatruwają nasze życie i których powinniśmy unikać, żeby żyć szczęśliwie