Lifestyle

Zupa krem z brokułów w 6 odsłonach – znajdź swój ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
1 października 2020
Zupa krem z brokułów w wersji fit, z serkiem topionym, z kalafiorem, groszkiem, cukinią
Fot. iStock
 

Zupa krem z brokułów to bardzo smaczne, lekkie, zdrowe i sycące danie, które sprawdzi się na zwykły obiad, a także jako posiłek na diecie. Można ją serwować na różne sposoby, z dodatkami lub bez. Zupa krem z brokułów w wersji fit, z serkiem topionym, z kalafiorem, groszkiem, lub cukinią zdecydowanie podbije serca smakoszy.

Zupa krem z brokułów

Pełna witamin zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nią nawet kulinarny laik. Można ją serwować z groszkiem ptysiowym, grzankami czy z podprażonymi nasionami słonecznika lub dyni, oraz przygotować w nieco innych wariantach smakowych, w zależności od dodatku warzyw, lub sera żółtego czy topionego. A warto sięgać do przepisów na nią, ponieważ w brokułach tkwi wiele zalet dla zdrowia. W zielonych różyczkach znajdziemy witaminy A, C, K, PP, witaminy z grupy B (B1, B2 i B6) i kwas omega-3. Nie brakuje w nich także błonnika, który ułatwia pracę układu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu łatwiej uniknąć napadów głodu i niezdrowego podjadania. Poza tym brokuły są niskokaloryczne — w 100 g ugotowanych brokułów znajdziemy jedynie 35 kcal. Z tego powodu zupa krem z brokułów (bez sera czy śmietany) jest dobrym pomysłem na dietetyczny posiłek.

Zupa krem z brokułów — sprawdzony przepis

Zupa krem z brokułów w wersji fit, z serkiem topionym, z kalafiorem, groszkiem, cukinią

Fot. iStock

Zupa krem z brokułów — składniki:

  • 2 brokuły
  • 2 ziemniaki
  • marchew
  • cebula
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka masła
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj w garnku litr bulionu.
  2. Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
  3. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki i marchewkę, wrzuć do garnka z brokułami.
  4. Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, zaciągnij śmietaną. Podawaj z groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z brokułów z serkiem topionym — przepis

Zupa krem z brokułów w wersji fit, z serkiem topionym, z kalafiorem, groszkiem, cukinią

Fot. iStock

Zupa krem z brokułów z serkiem topionym — składniki: 

  • 2 brokuły
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • ziarna słonecznika

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj w garnku bulion.
  2. Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
  3. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki, wrzuć do garnka z gotującymi się brokułami.
  4. Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj, dodaj serek topiony i wymieszaj, by się dokładnie rozpuścił.
  5. Zupę dopraw solą, pieprzem.
  6. Na suchej patelni podpraż przez kilka minut ziarna słonecznika. Podprażonymi ziarnami posyp zupę. Gotowe.

Zupa krem z brokułów i groszku — przepis

Zupa krem z brokułów w wersji fit, z serkiem topionym, z kalafiorem, groszkiem, cukinią

Fot. iStock

Kremowa zupa z brokułów i groszku — składniki:

  • 1 l bulionu
  • duży brokuł
  • 2 duże ziemniaki
  • puszka zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • grzanki

Przygotowanie:

  1. Brokuł podziel na różyczki, opłucz, ziemniaki pokrój w kostkę.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie, dodaj ziemniaki, wrzuć brokuł i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie.
  3. Do warzyw dodaj odsączony z zalewy groszek i pokrojony czosnek. Zagotuj i zdejmij zupę z ognia. Zmiksują ją, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.

Zupa krem z brokułów i cukinii — przepis

Zupa krem z brokułów w wersji fit, z serkiem topionym, z kalafiorem, groszkiem, cukinią

Fot. iStock

Zupa krem z brokułów i cukinii — składniki: 

  • 3 małe cukinie
  • mały brokuł (lub pół dużego)
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • pieprz
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 l szklanki bulionu
  • kawałek żółtego twardego sera
  • szczypiorek

Przygotowanie: 

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój w kosteczkę. Cukinie pokrój na mniejsze części. Jeśli są duże, starsze, usuń grubą skórkę i pestki.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
  3. Dodaj cukinie oraz kawałki brokuła. Podsmaż kilka minut na małym ogniu i zalej bulionem. Gotuj do miękkości.
  4. Gdy warzywa zmiękną, zupę zblenduj, przypraw solą i pieprzem.
  5. Zetrzyj na dużych oczkach tarki żółty twardy ser, dodaj go do zupy, dobrze wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty.
  6. Posyp pokrojonym szczypiorkiem.

