Lifestyle

Trochę słodyczy i ogrom śmiechu. Tego nam dzisiaj potrzeba, prawda? Obejrzyjcie koniecznie ten filmik

Ewa Raczyńska
Ewa Raczyńska
22 października 2017
Fot. Screen/Facebook
 

Brr jesień, a my nie dość, że potrzebujemy czegoś, co nas rozśmieszy, to jeszcze przydałaby się potężna dawka czegoś słodkiego. A jak można znaleźć dwa w jednym? Czyż to nie ideał?

Uśmiałam się do łez oglądając ten filmik. Mam nadzieję, że i was rozbawi i sprawi, że ten dzień będzie weselszy i… słodszy.

Kto tu widzi siebie? Ja mam na szczęście wysokiego męża, ale co jak słodycze chowamy gdzieś wysoko, żeby dzieci nie znalazły? Moja przyjaciółka skacze wtedy po szafkach kuchennych mówiąc: „No gdzieś to tu schowałam”.

Miłego oglądania.


Lifestyle

Nadszedł ten czas, kiedy warto wykorzystać przepisy na rozgrzewające herbaty

Redakcja
Redakcja
22 października 2017
Fot. iStock/Tassii
 

Nadeszła jesień, a z nią chłodny wiatr, deszcz i coraz niższe temperatury. O tej porze roku aura nas nie rozpieszcza – sprawia, że mamy mniej energii i jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Jak temu zaradzić? Jak nie dać się chorobie? Warto pić gorącą, aromatyczną herbatę z pysznymi dodatkami! Eksperci Ahmad Tea London przygotowali dwa oryginalne przepisy na rozgrzewające napary, będące doskonałym antidotum na jesienną słotę.

Herbata z rozmarynem i grejpfrutem

Mat. prasowe

Mat. prasowe

Składniki:

  • 250 ml gorącej wody
  • 1 torebka czarnej herbaty Ceylon Ahmad Tea London
  • gałązka rozmarynu
  • ½ plasterka limonki
  • ½ plasterka grejpfruta
  • 4 łyżki syropu malinowego
  • szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:

Do kubka włożyć 1 torebkę czarnej herbaty Ceylon Ahmad Tea London oraz rozmaryn. Zalać gorącą wodą. Po zaparzeniu dodać pokrojone owoce oraz syrop malinowy. Do naparu dosypać szczyptę kardamonu.

Herbata z suszonymi jabłkami i gruszkami

Mat. prasowe

Mat. prasowe

Składniki:

  • 1 torebka czarnej herbaty Darjeeling Ahmad Tea London
  • 250 ml gorącej wody
  • 5 suszonych plasterków jabłka
  • 2 suszone plasterki gruszki
  • szczypta cynamonu
  • 2 goździki

Sposób przygotowania:

Do kubka włożyć 1 torebkę czarnej herbaty Darjeeling Ahmad Tea London, suszone jabłka
i gruszki oraz goździki. Herbatę zaparzyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pyszne i rozgrzewające na zdrowie!

Więcej informacji na temat Ahmad Tea London, znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl


Lifestyle

Obiad dla czterech osób za 10 złotych? To możliwe. Pięć niezawodnych przepisów na tanie, ale pyszne dania

Ewa Raczyńska
Ewa Raczyńska
22 października 2017
Fot. iStock/yulkapopkova

Wcale nie trzeba wydawać fortuny na to, by zjeść pysznie, a co więcej – zdrowo. Kuchnia może być i ekologiczna i ekonomiczna, naprawdę. Nie wierzycie, to zajrzyjcie koniecznie do najnowszej książki z przepisami Moniki Mrozowskiej. Można tam znaleźć prawdziwe perełki – nie tylko na obiad, ale też na śniadanie i słodką lub słoną przekąskę.

Nie wierzycie, że można zrobić obiad dla czterech osób za 10 złotych? To wypróbujcie koniecznie te przepisy!

Zupa cebulowa

Składniki:

4 białe cebule

2 marchewki

1/3 szklanki żółtego grochu

6 łyżek oliwy z oliwek

50 g masła

sól i pieprz do smaku

2 kromki czerstwego pieczywa na grzanki

woda

Przygotowanie:

Groch namaczamy w wodzie na około sześć godzin, następnie płuczemy, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy na małym ogniu aż zrobi się miękki (ok. 30 min). Cebulę przecinamy na pół, kroimy w cienkie plasterki. Na małym ogniu podsmażamy na oliwie z oliwek, aż cebula się zeszkli. Dodajemy starte na tarce marchewki, dolewamy szklankę wody i dusimy około 15 minut. Cebulę mieszamy z ugotowanym grochem, solimy i pieprzymy do smaku. Całość można zmiksować i podawać jako krem. Kromki chleba kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle i posypujemy nimi zupę przelaną do misek. Pyszności! Koszt całości to około 10 złotych.

