Kuchnia Lifestyle

Chałka drożdżowa

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
7 listopada 2015
 

Patrząc na to zdjęcie, nadal czuję jej zapach i smak. Niesamowicie smakuje z kubkiem mleka. Można  ją zjeść na śniadanie w jesienny, ponury i zimny poranek, pokrojoną na kromki i posmarowaną ulubionym dżemem lub nutellą. Gwarantuję poprawę humoru na cały dzień! Mam w głowie milion pomysłów na zjedzenie jej! Ostrzegam tylko, że zjedzenie chałki silnie uzależnia. 

Składniki:

– Margaryna roztopiona 100 gram
– Mąka pszenna 500 gram
– Drożdże instant 1 opakowanie
– Cukier wanilinowy 3 łyżeczki
– Cukier 160 gram
– Jajko 1 szt.
– Woda ciepła 250 ml
– Szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Wszystko mieszamy ze sobą.

2. Do sypkich składników, które znajdują się w misce, dodajemy jajko, ciepłą wodę, roztopioną margarynę i wyrabiamy ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut.

3. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto i dzielimy je na trzy części. Każdą z tych części dzielimy jeszcze na trzy małe części, z których robimy wałeczki, a następnie pleciemy warkocze (ich końce podwijamy pod spód).

4. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia i układamy chałki w odstępach (można posypać je kruszonką). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.


Kuchnia Lifestyle

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
10 listopada 2015
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
 

Żeby ryż z kurczakiem nie był nudny, można przygotować go w towarzystwie sosu słodko-kwaśnego. Trudno jest opisać smak tego dania, trzeba je po prostu spróbować! Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest pyszny!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym prosty przepis

Składniki:

– Piersi z kurczaka 2 szt.
– Marchewki 2 szt.
– Pomidor 3 szt.
– Cebula 1 szt.
– Ananas konserwowy 1 puszka
– Papryka czerwona 1 szt.
– Pieprz czarny mielony
– Papryka słodka mielona
– Sól
– Czosnek granulowany

SOS DO KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM:
– Sos sojowy 2 łyżki
– Sok z puszki z ananasami 10 łyżek
– Ocet 1,5 łyżki
– Cukier 3 łyżki
– Ketchup łagodny 3 łyżki
– Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Trudno jest opisać smak tego dania, trzeba je po prostu spróbować! Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest pyszny!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. Solimy i pieprzymy je oraz podsmażamy na rumiano. Odkładamy je do małej miseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a paprykę w większe kawałki. Oba warzywa wrzucamy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i podsmażamy. Odkładamy je do osobnej miski.

2. SOS: Do miski wlewamy sok z ananasa, sos sojowy i ocet. Dokładamy ketchup, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy energicznie trzepaczką, aby cukier się rozpuścił i nie było grudek z mąki.

3. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy marchewkę i pomidory do garnka i dusimy do momentu, aż marchewki będą półtwarde. Następnie dorzucamy podsmażoną cebulę, paprykę oraz piersi z kurczaka. Dusimy jeszcze ok. 5-7 minut. Ananasa kroimy w średniej wielkości kawałki. Pod koniec czasu duszenia wrzucamy go do garnka. Zalewamy całość wcześniej przygotowanym sosem oraz doprawiamy to pieprzem, papryką słodką, solą oraz czosnkiem granulowanym. Dokładnie wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia sosu i zdejmujemy z ognia.

Nie macie pomysłu na obiad albo deser? Nic nie szkodzi. Wypróbujcie także inne przepisy!


Kuchnia Lifestyle

Zapiekanka gołąbkowa

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
3 listopada 2015

Zapiekanka ta powstała trochę z mojego lenistwa. No dobra, wyłącznie z mojego lenistwa! Od pewnego czasu chodził za mną smak gołąbków, ale przerażała mnie myśl o zawijaniu osobno każdego liścia kapusty z farszem. Poszłam na łatwiznę tworząc tę o to zapiekankę. Smakuje niemalże identycznie jak tradycyjne gołąbki, a wymaga o połowę mniej pracy. Proponuję podanie jej z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Składniki:

– Mięso mielone 500 gram
– Ryż 3 torebki
– Cebula 1 szt.
– Grzyby suszone 4 szt.
– Kapusta 1 mała główka
– Czosnek 3 ząbki
– Bulion 0,5 l
– Pieprz czarny mielony
– Pieprz ziołowy
– Sól
– Tymianek

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Suszone grzyby gotujemy do miękkości i odcedzamy. Po ugotowaniu kroimy je w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Grzyby oraz cebulę wrzucamy na patelnię i podsmażamy na rumiano. Zdejmujemy z ognia, aby przestygło.

3. Do dużej miski wsypujemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę i grzyby, surowe mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy.

4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej kapustę (wcześniej wykrawamy z niej głąb). Po kilku minutach obrywamy z kapusty wierzchnie liście, które już zmiękły. Powtarzamy tę czynność, aż obierzemy wszystkie liście.

5. Dno garnka żaroodpornego wykładamy grubo liśćmi kapusty, kładziemy na to połowę farszu, przykrywamy kolejną warstwą kapusty i wykładamy pozostałą część farszu. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i wlewamy bulion. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok. 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.