Kremowa zupa z brokułów i kalafiora — przepis

Fot. iStock

Kremowa zupa z brokułów i kalafiora — składniki: 

  • 2 l wody
  • 2-3 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka,
  • mały korzeń selera
  • kilka zielonych liści pora
  • duża główka brokuła
  • pół dużej główki kalafiora
  • 1/2 szklanki śmietany 12 %
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • grzanki

Przygotowanie: 

  1. Z wody, udek, marchwi, pora, selera i pietruszki ugotuj wywar mięsno-warzywny.
  2. Brokuł i kalafior podzielić na różyczki i umyj.
  3. Wywar przecedź, marchew, seler i pietruszkę  zostaw na talerzyku. Do wywaru dodaj brokuł i kalafior, gotuj przez ok. 15 min. Następnie dodaj warzywa wyłowione z wywaru i zmiksuj na krem przy pomocy blendera.
  4. Zupę dopraw  solą, pieprzem, odrobiną chili i gałką muszkatołową, zaciągnij śmietaną i podaj z grzankami.

Zupa krem z brokułów fit — przepis

Fot. iStock

Zupa krem z brokułów fit — składniki: 

  • litr wody
  • duży brokuł
  • pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • mały ziemniak
  • mała marchewka
  • kawałek korzenia selera
  • mała pietruszka
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ząbek czosnku
  • jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Filet z kurczaka umyj, włóż do garnka — posól, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i zalej wodą. Gotuj około 30 minut, po czym wrzuć marchew, pietruszkę, seler, gotuj przez 15 minut.
  2. Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu z warzywami, gotuj razem ok. 10 minut, aż brokuł zmięknie.
  3. Z wywaru usuń pierś, ziele angielskie i liść laurowy, zupę zblenduj. Dopraw solą, pieprzem, zaciągnij jogurtem naturalnym.

 


Lifestyle

Kuchnia meksykańska. Sprawdź przepisy na sztandarowe dania, które pokochał cały świat

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
1 października 2020
Kuchnia meksykańska — przepisy 
Fot. iStock

Kuchnia meksykańska to ciekawe połączenie kulinarnych tradycji Indian z europejskimi smakami, które przywieźli ze sobą na tereny Ameryki konkwistadorzy. Od lat cieszy się powodzeniem na całym świecie. Nie tylko chętnie odwiedzamy knajpki z meksykańskim jedzeniem, ale także coraz odważniej przyrządzamy samodzielnie różne potrawy, z których kuchnia meksykańska słynie.

Kuchnia meksykańska — przepisy 

Kuchnia meksykańska to przede wszystkim papryka, rośliny strączkowe, pomidory czy kukurydza, oraz przyprawy, które podkreślają intensywny smak meksykańskich dań. Chili con carne, guacamole, tacos i wiele innych, których smaki na stałe weszły do kanonu ulubionych dań w różnych zakątkach świata. Kuchnia meksykańska nie jest skomplikowana, więc warto do niej sięgnąć i przyrządzić choć jedno z wielu pysznych i aromatycznych dań, jakie proponuje.

kuchnia meksykańska - przepisy

Fot. iStock/kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska — przepis na chili con carne 

Chili con carne to pikantne danie, którego podstawą jest mięso mielone, najczęściej wołowe, oraz warzywa takie jak chili, pomidory, cebula, czosnek,  fasola czy kukurydza. Oczywiście nie może także zabraknąć aromatycznych przypraw. Dokładne składniki i proporcje uzależnione są tu od konkretnego, mniej lub bardziej tradycyjnego przepisu. Danie można serwować z ryżem, tortillą lub pieczywem.

Fot. iStock

Chili con carne — składniki: 

  • kilogram mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • puszka przecieru pomidorowego
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • zielona papryka
  • ostra papryczka chili
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 6 placków tortilla

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek, następnie dodaj pokrojoną drobno paprykę i papryczkę chili bez pestek, podduś.
  2. Do warzyw dodaj mięso i podsmaż, po czym przełóż całość do większego garnka. Wlej bulion, dodaj przecier pomidorowy oraz  pomidory z zalewą. Podsyp przyprawami i duś do miękkości, co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy wszystko zmięknie, dodaj fasolę z puszki, dopraw solą, pieprzem lub papryką w proszku. Podawaj jeszcze gorące, zawinięte w placki tortilla.

