Go to content

Te cztery triki sprawią, że będziesz jeść więcej warzyw i owoców

Warzywa i owoce to podstawa każdej zdrowej diety. Różne gatunki są źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i związków antyoksydacyjnych. Zawarte w warzywach i owocach naturalne antyoksydanty chronią organizm przed chorobami, wspierają pracę układu odpornościowego i eliminują z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Na co dzień jesz mało warzyw i owoców? Masz problem z układaniem zdrowego jadłospisu na ich bazie? Te cztery triki pomogą Ci to zmienić.

Jedz sezonowo 

Sezonowe warzywa i owoce mają długą listę zalet. Po pierwsze: są powszechnie dostępne. Wystarczy zajrzeć na lokalny bazar lub iść do ulubionego supermarketu. W czerwcu znajdziesz tam dorodny bób i fasolkę szparagową, w lipcu – maliny, borówki i soczystego arbuza, a w sierpniu – bakłażana, paprykę i dynię. Po drugie: sezonowe gatunki są tańsze. Po trzecie (i najważniejsze): mają najwięcej wartości odżywczych. To właśnie w świeżych warzywach i owocach znajdziesz naturalne antyoksydanty i inne związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jeśli chcesz zachować smak i aromat sezonowych gatunków na dłużej, nie wahaj się wekować. Domowe przetwory to również dobry patent na oszczędność i ograniczenie problemu marnowania żywności. 

Dodawaj warzywo lub owoc do każdego posiłku 

Prosty trik, o którym wiele osób zapomina. Robisz na obiad placki ziemniaczane z gulaszem? Do sosu dodaj paprykę, a danie uzupełnij ogórkami (kiszonymi lub małosolnymi). W ramach podwieczorku sięgasz po jogurt naturalny? Dodaj do niego garść orzechów włoskich i borówek amerykańskich. Dzięki temu Twoja przekąska będzie bogata we wszystkie składniki odżywcze – nie tylko białko i tłuszcze, ale również węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. 

Pij soki, rób koktajle 

Warzywa i owoce są zarówno doskonałym dodatkiem do dań i deserów, jak i świetną samodzielną przekąską. W kuchni możesz je wykorzystywać na wiele sposobów – również robiąc z nich koktajle, soki czy smoothie. W gotowych napojach ze sklepu bardzo często znajdują się duże ilości cukru prostego. Przygotowany w domu sok na bazie świeżych warzyw i owoców to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych bez sztucznych dodatków. 

Zamów dietę pudełkową 

Ostatnie rozwiązanie świetnie sprawdzi się w przypadku tych osób, które nie lubią lub nie mają czasu gotować. Firmy cateringowe działają obecnie zarówno na terenie dużych miast, jak i mniejszych miejscowości. Zamawiając dietę pudełkową z dostawą, nie musisz martwić się zakupami, gotowaniem, a nawet zmywaniem. W dobrych cateringach nad menu czuwają doświadczeni dietetycy i kucharze. Dzięki temu każda dieta jest odpowiednio zbilansowana, bogata w warzywa i owoce, a co więcej – dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych proporcjach. Przykładowo dieta pudełkowa Maczfit to zestaw kilkudziesięciu propozycji dla klientów z różnymi potrzebami. W Maczfit możesz samodzielnie ułożyć jadłospis lub zostawić to specjalistom. Dieta pudełkowa Maczfit dostępna jest w kilku wariantach kalorycznych, więc z łatwością dopasujesz program do swojego zapotrzebowania energetycznego.