Espadryle na koturnie wracają do łask! Choć ten kultowy rodzaj obuwia jest obecny w modzie damskiej od wielu lat, w tym sezonie nie może zabraknąć go w garderobie żadnej dziewczyny, która chce być na bieżąco z panującymi trendami. Są wygodne i lekkie, a dodatkowo wspaniale wydłużają nogi. Trudno wyobrazić sobie lepsze buty na wiosenne i letnie dni. Dowiedz się, z czym łączyć espadryle na koturnie, by wyglądać jak z wybiegu!
Modne espadryle na koturnie w wersji casual
Stylowe espadryle na koturnie stanowią idealne obuwie dla dziewczyn, które preferują buty na podwyższeniu, ale nie chcą rezygnować z własnego komfortu. Doskonale spisują się podczas codziennych wyjść do pracy, na zakupy czy letnie spacery. Najbardziej uniwersalne są modele w neutralnych barwach, takich jak biel, czerń, beż czy jasny brąz. Ich rustykalny charakter świetnie współgra ze stylem boho lub etnicznym. Z czym łączyć espadryle na koturnie w casualowym wydaniu? Postaw na modne mom jeans o długości 3/4 i koszulę z lnu. Aby osiągnąć bardziej nonszalancki look, zwiąż przód koszuli w supełek, a całość uzupełnij wiklinową torebką typu koszyk i naszyjnikiem z kolorowych kamieni. Espadryle na plecionej koturnie pasują także do jeansowych szortów i spódnico-spodni. Jeśli wybierzesz model w wyrazistym kolorze, to właśnie buty będą grały główne skrzypce w całym zestawieniu. Na opalnych nogach wspaniale będą się prezentowały espadryle na koturnie w odcieniu pomarańczowym, różowym czy błękitnym. Połącz je z krótkimi spodenkami z białego denimu i bawełnianym topem o prostym kroju lub ażurową bluzeczką.
Coś dla fanek dziewczęcych stylizacji
Lubisz romantyczne, dziewczęce stylizacje? Espadryle na koturnie wspaniale wyglądają z letnimi sukienkami i długimi spódnicami! Są mniej zobowiązujące niż klasyczne szpilki, a jednocześnie znacznie bardziej wygodne. Optycznie wysmuklają sylwetkę i dodają jej lekkości. Śmiało możesz połączyć je ze zwiewną sukienką w kwiaty lub etniczne wzory. Espadryle świetnie komponują się także z lnianymi szmizjerkami, rozkloszowanymi sukienkami z hiszpańskim dekoltem oraz plisowanymi spódnicami midi. Jeśli planujesz nosić je właśnie w takim romantycznym wydaniu, wybierz model w pastelowym odcieniu lub z ażurowym wzorkiem. Niezwykle dziewczęco prezentują się także espadryle z wiązaniem na kostce lub ozdobione aplikacjami z koralików. Szeroki wybór espadryli na koturnie oraz innych modnych butów znajdziesz w sklepie CCC. Obuwie możesz kupić zarówno stacjonarnie, jak i korzystając z intuicyjnej strony internetowej. W ofercie nie brakuje produktów znanych i lubianych marek, a także przystępnych cenowo propozycji dla każdego.
Espadryle na koturnie – klasyka marynarskiego stylu
Płócienne espadryle na koturnie wykonanej z plecionego sznurka nierozerwalnie kojarzą się z marynarskim stylem. Jeżeli wybierasz się w egzotyczną podróż lub po prostu marzy ci się wakacyjny look, koniecznie zaopatrz się w stylową parę espadryli! Obuwie w kolorze białym czy granatowym to doskonałe towarzystwo dla spodni o kroju chino i bawełnianej koszulki w szerokie pasy. Mile widziane są wszelkie motywy żeglarskie, takie jak kotwice, sznury czy liny. W marynistyczny klimat idealnie wpisują się espadryle na koturnie z aplikacjami w postaci niewielkich muszelek. Marynarski styl to nie tylko spodnie. Błękitna spódnica maksi z plecionym paskiem i biały top bez rękawów nabiorą nieco kobiecego szyku, gdy założysz do nich wiązane espadryle w prążki. Dopełnieniem całej stylizacji będzie okrągła torebka z rafii i jeansowa katanka, która przyda się, gdy temperatura spadnie.
Jeśli już marzysz o wiośnie i słońcu, nadszedł czas, aby zacząć odświeżać wiosenną garderobę. Tegoroczna wiosna jest jak stylowy szwedzki stół pełen kolorów, tekstur i estetyk. Trendy są hybrydą wczesnego pandemicznego klimatu komfortu i nowoczesnego maksymalizmu, który wymaga światła reflektorów.