Kuchnia meksykańska — przepis na tacos z kurczakiem

Tacos, nazywane często zdrowszym fast foodem, to tortilla (placek) przyrządzona z mąki kukurydzianej lub pszennej, z nadzieniem z mielonego mięsa wołowego, warzyw i przypraw. W tym przepisie zamiast mięsa wołowego jest kurczak, który znakomicie komponuje się z tym daniem.

Kuchnia meksykańska — przepisy 

Fot. iStock/Kuchnia meksykańska

Tacos z kurczakiem — składniki:

  • 10 sztuk kukurydzianych placków
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • pomidory w puszce
  • puszka kukurydzy
  • czerwona papryka
  • papryczka chili

Marynata do piersi kurczaka:

  • sok z połowy limonki
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka słodkiej papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kminu
  • łyżeczka ziaren kolendry

Dodatkowo:

  • avocado
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 80 g sera żółtego cheddar

Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę do mięsa. Kmin i kolendrę rozetrzyj w moździerzu, dodaj posiekany ząbek czosnku, paprykę i wymieszaj dobrze całość. Przyprawy wrzuć do soku wyciśniętego z połowy cytryny i limonki. Piersi kurczaka pokrój na niewielką kostkę i wrzuć do marynaty.
  2. Paprykę czerwoną i chili pokrój w drobną kostkę.
  3. Piersi wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj posiekane papryki i zalej wszystko pomidorami z puszki. Duś, aż woda z pomidorów odparuje, po czym dodaj kukurydzę.
  4. Farsz nałóż do kukurydzianych placków, podawanych z pokrojonym avocado, starym serem i polanych śmietaną.

Uwaga: Zamiast gotowych placków, można samodzielnie przygotować domowe tortille z poniższego przepisu.

Kuchnia meksykańska — przepis na domowe tortille 

Tortille to płaskie, okrągłe placki przygotowywane z mąki kukurydzianej lub pszennej. Można potraktować je jako bazę do faszerowania lub też jak pieczywo do różnych meksykańskich dań.

Kuchnia meksykańska — przepisy 

Fot. iStock/Kuchnia meksykańska. Tortilla

Domowe tortille — składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki gorącej wody

Przygotowanie: 

  1. Z wody, mąki i soli wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie już zwarte, dodaj olej i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Po tym przykryj szczelnie folią spożywczą, odstaw na pół godziny, by ciasto odpoczęło.
  2. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 10-15 równych części i uformuj z nich kulki. Odłóż je na stolnicę na około 10 min, przykrywając folią.
  3. Rozgrzej patelnię i każdą kulkę wałkuj cieniutko, podsypując nieco mąką.
  4. Tortille kładź na rozgrzaną patelnię i smaż bez tłuszczu, na średnim ogniu. Odwróć na drugą stronę, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Tortilla urośnie, a pod spodem widać będzie brązowe plamki.
  5. Placki ułóż na talerzu, przykrywając wilgotnym ręczniczkiem. Dzięki temu będą miękkie.

Przepis na guacamole 

Guacamole to meksykańska pasta, w której prym wiodą awokado, limonka i sól, ale można dodawać do nich także inne warzywa oraz przyprawy. Pasta z awokado pasuje do tortilli, ale można serwować go z innymi przystawkami.

kuchnia meksykańska - przepisy

Fot. iStock/kuchnia meksykańska. Guacamole

Guacamole — składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limonki
  • kawałek czerwonej cebuli
  • pół papryczki chili 
  • ząbek czosnku
  • 3 pomidorki cherry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Awokado przekrój na pół, rozdziel połówki, a w pestkę wbij ostrożnie nóż i usuń ją.
  2. Miąższ wyjmij za pomocą łyżki i przełóż do niewielkiej salaterki, rozgnieć je widelcem.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i pół papryczki drobno poszatkuj, pomidory i kolendrę pokrój.
  4. Do awokado dodaj sok z limonki i pozostałe składniki. Wymieszaj dobrze i dopraw solą oraz pieprzem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Zobacz także

„Krzyczałam do męża, że nie jesteśmy ludźmi, bo jaki człowiek zrobiłby to, co my… Każda z nas zrobiła rzecz niewybaczalną, porzuciła swoje dziecko”

Selfie na zdrowie. Robienie sobie zdjęć ma wiele korzyści – donoszą naukowcy

8 sekretów Japończyków, które czynią ich zdrowymi i szczupłymi