Lifestyle

Szeroki czy skromny i nieśmiały – każdy uśmiech jest ważny!

Redakcja
Redakcja
1 października 2021
 

Uśmiech ma ogromną moc i towarzyszy ważnym dla nas wydarzeniom. 73% Polaków deklaruje, że uśmiecha się nawet kilka razy dziennie. To dzięki uśmiechowi łatwiej wyrażamy nasze uczucia i pokazujemy pozytywne nastawienie do świata i ludzi. Uśmiech jest tak istotny, że doczekał się nawet swojego święta. 1 października obchodzimy Światowy Dzień Uśmiechu.

Uśmiech to jedna z tych czynności, których uczymy się już w pierwszych miesiącach życia. Pomaga on komunikować się bez używania słów. Uśmiechamy się, kiedy chcemy wyrazić co czujemy, pokazać, że kogoś lubimy lub kiedy dzieje się coś, co sprawia, że jesteśmy szczęśliwi. Od niego wszystko się zaczyna: pierwsze dziecięce przyjaźnie, nastoletnie zauroczenia na szkolnym korytarzu czy przypadkowe spotkania, które zapadają w pamięć.

Uśmiech oddziałuje pozytywnie na nasze emocje, bez względu na to, czy sami się śmiejemy, czy ktoś dzieli się z nami swoją radością. W badaniu przeprowadzonym na zlecenie Mars Polska aż 88% ankietowanych odpowiedziało, że kiedy ktoś się do nich uśmiecha, robi im się miło i poprawia im to humor. Większość badanych zauważa również, że uśmiechanie się jest niezastąpione w łagodzeniu konfliktów, pomaga w osiąganiu sukcesów w pracy oraz zwiększa pewność siebie – zaznaczyło tak 81% respondentów. Co więcej, prawie 85% badanych osób podkreśliło również, że czynność ta pomaga w nawiązywaniu relacji.

Ponad 50% ankietowanych deklaruje, że najbardziej lubi kiedy ludzie śmieją się w sposób odsłaniający zęby. Kojarzy się to ze szczerością i spontaniczną radością. A do kogo uśmiechamy się najchętniej?

Z badania wynika, że do naszych bliskich, przyjaciół, a nawet czworonogów. Prawie połowa respondentów zaznaczyła, że szczególnie chętnie uśmiecha się do dzieci. Dzięki uśmiechowi możemy pokazać nasze uczucia, ale jest to również idealna okazja, żeby dawać dobry przykład. Dzieci naśladują nasze zachowania oraz uczą się prawidłowych nawyków poprzez naśladowanie. Ważnym elementem uśmiechu i pewności siebie są zdrowe, odpowiednio zadbane zęby. Dlatego tak ważne jest, żeby w parze z pełnym miłości uśmiechem szła też edukacja, jak o niego zadbać.

W trosce o dziecięce uśmiechy, Polski Czerwony Krzyż oraz Mars Polska już od 9 lat realizują w szkołach podstawowych program edukacyjny „Dziel się Uśmiechem”. Podczas specjalnych zajęć dzieci poznają zasady prawidłowej higieny jamy ustnej w 4 prostych krokach. Jest to niezwykle ważna wiedza, ponieważ aż 82 proc. sześciolatków i ponad 85 proc. dwunastolatków w Polsce cierpi na próchnicę, a dzięki profilaktyce można skutecznie zapobiegać tej chorobie.

Warto pamiętać, że każdy może wesprzeć akcję „Dziel się Uśmiechem”. 1% ze sprzedaży gum Orbit w okresie od 1 września do 31 października 2021 przekazywany jest na materiały edukacyjne i lekcje w szkołach dla 70 000 dzieci.

Dzielmy się Uśmiechem!


Lifestyle

Wiadomo, śniadanie to podstawa. Jak je zrobić, żeby dzieci chętnie jadły? Mamy przepisy Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr

Redakcja
Redakcja
1 października 2021
 

Śniadanie to podstawa, mówi dietetyczka, wegetarianka i mama dwójki chłopców Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Oto jej pięć przepisów na śniadania dla dzieci z jej książki „Zdrowe i pełne energii dziecko”.

