Go to content

Oszczędzaj z wolnowarem

Twoje rachunki za prąd i gaz rosną w zatrważającym tempie? Ponieważ nic nie wskazuje na to, by miały się w najbliższym czasie zmniejszyć, warto zastanowić się nad zmianą sposobu przyrządzania posiłków. Dzięki nowoczesnym wolnowarom Crockpot możesz dobrze zjeść przy minimalnym budżecie i niewielkiej ilości czasu spędzonego w kuchni. 

Wolnowar, inaczej slow cooker to specyficzny rodzaj garnka zasilanego prądem elektrycznym. Włożone do niego składniki nie są poddawane wrzeniu, a przygotowywane w temperaturze często niższej niż 90 stopni Celsjusza. Czas gotowania jest dość długi, bo wynosi czasem nawet 10 godzin. Technika „wolnego gotowania” nie skazuje nas jednak na wielogodzinne czuwanie w kuchni. Wolnowary posiadają odpowiednie zabezpieczenia, więc można bez problemu zostawić gotującą się potrawę w domu. Danie na pewno się nie przypali i nie ma potrzeby
kontrolowania go. Wiele modeli wolnowarów w różnych rozmiarach proponuje Crockpot.

Ograniczasz energię

Patrząc na czas przygotowania potrawy, wydawać się może, że idą za tym ogromne koszty zużycia prądu. Nic bardziej mylnego. Wolnowary Crockpot są energooszczędne. Pomimo dłuższego czasu gotowania zużywają one mniej prądu niż chociażby tradycyjna kuchenka czy piekarnik, a mianowicie od 75 do 150 watów energii elektrycznej na poziomie grzania LOW i pomiędzy 150 i 210 watów na poziomie HIGH. Ogólnie przez 8-10 godzin gotowania wolnowar zużywa jedną trzecią energii potrzebnej do gotowania tego samego dania w piekarniku przez
godzinę.

Zużywasz mniej wody

Korzystanie z wolnowaru pozwala zmniejszyć nie tylko koszty energii, ale także i wody. Ponieważ przy tak niskiej temperaturze nie ryzykujesz przypalenia jedzenia, nie ma zatem potrzeby szorowania wielu garnków i patelni, a co za tym idzie, zużywasz mniej wody do ich mycia. W większości przypadków wystarczy umyć sam wolnowar i być może niektóre przybory kuchenne.

Taniej robisz zakupy

Oszczędzasz także na zakupie składników. W wolnowarze możesz ugotować tańsze kawałki mięsa (np. uda z kurczaka, łata wołowa, mostek czy karkówka), które będą delikatne, soczyste w smaku i niewyschnięte ze względu na obecność wilgoci. Możesz też kupować większe ilości składników w korzystniejszych cenach, przygotować więcej jedzenia, a później podzielić je na porcje i zamrozić.

Szukasz ekonomicznych przepisów na dania z wolnowaru? Wypróbuj nasze propozycje.

Gulasz z warzywami, czyli pot-au-feu

Składniki (dla 4 osób)

  • ½ kg łopatki wieprzowej lub kaczki,
  • 8 ziemniaków,
  • 4 marchewki,
  • 2 pory,
  • 2 cebule,
  • 1 słoik oliwek,
  • ¾ szklanki białego wina,
  • 2 litry wywaru warzywnego,
  • 3 papryki,
  • 2 łyżki grubej soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie warzyw

Umyj warzywa, cebulę pokrój na 4. Obierz marchew i ziemniaki. Z porów odetnij ciemnozielone liście, a białą część pora przekrój na pół. Marchew pokrój na 2-3 cm kawałki, ziemniaki przekrój na pół.

Gotowanie

Łopatkę wieprzową umieść w misie wolnowaru. Dookoła ułóż pokrojone warzywa. Dodaj oliwki, wlej wywar z warzyw i białe wino. Dodaj pieprz, sól i paprykę. Zamknij pokrywę i włącz wolnowar. Ustaw timer na 6 godzin.

Nadziewana papryka

Składniki

  •  5 zielonych lub kolorowych papryk do wyboru,
  • 1 kg średnio chudej mielonej
    wołowiny,
  • 1 cebula, pokrojona na małe kawałki,
  • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 3/4 szklanki suchego ryżu błyskawicznego,
  • przyprawa do steków lub zioła prowansalskie.
  • Sos pomidorowy: 1 pojemnik passaty pomidorowej i 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Odetnij górną część papryki, opróżnij ją i dobrze oczyść. Zmieloną wołowinę wymieszaj z cebulą, płatkami owsianymi, ryżem i przyprawami do steków. Napełniaj papryki mieszanką mięsną i umieść je w wolnowarze. Połącz sok pomidorowy i wodę. Zalej paprykę. Przykryj wolnowar i gotuj na wysokim poziomie przez 5 godzin.

Wszystkie produkty Crockpot znajdziesz na http://www.mediaexpert.pl/