Lifestyle

Wegańskie ciasto kokosowe

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
Wegańskie ciasto kokosowe
Fot. iStock – Wegańskie ciasto kokosowe
 

Królewski deser w rytmie wege? Nic prostszego. Pod warunkiem, że przygotujesz cudowne wegańskie ciasto kokosowe. Wypróbuj nasz przepis – lepszego nie znajdziesz. 🙂

Wegańskie ciasto kokosowe

Składniki

Podobno ludzie dzielą się na wielkich miłośników kokosa i tych, którzy za nim nie przepadają. Jeśli należycie do pierwszej grupy, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość mieszamy. Odmierzamy 300 ml mleka kokosowego, delikatnie je podgrzewamy do rozpuszczenia i następnie dodajemy do pozostałych składników mieszając. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręczą. Do formy wlewamy 2/3 przygotowanej masy. Do pozostałej dodajemy kakao i po wymieszaniu, wykładamy punktowo łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewę: czekoladę roztapiamy w „kąpieli wodnej” w 50 ml mleka kokosowego. Po wystygnięciu ciasta pokrywamy je przygotowanym sosem czekoladowym.

Aloha! Ciasto kokosowe gotowe!


Artykuł powstał we współpracy z Delecta 


Lifestyle

Wegańskie ciasto bananowe

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
Wegańskie ciasto bananowe
Fot. iStock – Wegańskie ciasto bananowe
 

Szybko i jednocześnie smacznie, czyli tak jak lubimy! Wegańskie ciasto bananowe czas zacząć! sprawdź nasz przepis – pycha!

Wegańskie ciasto bananowe

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego Delecta

Szybko i jednocześnie smacznie, czyli tak jak lubimy! Ciasto bananowe czas zacząć!

Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C (bez termoobiegu). Obrane i rozdrobnione widelcem banany łączymy z olejem, cukrem i aromatem waniliowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie całość dodajemy do reszty składników i mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez około godzinę.

Ciasto wybornie smakuje z masłem orzechowym. Polecamy tę opcję szczególnie tym, którym dodatkowe kalorie nie są straszne.


Artykuł powstał we współpracy z Delecta 


Lifestyle

Wegańskie brownie z dodatkiem fasoli

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
Wegańskie brownie z dodatkiem fasoli
Fot. iStock / nata_vkusidey

Wegańskie i mocno czekoladowe ciacho? Oczywiście! Wypróbuj koniecznie przepis na wegańskie brownie z fasolą! Niebo w gębie.

Przepis na wegańskie brownie z dodatkiem fasoli

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej opłukanej fasoli
  • 1/4 szklanki mleka orzechowego
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • dwie garści orzechów laskowych Bakalland

Brownie zawdzięcza swoją nazwę ciemnobrązowemu kolorowi, wynikającemu z użycia dużej ilości kakao. Wszystkim miłośnikom tego amerykańskiego ciasta zdradzamy przepis na jego zdrowszą wersję.

Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). W tym czasie smarujemy keksówkę oliwą i wysypujemy mąką. Fasolę z puszki płuczemy i blendujemy. Do powstałej masy dodajemy mleko orzechowe i kokosowe (samą śmietankę) i jeszcze raz blendujemy na gładką masę. Całość łączymy z pozostałymi składnikami, na koniec dodając orzechy, jeszcze raz mieszając. Przekładamy do keksówki i pieczemy 30 minut.

Szybko, zdrowo i smacznie, czyli tak jak lubimy.


Artykuł powstał we współpracy z Delecta


Zobacz także

Naukowcy mówią, że istnieje 7 ciekawych czynników, które panowie uwielbiają w kobietach

Sukienki zgodne z najnowszymi trendami. Poznaj hity wyprzedaży w Balladine.com!

Kiedy dziewczynka zajdzie w ciążę, jej dzieciństwo się kończy. Poruszająca kampania