Wybierajcie pojedyncze elementy i wplatajcie je w ulubione stylizacje. Co będzie do wyboru w tym sezonie? Bardzo szerokie dżinsy, kolorowe tenisówki, czapki z daszkiem, głębokie dekolty, bielizna na wierzchu czy duża biżuteria (pierścionki, naszyjniki). My natomiast z całą pewnością postawimy na rzeczy z poniższej listy. Być może nawet mamy je już gdzieś w szafie.
SPODNIE GARNITUROWE
Spodnie garniturowe w tym sezonie nosimy jak dżinsy. Mogą być wąskie, ale najlepsze będą te z bardzo szerokimi nogawkami. Zestawiamy z bluzami, czapkami baseballówkami, butami sportowymi, czy bieliźnianym topem.
Jeśli nie masz swojej, pożycz od swojego nastolatka – na bank ma ich multum w szafie. Albo kup w sklepie dla nastolatków, takie są najmodniejsze. Bluza dresowa będzie pasować do spódniczki mini z rozcięciem, elastycznych kolarek, jeansowych bermudów albo na zasadzie kontrastu: do eleganckich spodni od garnituru.
Może to już zmęczenie minionymi dwoma latami spędzonymi w domu, kiedy to biura były zamknięte i nie było zbyt wielu okazji do strojenia się… ale naprawdę z dziką przyjemnością wskoczymy teraz w buty diametralnie różne od trampek, sneakersów i birkenstocków. Oczywiście inspiracją jest wspaniała Carrie Bradshaw i jej pantofle na cienkim obcasie, albo na koturnach, albo nawet płaskie, ale za to w mocnym kolorze i ze zdobną klamrą. Im bardziej wyraziste, tym lepiej! Podkręcą każdą stylizację, już widzimy je w zestawie z dżinsami.
Ciekawostki o jajkach przygotowała Agnieszka Piskała – Topczewska, dietetyk i diet coach, ekspert marki Berimal.
1. Jajka można nazwać kapsułką witaminową
Zawierają wszystkie makroskładniki, między innymi białko, tłuszcz, węglowodany, wszystkie składniki mineralne i witaminy z wyjątkiem witaminy C. Są prawdopodobnie najzdrowsze ze wszystkich produktów spożywczych.
2. Jajka zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka oraz korzystne dla naszego organizmu tłuszcze, między innymi kwas linolowy i lecytynę
Tłuszcze te, szczególnie lecytyna, mają korzystny wpływ na procesy myślowe oraz koncentrację, przyswajanie wiedzy i logiczne myślenie. Ponadto jajka są bogatym źródłem witamin, zwłaszcza tych z grupy B, które regulują prawidłową pracę całego układu nerwowego. Jajka zawierają także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E i są doskonałym źródłem wielu składników mineralnych w tym wapnia, żelaza, cynku, potasu, magnezu, fosforu czy selenu. Warto również pamiętać, że jedno jajo nie dostarcza nam zbyt wielu kalorii – ok. 75 kcal.
3. Wybierając jajka dostępne na sklepowych półkach warto zwrócić uwagę na ich oznaczenia
Te pochodzenia ekologicznego (numer 0), czy z wolnego wybiegu (numer 1) charakteryzują się najlepszymi walorami sensorycznymi, czyli smakiem i zapachem. Niestety w Polsce najbardziej popularne są jaja oznaczone numerem 3, czyli te znoszone przez kury nie mające dostępu do jakichkolwiek naturalnych warunków. Skutkuje to tym, że łatwiej zapadają na choroby i konieczne jest dodawanie do ich pasz różnych środków farmakologicznych. Można się domyślić, że jaja z oznaczeniem 3 mają także mniejszą zawartość składników mineralnych i witamin.
4. Żadne naukowe badania nie potwierdziły bezpośredniej zależności między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu
Jego zawartość we krwi człowieka zależy bowiem od wielu czynników, między innymi genów, wieku, płci, wagi, sylwetki i aktywności fizycznej, a także od chorób, np. cukrzycy. Warto też dodać, że nasz organizm sam wytwarza cholesterol. Co więcej – obecne w jajku lecytyna i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają pozbyć się cholesterolu i obniżają poziomu trójglicerydów we krwi. Jednak, jak pokazują badania zrealizowane na zlecenie marki Berimal, 40% Polaków nadal wierzy w mit o jajkach dotyczący ich niekorzystnego wpływu na poziom cholesterolu.
5. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza jedzenie do 10 jajek tygodniowo
Łącznie z tymi, których użyjemy do przygotowywania innych dań, w tym na przykład kotletów, ciast czy makaronów oraz klusek. Według polskich dietetyków i kardiologów osoby zdrowe mogą jeść 1 jajko dziennie, natomiast osoby borykające się z podwyższonym cholesterolem – maksymalnie 2 lub 3 jajka tygodniowo. Dotyczy to przede wszystkim żółtek, bowiem białka można jeść bez ograniczeń. Jednak im więcej spożywamy warzyw oraz owoców, a mniej potraw obfitujących w tłuszcze zwierzęce, tym częściej możemy pozwolić sobie na jajko.