Fot. z książki Moniki Mrozowskiej

Fot. z książki Moniki Mrozowskiej

 

 

Tarta z mąki razowej

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej razowej graham

70 g masła

1 duży pomidor malinowy

1 ząbek czosnku

8 liści bazylii

50 g sera cheddar

150 g mozzarelli w małych kulkach

1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dorzucamy pokrojone masło, sól i śmietanę i szybko zagniatamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozprowadzamy palcami po dnie formy do pieczenia tarty i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra/dół termoobieg) na około 15 minut. Pomidora miksujemy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i poszatkowaną bazylią. Ser ścieramy na drobnych oczkach. Na podpieczone ciasto wylewamy zmiksowany pomidor, posypujemy serem cheddar i dokładamy kulki mozzarelli. Pieczemy jeszcze przez 15 minut w tej samej temperaturze. Gotową tartę możemy przystroić listkami świeżej bazylii. Koszt całkowity, około 10 złotych.

22751209_830879870423814_165781170_o

 

 

Pizza margarita (dwa duże blaty)

Składniki:

20 g drożdży

ok. 200 ml ciepłej wody

1/3 łyżeczki cukru

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

dodatki:

1/2 szklanki przecieru pomidorowego

4 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich lub oregano

2 opakowania mozzarelli

Przygotowanie:

Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mieszamy. Dorzucamy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia. Pomidory mieszamy z oliwą i ziołami. Ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy na cienkie placki. Rozwałkowany placek przekładamy na blachę, smarujemy sosem pomidorowym, a na górze układamy kawałki świeżej mozzarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni od góry i dołu, aż ciasto się przyrumieni, a ser rozpuści (około 5 minut). Koszt całkowity około 9 złotych.

Fot. z książki Moniki Mrozowskiej

Fot. z książki Moniki Mrozowskiej

Pierogi z grochem (ok. 40 sztuk)

Składniki:

1 cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masłą

250 g mąki pszennej

100 g żółtego grochu

1 płaska łyżeczka soli

szczypta czarnego pieprzu

ok. 50-70 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Groch namaczamy na około 6 godzin. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy sól i dolewamy tyle wody, żeby uzyskać ciasto elastyczne na pierogi. Odstawiamy na 30 minut szczelnie zawinięte do lodówki, żeby odpoczęło. Namoczony groch płuczemy i zalewamy lekko osoloną wodą (proporcje 1:2). Gotujemy około 30 minut, aż groch stanie się miękki. Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na maśle z oliwą aż się zeszkli. Następnie mieszamy ją z ugotowanym grochem, dodajemy sól i pieprz do smaku, miksujemy na jednolitą masę. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy podsypując niedużą ilością mąki. Szklanką wycinamy kółka, które wypełniamy łyżeczką farszu. Zagniatamy rant. Gotujemy w osolonej wodzie, 2-3 minuty do wypłynięcia. (koszt całkowity około 3 złote)

Fot. z książki Moniki Mrozowskiej

Fot. z książki Moniki Mrozowskiej

Brzydale (coś na słodko)

Składniki:

10 g drożdży

6 łyżek miodu

100 g mąki pszennej

100 g mąki gryczanej

70 g masła

300 g jagód (lub innych owoców, może być ulubiony dżem)

ok. 100 ml wody

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem miodu. Gdy się rozpuszczą, dodajemy mąkę pszenną, mąkę gryczaną , sól i dokładnie mieszamy. Dorzucamy umyte owoce i mieszamy jak najdelikatniej. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła nakładamy po łyżce ciasta i smażymy placki z dwóch stron na małym ogniu, aż urosną i się przyrumienią. (koszt około 3 złotych, jeśli macie swoje owoce)

Wszystkie przepisy, a jest ich zdecydowanie więcej, pochodzą z książki Moniki Mrozowskiej „Ekonomiczna i ekologiczna kuchnia”.

Mat. prasowe

Mat. prasowe

Mat. prasowe

Mat. prasowe


Zobacz także

Chcesz, żeby twoje dziecko sprzątało z przyjemnością? Ha! Znamy kilka sposobów

Żel intymny się nie sprawdził? Możesz zastosować go w inny sposób

Pielęgnuj ciało czekoladą. Akcja „Bądź piękna każdego dnia”. Dzień #23 [13.05.]