Lifestyle

Na cześć zmarłego męża Elżbieta II zasadziła w ogrodach Windsoru nowo wyhodowany gatunek róży

Redakcja
Redakcja
11 czerwca 2021
fot. https://twitter.com/RoyalFamily
 

10 czerwca książę Filip obchodziłby setne urodziny. Elżbieta II postanowiła pięknym i symbolicznym gestem uczcić jego pamięć. Jeśli ktoś spodziewał się monumentalnego pomnika z brązu, może być rozczarowany. Królowa brytyjska zasadziła w ogrodach Windsoru nowy gatunek róży, nazwany imieniem księcia Filipa.

Książę Filipa zmarł 9 kwietnia, dwa miesiące przed swoimi setnymi urodzinami. Elżbieta II postanowiła uczcić jego urodziny w gronie najbliższej rodziny. Z okazji tego pięknego jubileuszu w Królewskim Towarzystwie Ogrodniczym wyhodowano nowy gatunek róży.  Ciemnoczerwona, z delikatnym białym nakrapianiem i o podwójnych kwiatach róża otrzymała imię księcia Edynburga „The Duke of Edinburgh Rose”.

Ten piękny prezent Elżbiecie II wręczył osobiście prezes towarzystwa Keith Weed już tydzień temu. Uroczyste zasadzenie nowego krzewu odbyło się w 9 czerwca, dzień przed 100. urodzinami Filipa.

Królowa wybrała dla niej szczególne miejsce – różane ogrody po wschodniej stronie zamku Windsor, które książę Filip bardzo lubił i bardzo angażował się w ich nową aranżację. To z jego inicjatywy zostały tam przebudowane okazałe klomby i została postawiona fontanna z brązu w kształcie kwiatu lotosu.

Nowy gatunek róży Brytyjczycy będą mogli kupić także do własnego ogrodu, a honorarium ze sprzedaży krzewów trafi do funduszu The Duke of Edinburgh’s Award Living Legacy Fund, który powstał, by umożliwić jak największej liczbie młodych osób wzięcie udziału w konkursie Duke of Edinburgh Award.

 


Lifestyle

11 wzorów tatuaży, o których symbolice mogłyśmy nie wiedzieć

Redakcja
Redakcja
11 czerwca 2021
Photo by Gabriel Nunes on Unsplash
 

Tatuaż to poważna sprawa. Jasne, znamy przypadki ludzi, którzy zrobili tatuaż pod wpływem impulsu, szalonych wakacji, czasem też alkoholu. Ale bądźmy szczere, to nas nie dotyczy. 😉 Zdecydowana większość z nas podchodzi do tego tematu z należytą powagą. Większość z nas dużą atencję przykłada do wzoru – chcemy, żeby coś symbolizował, przypominał. 

Wiedziałyście, że w starożytnym Egipcie tatuaże były przeznaczone głównie dla kobiet? Miały chronić je podczas porodu. W starożytnej Grecji i starożytnym Rzymie były one dla obu płci i wskazywały, że dana osoba należy do określonej religii lub sekty. W czasach starożytnych dzisiejszej Ameryki Południowej ludzie, zwłaszcza kobiety, również często mieli duże, ozdobne tatuaże.

Nie wszystkie tatuaże mają podstawowe znaczenie, ale tych symbolicznych jest naprawdę sporo. Zresztą, wystarczy sięgnąć do słownika symboli i wybrać coś odpowiedniego dla siebie. Dobry artysta przygotuje dla nas wymarzony wzór.

My dzisiaj zajmiemy się wzorami, które mają… ukryte znaczenie, z którego niewiele osób zdaje sobie sprawę.

