Lifestyle

Jak prawidłowo ująć w kosztach podatkowych wydatki związane z firmowym samochodem wykorzystywanym wyłącznie do działalności gospodarczej?

Redakcja
Redakcja
17 czerwca 2021
 

W zależności od sposobu użytkowania samochodu (wyłącznie służbowo lub do celów mieszanych) podatnikowi przysługuje prawo do odliczenia 100% lub 75% wydatków związanych z jego eksploatacją. Jakie warunki musi spełnić przedsiębiorca, aby móc odliczać 100% wydatków na samochód?

Zgodnie z obowiązującymi przepisami podatkowymi, w przypadku, gdy samochód użytkowany jest nie tylko do celów związanych z działalnością gospodarczą, nie można odliczyć pełnej kwoty wydatków związanych z jego eksploatacją. Przedsiębiorca ma wówczas prawo do ujęcia w kosztach jedynie 75% kwoty zakupu paliwa lub innych środków koniecznych do użytkowania samochodu. Dotyczy to także kwoty podatku VAT, jeśli podatnik ma prawo do jego odliczenia.

W sytuacji, gdy samochód wykorzystywany jest wyłącznie do celów służbowych, przedsiębiorca ma prawo do zaliczenia w koszty 100% wydatków związanych z jego eksploatacją. Jeśli jednak jest on czynnym płatnikiem podatku VAT, jest zobowiązany do prowadzenia ewidencji przebiegu pojazdu do celów VAT. W przypadku, gdy zaniecha tego obowiązku, uznaje się, że samochód osobowy wykorzystywany jest również do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą. W związku z tym firma może zaliczyć w koszty jedynie 75% wydatków na paliwo. W kosztach można ująć 75% kwoty VAT naliczonego, która nie podlega odliczeniu.

Podatnicy, którzy korzystają ze zwolnienia z VAT, nie mają obowiązku prowadzenia ewidencji przebiegu pojazdu do celów VAT. Nie przysługuje im bowiem prawo do jego odliczania. Przedsiębiorca wykorzystujący samochód wyłącznie do celów służbowych może wówczas, mimo braku ewidencji przebiegu pojazdu zaliczać w koszty 100% wydatków związanych z użytkowaniem samochodu. Na nim jednak spoczywa obowiązek udowodnienia, że samochód wykorzystywany jest wyłącznie do celów firmowych.

Na rynku usług księgowych działamy już kilkanaście lat. Specjaliści należący do naszego zespołu zawsze chętnie odpowiadają na wszystkie pytania naszych klientów, a w razie potrzeby służą im radą. Jeśli zatem potrzebujesz biura rachunkowego, które będzie prawdziwym wsparciem dla Twojego biznesu, zapraszamy do współpracy. Nie czekaj, skontaktuj się z nami jak najszybciej, ponieważ biuro Efekta ma promocję.

 


Lifestyle

Andrzej Polan: Zaczynam na ogromnym minusie. Na razie jestem na dnie…

Katarzyna Troszczyńska
Katarzyna Troszczyńska
17 czerwca 2021
 

„Moja restauracja jest smutna, pasuje do tego, żeby tu wstawić trumnę ze mną” powiedziałeś w wywiadzie półtora roku temu. Wciąż tak myślisz? 

Nie, to już nie jest restauracja samotna, gdzie stawiałem tylko kwiaty i myślałem, jak w ogóle mogło do tego dojść, że miejsce tętniące życiem, energią zamieniło się w pustelnię. Teraz jest lepiej, pojawiają się goście. Ale ich obecność, mimo całej radości, to jednak nie wszystko, bo pojawiły się kolejne problemy.

Lockdown doprowadził do tego, że mnóstwo ludzi z tzw. gastronomii: kucharze, pomoce kuchenne, szefowie kuchni, menadżerowie, barmani, kelnerzy jeżeli nawet byli utrzymywani, dostawali najniższej średniej krajowej, nie wytrzymywali niskich zarobków i zaczynali szukać innej pracy, poza branżą. Ode mnie też odeszli ludzie, czego bardzo żałuję, bo doskonale się sprawdzali, bardzo mnie to boli.

