Lifestyle

Idealny prezent dla partnerki – jak go wybrać?

Redakcja
Redakcja
1 października 2021
fot
 

Wybór prezentu urodzinowego dla swojej partnerki może być dla mężczyzny sporym wyzwaniem. Każdy upominek powinien być zgodny z jej osobowością, musi być dopasowany do jej charakteru, a najlepiej, by był też odzwierciedleniem jej zainteresowań.

Z tych powodów przygotowanie prezentu na ostatnią chwilę może przerosnąć męskie możliwości. Dlatego warto dokonać wyboru odpowiednio wcześniej. Z pewnością pozwoli to na uniknięcie zbędnego stresu. Nie wiesz, co wręczyć ukochanej na urodziny? Podpowiadamy!

Zestaw luksusowych kosmetyków

Ten elegancki, a jednocześnie bardzo użyteczny prezent znakomicie pasuje jako urodzinowa niespodzianka dla ukochanej. Kosmetyki do pielęgnacji ciała lub szykowny zestaw do makijażu z pewnością sprawią każdej pani wielką przyjemność. Równie pożądany będzie flakonik luksusowych perfum zachwycających kompozycją ulubionych nut zapachowych. Przed zakupem upominku warto też zorientować się czy nasza wybranka używa produktów ulubionej firmy. Pozwoli nam to dokonać bezpieczniejszego wyboru i ułatwi wędrówkę po sklepowych półkach.

Zmysłowa bielizna

Taki prezent jest mile widziany przez kobietę w każdym wieku, ale polecany jest raczej dla par znających się już jakiś czas. Wymaga również znajomości rozmiarów i upodobań drugiej strony w zakresie kroju, materiału i koloru. Seksowne body czy koronkowy komplet możesz połączyć także z ciekawym gadżetem erotycznym. Jeśli jednak chcesz podarować partnerce akcesoria bdsm, dildo lub inne gadżety musisz być pewny, że taki prezent przypadnie jej do gustu. Warto zatem zastanowić się, czy kiedyś poruszała ten temat, choćby w niewinnych żartach.

 

Gadżety do kuchni

Twoja druga połówka uwielbia gotować lub piec ciasta i chętnie kupuje sprzęty oraz akcesoria kuchenne? Możesz kupić jej spersonalizowany zestaw przyborów do przygotowywania potraw znanej marki. Na dołączonej plakietce możesz umieścić miłą dedykację. Do wyboru znajdziesz drobne akcesoria lub droższe urządzenia wysokiej klasy niezbędne w każdej nowoczesnej kuchni. Pamiętaj jednak, że taki praktyczny podarek nie jest zbyt romantyczny, dlatego koniecznie dołącz do niego piękny bukiet ulubionych kwiatów. Dobrym pomysłem będzie także nowoczesny robot kuchenny, który praktycznie gotuje i myje się sam. Tego typu produkt to jednak wydatek kilku tysięcy złotych.

Voucher do SPA

To świetny pomysł choćby na prezent urodzinowy czy romantyczną rocznicę. Ten  wyjątkowy dzień możecie spędzić w luksusowym salonie SPA. Relaksacyjne masaże, kąpiele perełkowe, aromaterapia i inne zabiegi upiększające to znakomity sposób na relaks.  Voucher do SPA z szerokim pakietem zabiegów pozwoli solenizantce miło spędzić czas. Możesz wybrać salon we własnym mieście lub zarezerwować romantyczny weekend we dwoje w luksusowym ośrodku na Mazurach czy w górach. Uroczy hotel, wyjątkowe zabiegi, dostęp do sauny, basenu i innych atrakcji pozwolą Wam oderwać się od codzienności. Dobry nastrój z pewnością zabierzecie ze sobą do sypialni. Zabierzcie ze sobą ulubione gry erotyczne, włączcie ulubioną muzykę i cieszcie się swoją bliskością.

 

Biżuteria

Piękne kolczyki, pęk cieniutkich srebrnych lub złotych bransoletek czy interesujący wisiorek ze szlachetnego kruszcu to klasyczne pomysły na idealny prezent dla bliskiej nam osoby. Młodsze panie z pewnością ucieszą się z bransoletki typu charms. W zasadzie nie ma kobiet, które nie lubią biżuterii, więc taki prezent jest zawsze dobrym wyborem.

Pióro

Zdecydowanie nie jest to propozycja dla każdej pary. Jeśli jednak Twoja wybranka korzysta w pracy z tego typu akcesoriów warto rozważyć także tego typu prezent. Na rynku dostępnych jest wiele modeli szlachetnych piór wiecznych, a ceny zaczynają się już od kilkudziesięciu złotych.


Lifestyle

5 powodów, dla których krem z filtrem trzeba stosować codziennie

Redakcja
Redakcja
1 października 2021
 

Większość ludzi sięga po krem z filtrem dopiero wtedy, kiedy zamierzają się opalać. Powinno się go jednak stosować nie tylko na wakacjach i podczas ekspozycji na promienie słoneczne. Wyniki badań nie pozostawiają wątpliwości – krem z filtrem należy stosować każdego dnia, również jesienią i zimą. Poznaj 5 przyczyn, dla których należy to robić!