10 wzorów, które są popularne… nie bez powodu. Oto ich znaczenie:

1. JASKÓŁKA

Ptaki te były symbolami marynarzy. Liczba jaskółek może wskazywać, ile udanych rejsów odbył marynarz. Zazwyczaj widywano je w parach, aby pokazać, kiedy marynarz wyruszył, a drugi, aby zaznaczyć jego powrót do domu. Uważa się również, że jeśli marynarz utonie w morzu, jaskółka może zabrać jego duszę do nieba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by El Herrero (@e.herrero)

2. NURKUJĄCA DZIEWCZYNA

Ten tatuaż jest nieco bardziej nowoczesny, choć sam styl rysunku jest tradycyjnie amerykański, oldschoolowy. Uważa się, że jest to odmiana lub ewolucja logo firmy Jantzen Swimwear Company. Znaczenie polega na tym, że ta firma stworzyła pierwszy dopasowany strój kąpielowy dla kobiet w stylu activewear. Wcześniej stroje kąpielowe damskie były duże, workowate i nie nadawały się do pływania. W pewnym sensie kobietę nurkującą można postrzegać jako znak wyzwolenia kobiet od ciągłego zasłaniania się.

3. UNALOME

To starożytny buddyjski symbol, który wskazuje na duchową podróż ku oświeceniu. Spiralna konstrukcja symbolizuje osobiste poszukiwania, podczas gdy linia prosta wskazuje, że ścieżka została odnaleziona, a oświecenie osiągnięte.

4. MOTYL

Tatuaże z motywem motyla są niezwykle popularne, zwłaszcza wśród kobiet. Jednak oprócz piękna i żywych kolorów mają one głębokie znaczenie. W kulturze rdzennych Amerykanów motyl jest zwierzęciem duchowym, które reprezentuje transformację. To świetny tatuaż dla kogoś, kto zmienił swoje życie na lepsze.

 

5. KOTWICA

Jest niezwykle wieloznaczna. Otaczając się znakiem kotwicy, będziemy tym samym przywoływać do swojego życia stabilizację, pewność i bezpieczeństwo. Osoby, które noszą biżuterię z motywem kotwicy zyskają również cierpliwość, pewność siebie, wewnętrzną harmonię oraz wzmocnią swoją siłę charakteru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by monika wanat (@gienka_)

6. GOŁĄB

Gołębie były często uznawane za symbole duchowego spokoju. Często są one połączone z obrazami wiecznego spoczynku, aby symbolizować, że duch zmarłego jest spokojny i trafił do nieba.

7. LIŚCIE KLONU

Liście klonu nie są popularnym tatuażem i to prawdopodobnie dlatego, że większość ludzi nie wie, że mają głębokie znaczenie. W Chinach i Japonii czerwony liść klonu symbolizuje piękno i miłość. To także symbol seksualności i słodyczy miłości. To wzór dla osoby sensualnej i romantycznej.

8. LATARNIA

To kolejny tatuaż związany z kulturą morską. Latarnie morskie symbolizują podpowiedzi, nadzieję i pociechę dla żeglarzy. Wytatuowanie latarni morskiej to sposób na przypomnienie sobie, że życie nie zawsze będzie burzliwe i szare. Tatuaż pomaga im cieszyć się spokojnymi, słonecznymi dniami.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Myriam Heinz (@tatou_noir)

9. OKO HORUSA

W tradycji starożytnego Egiptu Horus był dzieckiem miłości Ozyrysa (który został przywrócony z martwych) i Izydy. Zemścił się za śmierć ojca, tracąc przy tym oko. Wzrok został mu przywrócony magicznym okiem. Jedną z najczęstszych interpretacji tego tatuażu jest przebudzenie twojego zdrowia. Może być również postrzegany jako dominacja nad twoimi wrogami.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brannon Amtower (@tattoosbybrannon)

10. OKO OPATRZNOŚCI

To słynny symbol, który często widuje się w sztuce i modzie. Chociaż jest bardzo rozpoznawalny, wiele osób nie zna jego znaczenia. Symbolizuje oko Boga i reprezentuje fakt, że Bóg ma oko na swój lud. To jedno z bardziej oczywistych znaczeń tatuaży, z którymi się spotkasz.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lee Jack (@leejacktattoo)

