Lifestyle Związek

Jak odciąć się emocjonalnie od byłego partnera. Przestań blokować swoją drogę do szczęścia

Redakcja
Redakcja
12 listopada 2020
Fot. istock/Kerkez
 

Bardzo często zdarza się, że nieudany związek trzyma nas w miejscu, nie pozwalając puścić tego, co trudne, smutne, szkodliwe. Coś stale przyciąga nas do byłego partnera, choć relacja teoretycznie już się zakończyła. Dzieje się tak dlatego, że nie potrafimy emocjonalnie rozstać się z partnerem. Głęboko w środku wciąż rozpamiętujemy spędzony wspólnie czas, dławimy w sobie żal, rozpaczliwie próbujemy zrozumieć: dlaczego?

Prawda jest taka, że z byłym partnerem powinniśmy się po prostu rozstać i… już. O ile nie łączą nas wspólne dzieci i nie musimy ze sobą utrzymywać kontaktu z innych względów, warto solidnie zamknąć ten rozdział i już do niego nie wracać.

1. Zerwij kontakt – nie, nie musicie być przyjaciółmi

Może za jakiś czas, za rok lub dwa to będzie możliwe, ale na pewno nie już i nie teraz. Emocje muszą się wyciszyć, żałoba po partnerze musi trwać. A potem niech przyjdzie spokój i obojętność. Kiedy pewnego dnia obudzisz się i poczujesz, że on cię nic a nic nie obchodzi, wtedy odnowienie kontaktu może być szansą na przyjaźń lub po prostu doba znajomość.

2. Przestań fantazjować

Często długo opłakujemy nasze związki, bo odrzucamy wszystko to, co nie było w nich dobre i pozytywne. Zostawiamy w pamięci piękne chwile i idealizujemy byłego partnera i całą relację, bo boimy się samotności. Przecież nie był taki zły, skoro nie bił, prawda? Dopiero w kolejnym, dobrym związku, z dystansu zaczynamy dostrzegać różnicę między dobrą miłością, a miłością toksyczną lub brakiem miłości w relacji.

3. Zrób porządek z przeszłością

Wybaczenie oznacza emocjonalną wolność. Puść więc wolno urazy, żale, wspomnienia, które powodują ból  i złość. Wybacz także sobie wszelkie błędy jakie popełniłaś. Może kochałaś za mocno, może ślepo wierzyłaś. A może sama zawiodłaś, ale nie da się już tego naprawić? Każde z was poszło swoją drogą i musi teraz na nowo poukładać swoje życie. Solo.

4. Pogódź się z tym, że nadal go kochasz

Nie pozbędziesz się uczucia z dnia na dzień, nawet jeśli zostałaś głęboko zraniona. Tu naprawdę trzeba czasu, samozaparcia i spokoju. Daj sobie przejść przez tę żałobę po związku tak, jak trzeba. Musi boleć, tak działają emocje. Ale z każdym dniem będzie bolało mniej, obiecuję.

5.  Kochaj też siebie

W całej tej historii chodzi przecież o uzdrowienie – twoje. Pokochaj siebie na nowo. Zadbaj o siebie, zajmij się sobą. I pozwól innym, by o ciebie zadbali. Potrzebujesz dużo pozytywnych myśli, dużo życzliwości wokół, ale także akceptacji dla siebie samej w tym trudnym okresie. Bądz dla siebie dobra.

 


Lifestyle Związek

Placek po zbójnicku na 3 różne sposoby. Przepisy na sycący obiad

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
12 listopada 2020
Placek po zbójnicku - z pieczarkami, z mięsem
Fot. iStock/placek po zbójnicku
 

Placek po zbójnicku to nic innego, niż duży placek ziemniaczany z pysznym gulaszem. Danie to wywodzi się najpewniej z Podhala, ale już dawno podbiło swoim smakiem inne rejony kraju. Jak przyrządzić placek po zbójnicku na różne sposoby, z pieczarkami lub bez? Przepisy warte uwagi.

Placek po zbójnicku to danie bardzo sycące, o wyrazistym smaku, najczęściej serwowane ze śmietaną. Osobno przygotowuje się placek ziemniaczany (czasem kilka mniejszych), oraz aromatyczny, pełen smaku gulasz, który wykłada się na jedną połowę placka, a drugą się go przykrywa. Można także przykryć jeden placek ziemniaczany drugim, tak alby nadzienie z gulaszu pozostało pod przykryciem. Danie serwujemy gorące, bo takie smakuje najlepiej.