„Wiem, jako mama, że to trudne. Musimy wstać wcześniej i je przygotować. Niekiedy poganiać zaspane dziecko, aby szybciej ru­szało buzią i jadło. Nie raz zdarzyło się, że ubrane dziecko ostatnim kę­sem brudziło ubranie i trzeba było się przebierać, zamiast wychodzić”, napisała Katarzyna w książce „Zdrowe i pełne energii dziecko”, Wydawnictwo Zwierciadło. „Wiem to wszystko. Ale i tak warto. Wstaję 15 minut przed czasem, gdy budzę Stasia do szkoły i robię śniadanie. I wiecie co jest wtedy najważniejsze?! Nawet nie kawa. Zaplanowanie tego śniadania poprzedniego dnia! Wtedy wstaję i jak na autopilocie robię to, co miałam zrobić. Na co umówiłam się wczoraj ze Stasiem, więc nie będzie marudzenia i wybrzydzania. A mi z ramion spada proces wymyślania.

W dni szkolne najczęściej robię koktajl. Stasiek wypija go, opowiadając o swoich snach. Dzień powinien zaczynać się od śniadania. Im wcześniej po wstaniu je zjemy, tym szybciej „rozpalimy w naszym metabolicznym piecu”. Organizm dostaje sygnał, że wszystko jest dobrze, ktoś dba o nasze żywienie, więc może przestać produkować hormony stresu i zacząć skupiać się na czymś innym niż znalezienie posiłku niezbędnego do przetrwania. Co ciekawe, wczesne śniadania tak podkręcają metabolizm, że dzięki niemu w ciągu dnia zużyjemy więcej energii. Dowodem na to jest fakt, że po pierwszym śniadaniu głód odczuwamy już po 2 godzinach, a gdy nie zjemy tego pierwszego posiłku, udaje nam się nie usłyszeć burczenia w brzuchu o wiele dłużej.”

Śniadanie powinno być pełnowartościowe. Ma dostarczyć węglowoda­nów złożonych (płatki, kasze w naszych koktajlach), najlepiej jeśli będą to pełnoziarniste produkty zbożowe: owsianka, musli czy granola, ka­napka z razowego pieczywa z dodatkiem białka i tłuszczów.

Placuszki z cukinii

  • 2 cukinie wielkości ok. 15–20 cm (najlepiej żółta i zielona)
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 1 szczypta soli
  • odrobina cukru pudru do posypania
  • olej do smażenia

Cukinie umyj, zetrzyj na grubej tarce, posól i zostaw na sitku, żeby je odsączyć. Wymieszaj jajka z mąką, dodaj starte cukinie. Smaż na oleju, odsącz na papierowym ręczniku. Posyp odrobiną cukru pudru.

Grzanki z jabłkiem i majerankiem

 

  • 2 kromki razowego pieczywa
  • 1 jabłko
  • suszony lub świeży majeranek
  • masło do smażenia

 

Jabłko pokrój w ósemki, usmaż na maśle, aż się zarumieni, delikatnie przełóż na drugą stronę.

Dopraw solą i majerankiem, podduś jeszcze chwilę i podawaj na grzankach z ciemnego pieczywa.

Muffiny marchewkowe

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • ½ szklanki siekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • ½ szklanki soku marchwiowego lub pomarańczowego (można zastąpić mlekiem)
  • ½ szklanki oleju ryżowego
  • 2 jajka
  • 2–3 tarte marchewki (około szklanki po starciu) – może też być to pulpa pozostała po wyciśnięciu soku
  • 1 garść rodzynków (jeśli są duże, posiekaj je wcześniej)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża szczypta cynamonu

Piekarnik nastaw na 180° C. Jajka wymieszaj z olejem i sokiem. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i ksylitolem. Następnie dodaj mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj do ciasta marchewkę, rodzynki i orzechy i lekko wymieszaj. Masę przełóż do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami (najwygodniej łyżką). Piecz przez ok. 23–25 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.

Suszone jabłka i gruszki

Warto wykorzystać moment, gdy rozgrzewamy piekarnik bądź studzimy go po upieczeniu czegoś innego. Inny, wolniejszy, ale bardziej ekologiczny sposób suszenia, to nawleczenie plasterków owoców na nitkę i powieszenie w ciepłym miejscu. Trzeba jednak uważać, żeby owoce się nie zakurzyły. Takie suszone owoce plus garść orzechów lub pestek, to świetny dodatek do szkolnego śniadania.

  • twarde jabłka i gruszki
  • sok z cytryny i woda (w proporcji 1:1)

Owoce umyj, wydrąż z nich środek z gniazdami nasiennymi i pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny wymieszanym z wodą, dzięki temu owoce podczas podpiekania nie zbrązowieją. Ułóż plasterki owoców na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika ustawionego na temperaturę 60–70° C (z termoobiegiem). Drzwiczki piekarnika zostaw uchylone.

