Lifestyle

11 oznak, że jesteś z facetem, który Cię szanuje

Redakcja
Redakcja
18 czerwca 2021
Fot. iStock/oneinchpunch
 

1. Zawsze słucha, kiedy mówisz

Nie ignoruje twoich pomysłów. Bierze Twoje zdanie pod uwagę przy podejmowaniu decyzji. W zasadzie bardzo wysoko ocenia twoją opinię. Kocha twój mózg tak samo jak twoje ciało.

2. Lubi cię dokładnie taką, jaką jesteś

Nigdy nie zawstydza Cię uwagami na temat Twojego stroju, wyglądu czy byłego faceta. Nigdy nie naśmiewa się z Twojego gustu muzycznego czy filmowego. Nigdy nie sprawia, że ​​czujesz się gorsza od niego. Jesteście członkami jednej drużyny.

3. Daje ci swobodę dokonywania własnych wyborów

Nie mówi Ci, z kim możesz spędzać wolny czas w weekendy ani ile możesz wypić. Ufa Ci, że nie oszukujesz. Wie, że masz głowę na karku i wierzy, że nie zrobisz mu krzywdy.

4. Nigdy nie gada o tobie swoim przyjaciołom

Jest dumny, że jest z Tobą. Lubi pokazywać się w Twoim towarzystwie. Nie krytykuje Cię w obecności swoich przyjaciół lub członków rodziny. Jedyne, co ma do powiedzenia o Tobie, to dobre rzeczy. A jeśli ktoś ma do powiedzenia coś złego, będzie cię bronił.

5. Wysłuchuje cię, nawet gdy jest zły

Nie zmienia się w zupełnie inną osobę, gdy jest pijany lub wkurzony. Nie krzyczy na Ciebie ani nie przeklina. Nie mówi niewybaczalnych rzeczy, za które musi przepraszać rano. Traktuje Cię z szacunkiem, nawet jeśli jesteście na siebie zirytowani.

6. Pojawia się na czas

Nie marnuje Twojego czasu. Szanuje Cię na tyle, by dotrzymywać obietnic. Jeśli powie Ci, że zamierza coś zrobić, to to to robi. Nie kłamie, co jest gotów dla Ciebie zrobić, żeby tylko zapunktować.

7. Pamięta małe rzeczy

Oznacza to, że zwraca uwagę, kiedy i co mówisz. Nie tylko kiwa głową potakująco, wpuszczając Twoje słowa jednym uchem i wypuszczając drugim. Troszczy się o Ciebie na tyle, by pamiętać małe rzeczy, które powiedziałaś, rzeczy, o których nawet nie oczekiwałeś, że zapamięta.

8. Mówi Ci prawdę, bez względu na wszystko

Nie próbuje wydostać się z kłopotów, naginając prawdę i mówiąc małe, białe kłamstwa. Szanuje Cię wystarczająco, by być z Tobą szczerym. Nawet jeśli będzie to trudne, upewni się, że poznasz całą prawdę.

9. Jest lojalny

Nie lekceważy Cię, nie robi nic za Twoimi plecami i nie oszukuje, flirtując z innymi kobietami. Interesuje się tylko Tobą i upewnia się, że świat o tym wie.

10. Ignoruje swój telefon, gdy jesteś w pobliżu

Nie trzyma głowy w telefonie, kiedy z nim rozmawiasz. Cieszy się chwilą, nie próbuje uciec. Jest w pełni obecny, gdy jest z Tobą.

11. Odpowiada na twoje pytania

Niezależnie od tego, czy pytasz o jego uczucia, czy jego historię, jest z Tobą szczery. Nigdy nie unika odpowiedzi na Twoje pytania ani nie zarzuca ci, że jesteś zbyt wścibska. Mówi Ci wszystko, co chcesz wiedzieć.