Wyglądasz na osobę, która sobie doskonale radzi, z ekranu uśmiecha się do nas pozytywny człowiek…

To jest „robienie uśmiechu” nawet w sytuacjach mega krytycznych. Nawet teraz, jak z tobą rozmawiam, mam poważny głos, jest mi ciężko, ale nie rozmawiajmy tylko o mnie. Mówię pewnie w imieniu wszystkich, którzy kiedyś zapragnęli otworzyć sobie miejsce takie jak restauracja, bar, klub, cukiernia, kawiarnia, a może i nie tylko, bo przecież większość ludzi, która prowadziła biznesy, ucierpiała. Poza tym to nie jest tak, jak sobie wyobrażaliśmy. Skończy się lockdown, każdy będzie biegł, jak z procy do restauracji. To były mrzonki. Ludzie są nadal bardzo ostrożni, zastanawiają, czy mogą wydawać pieniądze, które mają na jedzenie w mieście.

Ale i tak jestem wdzięczny, że w restauracji wciąż widzę nowe twarze. To dowód, że przetrwaliśmy ten lockdown, ale nie jest tak, że na pierwszych stu czy tysiącach odrobię, co straciłem, bo przede mną jest kilka a może kilkanaście lat ciężkiej pracy, brak kompletu załogi sprawił, że restaurację otwieramy tylko na cztery dni- od czwartku do niedzieli. I wtedy moja zastępczyni Ania, Sebastian i Cwieta stajemy na baczność i cztery dni harujemy od rana do wieczora. Ale słowo „harujemy” nie oznacza, że mamy komplet gości.

Zaczynasz od zera?

Zaczynam nie od zera, a na ogromnym minusie. Na razie jestem na dnie, jestem małym nasionkiem, które żyje, chce żyć, ale dopiero zaczyna kiełkować. Robię wszystko, żeby wychodzić w górę, być ponad i odcinać powoli ogon o niewiarygodnej długości, ogon długów.

Mam znajomą, która prowadzi restaurację, powiedziała, że w ogóle nie śpi. A Ty śpisz?

Też nie śpię, a jeśli śpię to tylko dzięki lekarzom, a właściwie jednemu lekarzowi psychiatrze, który pomógł mi przetrwać lockdown zapisując mi leki, a teraz pomaga mi, bo dzięki farmakologii i wsparciu mogę zachować trzeźwość umysłu, podejmować trudne decyzje i właśnie od czasu do czasu spać. Ale nigdy nie śpię spokojnie. Ostatnio nawet powiedziałem na wizycie: „Panie doktorze, co z tego, że biorę coś na spanie, jak śnią mi się koszmary. Nie chcę takiego snu, bo on mnie bardziej męczy niż tzw. bezsen”. Dostałem kolejną receptę i mam nadzieję, że będę mógł zasnąć spokojnie i nie śnić. Sny są piękne, gdy śnimy o czymś pięknym, kimś fajnym. Obezwładniają, gdy są koszmarami. Rano, kiedy wstaję jestem tak zmęczony i wyczerpany, niejedna łza potrafi stanąć mi w oku. Nawet teraz jak o tym mówię jest mi przykro i zastanawiam się co będzie dzisiaj.

Wcześniej też miałeś takie sny?

Nigdy, zaczęły się w lockdownie, pamiętam, jak zapisywałem się online do psychiatry, co wcale nie było takie proste, bo nie jestem jeden, który nie radził sobie z sytuacją. Mnóstwo osób korzysta z takiej pomocy, nie wszyscy o tym mówią. Może nie chcą, może się wstydzą, trudno mi to wytłumaczyć. Ja nie mam problemu z tym, żeby powiedzieć, że Andrzej, który się uśmiecha w telewizorze ma w rzeczywistości ogromne problemy.