Placek po zbójnicku — przepis

Placek po zbójnicku - z pieczarkami, z mięsem

Fot. iStock/Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku — składniki:

Na placki ziemniaczane:

  • ok. 800 g ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz czarny mielony
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Na gulasz:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 cebule
  • marchew
  • 2 czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta chili
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • świeża kolendra
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

Placki ziemniaczane:

  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obierz, również zetrzyj na tarce, dodaj do ziemniaków.
  2. Wbij do miski jajka, dodaj mąkę pszenną, pieprz czarny i sól do smaku. Wymieszaj dobrze.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj masę i smaż duże placki. Odkładaj każdy z nich na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę, marchewkę obierz, zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju na dużej patelni lub w garnku. Czosnek pokrój w cienkie plastry i dorzuć na patelnię do cebuli. Wrzuć mięso z indyka i smaż na wolnym ogniu. Pomidory pokrój.
  3. Do obsmażonego mięsa wrzuć paprykę, marchewkę oraz pomidory z puszki. Wlej szklankę wrzątku i przykryj patelnię. Duś mięso na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę, chili, cukier, pieprz, kolendrę i sól do smaku.
  4. Placek wyłóż na talerzu, nałóż gulasz i złóż go na pół. Na wierzch wyłóż łyżkę śmietany i posyp posiekaną natką pietruszki.

Placek po zbójnicku z pieczarkami — przepis

Placek po zbójnicku - z pieczarkami, z mięsem

Fot. iStock/Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku z pieczarkami — składniki:

Gulasz:

  •  900 g szynki wieprzowej
  •  200 g pieczarek
  • 150 ml białego wina
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • liść laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  •  2 łyżki oleju

Placek:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Gulasz:

  1. Mięso umyj i pokrój w niedużą kostkę, obsyp solą i pieprzem.
  2. Cebulę obierz i posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
  3. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj pieczarki, słodką i ostrą paprykę, oregano i chwilę podsmaż. Mięso wrzuć na patelnię z pieczarkami i smaż do zrumienienia. Zmniejsz ogień, podlej winem i duś około 10 minut.
  4. W międzyczasie paprykę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  5. Mięso z pieczarkami wrzuć do garnka i zalej bulionem, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, sos pomidorowy, paprykę i marchew. Duś na małym ogniu ok. 50 minut, aż mięso zmięknie. Dopraw solą i pieprzem oraz zagęść mąką, jeśli jest taka potrzeba.

Placek ziemniaczany:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj jajko, posiekaną drobno cebulę i 2-3 łyżki mąki (jeśli masa jest zbyt rzadka, nieco więcej), sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż masę na całą patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron. Wyłóż na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Gotowy placek wyłóż na talerz, na jego a połowę nałóż gulasz. Złóż go na pół, polej kwaśną śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.

Placek po zbójnicku z mięsem mielonym — przepis

Fot. iStock/Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku z mięsem mielonym — składniki:

Placki ziemniaczane: 

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 1 jajko
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Gulasz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • puszka kukurydzy
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej

Dodatkowo:

  • śmietana kwaśna
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Placki ziemniaczane:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż masę na całą patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron. Wyłóż na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę, cebulę obierz i pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, warzywa podsmaż ok. 5 minut i przełóż do miski a na patelnię wrzuć mięso.
  3. Podsmaż około 10 minut, dodaj wcześniej podsmażone warzywa, do tego kukurydzę, koncentrat i dopraw przyprawami według uznania. Jeśli gulasz będzie zbyt gęsty, podlej go delikatnie wodą.
  4. Gotowy placek wyłóż na talerz, na jego a połowę wyłóż gulasz. Placek złóż na pół, polej śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Lifestyle Związek

Niszowe prezenty dla najbliższych – wybór najciekawszych, perfumowych propozycji

Redakcja
Redakcja
11 listopada 2020
Fot. Materiały prasowe

Poszukiwanie wyjątkowych prezentów dla bliskich to nie lada wyzwanie, a zwłaszcza, gdy chcemy wybrać coś niepowtarzalnego i zaskakującego. Z pomocą przychodzą nam perfumy niszowe – rzadko spotykane i unikatowe kompozycje, które potrafią uzależnić niejedną, wymagającą osobę.