11. MIECZ

Tatuaże z mieczem są popularne, ponieważ… są po prostu naprawdę fajne, ale wiele osób nie wie, co symbolizuje miecz (lub tatuaż z mieczem). Najbardziej oczywistą symboliką jest wojownik lub rycerz, ale jest to trochę głębsze. Miecz symolizuje honor, rycerskość, siłę, władzę, autorytet i ochronę. Może również wyrażać pragnienie sprawiedliwości.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @aqu_tattoo

 


Lifestyle

Fasola – źródło białka, witamin i minerałów. Dlaczego warto sięgać po fasolę i jej kiełki?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
10 czerwca 2021
Fasola - rodzaje fasoli, właściwości, kiełki fasoli
Fot. iStock

Fasola to warzywo, które często gości w przepisach kuchni polskiej. Fasolka po bretońsku, fasola z wody, czy wegański smalec z fasoli, to tylko kilka dań, które mają wielu miłośników. Warto po nią sięgać nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że fasola jest świetnym źródłem białka, witamin i minerałów. Trudno sobie wyobrazić zdrową dietę bez fasoli w różnym wydaniu.

Fasola to roślina strączkowa z rodziny bobowatych, do której zaliczamy także bób, ciecierzycę, groszek, soję, czy soczewicę. Istnieje wiele odmian fasoli, np. adzuki czy czerwona, ale w Polsce największym powodzeniem cieszy się Piękny Jaś, który figuruje na liście polskich produktów tradycyjnych. Fasolę można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Najczęściej używamy świeżych, młodych strączków oraz  dojrzałych nasion.

Fasola szparagowa

Fot. iStock

Fasola szparagowa przede wszystkim składa się z wody. Zawiera wartościowe białko roślinne, błonnik, oraz witaminy z grupy B, witaminę C i E. Zawiera również minerały takie jak: wapń, potas, magnez, fosfor, a także żelazo. W zależności od koloru (fioletowa, zielona i żółta) strąki różnią się nieco od siebie zawartością witamin i minerałów.

Fasola szparagowa najczęściej serwowana jest na gorąco, po ugotowaniu w wodzie, podana z bułką tartą smażoną na maśle. Ale można ją także dodawać do leczo, sałatek, mięs i zup. Sprawdza się jako produkt na przetwory na zimę. Ugotowana al dente fasola szparagowa w 100 g zawiera tylko 30 kcal. Surowa ma indeks glikemiczny (IG) równy 15, który rośnie wraz z długością gotowania.

Fasola mung

Fasola - rodzaje fasoli, właściwości, kiełki fasoli

Fot. iStock

Fasola mung, bardzo ważna dla kuchni azjatyckiej, nie bez przyczyny nazywana jest „złotą fasolą”. Należy do najzdrowszych roślin strączkowych, ze względu na dużą zawartość składników odżywczych. Fasola mung to niewielkie ziarenka o zielonym kolorze, który podczas gotowania zmienia się na bardziej brązowy. Jej smak jest określany jako słodkawy, nieco orzechowy. Pasuje do zup, wegetariańskich pasztetów, jako podstawa pasty kanapkowej, czy burgerów. Można ją dodawać do sałatek oraz jednogarnkowych dań typu leczo warzywne.

Fasola mung zawiera witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w niej wapnia, żelaza, miedzi, manganu, magnezu, cynku oraz potasu. Jest bogata w odżywcze białko i błonnik, więc po jej zjedzeniu dłużej pozostaje uczucie sytości, więc łatwiej jest nie podjadać np. na diecie. Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, dlatego może stanowić produkt wartościowy w diecie antynowotworowej.

Fasola Jaś

Fasola - rodzaje fasoli, właściwości, kiełki fasoli

Fot. iStock

Fasola Jaś to jeden z rodzajów białej fasoli. Ma niski indeks glikemiczny, a w 100 g dostarcza 263 kcal. Fasola biała zawiera wartościowe białko, węglowodany, błonnik, cukry. W jej składzie znajdziemy witaminę A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witaminy C, D, E i K. Nie brakuje także minerałów: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, wapnia i żelaza. Jest ważnym elementem diety element diety obniżającej ryzyko rozwoju nowotworów, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

W gastronomii fasola typu Jaś wykorzystywana jest jako składnik zup, fasolki po bretońsku, sałatek, pasztetów, past do chleba, dań jednogarnkowych i wegetariańskich.