Mnie nawet wykańcza ZUS, bo nawet jeśli starasz się o dofinansowanie, to musisz mieć zero zaległości w Urzędzie Skarbowym i ZUSie. To trochę błędne koło. Dostaję super wiadomość, że mogę starać się o odroczenie spłat w ZUS, tylko nie sztuką złożyć wniosek, sztuką jest to, że ktoś stamtąd wprowadzi to wszystko w terminie do systemu i dostanę terminowo zgodę na zawieszenie składek.

Ale to się nie dzieje. To też sprawia, że momentami wychodzę z siebie, potrafię krzyknąć, puścić wiązankę. Nie że krzyczę na pracowników, czy bliskich, ale rzucam w przestrzeń przekleństwa, co na pewno jest dla nich trudne. Jak słyszę o tym, że ma przyjść trzecia fala pandemii to rozkładam ręce i mówię: „Tego już nie przejdę”

Wyobrażasz sobie inne życie?

Nie. Są ludzie, którzy są wykształceni do danego zawodu, skończyli odpowiednie szkoły, mają przygotowanie teoretyczne i ludzie, którzy robią coś pięknego bez szkoły. Należę do tej drugiej grupy. Ktoś powie, gotowanie, co to takiego. Żadna filozofia. Albo powie, że sam nawet wodę przypala. Nigdy nie rozumiałem tego powiedzonka, jak można wodę przypalić? Jestem pasjonatem, kuchnia to mój obłęd. Już jako młody chłopak, nie prosząc rodziców o pomoc, przygotowywałem słodkości, o które prosiły mnie sąsiadki i znajomi, zarabiałem grosze, ale to były moje pieniądze

Mimo że kochałem gotować, poszedłem na studia, skończyłem nauczanie początkowe, to też była moja pasja. Wyobrażałem sobie, że to będzie moja misja, uczenie. Ale później wciąż dostawałem znaki, że moja droga jest inna. Wróciłem do kuchni, zaczęło się od słodkości, długo byłem postrzegany jako cukiernik, ale nie skończyłem żadnej szkoły. Po prostu nieustannie dążę do tego, żeby być lepszym, uczyć się, poznawać, podglądać, smakować. Jeśli coś chciałem, robiłem to tak, żeby było najlepiej. I tak jest do dzisiaj, mam coś przygotować? To musi być perfekcyjne w smaku, perfekcyjne podane, powodujące, że inni się uśmiechają. Nie wyobrażam sobie, że mógłbym dać komuś tyle radości bez gotowania.

Co możemy zrobić, my ludzie spoza branży, żeby pomóc takim jak ty?

Być. Po prostu. Jest takie powiedzenie, że przyjaciół poznaje się w biedzie. I to prawda, zresztą niekoniecznie w biedzie, ale też w silnej potrzebie. Potrzebujesz ręki, która będzie pomocna, poda talerz, umyje talerz, czy poda danie, które przygotowałeś.

Ja jestem poruszony tym, co się zadzieje w moim lokalu w weekend. A w tym tygodniu miałem w ogóle nie otworzyć, mój menadżer i jego dziewczyna, barmanka są świadkami na weselu, jeden pracownik jest w szpitalu, drugi ma poważną sytuację rodzinną, zadzwoniłem do Małgosi Ohme, opowiedziałem jej wszystko, „Andrzej ty się nie denerwuj” pomyślimy uspokajała.

A potem zaczęła wydzwaniać do ludzi, kto może mi pomóc. I zorganizowała wielką akcję, w której bierze też udział Filip Chajzer, Iwona Kutyna i wiele innych wspaniałych osób. Zamienią się w kelnerów, pomoce kuchenne, menadżerów. Tak więc wszyscy spotkamy się w Polanie Smaków. Wiesz jaką czuję wdzięczność?

Więc odpowiadając na twoje pytanie, możemy spytać kogoś, czego potrzebuje, może szuka pracowników? Może wesprzeć go działaniem? Każde podanie ręki się liczy. Nawet to, że nie strofujemy kelnera, że jest za wolny tylko pytamy, co się takiego dzieje, że trzeba czekać długo na zamówienie. Zwykła cierpliwość i ludzka życzliwość jest już pomaganiem, a to przecież może zrobić każdy z nas.

