Go to content

8 sekretów Japończyków, które czynią ich zdrowymi i szczupłymi

Fot. iStock/mwang112

Japończycy kojarzą się z drobnymi ludźmi, u których otyłość się często nie zdarza. W dodatku cieszą się długowiecznością, ponieważ Japonia może się pochwalić największym odsetkiem osób powyżej setnego roku życia, w porównaniu z innymi krajami. To kontrast dla europejskich i amerykańskich miłośników fast-foodów, którzy z kolei tyją na potęgę, chorują i umierają z powodu chorób cywilizacyjnych. 

Nie bez przyczyny mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni są najszczuplejszym i najzdrowszym narodem na świecie. To miano zawdzięczają stylowi życia, w którym na porządku dziennym jest tych 8 rzeczy, gwarantujących urodę, dłuższe, lepsze i zdrowsze życie.

8 sekretów żywienia Japończyków, które czynią ich zdrowymi i szczupłymi

1. Zdrowa dieta

Japończycy są wierni swoim tradycjom, także tym kulinarnym, opartym na lokalnych, jak najmniej przetworzonych produktach. Warzywa, owoce, ryż, soja, ryby, doskonale komponują w lekkich posiłkach, które dostarczają energię i cenne dla zdrowia substancje. Panierki, tłuste jedzenie lub słodkie przekąski są raczej rzadkością.

2. Niewielkie porcje

Japończycy nie jedzą dużych ilości pokarmów. Większą wagę przywiązują do ich jakości oraz prezentacji niż do ilości. Posiłki sycą, ale nie sprawiają, że biesiadnicy stają się ociężali.

3. Ryż zamiast chleba

To nie pieczywo, tak jak u nas, jest podstawą żywienia w Kraju Kwitnącej Wiśni. Tu prym wiedzie ryż, a poza nim kasze, soja i warzywa. Z samego rana Japończyk sięga po zupę miso, ryż i warzywa. To zdrowa porcja energii, po której nie trzeba dojadać czegoś słodkiego.

4. Różnorodność na stole

Japończycy tygodniowo zjadają 100 różnych produktów, a Europejczycy o ponad połowę mniej! Większa różnorodność produktów i ich świeżość sprawia, że nie brakuje w organizmie ważnych składników.

5. Umiar

Japończycy do wielu spraw podchodzą ze spokojem i umiarem. Tak też jest w kwestii przyrządzania posiłków oraz spożywania ich wtedy, gdy organizm tego potrzebuje, co jest zupełną odmianą dla naszego podjadania w ciągu dnia.

6. Intuicyjne podejście do odżywiania

W kuchni japońskiej nie zwraca się uwagi na kalorie, bo dbałość o jakość i różnorodność posiłków sprawia, że sylwetki pozostają szczupłe. Japonki nie mają potrzeby restrykcyjnie traktować kwestii jedzenia.

7. Oleje roślinne

Japończycy najchętniej sięgają po tłuszcze roślinne, takie jak olej sezamowy, który jest zdecydowanie zdrowszy od tłuszczów zwierzęcych. Można go stosować do dań na zimno, do zup, dań mięsnych i marynat.

8. Odstawienie słodyczy 

Tak jak my kochamy słodycze, tak Japończycy raczej je ograniczają. Wg badań spożywają oni dziennie ok. 48,8g cukru, dostarczając o ok. 25% kalorii mniej niż mieszkańcy Wielkiej Brytanii.

źródło:  www.ofeminin.pl