Muffinki z pomidorem i mozzarellą

  • 2–3 cebule
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża kula mozzarelli
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (ok. 250 g)
  • 1 jajko
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Skórkę pomidorów nakrój na krzyż, zalej je wrzątkiem i sparz, następnie obierz i zblenduj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno i wrzuć na letnią oliwę, zeszklij. Gdy przestygną, zmieszaj z pomidorami, jogurtem, jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia oraz solą i pieprzem. Mozzarellę pokrój w kostkę. Do foremek muffinkowych wysmarowanych oliwą wlej trochę ciasta, na nie włóż mozzarellę i znowu polej ciastem. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 180° C.

 


Lifestyle

Rak endometrium (rak trzonu macicy). Co każda kobieta powinna o nim wiedzieć?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
1 października 2021
Rak endometrium (rak trzonu macicy)
Fot. iStock

Rak endometrium, określany także mianem raka trzonu szyjki macicy, jest najczęściej występującym nowotworem dróg rodnych u kobiet. Ogromne znaczenie dla zdrowia pacjentek ma jego wczesne rozpoznanie i zdrożenie właściwego leczenia, co znacznie zwiększa szanse na powrót do zdrowia. Warto wiedzieć czym jest rak endometrium, jakie czynniki zwiększają ryzyko jego rozwoju i jakie objawy powoduje ten nowotwór.

Czym jest rak endometrium (rak trzonu macicy)?

Rak endometrium (rak trzonu macicy) to najczęstszy nowotwór dróg rodnych, który atakuje kobiety. W Polsce zajmuje 3 miejsce na liście najczęstszych nowotworów złośliwych u kobiet. Szczyt zachorowań szacowany jest między 55. a 70. rokiem życia. W Polsce w 2018 r. na raka endometrium zapadło ok. 6040 kobiet, a umarło ok. 1800 kobiet. Statystyki pokazują również, że liczba zachorowań powoli, ale systematycznie wzrasta.

Nowotwór rozwija się w błonie śluzowej  wnętrza trzonu macicy, czyli endometrium. Błona ta, pod wpływem estrogenów i progesteronu ulega zmianom, które przygotowują macicę do przyjęcia zarodka. Gdy do tego nie dochodzi, następuje krwawienie menstruacyjne. Zmiany te mają charakter cykliczny. Komórki endometrium ulegają zezłośliwieniu, rozwija się rak endometrium (rak trzonu macicy).

Rak endometrium (rak trzonu macicy)

Fot. iStock/Rak endometrium (rak trzonu macicy)

Rozróżniamy dwa typy raka endometrium:

  • typ I – gruczolak endometrialny (o niższym stopniu złośliwości grade G1/G2) – rejestruje się do częściej, bo aż w 80–90% przypadków raka endometrium. Najczęściej chorują na niego kobiety w wieku okołomenopauzalnym. Rozwija się on na podłożu rozrostu endometrium, ma  związek ze stymulacją estrogenami. Przy zastosowaniu odpowiedniego leczenia rokowania u chorych kobiet są dobre;
  • typ II — gruczołowy rak surowiczy, jasnokomórkowy, endometrialny (o wysokim stopniu złośliwości grade G3). Zapadają na niego kobiety w 6. i 7. dekadzie życia. Nie ma związku ze stymulacją hormonalną, wykazuje podobne cechy jak rak surowiczy jajnika, a rokowania są gorsze.

Rak endometrium — czynniki ryzyka

Co prawda nie wiadomo, w jaki sposób dochodzi do rozwoju raka endometrium, wiadomo jednak, że stymulatorem są estrogeny. Określono także czynniki ryzyka, które zwiększają niebezpieczeństwo pojawiania się raka endometrium. Należą do nich:

  • wiek kobiety — im wyższy, tym większe ryzyko;
  • sytuacje, w których dochodzi do zwiększenia stężenia estrogenów, czyli: otyłość, niepłodność, zaburzenia owulacji, brak dzieci, antykoncepcja hormonalna złożona jedynie z estrogenów, wczesne wystąpienie pierwszej miesiączki i późna ostatnia miesiączka, stosowanie tamoksyfenu;
  • ryzyko zwiększa również insulinooporność i cukrzyca, zespół Lyncha, zespół Cowdena.