Weźcie udział w naszej akcji #mogepomóc. Wysyłajcie nam w ten weekend zdjęcia, filmiki, pochwalcie się jak Wy wspieracie lokalne biznesy! (#mogępomóc)

Część z nich będziemy opisywać, wrzucać na nasz Instagram i profil na FB.

 


Lifestyle

Biała kapusta – niedoceniane warzywo. Jak wpływa na zdrowie i co można z niej przyrządzić?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 czerwca 2021
Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -
Fot. iStock – Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -

Biała kapusta to jedno ze sztandarowych warzyw polskiej kuchni, zbyt rzadko docenianych. Bywa, że rezygnujemy z jej spożywania, przez opinię ciężkostrawnej oraz ze względu na specyficzny zapach uwalniany w trakcie jej gotowania. Tymczasem jest ona skarbnicą witamin i minerałów, dobrze wpływa na zdrowie, w dodatku można z niej wyczarować różne potrawy. Jaki biała kapusta wpływa na zdrowie?

Biała kapusta — właściwości dla zdrowia

Biała kapusta to bogactwo witamin i składników mineralnych. Można w niej znaleźć m.in.: witaminy C i K, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), beta-karoten, błonnik, siarkę, krzem, magnez, wapń, miedź, jod. Jest warzywem niskokalorycznym, 100 g dostarcza zaledwie 40 kcal, a przez to polecanym w diecie odchudzającej, np. w osławionej diecie kapuścianej. Jej indeks glikemiczny jest równy 15, dlatego kapusta jest zalecana diabetykom, jako produkt obniżający poziom cukru we krwi.

Biała kapusta, spożywana najlepiej na surowo lub w postaci soku, znakomicie wpływa na układ odpornościowy i  sprzyja regeneracji osłabionego organizmu. Chlorofil, żelazo, miedź i magnez obecne w kapuście wspierają walkę przeciw niedokrwistości. Zawartość siarki działa antyseptycznie na drogi oddechowe.

Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -

Fot. iStock

Biała kapusta na problemy skórne i reumatyzm

Łagodzi zmiany skórne takie jak: trądzik, egzemy, liszaje, odmrożenia i oparzenia. Łagodzi również ból towarzyszący chorobom reumatycznym. Sprawdza się jako środek łagodzący przykre efekty ukąszeń owadów. Można ją stosować w postaci okładów na zmienione chorobowo miejsca, nasączonych wyciśniętym sokiem z kapusty lub ze miażdżonych liści kapusty.

Biała kapusta na problemy z układem pokarmowym

Wbrew obiegowej opinii warzywa obciążającego układ pokarmowy, kapusta może łagodzić pewne schorzenia układu pokarmowego. Jest wskazana przy leczeniu zgagi, choroby refluksowej lub niedoboru kwasu w żołądku, przy nieżytach pokarmowych. Wypijanie soku ze świeżej lub kiszonej kapusty przed planowanym posiłkiem poprawia trawienie i zmniejsza dyskomfort ze strony żołądka. Raport opublikowany na stronie amerykańskiego National Library of Medicine National Institutes of Health, biała kapusta jest pomocna w łagodzeniu bólu żołądka i wspiera gojenie wrzodów żołądka.

Warto wiedzieć, że kapusta i inne pokrewne jej warzywa (np.: brokuły, kalafior, brukselka, jarmuż) zawierają rafinozę. Jest to cukier trawiony przez organizm dopiero w jelicie grubym. Podczas rozkładu rafinozy wytwarza się metan, gaz o wyjątkowo nieprzyjemnym zapachu, który powoduje nieprzyjemne wzdęcia. Aby ich uniknąć, można przyrządzać kapustę z dodatkiem ułatwiającego trawienie kminku, majeranku czy koperku.

