Go to content

Schudnąć na paluszkach krabowych? To proste!

Fot. iStock/kiko_jimenez

Zrównoważona dieta, jest podstawą dobrego samopoczucia i jednym z decydujących czynników zdrowej aktywnej długowieczności. Utrzymanie tej równowagi jest niemożliwe bez białka pochodzącego z produktów rybnych, ponieważ ma ono niezastąpione właściwości dla naszego organizmu.

Po pierwsze, istnieje niewiele tkanek łącznych w białku ryb (w przeciwieństwie na przykład do mięsa), więc jest ono łatwiej trawione. Białko wpływa na elastyczność naszej skóry i siłę mięśni. Po drugie, bez prawidłowej zawartości białka w naszej diecie trudno marzyć o pięknych i zdrowych włosach oraz paznokciach. Ponadto białko rybne poprawia funkcjonowanie naszego układu sercowo-naczyniowego i zapobiega wystąpieniu zakrzepicy żył.

Warto także pamiętać, że białko ryb zawiera użyteczne aminokwasy, które są potrzebne do optymalnego funkcjonowania organizmu. Na przykład tauryna, która jest ważna dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego, służy zapobieganiu miażdżycy i wielu innym chorobom. Jedząc ryby i owoce morza, możemy dostarczyć naszemu organizmowi siedem ważnych aminokwasów. Oznacza to, że w naszej diecie nie muszą znajdować się jedynie świeże ryby, ale też krewetki, kalmary, kraby i wysokiej jakości produkty powstałe na bazie przetworzonych ryb.

Ryba zawsze była uważana za produkt dietetyczny i to nie bez powodu. Białko ryb jest nie tylko łatwo trawione, ale także o wiele bardziej odżywcze niż to pochodzące z drobiu. Za źródło najbardziej niskokalorycznego białka ryb uważane są paluszki surimi.

Warto obalić stereotypy na temat paluszków surimi, które nie zawierają żadnych szkodliwych składników. Produkują je firmy europejskie, których produkty i technologie są ściśle kontrolowane i potwierdzane certyfikatami. W skład takich paluszków surimi wchodzi mielone surimi ryb (ok. 40%), woda, pszenica i skrobia ziemniaczana, białko pochodzące z jajek, olej roślinny, cukier, sól, naturalne aromaty i wyciąg z papryki. Im wyższa zawartość procentowa białka w paluszkach surimi, tym lepszy produkt (musi wynosić co najmniej 7%, czyli 7 g w 100 g produktu). Ponadto, niezależnie od mielonej ryby, niektóre rodzaje tego produktu mo zawierać mięso kraba, wówczas ich cena jest nieco wyższa.

Europa po Japonii zajada się paluszkami surimi – tymi najwyższej jakości, warto je  wprowadzić do diety i zajadać się – bo nie dość, że zdrowe, to jeszcze niskokaloryczne.


Artykuł powstał przy współpracy z marką VICI