Lifestyle

10 powodów, dla których warto jeść sushi

Klaudia Kierzkowska
Klaudia Kierzkowska
19 czerwca 2021
 

Istnieje wiele rodzajów sushi, a Polacy ze smakiem zajadają się każdym z nich. Zarówno to z krewetkami, owocami morza czy z samymi warzywami znajdzie wielu zwolenników. Sushi to nie tylko smaczne i „nowoczesne” danie, ale także pełnowartościowe i zdrowe. Oto najważniejsze powody, dla których warto jeść sushi.

10 powodów, by jeść sushi

  • Nori, czyli algi morskie, to jedne z najbardziej znanych wodorostów. Choć algi na Dalekim Wschodzie znane są od wiek wieków, to ostatnimi czasy podbijają cały świat. Nori stosowane są do przygotowania sushi i chyba w tym daniu jemy je najczęściej. Algi morskie są bardzo cennym źródłem jodu, będącego mikroelementem, którego ilości w diecie przeciętnego Polaka są znikome. Ponadto nori, ze względu na zawartość kwasów omega-3, może przyczyniać się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Także poprawia pamięć i koncentrację.
  • Choć sushi kojarzy nam się głównie z surową rybą, to można ją zastąpić pieczoną lub wędzoną. Tłuste ryby wykorzystywane do przygotowania sushi np. tuńczyk, łosoś zawierają kwasy omega-3, które obniżają poziom cholesterolu. Wpływają korzystnie na pracę mózgu, serca i stan kości. Dodatkowo są dobrym źródłem cynku i białka. Znajdziemy w nich także witaminę E, D oraz witaminy z grupy B.
  • Podstawą sushi – obok ryb – są owoce morza, których wartości odżywcze są powszechnie znane. Krewetki to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka. Zawierają duże ilości selenu, witaminy D i witamin z grupy B.
  • Wasabi, czyli japoński chrzan o bardzo ostrym smaku, to kolejny niezbędny składnik do przygotowania sushi. Posiada działanie antybakteryjne, a jego spożywanie szczególnie polecane jest przy przeziębieniu i infekcji. Jest skarbnicą witamin i minerałów. Obfituje w potas, cynk i magnez, a także witaminę C. Wasabi pobudza wydzielanie soków trawiennych, jego stosowanie polecane jest osobom zmagającym się z niestrawnością.
  • Imbir pokrojony w cienkie plasterki, marynowany w słodko-octowej zalewie, stosowany jest w sushi jako neutralizator. Spożywany pomiędzy kęsami oczyszcza kubki smakowe. Proces marynowania nie wpływa na cenne właściwości imbiru, który doskonale wspomaga trawienie i pomaga w walce z przeziębieniem. Korzeń imbiru zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Jest bogatym źródłem witaminy B6, potasu, magnezu i miedzi.
  • Awokado, nazywane gruszką miłości, obfituje w cenne sterole roślinne – fitosterole, które w układzie pokarmowym „blokują” miejsce do wchłaniania cholesterolu. Dodatkowo zawiera potas, jest skarbnicą witamin A i E – związków posiadających działanie antyoksydacyjne, które utleniając się, chronią składniki komórek przed wolnymi rodnikami. Znajdziemy w nim także witaminę K oraz witaminy z grupy B,  a w szczególności kwas foliowy.
  • W sushi możemy niekiedy znaleźć pędy bambusa, które są bardzo popularne w krajach Azjatyckich. Pędy zawierają duże ilości błonnika odpowiadającego za uczucie sytości i potasu, korzystnie wpływającego na pracę układu krążenia.
  • Smak sushi wzbogaca także karczoch, uprawiany głównie w basenie Morza Śródziemnego. Karczoch od zawsze ceniony jest ze względu na korzystny wpływ na układ pokarmowy i wątrobę. Wspiera przemianę materii i może być pomocny w walce z odchudzaniem. Jest źródłem manganu, kwasu foliowego i witaminy B6.  Znajdziemy w nim również błonnik pokarmowy i inulinę czyli wielocukier wpływający na obniżenie poziomu cholesterolu i cukru. Karczoch zawiera cynarynę posiadającą działanie hepatoprokreacyjne, co oznacza, że obniża ryzyko stłuszczenia wątroby.
  • Nie sposób nie wspomnieć o ryżu, który bogaty jest w węglowodany będące głównym źródłem energii. Ryż jest produktem bezglutenowym, a tym samym może być bezpiecznie spożywany przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Dodatkowo jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie kwasu foliowego.
  • I najważniejsze! Dobrze skomponowane sushi stanowi zbilansowany posiłek zawierający białko, węglowodany i dobrej jakości nienasycone kwasy tłuszczowe.