Z kolei do czynników obniżających ryzyko rozwoju raka trzonu macicy zaliczamy:

  • posiadanie dzieci;
  • duża aktywność ruchowa i odpowiednia dieta – zapobiegają otyłości;
  • stosowanie dwuskładnikowej tabletki antykoncepcyjnej lub stosowanie wkładki wewnątrzmacicznej;
  • picie kawy.
Rak endometrium (rak trzonu macicy)

Fot. iStock/Rak endometrium (rak trzonu macicy)

Rak endometrium — objawy

Rak endometrium powoduje charakterystyczne objawy, czyli plamienia i krwawienia z dróg rodnych. Ponieważ pojawia się w większości przypadków już po menopauzie, widok krwi na bieliźnie skłania kobiety do wizyty u lekarza, co sprawia, że większość przypadków tego nowotworu wykryta jest we wczesnym stadium. To wpływa na dobrze rokowania i zwiększa szanse na powrót do zdrowia.

Zdarza się jednak, że rak endometrium ujawnia się dopiero gdy daje przerzuty do innych narządów lub węzłów chłonnych.

Diagnostyka raka endometrium

Regularne wizyty kontrolne u ginekologa oraz badanie USG przezpochwowe pomagają rozpoznać wczesnego raka lub rozrost endometrium, które traktowane jest jako stan przedrakowy w typie I raka endometrium. W przypadku stwierdzenia rozrostu ryzyko rozwoju nowotworu wynosi nawet ok. 25% i stan ten wymaga leczenia. W typie II rak rozwija się bezpośrednio z prawidłowego endometrium.

Badaniem pozwalającym rozpoznać raka endometrium jest tzw. łyżeczkowanie jamy macicy z następnym badaniem histopatologicznym. Zabieg wykonuje się w znieczuleniu ogólnym i polega on na zeskrobaniu specjalnym narzędziem warstwy komórek endometrium. Kilka godzin po zabiegu kobieta może wrócić do domu.

Pomocna jest także histeroskopia polegająca na wprowadzeniu do macicy miniaturowej kamery. Lekarz może przy jej pomocy zobaczyć endometrium w dużym powiększeniu oraz pobrać wycinki do badania.

Z kolei ginekologia-onkolog przeprowadza badanie ginekologiczne, podczas którego ocenia możliwość operacji nowotworu i określa stopień zaawansowania choroby. Standardowo wykonuje się także RTG płuc oraz tomografię komputerową jamy brzusznej i miednicy, aby wykluczyć ewentualne przerzuty.

Rak endometrium (rak trzonu macicy)

Fot. iStock/Rak endometrium (rak trzonu macicy)

Leczenie i rokowania w przypadku raka endometrium

Dobór leczenia raka endometrium zależy od typu nowotworu, stopnia jego zaawansowania i złośliwości histologicznej (G1-G3).

Przede wszystkim przeprowadza się zabieg wycięcia macicy z jajnikami, jajowodami. Niekiedy konieczne bywa usunięcie części pochwy, lub/i okolicznych węzłów chłonnych. W przypadku zaawansowanego nowotworu stosuje się tzw. maksymalną cytoredukcję, czyli zabieg mający na celu usunięcie całej tkanki nowotworowej z jamy brzusznej.

U kobiet, u których nie można przeprowadzić zabiegu operacyjnego, co zdarza się z powodu podeszłego wieku i chorób jemu towarzyszących, stosuje się radioterapię, hormonoterapię, rzadziej chemioterapię.

Jeśli chodzi o rokowania, to należy pamiętać, że im wcześniej wykryty został nowotwór i wdrożono leczenie, tym lepsze jest rokowanie. Ponieważ większość przypadków raka endometrium wykrywa się wcześnie, szanse wyleczenie szacowane są na 80–90% przeżyć 5-letnich. Zaawansowanie stadium choroby zmniejsza szanse na skuteczne leczenie i tym przypadku sukcesem kończy się ono u 30–50% chorych.

Z tego powodu niezwykle istotne są regularne badania kontrolne u ginekologa oraz zgłaszanie się do lekarza, gdy tylko pojawią się niepokojące objawy.


źródło:  www.mp.pl 

Zobacz także

8 najważniejszych zasad Mahatma Gandhi. Kierując się nimi, możesz zmienić świat na lepszy

Rozstać się

Przecież rodzisz się i umierasz sam. Czy potrzebny nam dziś drugi człowiek?

Dni wolne od pracy 2021 - kalendarz

Dni wolne od pracy 2021 – kalendarz. Kiedy warto planować wypoczynek?