Poznajmy najciekawsze propozycje niszowych perfum na prezent dla kobiet i mężczyzn od Perfumerii Lulua.

Perfumy na prezent dla niej

W niszy z reguły nie dzieli się zapachów na damskie i męskie, jednak są takie, po które częściej sięga dana płeć. Choć ten trend ulega powolnej zmianie, to kobiety, mimo wszystko, sięgają po kwiatowe, owocowe lub gourmandowe zapachy.

Gallagher – Rose All Dae

Intensywna, głęboka i sensualna propozycja od niszowego twórcy z USA – Daniela Gallaghera. To niezwykłe i zapadające w pamięć połączenie wina różanego z miodem, suszonymi owocami i nutami metalu. Rose All Dae jest ciepły, otulający, a jednocześnie bardzo wyrazisty. Kobiety go uwielbiają!

Nasomatto  – Narcotic V

Przepiękna, mocna tuberoza, kremowy jaśmin i piżmo – Narcotic V. to perfumy, które mają dar uwodzenia. Panie cenią je za to, że pozostają na skórze przez długi czas, a to za sprawą koncentracji czystych perfum. Już kilka kropel wystarczy, by pachnieć przez cały dzień!

The Different Company – Sublime Balkiss

Świeżość, piękna zieleń, lekko kwaśne owoce lasu i obezwładniająca róża, Sublime Balkiss to doskonała propozycja zarówno na dzień jak i wyjątkowe okazje. Polecamy ją przede wszystkim fankom połączenia paczuli z różą.

Perfumy na prezent dla niego

Panowie z reguły wybierają ciężkie, skórzane lub drzewne kompozycje z dodatkiem przypraw, choć nie stronią też od słodkich, czekoladowych zapachów. Poznajmy najczęściej wybierane perfumy niszowe przez mężczyzn.

Nasomatto – Black Afgano

To jeden z najbardziej kultowych, niszowych zapachów na rynku. Uwielbiany przez obie płcie, jednak wybierany nieco częściej przez panów. Narkotyczny, gęsty dym z palonego haszyszu, drewno, oud i słodkie, czekoladowe niuanse – a to wszystko o koncentracji ekstraktu perfum. Jeśli zapach ma mieć tzw. ogon i niesamowitą trwałość – Black Afgano będzie strzałem w dziesiątkę!

Comme des Garcons – Blackpepper

Przyciągająca, świdrująca w nosie kompozycja, w której główną rolę odgrywa czarny pieprz. Połączono go z lekko marcepanowym aromatem fasoli tonki oraz nutami drzewnymi (cedrem i drewnem agarowym), dzięki czemu zapach robi się nieco bardziej głęboki i momentami cieplejszy. Idealna propozycja dla kogoś, kto potrzebuje nowych, zapachowych doznań.

Acqua di Parma – Colonia Futura

Tym razem propozycja znacznie lżejsza, cytrusowa i chłodna. Colonia Futura to tegoroczna nowość od włoskiej marki Acqua di Parma. Nuty głowy to prawdziwa bomba orzeźwienia – grejpfrut z bergamotką, cytryną i nutami pieprzu. Ostry początek zostaje nieco złagodzony lawendą i szałwią muszkatołową, a całość wykańcza wetiweria o drzewnym charakterze. Co jest wyjątkowego w tym zapachu? Oprócz uniwersalności nut, przede wszystkim to, że w 99% został stworzony z naturalnych składników, pozyskiwanych ze zrównoważonych źródeł, a opakowanie jest ekologiczne, pochodzące z recyklingu. Colonia Futura wyznacza nową ścieżkę w produkcji zapachów i bez wątpienia zwróci uwagę zwolenników ekologicznego trybu życia.


Artykuł sponsorowany


Zobacz także

Przestań żyć jak męczennica! Pokonaj syndrom Superwoman

6 powodów, by odwiedzić polski Bałtyk

Jak poczuć się sexy w łóżku i nie zrobić z siebie kretynki? Z pamiętnika żony