Fasola Adzuki

Fasola - rodzaje fasoli, właściwości, kiełki fasoli

Fot. iStock

Fasola Adzuki to bardzo popularne w Japonii i Chinach warzywo strączkowe o mocno wyczuwalnym orzechowym, nieco słodkim smaku i aromacie.  Rozpoznać ją można po niewielkim rozmiarze, bordowym kolorze ziaren, na których widoczny jest charakterystyczny biały pasek.  Fasola Adzuki jest bogata w kwasy tłuszczowe omega – 6, jest też źródłem witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9), a także minerałów: wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, selenu, miedzi. Zawiera również błonnik, niezbędny dla prawidłowej pracy układu trawiennego.

Najczęściej przygotowuje się z niej sałatki i dania z mięsem. Ze względu na jej słodkawy smak wykorzystywana jest do przygotowywania deserów.

Fasola czerwona

Fasola - rodzaje fasoli, właściwości, kiełki fasoli

Fot. iStock

Fasola czerwona to jedna z odmian fasoli zwyczajnej. Jest bogata w białko i błonnik, zawiera witaminy z grupy B, wspierające pracę układu nerwowego i mózgu. Nie brakuje w niej minerałów takich jak: m.in. żelazo, mangan, miedź, fosfor, wapń, potas.  To wszechstronne warzywo można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.

Warto jeszcze na koniec dodać, że każdy rodzaj fasoli, podobnie jak innych roślin strączkowych zawiera izoflawony. Są to fitohormony (m.in. genisteina, daidzeina oraz glyciteina), które są szczególnie istotne w diecie pań w okresie menopauzy. Izoflawony pomagają w zachowaniu równowagi hormonalnej u kobiet, co pozwala przejść czas zmian łagodniej. Wykazują również działanie antyoksydacyjne oraz wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu.

Kiełki fasoli

Fot. iStock/kiełki fasoli mung

Nie mniejszym powodzeniem, jak strąki i same nasiona fasoli, cieszą się kiełki fasoli. Kiełki są nasionami w trakcie wzrostu, polecanymi jako skoncentrowane źródło cennych składników w zdrowej diecie. Nasiona kiełkując zamieniają substancje służące do odżywienia rośliny, na witaminy, enzymy, białka i cukry. Ponieważ w trakcie tego procesu kiełkujące nasiono zużywa nieprzyswajalne cukry, kiełki fasoli są łatwiejsze do strawienia i nie powodują wzdęć, jak dojrzała fasola. Kiełkujące ziarno zwiększa ilość witaminy C, witaminy B1, B6, kwasu foliowego oraz biotyny. Kiełki zawierają również żelazo, cynk, wapń, fosfor, magnez i inne minerały. Kiełki fasoli stanowią wyjątkowo zdrowy dodatek sałatek lub na kanapki.

Fasola — przeciwwskazania

Mimo wielu wartości odżywczych fasola nie dla każdego jest dobrym pokarmem. Trzeba pamiętać, że to warzywo jest ciężkostrawne, powoduje dokuczliwe wzdęcia i gazy. Ostrożnie do niej podchodzić powinny osoby starsze, z wrażliwym układem pokarmowym oraz  problemami żołądkowymi i jelitowymi.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl, zdrowie.gazeta.pl 

Zobacz także

Nie potrzebuję nakazów ani zakazów. Wstydzę się jednego – że okłamałam mojego męża nie mówiąc mu o aborcji

Prawdziwych przyjaciół poznaje się… no właśnie, kiedy?

W tej historii nie ma katów, nie ma zbrodniarzy, maltretujących swoje dzieci. Jest ciężkie życie, zbyt ciężkie dla dorosłego