6. Jajka są źródłem cennych protein
Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Do tego stopnia, że służą za punkt odniesienia przy badaniu wartości innych białek. Białko jajka w blisko 90% składa się z wody, w 9% z aminokwasów oraz w 1% z węglowodanów. W 100 gramach białka znajdziemy 45 kcal.
fot. Nacho Mena/iStock
7. Żółtko jajka składa się w 2/3 z lipidów – tłuszczów
Są to trójglicerydy (65 proc.), fosfolipidy (ok. 30 proc., w tym głównie lecytyna) oraz cholesterol. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Duża ilość składników energetycznych sprawia, że wartość kaloryczna żółtka wynosi aż 350 kcal/100 g. Co ciekawe żółtko jajka zawiera więcej białka niż białko jaja.
8. Żółtko jajka zawiera składniki ważne dla zdrowia
Są to: ksantofil i luteina. Ksantofil zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. Luteina w organizmie człowieka gromadzi się głównie w plamce żółtej oka i soczewce. Działa jak filtr chroniący przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Jest również silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom delikatnych naczyń włosowatych siatkówki oraz fotoreceptorów.
9. Jajka to doskonałe źródło minerałów, witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E
Dlatego poprawiają wygląd skóry i wzmacniają kości.
10. Na liście alergenów pokarmowych u dzieci, kurze jaka zajmują drugą pozycję – zaraz po białku krowiego mleka
Dzieci ze skłonnością do uczuleń lub pochodzące z rodzin, w których występuje alergia, nie powinny jeść jajek przed 12-tym miesiącem życia. Ale warto wiedzieć, że gotowanie jajka na twardo z reguły pozbawia je własności uczulających.
11. Jajka w lodówce możemy przechowywać maksymalnie 3 tygodnie, pamiętając, że mają zdolność pochłaniania obcych zapachów
Niska temperatura spowalnia proces starzenia jaj, ale go nie eliminuje. Następuje stopniowy rozkład białka i witamin oraz jełczenie tłuszczu. Ten proces nieco hamuje naturalna warstwa ochronna pokrywająca skorupkę. Dlatego nie należy myć jaj przed włożeniem ich do lodówki. Ale gdy chcemy je przyrządzić, najpierw trzeba je dokładnie umyć, a potem sparzyć wrzątkiem.
12. Surowe żółtko jest strawne w tym samym stopniu jak gotowane, ale białka nie należy jeść na surowo
Po pierwsze ze względu na właściwości uczulające, a po drugie – na obecność awidyny, która blokuje przyswajanie witaminy B7 (biotyny). W odróżnieniu od innych produktów, jajka można smażyć na maśle, bo ich białko ścina się już przy 60 st. C, czyli zanim masło zacznie się palić i zanim zacznie wytwarzać się toksyczna akroleina.
Fot. iStock/Miljan Živković
13. Najlepiej przyswajalne są jaja gotowane na miękko, czyli do 4 minut
Zbyt długie gotowanie (powyżej 10 minut) powoduje straty witamin i obniżenie wartości odżywczej białka nawet o 40 proc. Ponadto doprowadza do reakcji siarki z żelazem – wtedy dookoła żółtka powstaje zielonkawa obwódka.
14. Strawność białka wzrasta po ubiciu na pianę
Cząsteczki białka mają stosunkowo dużą lepkość, dlatego piana się utrzymuje. Z kolei tłuszcz ją “gas i”. Aby więc uzyskać trwałą pianę z białka, należy najpierw dokładnie oddzielić żółtko, bo zawiera tłuszcz.
15. Wszystkie jaja przed użyciem należy bezwzględnie myć w ciepłej wodzie, a jeżeli mają być jedzone na surowo – sparzyć
Bezpośrednio po zniesieniu jajko powinno być jałowe, ale bywa, że nioska jest zakażona bakteriami Salmonella lub Mycobacterium tuberculosis avium (prątkiem gruźlicy ptasiej), które zainfekują również jajo. Za psucie się jaja najczęściej odpowiedzialne są drobnoustroje z rodzaju Penicillum, Escherichia coli, Cladosporium, Pseudomonas fluorescens. Jeśli jajko jest źle przechowywane (np. w wilgoci i cieple), bakterie znajdujące się na skorupce mogą wniknąć do środka.
16. Jajka są kwasotwórcze
Dlatego aby zachować równowagę kwasowo-zasadową, należy je łączyć z zasadotwórczymi produktami: warzywami, pieczywem, kaszami.