Procesy zapalne w skórze i fotostarzenie

Zbyt długie przebywanie na słońcu, zwłaszcza silnym, powoduje, że nadmiar promieniowania UVA i UVB aktywuje stan zapalny w komórkach skóry. W efekcie proces fotostarzenia skóry przyspiesza – rezultatem są przedwczesne zmarszczki, utrata elastyczności, nadmierne rogowacenie i suchość skóry. Spowalnia także gojenie się zmian potrądzikowych.

Odbijające się promienie słoneczne również są szkodliwe

Nie tylko żar lejący się z nieba jest zagrożeniem dla skóry. Szkodzi jej bowiem nie tylko promieniowanie ultrafioletowe pochodzące bezpośrednio ze słońca, ale również odbite od innych powierzchni, zwłaszcza jasnych. Przykładem może być piasek i woda, co dodatkowo zwiększa ryzyko poparzeń nad morzem. Filtr do twarzy jest niezbędny również w słoneczne zimowe dni, kiedy promieniowanie doskonale odbija się od białego śniegu.

W pochmurny dzień promieniowanie także szkodzi skórze

Promieniowanie UVA, które jest najbardziej szkodliwe dla skóry, jest aktywne nie tylko w słoneczny dzień. Chmury nie są barierą dla UVA, dlatego krem z filtrem jest konieczny nie tylko, gdy pięknie świeci słońce, ale również w pochmurne i deszczowe jesienne dni.

Zgubne dla skóry UVA przenika przez szyby

Wiele osób nie wie, że promieniowanie UVA ma zdolność przenikania nawet przez szyby! Wystarczy dłuższa podróż autobusem przy oknie, przez które wpada słońce, by do skóry dotarło szkodliwe promieniowanie.

Ochrona profilaktyczna przed rakiem skóry

Czerniak, czyli rak skóry, to jeden z najczęściej występujących nowotworów. Niestety także jeden z bardziej złośliwych – istnieje wysokie ryzyko przerzutów do innych narządów. Krem SPF zapobiega powstawaniu w skórze procesów, które mogą do niego prowadzić.

Jakie jest zadanie filtra UV w kremie?

Gdy ciało przez długi czas wystawione jest na silne słońce, promieniowanie słoneczne typu UVA i UVB dociera do skóry i podrażnia ją. Filtr w kremie do twarzy lub do ciała odbija lub pochłania te promienie (w zależności od rodzaju kremu), dzięki temu niwelowane jest ich szkodliwe działanie. Moce filtrów są zróżnicowane, jednak te najczęściej spotykane to 20, 30 i 50 SPF. Krem SPF należy nakładać na te części ciała, które będą wystawione na światło słoneczne niezależnie od pory roku.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kremu?

Najważniejsze czynniki, jakie należy sprawdzić przed zakupem, to:

  • wysokość SPF – musi być on dobrany do fototypu naszej skóry,
  • rodzaj filtra – mineralny lub chemiczny; na rynku są też kremy łączące oba te rodzaje.

Panie, które lubią się malować, muszą pamiętać o tym, że krem do twarzy z filtrem należy nakładać pod makijaż. Osoby, których cera ma skłonności do podrażnień, zaczerwienień i rozszerzonych naczynek powinny sięgnąć po krem SPF z filtrem mineralnym.


Lifestyle

Wiadomo, śniadanie to podstawa. Jak je zrobić, żeby dzieci chętnie jadły? Mamy przepisy Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr

Redakcja
Redakcja
1 października 2021

Śniadanie to podstawa, mówi dietetyczka, wegetarianka i mama dwójki chłopców Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Oto jej pięć przepisów na śniadania dla dzieci z jej książki „Zdrowe i pełne energii dziecko”.

„Wiem, jako mama, że to trudne. Musimy wstać wcześniej i je przygotować. Niekiedy poganiać zaspane dziecko, aby szybciej ru­szało buzią i jadło. Nie raz zdarzyło się, że ubrane dziecko ostatnim kę­sem brudziło ubranie i trzeba było się przebierać, zamiast wychodzić”, napisała Katarzyna w książce „Zdrowe i pełne energii dziecko”, Wydawnictwo Zwierciadło. „Wiem to wszystko. Ale i tak warto. Wstaję 15 minut przed czasem, gdy budzę Stasia do szkoły i robię śniadanie. I wiecie co jest wtedy najważniejsze?! Nawet nie kawa. Zaplanowanie tego śniadania poprzedniego dnia! Wtedy wstaję i jak na autopilocie robię to, co miałam zrobić. Na co umówiłam się wczoraj ze Stasiem, więc nie będzie marudzenia i wybrzydzania. A mi z ramion spada proces wymyślania.