Biała kapusta a tarczyca

Warto również wiedzieć, że biała kapusta, oraz inne warzywa krzyżowe, zawierają goitrogeny, czyli naturalne związki wolotwórcze. Gdy dostaną się one do organizmu, wiążą jod, który nie może zostać wykorzystany do prawidłowej syntezy hormonów tarczycy. To może spowodować przerost gruczołu tarczowego — rozwoju niedoczynności tarczycy i powstania tzw. wola. Ale dzieje się tak w sytuacji niedoboru jodu w organizmie, przy jednoczesnej diecie zawierającej większe ilości goitrogenów. Dla bezpieczeństwa zalecane jest spożywanie kapusty i innych warzyw krzyżowych w umiarkowanych ilościach oraz wzbogacenie jadłospisu o produkty będące źródłem jodu, np. ryby morskie, produkty mleczne, czy żółtko.

Kapusta kiszona 

Kiszona kapusta to podstawa kapuśniaka, surówek, świątecznego bigosu i pierogów. Trudno sobie wyobrazić bez niej polską kuchnię. Warto po nią sięgać, ponieważ jest źródłem dużej ilości witaminy C i A, witamin E, K, B1, B2, B6, C. Zawiera także minerały, takie jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod. Kiszona kapusta jest tym cenniejsza dla zdrowia, ponieważ  w trakcie fermentacji namnażają się w niej bakterie kwasu mlekowego. Są one niezwykle ważne m.in.: dla prawidłowej pracy układu pokarmowego oraz prawidłowej pracy układu odpornościowego. Z tego powodu warto wprowadzić kiszoną kapustę do diety przez cały rok.

Istnieje wiele przepisów, które pozwalają wykorzystać potencjał białej kapusty.

Biała kapusta zasmażana — przepis

Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -

Fot. iStock

Składniki: 

  • mała główka kapusty
  • marchew
  • cebula
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • przyprawa warzywna typu vegeta
  • sól
  • pieprz do smaku
  • łyżka masła do smażenia
  • czubata łyżka mąki
  • olej lub smalec do zasmażki

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. Masło rozgrzej i przesmaż na nim cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę, marchew, przyprawę warzywną, pieprz, sól.
  3. Duś pod przykryciem do chwili, aż kapusta zmięknie.
  4. Pod koniec duszenia na smalcu lub oleju zasmaż mąkę, aż się lekko zarumieni. Rozprowadź ją wywarem z kapusty, dodaj do kapusty i doprowadź do zagotowania.
  5. Chwilę przed końcem dodaj ocet, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Biała kapusta surówka — przepis

Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -

Fot. iStock

Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • marchew
  •  jabłko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj drobno, włóż do miski i lekko posyp solą, by zmiękła.
  2. Cebulę drobno poszatkuj, jabłko i marchew zetrzyj na tarce — dodaj do kapusty. Dodaj kukurydzę według uznania, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  3. Dodaj majonez i jogurt, wymieszaj dobrze.
  4. Odstaw do lodówki, na co najmniej pół godziny, by surówka dobrze się schłodziła.

Łazanki z białą kapustą — przepis

Łazanki z kapustą, z pieczarkami, boczkiem lub kiełbasą

Fot. iStock

Łazanki z białą kapustą — składniki: 

  • opakowanie makaronu do łazanek
  • główka młodej kapusty
  • cebula
  • przyprawa typu vegeta
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kapustę drobno poszatkuj, zalej wrzątkiem (kapusta powinna być przykryta wodą) i odstaw na 10-15 min. Po tym czasie odcedź.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj kapustę, smaż do miękkości, dopraw do smaku papryką, solą, pieprzem i vegetą.
  3. Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z usmażoną kapustą. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.

źródło:  ncez.pzh.gov.pl,www.poradnikzdrowie.pl, www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

“Metamorfozy według Ewy Chodakowskiej”

Rozwiązanie konkursu “Metamorfozy według Ewy Chodakowskiej”

"Życie jest bardzo proste, to my upieramy się, żeby je utrudniać"

„Życie jest bardzo proste, to my upieramy się, żeby je utrudniać”

Nawet, jak zrobicie coś milion razy dobrze, to świat skrytykuje was za jeden błąd. Mądra lekcja pewnej nauczycielki