Go to content

Jakie są smaki twojego dzieciństwa? To twoje kotwice do szczęśliwego życia. Akcja #rodzINKA. Tydzień II, wyzwanie 12

Fot. iStock / Mikolette

Przeczytałam kiedyś piękny tekst o wspomnieniach, o tym, że są jak kotwice, potrzebne nam do żeglowania przez życie. To one zatrzymują nas raz na dłużej, innym razem na krócej w jakimś porcie. I tak sobie płyniemy przez życie, ogrzewając się nimi. Dają nam siłę, pocieszenie, uczą budować relacje. Są też takie kotwice, które nam ciążą, sprawiają ból, ale jednak uczą więcej niż inne. Jedną z najpiękniejszych kotwic, jest jednak ta ubrana w smaki i zapachy. Smaki naszego dzieciństwa.

Zazwyczaj ciepłe, pachnące latem, babcią i jej racuchami, ogniskiem, które rozpalił dziadek i świeżo zerwanymi truskawkami. A pamiętacie jeszcze czasy, kiedy największym rarytasem był kogiel-mogiel?

Dzisiaj chcemy zabrać was w taką sentymentalną kulinarną podróż. Za tymi smakami kryje się o wiele więcej niż dżem, naleśniki czy wakacyjne śniadania. Jeśli to właśnie je pamiętamy, możemy śmiało stwierdzić, że są dla nas bardzo ważne. Mówią o tym, kim jesteśmy i dlaczego. Opowiadają naszą historię. Nikt przecież nie piecze takiego ciasta, jak Ona (babcia, mama, ciocia) – i wcale nie o to ciasto nam chodzi. Smak staje symbolem ważnej relacji, być może poczucia bezpieczeństwa, radości… wyrażeniem tęsknoty.

Zabawne jak wiele wspomnień z dzieciństwa własnie smakiem jest podszytych, prawda? Nie zamieniajmy tego na styropianowe laptopy z zamówieniami, z pewnością nie to będziemy pamiętać za 10, 20 lat. To kolejny dobry powód, by z kuchni za często nie uciekać.

Akcja #rodzINKA

Codziennie będziemy zachęcać was do budowania niezwykłych więzi z waszymi bliskimi. Do tworzenia wyjątkowej rodziny u podstaw, z tych wszystkich najdrobniejszych rzeczy, szczegółów, które budują szczęście. Czasu, który dla siebie mamy – nawet jeśli to tylko 10 minut poświęcone poranne wypicie kubka zbożówki i kromkę z dżemem. Bo rodzina, zawsze jest warta tych pięciu minut, upieczonego ciasta czy wspólnie obejrzanego filmu. A każdy z nas z pewnością znajdzie swój ulubiony sposób na to, by być blisko i naładować swoje rodzinne baterie!

Nasza akcja podzielona będzie na cztery tygodnie tematyczne (niech to będzie niespodzianką!), codziennie będziemy publikować dla was jedno, malusieńkie wyzwanie. W komentarzach do artykułów, piszcie, czy podjęliście wyzwanie i czy zrobiło się wam ciepło na serduchu, a może zamiast korzystać z naszej wskazówki wymyśliliście inny sposób na wzmacnianie więzi? Napiszcie na o tym. Wśród najbardziej aktywnych uczestników, wybierzemy zwycięzców, którzy po zakończeniu akcji #rodzINKA wygrają fantastyczne rodzinne nagrody. A dzisiejsze wyzwanie to…

footer-grain

Tydzień II – Wspólne gotowanie

Trwa drugi tydzień naszej akcji #rodzINKA, przez kolejne siedem dni będziemy zachęcać was, by wspólnie odczarować kuchnię. Wspólny stół, garnki i zapachy, jakie wypełniają wasz dom. Choć raz dziennie spotkajcie się  kuchni, zobaczycie sami, jak wiele można zyskać na wspólnym „mieszaniu w garnkach”. To cudowny czas, wypełniony dobrymi skojarzeniami, zapachami, śmiechem i przyjemnością, To miłe oczekiwanie i czas na pogaduchy w trakcie gotowania. W komentarzach napiszcie nam o tym, jak spędziliście wspólne chwile, jakie emocje wam towarzyszyły. A może macie swoje kuchenne rytuały i zwyczaje? Spotykacie się ze znajomymi na wspólne gotowanie, kultywujecie tradycję weekendowych rodzinnych obiadów czy podwieczorków? Napiszcie nam o tym!

Dzień 11

Opowiedzcie nam o smakach swojego dzieciństwa! Serdecznie zachęcamy was również do wspólnego kucharzenia – być może warto tymi pachnącymi wspomnieniami podzielić się z najbliższymi?Nie zapomnijcie o komentarzu, super nagrody czekają!

Żeby było jeszcze milej, specjalnie od INKI przepis na coś smacznego… na deser.

Inkowy Kogel Mogel

Składniki:

  • 2 łyżeczki ulubionej Inki
  • 200 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

2 łyżeczki ulubionej Inki zalej wrzątkiem i dodaj jedną łyżeczkę miodu. Energicznie mieszaj, żeby miód dobrze się rozpuścił. Do miseczki wbij żółtko i dodaj cukier. Całość energicznie ucieraj. Musi to potrwać kilka minut. W naszym koglu-moglu nie może być ziarenek cukru, a całość powinna być lekka i puszysta. Kawę przelej do ulubionej szklanki, a na jej wierzch wlej kogel-mogel. Smacznego 🙂

Zobacz również inne przepisy tutaj.

Patronem akcji i sponsorem nagród jest

38

Nagrody:

I stopnia:

3 x zestaw INKA składający się z:

  • 1 x torba filcowa
  • 2 x kubek emaliowany Inka
TD 43 (1) Inka kubek blaszany minka Inka kubek blaszany klosy
  • 1 x puszka Inka Klasyczna
  • 1 x Inka Błonnik
  • 1 x Inka Wapń
  • 1 x Inka z orkiszem
  • 1 x Inka Bio z figami
  • 1 x Inka karmelowa
  • 1 x Inka czekoladowa
  • 1 x Inka mleczna
9960957-10-Inka-puszka-2014 9720055-01-Inka-kawa-zbozowa-z-orkiszem-36szt-front
9720052-00-Inka-Bio-Figowa-100g 9720017-01-Inka-Wapn-100-bez-txt 9483998-03-Inka-Blonnik-100g-bez-txt
9483967-04-Inka-karmelowa-200g 9483941-06-Inka-czekoladowa-200g 9483939-05-Inka-mleczna-200g

II stopnia:

12 x zestaw INKA składający się z:

  • 1 x puszka Inka Klasyczna
  • 1 x Inka Błonnik
  • 1 x Inka Wapń
  • 1 x Inka z orkiszem
  • 1 x Inka Bio z figami
  • 1 x Inka karmelowa
  • 1 x Inka czekoladowa
  • 1 x Inka mleczna

Akcja trwa od 19.02.2018 do 18.03.2018 roku. Regulamin akcji dostępny jest tutaj.

ZOBACZ WSZYSTKIE WPISY ZWIĄZANE Z AKCJĄ #rodzINKA