W dni szkolne najczęściej robię koktajl. Stasiek wypija go, opowiadając o swoich snach. Dzień powinien zaczynać się od śniadania. Im wcześniej po wstaniu je zjemy, tym szybciej „rozpalimy w naszym metabolicznym piecu”. Organizm dostaje sygnał, że wszystko jest dobrze, ktoś dba o nasze żywienie, więc może przestać produkować hormony stresu i zacząć skupiać się na czymś innym niż znalezienie posiłku niezbędnego do przetrwania. Co ciekawe, wczesne śniadania tak podkręcają metabolizm, że dzięki niemu w ciągu dnia zużyjemy więcej energii. Dowodem na to jest fakt, że po pierwszym śniadaniu głód odczuwamy już po 2 godzinach, a gdy nie zjemy tego pierwszego posiłku, udaje nam się nie usłyszeć burczenia w brzuchu o wiele dłużej.”

Śniadanie powinno być pełnowartościowe. Ma dostarczyć węglowoda­nów złożonych (płatki, kasze w naszych koktajlach), najlepiej jeśli będą to pełnoziarniste produkty zbożowe: owsianka, musli czy granola, ka­napka z razowego pieczywa z dodatkiem białka i tłuszczów.

Placuszki z cukinii

  • 2 cukinie wielkości ok. 15–20 cm (najlepiej żółta i zielona)
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 1 szczypta soli
  • odrobina cukru pudru do posypania
  • olej do smażenia

Cukinie umyj, zetrzyj na grubej tarce, posól i zostaw na sitku, żeby je odsączyć. Wymieszaj jajka z mąką, dodaj starte cukinie. Smaż na oleju, odsącz na papierowym ręczniku. Posyp odrobiną cukru pudru.

Grzanki z jabłkiem i majerankiem

 

  • 2 kromki razowego pieczywa
  • 1 jabłko
  • suszony lub świeży majeranek
  • masło do smażenia

 

Jabłko pokrój w ósemki, usmaż na maśle, aż się zarumieni, delikatnie przełóż na drugą stronę.

Dopraw solą i majerankiem, podduś jeszcze chwilę i podawaj na grzankach z ciemnego pieczywa.

Muffiny marchewkowe

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • ½ szklanki siekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • ½ szklanki soku marchwiowego lub pomarańczowego (można zastąpić mlekiem)
  • ½ szklanki oleju ryżowego
  • 2 jajka
  • 2–3 tarte marchewki (około szklanki po starciu) – może też być to pulpa pozostała po wyciśnięciu soku
  • 1 garść rodzynków (jeśli są duże, posiekaj je wcześniej)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża szczypta cynamonu

Piekarnik nastaw na 180° C. Jajka wymieszaj z olejem i sokiem. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i ksylitolem. Następnie dodaj mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj do ciasta marchewkę, rodzynki i orzechy i lekko wymieszaj. Masę przełóż do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami (najwygodniej łyżką). Piecz przez ok. 23–25 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.

Suszone jabłka i gruszki

Warto wykorzystać moment, gdy rozgrzewamy piekarnik bądź studzimy go po upieczeniu czegoś innego. Inny, wolniejszy, ale bardziej ekologiczny sposób suszenia, to nawleczenie plasterków owoców na nitkę i powieszenie w ciepłym miejscu. Trzeba jednak uważać, żeby owoce się nie zakurzyły. Takie suszone owoce plus garść orzechów lub pestek, to świetny dodatek do szkolnego śniadania.

  • twarde jabłka i gruszki
  • sok z cytryny i woda (w proporcji 1:1)

Owoce umyj, wydrąż z nich środek z gniazdami nasiennymi i pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny wymieszanym z wodą, dzięki temu owoce podczas podpiekania nie zbrązowieją. Ułóż plasterki owoców na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika ustawionego na temperaturę 60–70° C (z termoobiegiem). Drzwiczki piekarnika zostaw uchylone.

Muffinki z pomidorem i mozzarellą

  • 2–3 cebule
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża kula mozzarelli
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (ok. 250 g)
  • 1 jajko
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Skórkę pomidorów nakrój na krzyż, zalej je wrzątkiem i sparz, następnie obierz i zblenduj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno i wrzuć na letnią oliwę, zeszklij. Gdy przestygną, zmieszaj z pomidorami, jogurtem, jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia oraz solą i pieprzem. Mozzarellę pokrój w kostkę. Do foremek muffinkowych wysmarowanych oliwą wlej trochę ciasta, na nie włóż mozzarellę i znowu polej ciastem. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 180° C.

 


Zobacz także

Czy lubimy jeszcze swoje towarzystwo i czy jesteśmy gotowi na wspólne rozrywki? Rozwiązanie konkursu „Połącz swoją rodzinę na nowo”

Jak pokochać swoje poniedziałki

20 rzeczy, które musi zrobić 30-latka, by być szczęśliwą po pięćdziesiątce