Tekst przygotowany wspólnie z dietetyk Kamilą Kielak – Biskupską. Współautorką publikacji na temat spożycia witamin i składników mineralnych z żywności wzbogacanej i suplementów diety przez młodzież.


Lifestyle

Melon – pyszny, orzeźwiający i zdrowy. Dlaczego warto siegać po niego nie tylko latem?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
18 czerwca 2021
Melon - odmiany, właściwości, wykorzystanie
Fot. iStock

Melon szczególne triumfy święci latem, podczas upałów. Jest pyszny, słodki, bardzo dobrze chłodzi i nawadnia organizm, dlatego jego popularność latem nie dziwi. Melon ma także inne zalety, o których warto wiedzieć. Co kryje się w jego miąższu, jakie ma właściwości odżywcze i jak wpływa na zdrowie ?

Melon — słodkie warzywo

Melon to w rzeczywistości warzywo, gatunek ogórka z jadalnym owocem. Znany od starożytności, w XV wieku trafił na stoły europejskie, gdzie szybko zyskał na popularności. Dwa wieki później trafił do Polski, na stoły najbogatszej szlachty. Obecnie melon jest łatwodostępny w sklepach oraz uprawiany także w przydomowych ogródkach.

Najczęściej dostępne odmiany melona

Melon ma wiele odmian, które mogą różnić się od siebie kształtem, rozmiarem, ale także słodkością i ilością soku w miąższu. Do najbardziej popularnych odmian melona zaliczamy:

  • melon miodowy (żółty) — posiada intensywnie żółte zabarwienie skórki i jasny delikatnie zielonkawy miąższ i podłużny kształt;
  • melon Galia —  określany mianem siatkowatego, ponieważ jego żółtobrązowa skórka wygląda, jakby była pokryta siateczką. Miąższ jest jasny, o widocznie zielonkawym zabarwieniu. Melon Galia posiada widocznie owalny kształt;
  • melon kasaba — okrągły o gładkiej, żółtej skórce. Dojrzałe okazy charakteryzują się białym i bardzo słodkim miąższem;  
  • melon kantalupa — rzadziej spotykany, o kulistym kształcie i wyraźnie pomarańczowym miąższu. Jego skórka ma kolor zielony, jest niejednolita, bywa pokryta guzkami i delikatnymi włoskami.
Melon - odmiany, właściwości, wykorzystanie

Fot. iStock

Melon — wartości odżywcze, witaminy, kcal

Melony, w zależności od odmiany, mogą się od siebie różnic nieznacznie zawartością witamin i minerałów. Każdy z nich jest jednak wartościowy dla zdrowia. Ogółem melony zawierają przede wszystkim wodę – aż 90 %, cukry (6-15%), w tym błonnik, a także białko i tłuszcze.

Melon zawiera bogactwo witamin: C, A, D, P,  z grupy B, oraz składników mineralnych, takich jak: magnez, cynk, fosfor, potas, żelazo, wapń czy też jod. Nie brakuje w nim polifenoli, które chronią organizm przed promieniowaniem ultrafioletowym oraz negatywnym wpływem wolnych rodników.

Melon, mimo sporej zawartości cukrów, nie sjest kaloryczny. Przeciętnie w 100 g melona znajduje się ok. 34 kalorii (kcal). Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, równy 60, więc nie jest zalecany w diecie osób cierpiących na cukrzycę.

Melon — właściwości dla zdrowia

Chroni przed rozwojem nowotworów

Melon może być cennym elementem diety przeciwnowotworowej. Obecność błonnika oraz antyoksydantów sprawia, że ma działanie przeciwzapalne, czyli chroni przed rozwojem stanów zapalnych oraz tworzeniu się nowotworów.

Chroni układ sercowo-naczyniowy

Melon obfituje w potas, który wpływa na regulację ciśnienia tętniczego. Odpowiednia ilość potasu w diecie chroni przed nadciśnieniem, natomiast witamina K zapobiega zlepianiu się trombocytów (płytek krwi) i obniża ryzyko tworzenia się zakrzepów. To pozwala na zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru czy zawału serca. Karotenoidy obecne w melonach chronią również przed rozwojem miażdżycy.

Melon - odmiany, właściwości, wykorzystanie

Fot. iStock

Wspiera pracę nerek

Melony zawierają dużą ilość wody, dzięki działają oczyszczająco i moczopędnie, pobudzając pracę nerek. Spożywanie melonów polecane jest osobom cierpiącym na obrzęki.

Poprawia trawienie

W melonie znajdziemy błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia i wypróżnienia. Błonnik sprawia, że organizm lepiej radzi sobie ze wchłanianiem składników odżywczych, oraz sprzyja dobrych bakteriom jelitowym. Wywołuje również szybsze i dłużej trwające uczucie sytości.

Koi nerwy 

Melony dostarczają witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wpływają one na poprawę koncentracji i nastroju, wpływają na lepszy sen, ułatwiają zasypianie.

Odżywia skórę

Melony to źródło witaminy C, niezbędnej do wytwarzania kolagenu, witaminy A i E, oraz beta-karotenu. Obecne w miąższu antyoksydanty wpływają na zahamowanie procesu przedwczesnego starzenia się skóry oraz jej ochronę przed uszkodzeniami przez promienie słoneczne.

Melon — kto powinien uważać na niego?

Te smaczne i zdrowe warzywa nie są polecane każdemu. Unikać ich powinny przede wszystkim diabetycy, ze względu na dużą zawartość cukrów i wysoki indeks glikemiczny. Ostrożnie do diety powinny korzystać z nich osoby cierpiące na biegunki i wzdęcia. Melony mogą wywoływać alergie krzyżowe u osób uczulonych na pyłki traw.

Melon - odmiany, właściwości, wykorzystanie

Fot. iStock

Melon w kuchni

Melon zazwyczaj serwowany jest na surowo, po przekrojeniu na pół i wydrążeniu miąższu. A to nie jedyna opcja na to pyszne warzywo. Można go również grillować, świetnie sprawdzi się w sałatkach, deserach, drinkach czy koktajlach. Można przygotować z niego pyszną domową konfiturę. Stanowi ciekawy dodatek do czerwonego, wytrawnego wina, owoców morza, czy też do szynki parmeńskiej długo dojrzewającej.

Przepis na smoothie z melona i ogórka

Składniki:

  • 1 ogórek
  • 1/2 melona
  • sok z 1/2 limonki  (cytryny)
  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Melon wydrąż i obierz, pokrój na mniejsze części, wrzuć do kielicha blendera. Obierz i pokrój na mniejsze części ogórek i dorzuć do melona razem z sokiem z limonki i miodem. Zblenduj wszystko na gładką masę.


źródło: www.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz także

„Może dorobiono mi „gębę”, bo ośmieliłam się wystąpić głośno w obronie praw kobiet. Za to się jest w Polsce wyzywaną albo od brzydul, albo od dziwek”

Dojrzałość daje nam 6 rzeczy, dzięki którym jesteśmy szczęśliwsi

Dojrzałość daje nam 6 rzeczy, dzięki którym jesteśmy szczęśliwsi

Więcej radochy, więcej energii – nowa płyta i comeback Wojtka Ezzata